$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

בולט, פארה ואולי גם שיא ענק. אליפות העולם במוסקבה נפתחת

אחרי השבוע הנפלא בבריכת השחייה בברצלונה, הגיע התור של מלכת הספורט. נציגים מ-206 מדינות שונות יגיעו לאיצטדיון לוז'ניקי בבירת רוסיה. מי יכול לסכן את הפנומן הג'מייקני ומי מועמדים לגנוב לו את ההצגה. לקראת מוסקבה, חלק ב'

אופיר גולן
אופיר גולן   10.08.13 - 09:00
Getting your Trinity Audio player ready...

אליפות העולם באתלטיקה תצא לדרך ביום שבת הקרוב באיצטדיון "לוז'ניקי" המפואר במוסקבה. האליפות אכן ספגה מכה קשה לאור היעדרותם של לא מעט ספורטאי עילית ובשל שערוריית הסמים האחרונה בכיכובם של טייסון גיי ואסאפה פאוול, אך עדיין אפשר להיות בטוחים שמשעמם לא יהיה באליפות בבירת רוסיה בין ה-10 ל-18 באוגוסט. רודישה, ולאסיץ', בלייק וג'סיקה אניס בחוץ? אנחנו נראה במקומם אלופים וגיבורים חדשים. במקום סיפור אחד, נקבל סיפור אחר וזה מה שיפה באליפות הזו, שמאז הלסינקי 1983 מספקת רגעי מתח, דרמה, טרגדיות, שיאים וכל מה שיעלה לכם על הדעת. זה הזמן לסקור את מצב האתלטים, לפני הירייה הראשונה, לפני הקפיצות והזריקות. חלק ב', הגברים.

האטרקציה המרכזית: אוסיין בולט
 

גיי, פאוול, בלייק, בקלה ורודישה. אלה השמות הבולטים שייעדרו מהאליפות, אבל השם הגדול ביותר בעולם האתלטיקה - ויש שיאמרו בעולם הספורט כולו - אוסיין בולט מתכנן להתפוצץ שוב על מסלול הריצה. בולט יתחרה כרגיל ב-100 ו-200 מטרים וב-4X100 מטרים. בעוד שבריצה ל-200 מטרים, הפנומן הג'מייקני יטייל לניצחון ולמדליית זהב שלישית ברציפות באליפויות העולם, אל תהיו בטוחים שהוא יזכה בהליכה בתואר האיש המהיר בעולם, ב-100 מטר.

בולט, כזכור, הוא לא אלוף העולם ב-100. ב-2011 הוא פסל בגמר בדרום קוריאה והדהים את עולם האתלטיקה. החוק הדרקוני לפיו פסילה אחת בזינוק שווה הדחה, עדיין קיים. בולט, ששיפר העונה את הזינוקים שלו, ייזהר שלא לפסול, ובמקביל גם צריך לחשוש מהיחיד שיכול באמת לתת לו תחרות - ג'סטין גאטלין. האמריקני, שזכה בארד בלונדון עם 9.79 שניות, קבע העונה 9.89 שניות. בולט מחזיק בתוצאת השנה של 9.85 שניות, לאחר שה-9.75 קבע טייסון גיי עדיין נחקר וצפוי להתבטל. מייקל רוג'רס (ארה"ב), ג'יימס דסאולו (בריטניה) וג'ימי ויקו (צרפת) ינסו לעלות על הפודיום.
 
נכון שחבל שלא תהיה לו תחרות רבת משתתפים משמעותית ב-100 מטרים, אבל עדיין לראות את הבולט על הבמה הגדולה בעולם זו חוויה. ב-11 באוגוסט בערב הוא יתייצב על קו הגמר במוסקבה וינסה שוב להדהים את כולנו. בלונדון זה נגמר עם זהב וניצחון ב-9.63 שניות. האם הוא יכול לשבור את שיא העולם שקבע לפני 4 שנים בברלין, 9.58 שניות? אל תמצמצו.
 
מלחמת העולמות: ג'יימס נגד מריט
 

בריצה ל-400 מטרים, הקרב הוא דו ראשי. מצד אחד, יש את אלוף העולם המכהן והאלוף האולימפי קיראני ג'יימס, שכבר רשם העונה זמן של 43.96 שניות. ומנגד, יש לנו את לשון מריט, אלוף 2009 וזוכה הזהב בבייג'ין, שחזר לעצמו עם 44.09 שניות. במרחק הכפול נצטרך להסתדר בלי שיאן העולם, אלוף העולם והאלוף האולימפי - דייויד רודישה, ששולט בלי עוררין בריצה הזו בשלוש השנים האחרונות. רודישה סובל מפציעה בברכו ויחזור להתחרות רק בעונה הבאה. בהיעדרו, צפוי קרב מרתק על הירושה. דוויין סולומון מארה"ב מחזיק בתוצאת השנה בעולם - 1:43.27 דקות. מוחמד אמאן מאתיופיה ייאבק גם הוא על הזהב.

מו (מוחמד) פארה, שקבע לאחרונה תוצאה מדהימה ב-1,500 מטרים במונאקו, החליט שלא לנסות ולזכות בשלוש מדליות זהב, אלא להתמקד ב-5,000 וב-10,000 מטרים. הבמה למעשה נותרה פנויה לאסבל קיפרופ הקנייתי, שניצח את פארה באותה תחרות עם 3:27.72 דקות, רק 1.72 שניות יותר משיא העולם של הישאם אל גארוז'. ב-3,000 מכשולים, עדיין לא ברור מה עלה בגורלו של אזיקיאל קמבוי, האלוף האולימפי ואלוף העולם. קמבוי כמובן אמור להתחרות ולהיאבק על זהב שלישי ברצף, אך לא הופיע לטיסה של המשלחת הקנייתית למוסקבה. קמבוי יגיע לבד, אך ייתכן שייענש על ידי ההתאחדות הקנייתית. סגנו של קמבוי בלונדון, מאהידין מחיסי-בנאבאד הצרפתי, ינסה לקרוא תיגר על הדומיננטיות הקנייתית.
 
בלי בקלה, עם פארה
 

קנניסה בקלה, אחד הרצים הגדלים בהיסטוריה של הריצות הארוכות, הודח סופית מהבמה העולמית. בקלה נכלל בסגל של אתיופיה לאליפות העולם רק על תקן מחליף בריצה ל-10,000 מטרים, בה זכה ארבע פעמים ברצף (2003 עד 2009) ומכיוון שריצה זו תיערך ביום הראשון לתחרות, סביר להניח שהוא יראה אותה רק מהיציע. האלוף האולימפי, מו (מוחמד) פארה, לא התחרה כלל ב-10,000 מטרים מאז הגמר בלונדון, אך עדיין נחשב לפייבוריט מובהק לזכות בזהב. היריב העיקרי שלו יהיה דז'אן גברמסקל האתיופי, שמחזיק בתוצאת השנה של 26:51.02 דקות. שאלה מעניינת נוספת היא האם גאלן רופ האמריקני, שהדהים עם מדליית הכסף בלונדון ומתאמן יחד עם פארה בארה"ב אצל אלברטו סלזאר, יוכל לשחזר את הסנסציה?
 
פארה ינסה לזכות גם במחצית המרחק, הריצה ל-5,000 מטרים, אך כאן צפויה לו תחרות קשה אף יותר כשגם יינו אלאמירו והאגוס גברוויט מאתיופיה יכולים לזכות בזהב. תוצאת השנה שייכת דווקא לאדווין סוי מקניה, 12:51.34 דקות. פארה עצמו קבע רק 13:07.76 דקות. שווה לשים לב גם לרץ הוותיק מארצות הברית - ברנרד לאגאט, שסיים שני באליפות העולם בדאייגו ובאמתחתו גם שתי מדליות זהב מאוסקה 2007 (1,500 ו-5,000 מטרים). לאגאט נושק ל-39 וזו כנראה ההופעה האחרונה שלו בזירה הבינלאומית.
 
ושוב, הכל פתוח במשוכות
 

אריס מריט אמנם שלט בצורה אבסולוטית בריצה ל-110 מטר משוכות בשנה שעברה, אך הוא כרגע לא בכושר טוב וסובל גם מפציעות. בתחרות ליגת היהלום בלונדון הוא לא הגיע לקו הסיום לאחר שנתקל במשוכה והתרסק על המסלול. גם ליו שיאנג הסיני עדיין לא החלים מהפציעה הטראגית שלו במשחקים האולימפיים ולא יתחרה. הקרב על הזהב יהיה בין דייויד אוליבר האמריקני (13.03 שניות העונה) לבין מריט, כשגם עומאר אורטגה, יורשו של דיירון רובלס בקובה, ג'ייסון ריצ'רדסון (ארה"ב) והאנסל פרצ'מנט (ג'מייקה) ינסו להפתיע. מה עם רובלס עצמו? לאור הסכסוך עם קובה, הוא עבר לייצג את מונאקו ולא ייקח חלק באליפות.

גם בריצה ל-400 משוכות צפוי לנו מאבק מרתק. מייקל טינסלי נמצא בכושר הטוב ביותר כשירד פעמיים העונה מרף 48 השניות. טינסלי, סגן האלוף האולימפי, ניצח בתחרות האחרונה בלונדון עם 47.98 שניות, אך הוא לא לבד. גם חבריו לנבחרת ארה"ב, קרון קלמנט וברשון ג'קסון וחאבייר קולסון מפורטו ריקו ייאבקו על מקום בפודיום. אלוף העולם הנוכחי, דיי גרין הבריטי, עדיין מתאושש מפציעה והסיכויים שייקח חלק בתחרות הם נמוכים. ומה לגבי מדליסט הזהב מלונדון, פליקס סאנצ'ס? עד עכשיו הוא נראה רע מאוד העונה ולא קרוב להזכיר את היכולת מ-2012. כנראה שהגיל כבר מתחיל לתת את אותותיו. האצן בן ה-35 הודיע שיפרוש רשמית מהאתלטיקה בתום שנת 2014, כך שזו תהיה התחרות הגדולה האחרונה של אלוף העולם מ-2001 ו-2003.
 
בגיל 26 נראה שטסגאייה קבדה האתיופי בשל לזכות בזהב בריצת המרתון המפרכת, אך כאן הכל פתוח. הקנייתים יעמידו סוללת רצים שתנסה לשמור את הזהב אצלה, למרות היעדרותו של אבל קירוי, אלוף העולם הפצוע. האלוף האולימפי מלונדון, סטפן קיפרוטיץ' מאוגנדה, יקווה שוב לגנוב את ההצגה.
 
קופצים לשיא עולם?
 

במסלול אין יותר מדי תקוות לשיאי עולם, אולי רק מכיוונו של אוסיין בולט, אבל במקצועות השדה יש בהחלט תקווה לעתיד חדש. לאחר כ-13 שנים יבשות, שני קופצים עברו 2.40 מטרים ומעלה. הפייבוריט לזהב הוא ללא ספק בוגדן בונדרנקו, שעבר 2.41 מטרים ופסל בניסיון לשבור את שיאו בן ה-20 של חאבייר סוטומאיור (2.45). בונדרנקו שוב יחפש לאיים על השיא הוותיק, כאשר הוא גם יצטרך להתמודד עם מוטאז בארשים הקטארי (2.40 העונה), אריק קיינארד מארה"ב (מגיע בכושר נהדר) והאלוף האולימפי איבן אוחוב, שלא הרשים עד כה העונה.
 
בקפיצה במוט לגברים יש לנו את רנו לאבילני, שרק לאחרונה ניסה לעבור גובה אסטרונומי של 6.16 מטרים. לאבילני שיפר את שיאו האישי באיצטדיון עם 6.02 מטרים בליגת היהלום בלונדון ונראה שהוא נמצא בכושר פשוט נפלא. אגב, הצרפתי עבר באליפות אירופה באולם גובה של 6.07 מטרים, אך התוצאה נפסלה בגלל שהרף נתקע בצורה לא תקנית על העמודים. המדליסטים מלונדון, ביורן אוטו ורפאל הולצדפה מגרמניה, הם יריביו העיקריים על הזהב. הפרט הפיקנטי: לאבילני יתחרה במוקדמות יחד עם אחיו הקטן, ולנטין לאבילני, שינסה להגיע לגמר. בקפיצה לרוחק הכל פתוח ויהיה מעניין לראות באיזה כושר יגיע האלוף האולימפי גרג רת'רפורד, שהיה פצוע בשבועות האחרונים.

מי שייקח חלק בקפיצה המשולשת הוא הצרפתי טדי טאמגו, שמחזיק בשיא העולם באולם (17.92 מטרים) ובשיא אישי באיצטדיון של 17.98 מטרים. טאמגו שבר את קרסולו לפני אליפות העולם ב-2011 ונעדר זמן רב מבור הקפיצות, כולל מלונדון 2012. העונה הוא כבר קבע 17.47 מטרים. הפייבוריט הוא עדיין האלוף האולימפי ואלוף העולם כריסטיאן טיילור, שרשם ב-2013 תוצאה של 17.66 מטרים. גם דניאלה גרקו מאיטליה ו-וויל קליי מארה"ב מועמדים למדליות.
 
אבל למה לזרוק?
 

האלוף האולימפי, תומאש מאייבסקי, יקווה לשמוע שוב את ההמנון הפולני על הפודיום, אבל עם סוללת אמריקאים חזקה שכוללת את ראיין וויטינג וריס הופה ועם דילן ארמסטרונג הקנדי ודייויד שטורל הגרמני, הכל יכול להיות. פיוטר מלאכובסקי הפולני הוא זורק הדיסקוס היחיד שעבר את גבול 70 המטרים השנה והוא מועמד לזהב, אך אי אפשר להספיד את רוברט הרטינג וגרד קאנטר. בכל מקרה, אם הרטינג יזכה אתם יכולים לבנות על חגיגות ענק. אגב, אשתקד הוא זכה בזהב בלונדון, יצא לחגוג, איבד את אישור הכניסה שלו לכפר האולימפי וישן על ספסל בפארק. גם ביידוי הפטיש והטלת הכידון אין פייבוריט מובהק וצריך לראות מי יתפוס יום בדרך לזהב. בתחרות המפרכת ביותר, קרב 10, המועמד המוביל לניצחון הוא כמובן שיאן העולם וזוכה הזהב בלונדון, אשטון איטון האמריקני.

שליחים: מישהו יכול לעזור לבולט?

 

באליפות העולם בדאייגו ובלונדון 2012, הרביעייה הג'מייקנית - ובמרכזה אוסיין בולט - שברה את שיא העולם ב-4X100 מטרים. אולם, הפעם בולט יצטרך להסתדר בלי יוהאן בלייק הפצוע. ג'מייקה פייבוריטית ברורה לניצחון (אם המקל לא ייפול), אך קשה לראות מצב שבו היא תשבור את שיא העולם. ארה"ב תנסה להחזיר את השליטה ב-4X400 מטרים לאחר ההפסד המפתיע לאיי הבהאמה בגמר האולימפי. אנקדוטה מעניינת: בנבחרת בלגיה נוכל לראות שלושה אחים
 
כוכבים רבים נשארו בבית, ותדמית האתלטיקה "הוכתמה", אבל לא מעט כוכבים אחרים ושלל סיפורים מרתקים הגיעו בכל זאת למוסקבה. מאוסיין בולט ועד בוגדן בונדרנקו, ממו פארה ועד רנו לאבילני. יהיה חם, מעניין ומרתק. וזה עוד לפני שדיברנו על הדרמות שמחכות אצל הנשים.