פעמיים אלופת עולם, פעמיים אלופה אולימפית, 30 שיאי עולם וענף שלם שרשום על שמה. זו ילנה איסינבאייבה שתתחרה בשבוע הבא בפעם האחרונה בקריירה בקפיצה במוט. בגיל 31 ועם עבר מפואר במיוחד, הקופצת הרוסייה תפרוש מהאתלטיקה בתום אליפות העולם, שתיערך לעיני הקהל הביתי. ותהיו בטוחים שהיא רוצה להיפרד מאוהדיה עם אותה הנפת ידיים מסורתית והסלטה האחרונית על המזרן. פרט לאיסינבאייבה המין היפה יספק לנו בימים הקרובים לא מעט סיפורים ודרמות ואיתם אתלטיות רבות שרק מחכות להזדמנות שלהן לזכות בתהילה. לקראת מוסקבה, חלק א'. הנשים.
למה לא ניגריה?
צל כבד הוטל לאחרונה על האצנים והאצניות מג'מייקה לאור הכישלון של אסאפה פאוול, שירון סימפסון ו-ורוניקה קמפבל בראון בבדיקות לגילוי חומרים אסורים. שלי אן פרייזר פרייס, האלופה האולימפית ואחד המועמדות לזכייה בזהב במוסקבה, טענה שצריך לגבות את האצנים עד שיתברר בדיוק מה קרה וסירבה לגנות את חברותיה לנבחרת. פרייזר, שבעצמה הושעתה על שימוש בחומרים אסורים בעבר, קבעה העונה כבר 10.77 שניות והיא תנסה לזכות גם בכתר העולמי, ששייך כיום לכרמליטה ג'טר.
היריבה העיקרית של פרייזר היא בלסינג אוקגבארה מניגריה, ששברה לאחרונה באיצטדיון האולימפי את שיא אפריקה עם 10.79 שניות. גם קלי אן בפטיסט מטרינידד תיאבק על הפודיום (10.83 העונה). ג'טר, שנושקת ל-33, כבר לא בשיאה (10.93 העונה), אך עדיין אסור להספיד אותה. באליפות גם נכיר את אינגליש גארדנר ואוקטביוס פרימן בנות ה-21, שעלו לאליפות העולם עם 10.85 ו-10.87 שניות בהתאמה במבחנים האמריקאיים. גם מיוריאל אוהורה מחוף השנהב תתמודד על מקום בגמר. אוהורה, פרייזר ואוקגבארה ייאבקו גם על הזהב במרחק הכפול. הג'מייקנית קבעה העונה 22.13 שניות ב-200 מטרים. כמובן שהשם הבולט כאן מגיע מארצות הברית - האלופה האולימפית, אליסון פליקס (22.36 שניות).
בריצה ל-400 מטרים, אלופת העולם מבוצוואנה, אמנטל מונטשו, תנסה לשמור על התואר. מונטשו קבעה העונה שיא אישי של 49.33 שניות ותנסה לנצל את היעדרותה של סאניה ריצ'רדס. גם כריסטין אוהורוגו הבריטית וסטפאני מקפירסון מג'מייקה יכולות להתעלות. הקהל במוסקבה יתמוך באנטונינה קריבושפקה המקומית, שמחזיקה בשיא אישי של 49.16 שניות. ארה"ב שלחה את נטשה הייסטינגס ופרנצ'סקה מקורורי, אך הן יתקשו להיאבק על הזהב. במרחק הכפול, אנחנו נחסר את אלופת 2009, קסטר סמניה, שפשוט לא קבעה את הקריטריון. אם בברלין היא הראתה ניצוצות של שיא עולם, הרי שעכשיו היא כבר רחוקה מאוד מהטופ העולמי. האלופה האולימפית מריה סבינובה, ובת ארצה ילנה קוטולסקאייה יסתערו על הפודיום במוסקבה.
השבוע של משפחת דיבאבה?
בריצה ל-1,500 מטרים הכל פתוח בנשים, כאשר גנזבה דיבאבה, אחותה של טירונש, מועמדת מובילה לזהב אחרי שקבעה השנה תוצאה של 3:57.54 דקות. שימו לב גם לאבבה אריגאווי, ילידת אתיופיה שמייצגת כיום את שבדיה. במרחקים הארוכים שוב צפוי לנו קרב בין אתיופיה לקניה, ולמען האמת אף יותר בין אתיופיה לבין עצמה. יהיה מרגש לראות את טירונש דיבאבה, שבגיל 27 חוזרת לאליפות העולם באתלטיקה, אחרי שהחמיצה גם את ברלין ב-2009 וגם את דאייגו ב-2011. התואר העולמי האחרון שלה הגיע בגיל 21 באוסקה 2007 בריצה ל-10,000 מטרים.
גם הפעם האתיופית המוכשרת היא הפייבוריטית לזכות בזהב בריצה הארוכה ביותר על המסלול, לאחר שניצחה בה גם במשחקים האולימפיים בלונדון. עם זאת, העונה היא קבעה רק 30:26.67 דקות. כ-18 שניות פחות מאשר היריבה המקומית שלה - מסרט דפאר. האלופה האולימפית ל-5,000 מטרים תסתער שוב על הפודיום בשתי הריצות הארוכות, כשהעונה היא גם שוב נמצאת בכושר טוב (30:08.06 דקות ל-10,000). הקנייתיות, ללא אלופת העולם ויויאן צ'רויוט, יתקשו לתת פייט לדומיננטיות האתיופית. בריצת המרתון המייגעת יהיה מעניין לראות האם אלופת העולם, אדנה קיפלאגאט מקניה יכולה לשמור על התואר. העונה היא כבר קבעה 2:21.32 שעות. האלופה האולימפית טיקי ג'לאנה תתחרה גם היא במוסקבה, למרות שמיעטה להתחרות העונה.
דווקא כאן יגיע שיא העולם?
באליפות העולם הקודמת סאלי פירסון עצרה את השעון על 12.28 שניות, רק 7 מאיות מעל לשיא העולם הנצחי של יורדנקה דונקובה מ-1988. גם בלונדון היא התקרבה, אך לא מספיק. בכל מקרה, אלופת העולם תנסה לעשות זאת שוב, למרות שכושרה הנוכחי הוא בגדר נעלם משום שסבלה מפציעה לא קלה בתקופה האחרונה. יחד עם זאת, פירסון לא היחידה שתיקרא תיגר על שיא העולם של דונקובה (12.21). מדובר בסנסציה מארצות הברית, בריאנה רולינס, שהדהימה את כולנו במבחנים האמריקאיים עם שיא פנטסטי של 12.26 שניות. מלבד רולינס ופירסון, גם דון הארפר האמריקנית תיאבק על מקום בפודיום. בריצה ל-400 מטרים משוכות, האלופה האולימפית, נטליה אנטיוך, תחפש לשמח את האוהדים ברוסיה ולהביא להם מדליית זהב. עם זאת, אנטיוך לקחה חלק העונה רק בשתי תחרויות רשמיות והשיגה העונתי עומד על 55.20 שניות בלבד. לארצות הברית יהיו 4 נציגות בתחרות, לרבות אלופת העולם לשינדה דימוס. שימו לב לסוזנה היינובה מצ'כיה, שנחשבת לאחת הפייבוריטיות למדליית הזהב במוסקבה עם שיא אישי של 53.07 שניות, שנקבע העונה.
לפרוש בסטייל
78,360 צופים ימלאו עד אפס מקום את איצטדיון לוז'ניקי במוסקבה ביום שלישי בערב, כשילנה איסינבאייבה תפרוש רשמית מעולם האתלטיקה. קופצת המוט הנפלאה תנסה לעשות את זה בצורה הכי מתוקה והכי ווינרית שיכולה להיות - עם מדליית הזהב לעיני הקהל הביתי. אלופת העולם ב-2005 ו-2007 כמובן שלא תטייל לזהב ואף סיכוייה אינם גבוהים במיוחד. איסינבאייבה החלה העונה מוקדם את ההכנות וכבר עברה 4.78 מטרים. פביאנה מורר מברזיל (4.73 מטרים), יאריסלי סילבה מקובה (4.90) וגם סילקה שפיגלבורג מגרמניה (4.71) יקוו ליום טוב בגמר. עם כל זאת, המועמדת מספר אחת לזכות במדליית הזהב היא האלופה האולימפית הנוכחית, ג'ניפר שור, ששברה העונה את שיא העולם של איסינבאייבה באולם כשניתרה לגובה של 5.02 מטרים.
בקפיצה לגובה אנחנו בוודאי נתגעגע לבלאנקה ולאשיץ' שהחמיצה גם את אליפות העולם הקודמת וגם את אולימפיאדת לונדון בשל פציעה. העונה הקרואטית החיננית חזרה וכבר עברה 1.98 מטרים, אך החליטה לוותר על האליפות כדי לא לסכן את תהליך ההחלמה שלה. עם זאת, היא ביקשה מאוהדיה לא לדאוג וטענה שתנסה להגיע גם לאליפות הבאה בבייג'ין וגם לריו 2016. אלופת העולם והאלופה האולימפית, אנה צ'יצ'ארובה, מועמדת לשמור על ההגמוניה המוזהבת שלה בקפיצה לגובה בשנתיים האחרונות. הקופצת הרוסייה בת ה-31 עברה העונה 2.02 מטרים. הפעם היא כמובן גם תקבל תמיכה רבה מהקהל המקומי. היריבה העיקרית של צ'יצ'ארובה היא בריגטה בארט, סגנית האלופה האולימפית. האמריקנית כבר דילגה העונה מעל ל-2.04 מטרים, כך שהתחרות בין השתיים יכולה לסייע לשתיים להגיע לגבהים מרשימים.
התקווה הישראלית
בלסינג אוקגבארה תתחרה גם בקפיצה לרוחק. הניגרית המחוננת כבר רשמה העונה שיא אישי של 7.00 מטרים והיא תנסה להתחרות בדריה קלישינה ואולגה קוצ'רנקו מרוסיה וכמובן באלופה האולימפית מארה"ב - בריטני ריס (7.25 מטרים העונה), שהיא עדיין המועמדת המובילה לזהב. העיניים שלנו יופנו לבור הקפיצה המשולשת, שם חנה קנייזבה מיננקו תנסה להתברג בין שלוש הראשונות ולראות את דגל ישראל מתנוסס מעל הפודיום לראשונה מאז אליפות העולם באדמונטון ב-2001 (הכסף של אברבוך). קנייזבה בת ה-23, בעלת שיא אישי של 14.71 מטרים, קבעה העונה 14.58 מטרים. התחרות העיקרית על המדליות תגיע מהכיוון של קתרין איברגן הקולומביאנית, אולגה סלאדוחה מאוקראינה. גם יקטרינה קונייבה מרוסיה מסוגלת להיאבק על אחד משלושת המקומות הראשונים. אולגה ריפאקובה מקזחסטן, שזכתה במדליית הזהב בלונדון, תיעדר משום שרק לאחרונה ילדה את בנה.
האלופה הנצחית?
התחרות בלונדון הוכיחה שהדרך היחידה לנצח את ואלרי אדאמס הניו זילנדית בהדיפת כדור ברזל היא רק באמצעות חומרים אסורים. תשאלו את נדזדה אוסטפצ'וק מבלארוס. אדאמס היא כבר בגדר תופעת טבע. הניו זילנדית מחזיקה באמתחתה שלוש מדליות זהב רצופות מאליפות העולם והיא האלופה האולימפית מבייג'ין ומלונדון. בקיצור, רק תנסו לעצור אותה.
סנדרה פרקוביץ' הקרואטית היא הפייבוריטית לנצח בזריקת דיסקוס ואילו ביידוי פטיש צפוי עוד קרב משולש בין טטיאנה לישנקו (אלופה אולימפית ואלופת עולם) לבין אניטה ולודרצ'יק הפולנית ושיאנית העולם בטי היידלר מגרמניה. מריה אבאקומובה, שלא הרשימה בלונדון (סיימה עשירית), תנסה להתעלות במוסקבה בדיוק כפי שעשתה בדאייגו כשקבעה 71.99 מטרים וניצחה. האיום העיקרי יגיע מכיוונן של כריסטינה אוברפול ולינדה שטאל מגרמניה. האלופה האולימפית ברבורה שפוטאקובה ילדה בן בחודש מאי ותיעדר גם היא מהאליפות. בקרב 7 המפרך, נצטרך להסתדר בלי האלופה האולימפית ג'סיקה אניס, שסובלת מפציעה ולאחרונה הצטרפה גם היא לרשימת הנעדרים הארוכה. בהיעדרה, אין פייבוריטית ברורה לזכות בזהב.