פלישתה של רוסיה לאוקראינה משנה סדרי עולם בכל יום מחדש, ואחד התחומים שהושפעו באופן מיידי היה עולם הספורט. נראה שהאירוע אולי הכי דרמטי שהתרחש עד כה, הוא החלטתו של רומן אברמוביץ' למכור את צ'לסי אחרי כמעט 20 שנה של בעלות, בהן הוביל את המועדון ל-21 תארים ושינה את פניי הכדורגל האנגלי, ואולי הכדורגל אירופי בכלל.
האירוע סביב מכירת צ'לסי התגלגל במהלך השבוע במהירות שיא. זה החל עם התבטאויות של מספר פוליטיקאים בפרלמנט הבריטי שיש לקחת ממנו את הקבוצה, המשיך עם דיווחים על סנקציות נגד אוליגרכים רוסים, ובתוך מספר ימים הודיע תחילה אברמוביץ' כי יעביר את המועדון לנאמנים שינהלו אותו, וביום רביעי האחרון, הוא כבר הוציא הודעה רשמית. "אני מעמיד את צ'לסי למכירה".
כדי להבין מדוע בבריטניה "סימנו" את אברמוביץ' ומדוע הוא הגיב בצורה כזאת למה שמתרחש, צריך להבין את הדרך שבה הוא התעשר, ואת יחסיו המיוחדים עם ולדימיר פוטין.
אברמוביץ' בן ה-55, מחזיק בהון של כ-12.5 מיליארד יורו, כך על פי ההערכות. בין נכסיו הבולטים אפשר למצוא כמובן את צ'לסי, אחד ממועדוני הכדורגל הגדולים בעולם, היאכטה המפורסמת שלו, באורך של 162 מטר, מספר בתי ענק בלונדון ובניו יורק, וכמובן אינספור נכסים אחרים רחבי העולם.
אברמוביץ', יהודי כמובן, הוא כנראה המקרה המפורסם ביותר של אוליגרך שעשה את הונו לאחר פירוק ברית המועצות. מי שאיבד את אמו בגיל שנה וחצי ואביו בגיל ארבע, ניצל את הרפורמות שהנהיג מיכאיל גורבצ'וב, המנהיג האחרון של ברית המועצות לפני שהתפרקה, ובשנת 1995 השיג שליטה באחת מחברות הנפט הגדולות ביותר ברוסיה.
אז היכן נכנסת מערכת היחסים עם פוטין? כל אוליגרך ברוסיה, מזוהה ומעורב פוליטית. אחרי נפילת ברית המועצות והקומוניזם, היה זה בוריס ילצין ששלט במדינה. לאחר תום תקופת שלטונו, חלק גדול מהאוליגרכים שהיו סביבו איבדו את כוחם והשפעתם. במקרים מסוימים, כמו אלו של בדרי פטרקאשיווילי ובוריס ברזובסקי, זה גם הסתיים במוות בנסיבות מחשידות, אם לרמוז בעדינות. אברמוביץ', בניגוד לאוליגרכים אחרים, מינף את מעבר השלטון לפוטין כדי לבסס את כוחו בממשל.
אברמוביץ' היה זה שהמליץ לילצין למנות את ולדימיר פוטין, אותו הכיר הכרות מוקדמת, כיורשו. כאשר הקים את הקבינט הראשון שלו בתור מנהיג רוסיה, ב-1999, היה זה אברמוביץ' שראיין ואישר כל אחד מהשרים לפני שמונו לתפקידיהם השונים. על פי הסופר כריס האצ'ינס, אחד הביוגרפיים הבכירים של פוטין, היחסים בין נשיא רוסיה לבעלי צ'לסי הם ברמה של אב ובן, והם פונים אחד לשני בשמות חיבה, ולא בשמם הפרטי.
האיש המקורב ביותר לממשל (Getty)
אברמוביץ' ב-2003 כאשר רכש את צ'לסי (Getty0
רכישת צ'לסי הפכה את אברמוביץ' לאוליגרך החזק בעולם, בעיקר בשל הנראות וההכרה שהיא העניקה לו. לא עוד איש עסקים שהמערב לא מכיר ומפחד ממנו, אלא בעלים של קבוצת כדורגל בליגה הגדולה בעולם, עם קשרים עסקיים וחברתיים בבריטניה, וצבירת כח בעמדות ההשפעה הגדולות ביותר של אופ"א ופיפ"א, שם הצליח לקדם את האינטרסים של הממשל הרוסי.
הקרבה לממשל הרוסי, שהפכה אותו למעשה לאיש עסקים כל כך חזק, היא גם זאת שסיבכה אותו יותר מפעם אחת עם הרשויות בבריטניה. המקרה המפורסם יותר עד כה התרחש במרץ 2018.
סרגיי סקריפאל, קצין צבא רוסי שהורשע בריגול למען בריטניה, נפל קורבן להרעלה. על פי הבריטים, מי שהיו חשודים במעשה הם שני רוסים, אלכסנדר פטרוב ורוסלן בושירוב. מעשה ההרעלה קושר כמובן באופן מיידי לשלטונו של ולדימיר פוטין, ובבריטניה החלו להטיל סנקציות על המקרובים אליו. במדינה סירבו להאריך את הוויזה של אברמוביץ' בבריטניה, והוא אף נאלץ לפספס את גמר הגביע האנגלי ב-2018 בו השתתפה צ'לסי, מכיוון שנאלץ לעזוב את המדינה, והחליט באותה שנה לעשות עליה לישראל ולרכוש דריה בנווה צדק. הוא הפך כמובן לעולה חדש העשיר ביותר שהגיע למדינה.
עם גביע העולם לקבוצות, התואר האחרון בו זכה עם צ'לסי (Getty)
לצד אברהם גרנט (Getty)
אז מדוע עכשיו אברמוביץ' החליט לוותר על הנכס החשוב ביותר שלו בבריטניה? על פי ה'טלגרף', הוא הבין שהוא נכנס לדרך ללא מוצא מהרגע שבו החלה הפלישה הרוסית לאוקראינה.
בעולם המערבי אמנם החליטו שהם לא ייכנסו למאבק צבאי עם רוסיה ויהי מה, אך הסנקציות שמוטלת עליה, הן משהו שלא נראה מאז ימי שלטון האפרטהייד של דרום אפריקה. המטרה ברורה - להפעיל לחץ על המעגל הפנימי של פוטין ואל המקורבים אליו, בתקווה שהם ישפיעו על קבלת ההחלטות בקרמלין.
אברמוביץ' הבין שהוא יהיה המטרה העיקרית לסנקציות כלכליות מצד שלטונות בריטניה, והבין שהוא צריך להיפטר מנכסיו במדינה, ובכלל זה הנכס הגדול ביותר והחשוב ביותר שלו, מועדון הכדורגל של צ'לסי. הוא אמור בנוסף גם למכור את אחוזת הענק שלו בקנסינגטון, מתוך כוונה לנתק כל קשר עם הממלכה.
הוביל את צ'לסי לזכייה ב-2 תארי ליגת האלופות (Getty)
האם באמת תם העידן שלו בבריטניה? (Getty)
רומן אברמוביץ' ייזכר כאחד הבעלים החשובים בתולדות הכדורגל האנגלי, אבל גם ככזה שסימל את עידן המעבר של הכדורגל לזה שבו כסף קונה הכל, והצלחה מאפשרת להתעלם משאלות קשות.
מי שהיה חסר פרוטה והפך לאחד האנשים העשירים בעולם, בין היתר באמצעות שוחד ששילם לאנשי עסקים רוסיים (על פי הודאתו שלו כבר ב-2018), עשו חלק גדול מהונו באמצעות עסקי האלומיניום ברוסיה, שבמלחמות סביבן מעריכים שנהרגו לפחות כ-100 איש, בעקבות מאבקים של העולם התחתון.
במשך שנים, בבריטניה ובעולם הכדורגל האירופי העדיפו להתעלם מקשריו עם ולדימיר פוטין, מנהיג שמעשיו האכזריים ברחבי העולם היו ידועים. כעת, נראה שהמלחמה באוקראינה הייתה צעד אחד רחוק מדי, כזה שבבריטניה הבינו שמשנה סדרי עולם, וגרם לאברמוביץ' להבין - זה הזמן שלי ללכת.