מותה של המלכה אליזבת' השנייה הטיל צל כבד על האומה הבריטית. בעוד שבוע היא תובא למנוחות בטקס היסטורי, המלך החדש כבר נכנס לתפקידו בנסיבות מצערות. ביום שישי החליטה הפרמייר ליג - בצעד לכאורה מובן - לדחות את מחזור הפרמייר ליג שנועד לסוף השבוע האחרון, מתוך כבוד למותה של המלכה. באנגליה, כך הוחלט, לא ישחקו מיד לאחר לכתה של המלכה. אבל האם זו היתה ההחלטה הנכונה? באנגליה יש מי שמטיל ספק בכך.
במאמר שהתפרסם ב"אינדפנדנט", טען מיגל דילייני, הכתב הבכיר של העיתון כי בליגה קיבלו את ההחלטה הלא נכונה. הטיעון הראשון הוא טיעון כלכלי פשוט: סביב כל משחק פרמייר ליג שמבוטל, יש מערכת שלמה של עובדים בלתי נראים - ממאבטחים ועד מוכרים בפאבים או בדוכני מזון - שלא יוכלו לעשות את עבודתם, מאחר והמגרשים יהיו ריקים. כלומר, פגיעה משמעותית בעם הפשוט, באנשים יומיומיים שהמלכה היוותה עבורם סמל.
וזה עוד בלי לדבר על האנשים שקנו כרטיסים - לא מעט אנשים הגיעו לאנגליה מחו"ל על מנת לצפות במשחק, ואיש לא יחזיר להם את הכסף שאבד על הטיסה והמלון שרכשו לשווא. נתיניה של המלכה יהיו אלה שנפגעים מהמוות שלה יותר מכל.
שנית, לא מעט אנשים ציינו את העובדה האבסורדית: הכדורגל הוא התחום היחיד שביטל את השתתפותו במהלך סוף השבוע. על אף ימי האבל שהוכרזו, הפאבים והמסעדות נשארו פתוחים; אירועי התרבות פעילים, ואפילו ענפי ספורט אחרים - כולל כאלה שנחשבים לממלכתיים יותר ומקורבים יותר לממסד, דוגמת קריקט, רוגבי או אפילו מירוצי סוסים (הענף שאותו המלכה אליזבת' אהבה במיוחד), ימשיכו את פעילותם הסדירה. רק הכדורגל החליט לקחת את הצעד אחורה.
ויש גם את הטיעון ההשוואתי: כאשר המלך ג'ורג' החמישי מת ב-1936, אף אחד לא עצר את הכדורגל. גם כאשר ג'ורג' השישי הלך לעולמו ב-1952, הענף המשיך לשחק. לא מעט אנשים טענו שביטול המחזור היה אפילו החמצה של הזדמנות - אחד מהם היה כדורגלן העבר והפרשן בהווה, גארי ליניקר שצייץ בחשבון הטוויטר: "כשרואים את הסצנות המרגשות ברחובות, מרגיש ממש חבל שמשחקי הכדורגל לא מתקיימים השבוע, ובכך מונעים את האפשרות לכדורגל לכבד את האירוע".
"האם למישהו יש ספק שאצטדיוני הכדורגל היו מפוצצים?", טען דילייני, ואיתו רבים אחרים - האוהדים שהיו מגיעים ליציעים, היו מאפשרים לענף הכדורגל להעניק כבוד אחרון לזכרה של המלכה בדרך היפה ביותר.
"אחת הסיבות להערצה כלפי המלכה אליזבת', היא היכולת שלה להמשיך קדימה גם במצבים קשים", טען המאמר ב"גארדיאן", "כשבוחנים את כל האלמנטים, כולל הרצון ב'כבוד', קשה שלא להחליט שהכדורגל קיבל את ההחלטה הלא נכונה. קשה שלא לתהות האם לא מדובר בהחלטה יחצ"נית בלבד, או מחשש מביקורת על ההחלטה שלא לבטל את המשחקים".
"בסופו של דבר, האזרחים ישלמו את המחיר", כך סיכם דילייני את הטקסט שלו. השורה התחתונה היא שבאנגליה לא ישחקו כדורגל השבוע, וייתכן שגם לא בשבוע הבא - בשל שיקולי האבטחה סביב הלווייה הגדולה שצפויה שם. האם זו החלטה הגיונית או פספוס של הזדמנות להנצחה גדולה באמת? השאלה הזו תישאר תלויה באוויר.
"האזרחים משלמים" (GETTY)