$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

הכירו, פני הטוב: מנפצי הטאבו בכדורגל

בעולם הכדורגל שנוטה להישאר מאחור בכל הנוגע לדעות קדומות ופתיחות, קיבלנו בפרק זמן קצר הזדמנות להיפתח, להתרגש ולהתאהב בכדורגלנים שחשפו את השונות שלהם, ונתנו תקווה. חובת קריאה

אבי אטיאס
אבי אטיאס   24.02.23 - 17:06
Getting your Trinity Audio player ready...

קן סמה הוא שחקן כנף שבדי בן 29, שמשחק בווטפורד מליגת המשנה האנגלית. אם אתם לא עכברי כדורגל אדוקים, בעיקר כאלה שעוקבים אחרי כדורגל סקנדינבי והצ'מפיונשיפ (חבל, אתם מפספסים את הליגה המשוגעת בעולם), השם הזה לא אומר לכם הרבה. אבל השבוע, הוא הפך לגיבור של אלפי אנשים. לא בזכות צמד השערים שכבש בניצחון הצרעות על ווסט ברומיץ', אלא בזכות ראיון קצר של פחות מ-2 דקות.

כמה אנשים מגמגמים אתם מכירים? בכמה אנשים נתלקתם במהלך חייכם, בבית ספר, בצבא, בעבודה, במשפחה, שסובלים מאותה הפרעה שפוגעת בשטף הדיבור? אפשר להניח בבטחה שבשלב מסויים בחייכם, נתקלתם במישהו כזה. הרשו לי להניח שאולי אפילו הרגשתם חוסר נוחות מסוים, זה הגיוני וטבעי. גמגום היא תופעה רחבה, אבל לא כזאת שאנחנו מכירים מספיק, ולא כזאת שאנחנו נתקלים בה כמעט על מסכי הטלוויזיה.

גמגום, תופעה שמקורה בבעיה נוירופיזיולגית, ולא מעידה בשום צורה כמובן על בעיה ביכולות או באינטליגנציה של הבן אדם, מופיעה אצל כ-5% מהילדים בגיל הרך. אצל רובם התופעה חולפת, ובסך הכל כ-1% מהאוכלוסיה הם אנשים מגמגמים. למרות זאת, ידוע כי אחוז לא מבוטל בקרב ציבור המגמגמים נתקל בקשיים רבים, לעיתים אף במציאת עבודה. כמו בכל בעיה שלנו כחברה לקבל את השונה, מקור הבעיה הוא בדרך כלל בבורות ובחוסר חשיפה.

לכן, "המעשה" שעשה קן סמה אחרי המשחק של ווטפורד, היה כל כך חשוב. הרבה יותר חשוב משני השערים שכבש, הרבה יותר חשוב מכל השערים שיכבוש בהמשך העונה. זה היה ראיון סטנדרטי, עם קלישאות רגילות. "עבר הרבה זמן מאז ששיחקתי בגלל הפציעה שלי. אני שמח שכבשתי ומאושר מהניצחון. היינו חייבים את הניצחון מול הקהל שלנו וזה היה מדהים". הקלישאות רגילות, הראיון על פניו, עוד ראיון עם כדורגלן. אבל קטע הווידאו הזה, של פחות מ-2 דקות, התפוצץ ברשתות. צפו >>>

סמה עלה והתראיין למרות שהוא מגמגם. הוא עשה זאת לא בשפת האם שלו. הוא עשה את זה, ונלחם בכל כך הרבה שדים שליוו אותו במהלך החיים. כל בן אדם שאי פעם ישב לדבר מול מצלמת טלוויזיה, יכול לספר לכם על הלחץ העצום בפעם הראשונה, זה כמעט בלתי נשלט. עכשיו תכפילו את זה בשחקן כדורגל שלא בהכרח רגיל לעמוד מול מצלמה, באנרגיות אחרי משחק, ובקושי שהתמודד מולו כל חייו כמגמגם, ותבינו מדוע המעשה של סמה, הפך אותו בן רגע לגיבור אמיתי.

כ-2.7 מיליון צפיות היו לסרטון בעמוד הטוויטר של ווטפורד בתוך פחות מיומיים. אבל אלו לא רק הצפיות, אלא גם התגובות, בכל שפה ומכל מקום. סמה כמובן קיבל תמיכה וחיזוקים, אבל מה שהיה מעניין אלו כמות התגובות הגדולה של מגמגמים נוספים, שהסבירו כמה המעשה הזה מהווה עבורם השראה. "אני רוצה לראות עוד חברים בקהילת המגמגמים בטלוויזיה. זה יעזור לילדים להתגבר על הפחד של לדבר מול קהל", הייתה אחת התגובות, כמו גם, "הוא גיבור ודמות לחיקוי. זה יעזור לילד שלי לדבר בציבור, זה נותן לו ביטחון", הגיב אבא נרגש נוסף.

בואו ונחשוב על הילד הזה, שרואה את סמה בטלוויזיה, ורואה מולו כדורגלן שכבש עכשיו צמד במשחק באחת הליגות הקשוחות באירופה. הוא רואה בן אדם שהצליח באחד התחומים הכי מאתגרים ותחרותיים שיש. נוסף על כך, הוא רואה אותו מדבר, כמו שהוא, עם הגמגום הבולט הזה, ועובר את זה בהצלחה ובגאווה. המעשה של סמה גדול יותר וחזק יותר מכל סמינר, הדרכה, שיעור או שיחה שהילד שצפה בו יעבור.

הראיון הזה של סמה, הגיע כשבוע אחרי אירוע יוצא דופן ובולט אחר בכדורגל האירופי, כזה שאולי עבר מעט מתחת לרדאר ביחס לחשיבות שלו. יאקוב יאנקטו בן ה-27, כדורגלן ספרטה פראג (מושאל מחטאפה), ובעל הופעות בנבחרת צ'כיה, שהפך לכדורגלן הבכיר ביותר שיוצא מהארון. ואם דיברנו על כך שכל אחד מאיתנו נתקל בשלב כזה או אחר במגמגם, הרי שברור שכל אחד מאיתנו מכיר היום לפחות בן אדם אחד שמשתייך לקהילת הלהט"ב, ובכל זאת, בכדורגל, מדובר בטאבו.

גם יאנקטו דיבר מול מצלמה. אצלו, היה מדובר כמובן בווידאו הרבה יותר ערוך ומבוים, אבל ההתרגשות על פניו ניכרה. זה היה מבט שמשלב בין פחד לתחושת שחרור, חשש, וגאווה. המעשה של יאנקטו, והוא בוודאי ידע זאת, היה גדול הרבה יותר מהכדורגל הצ'כי, ולא לחינם דווח בכל העולם. הוא זכה מיד לכמויות אדירות של תגובות תומכות, וכמעט כל גוף כדורגל רשמי שלח לו איחולים והגיב בשבחו. צפו >>>

"אין ספק בכלל שזה יהווה השראה לספורטאים נוספים", אמר אחד מראשי קהילת הלהט"ב באנגליה. "אנחנו יודעים איזה השפעה יש לדברים כאלה, במיוחד בקרב אוכלוסיה צעירה. אוהדי כדורגל של ספרטה פראג שיצפו בו משחק ויראו את עצמם, יהיה להם עם מי להזדהות. העובדה שהוא עשה את זה בגיל 27, כשהוא כבר בנה לעצמו תדמית ושם מסוימים, הופכת את המעשה לאפילו יותר יוצא דופן".

הימים האלו, העידן שבו אנחנו חיים, לא תמיד קל עבור כולם. השיח בוטה מתמיד, הקצב מהיר, אולי מהיר מדי, הרשתות הפכו את הכל להרבה יותר אגרסיבי, והפוליטיקאים שלנו (וזה באמת לא משנה באיזה צד אתם במפה), לא הופכים את האווירה לנעימה יותר. אבל בעידן הזה, של המידע שמגיע ממקום למקום תוך שנייה, של סרטון שצולם באנגליה או בצ'כיה ויכול להגיע למיליוני אנשים בכל העולם בתוך דקות, יש גם פוטנציאל לעשות טוב. פוטנציאל לעשות שינוי. גם קן סמה וגם יאקוב יאנקטו, עשו בדיוק את זה, בפחות מ-2 דקות. הם עשו טוב, וזה שווה יותר מכל שער או בישול.