ליאור ליובין הוא המאמן הצעיר ביותר שיוביל קבוצה בפיינל פור 2011. בעונתו הראשונה כמאמן ראשי הוא לקח את האלופה גלבוע/גליל עד ל-4 הגדולות של הליגה, ומקווה לשמור על התואר בו זכה כעוזרו של עודד קטש. שני מאמנים בלבד הגיעו בעבר לגמר בעונתם הראשונה כמאמנים ראשיים - שרון דרוקר עם מכבי רעננה ודן שמיר עם הפועל ירושלים. ליובין, שהיה רכז מוכשר והתגלה העונה כמאמן מוכשר לא פחות, מקווה להיות השלישי ברשימה המכובדת הזו. גם אם זה בא על חשבון עמיתו וחברו הטוב קטש, מאמן הפועל ירושלים.
"חוויתי המון בעונה הזו, אבל תרשה לי עוד לא לסכם", מבקש ליובין, שאסיר תודה על האמון שנתן בו הבעלים חיים אוחיון. "למדתי הרבה דברים שאני בטוח שבקריירת אימון מאמנים עוברים כל שנה. אני מאוד שמח שבחרתי להיות מאמן ושנתנו לי את ההזדמנות הזו, גם שבחרו בי וגם שהרגשתי שאני מוכן לקחת את זה".
עד כמה אתה מרגיש מוכן מקצועית?
"במהלך העונה הזו הכנתי את עצמי לגמישות. אתה כל הזמן לומד ומנסה להבין דברים תוך כדי הדרך שאתה עובר. מבחינת תרגילים ודברים טקטיים כמובן שזה חשוב, אבל זה לא הדבר היחידי, יש עוד הרבה מאוד דברים. בעיקר חשוב הבטחון שלך בעצמך, שאתה יכול לעשות את זה והרגשתי מספיק בטוח להיות מאמן. למרות שאני מאמן צעיר, אני מרגיש שאני מקבל את מלוא הכבוד מהשחקנים".
שנתיים עבדת עם עודד קטש, שהסמל המסחרי שלו הוא ניהול משחק. איך מתמודדים עם זה?
"יש לו עוד כמה מעלות טובות שעושות אותו מאמן מצוין. זה כמובן אתגר גדול, אבל האתגר שלנו זו ירושלים, לא הוא או אני. אני מניח שגם בירושלים לא מתייחסים אליי אלא לגליל, וגם לא לשחקנים בודדים. אנחנו משחקים מול ירושלים שעודד עם כל האיכויות שלו מוביל אותה".
באותה רוח קבוצתית, ליובין לא שוכח גם את השינוי שהניב הטרייד ששלח את טיילר ווילקרסון לחיפה והביא לגן נר את מרקו קילינגסוורת'. "זה היה טרייד טוב עבורנו ועבור חיפה גם ברמת הכימיה וגם ברמה המקצועית", מסביר המאמן. "יש דברים שאתה יכול לצפות שיהיו טובים, אבל לא עד כמה הם יהיו טובים. מרקו השתלב מהר חברתית ומקצועית ומאוד התאים לנו".
איך מנצחים חצי גמר?
"חייבים לשמור על ריכוז ואינטנסיביות במשך 40 דקות. מעבר לתכנית המשחק שנצטרך להוציא לפועל, שחקנים יצטרכו לעשות מהלכים גדולים. אבל את כל הדברים נצטרך לעשות כקבוצה, ולשמור על מוכנות מנטלית".
על פי ההערכות כ-1,000-1,500 אוהדים יגיעו מהצפון, אבל ליובין לא מתאכזב בשביל האלופה. "עם כל הכבוד לזה שאנחנו ירושה של גליל עליון, אנחנו גלבוע/גליל וזה מועדון צעיר. אמנם גליל עליון קיים הרבה יותר זמן, אבל קצת התנתקנו מהאיזור עם הקבוצה החדשה ואנחנו מנסים לבנות מסורת. כל שנה משלוש השנים האחרונות שהגענו לפיינל פור אנחנו מביאים יותר קהל, וכמובן שאנחנו רוצים לראות יותר קהל שלנו שמגיע, אבל זה תהליך. יש מאמץ להתחבר לקהילה, ליצור מעגל אוהדים. ירושלים היא מועדון עם יותר מסורת ויותר ותיקה, למרות שיש לנו את האליפות שלקחנו".
אזכור הזכיה מהשנה שעברה מיד מעורר את הדיון על סוגיית הפיינל פור. בחמש העונות מאז הונהג בליגת העל זכו בתואר הפועל חולון וגלבוע/גליל ולפחות מהבחינה הזאת נוצרה תחרותיות במאבק על הצלחת. "יש פה כל מיני משתנים. כולם מדברים על ההגינות של השיטה ואנחנו הולכים לפי הכללים שמכתיבים לנו", מסביר ליובין. "הליגה הזאת הופכת את הכל לאפשרי עבור כולם, אולי זה יוצר את העניין ויכול להיות שזה מה שנכון כרגע לכדורסל. אין ספק שיש משהו מהנה יותר בחוויית הכדורסל בסדרת פלייאוף מאשר פיינל פור, אבל שוב, יכול להיות שזה מה שנכון כרגע כדי ליצור עניין ואטרקטיביות".
מי תהיה האלופה?
"כולם מגיעים לפה כדי לעשות משהו. בטח קבוצות כמו גליל וראשון ינסו לעשות משהו. לירושלים ומכבי יש מסורת והן תמיד גם מתוקצבות יותר, אז הציפיות שלהן יותר גבוהות. יותר קשה להגיע לפיינל פור מאשר לזכות בו, ולכן כולם משדרים את מה שהם משדרים ומראים אמונה וצריך להעריך את הבטחון הזה. גם סטטיסטית, היסטורית, הפיינל פור הוכיח שהכל אפשרי".
המטרה שלכם היא להגן על התואר?
"המטרה הייתה להגיע לפיינל פור, עכשיו המטרה היא להגיע לגמר".