קיץ 22 - רק לפני שנתיים וחצי ונראה שהאינפלציה בשוק השכר הישראלי בליגת ווינר סל היא הגבוהה בכלכלה המקומית.
חוזר לקיץ 22 - תומר גינת חותם על חוזה השיא של הפועל ת״א בכל הזמנים, תחזיקו חזק, 220,000 דולר לעונה כפול 5 שנים, מיליון דולר לכל התקופה. הוא מוותר, לפי פרסומים זרים, על חוזה קצר יותר במכבי שיכול היה להגיע לכ-260-270 אלף דולר וזו ההחתמה הגדולה בשוק הישראלי בקיץ 22.
...
קיץ 23 - שנה עוברת והפועל ירושלים של מתן אדלסון עם הצהרה מהדהדת מחתימה את זוסמן על חוזה לשלוש שנים של 1.5 מליון דולר לכל התקופה - יותר מפי 2 ממה שקיבל גינת שנה קודם (לעונה) ונראה שזו עסקה שמגדירה את השוק מחדש.
**
קיץ 24 ותיכף נחזור אליו החוזים האלה איבדו משמעות כי השוק הלך למקום אחר לגמרי. עלויות השכר של השחקן הישראלי הם בקנה מידה של 100% בשנתיים - ולאן זה יגיע?
..
התערבות ממשלתית - כמו בהרבה תחומים הזרמה של כסף ציבורי מייצרת אינפלציה - כמובן שכל הכוונות טובות, גם של מיקי זוהר וגם של ראשי הערים כמו כרמל שאמה לדוגמא - אבל בסופו של דבר המרוויחים הגדולים מההזרמה של כספי מיסים וארנונה לענף הולכת לשחקנים הישראלים - נצלול רגע פנימה.
מענק השר נותן כ-3 מיליון שקל לקבוצה שתוותר על הזר החמישי - עלות השכר (מעביד) של זר חמישי בקבוצות שלוקחות את המענק היא נגיד כמיליון ש״ח (ואני מגזים) ולהחליף את הזר החמישי בישראלי עולה כפול (המס והמצאי הנמוך).
כלומר מיקי זוהר אמר לקבוצות: קחו 3 מליון שקל, מתוכם מיליון זה בשביל שתשלמו לישראלי במקום לזר החמישי ועם השני מליון שקל האחרים תעשו מה שאתם מבינים.
מכבי, הפועל ת"א וירושלים לא לקחו את המענק, רוב הקבוצות שכן לקחו את המענק אלה קבוצות שמוגדרות בענף כ״קבוצות עירייה״ - כלומר קבוצות שנהנות מתמיכה עירונית גבוהה ותמיכה ממשלתית גבוהה.
השילוב של הכסף הציבורי מתדלק את האינפלציה בשכר השחקנים שיכולים להגיד לקבוצות העשירות שבשביל עוד כמה לירות הם מעדיפים דקות משחק והאמת? אפילו את העוד כמה לירות הם לא באמת צריכים לוותר כשיש כזו הזרמה ציבורית.
המענק הגיע, השחקן הישראלי מרוויח הרבה יותר. השר זוהר (עמוד הפייסבוק של מיקי זוהר)
אדלסון ובעיקר בעיקר ינאי הובילו את השחקן הישראלי לעמדת מיקוח מול מכבי. מעולם מכבי לא שילמה כאלה חוזים למאמן ושחקנים ישראליים. מעולם. כן, בשנה בלי משחקים בארץ, עם עלויות אירוח בחו״ל - שנה של יותר הוצאות תפעול ופחות הכנסות - עבור השחקן הישראלי במכבי, זה כאילו לא רלוונטי ולא משנה.
צריך לנסות להבין מה קורה פה - מכבי נתנה את החוזה הכי גבוה אי פעם לשחקן ישראלי (במכבי) כפול 5 שנים לרומן סורקין, ואת החוזה השני לבלאט, הכפילה לקטש את השכר, שיגרה לג׳ונדי והשאירה את מנקו ובעיקר את ג׳ייק כהן למרות שלא באמת רצתה - כל זה עלה לה כסף שירד ממצבת הזרים.
אני אנסה לשחק עם המספרים ולהגיד שההערכה הגסה שלי אומרת שעבור המאמן והשחקנים (אותם שחקנים ואותו מאמן) משנה שעברה היא שילמה כ-10 מליון שקל נוספים. מה זה אומר בפועל? שבכסף הזה פלוס השכר שמכבי משלמת לזרים כמו דה ג׳וליוס ושאיוק היא יכולה הייתה להחתים 2 זרים של מליון דולר וצפונה.
המשמעות של לשלם פי שתיים לשחקן ישראלי היא לאבד את האופציה לשלם פי 4 לשחקן זר. עלויות המס והמלאי המוגבל של השוק הישראלי מביאים למצב הזה. עופר ינאי אולי לא הצליח עם הרבה דברים, אבל ההצעות שלו בקיץ לסורקין ובלאט גמרו למכבי את העונה האירופאית. חבל בשבילו שזה לא סוג של תואר.
…
התחזית האישית שלי, זה לא יוכל להישאר ככה וייתכן שכבר בקיץ נראה שינוי במבנה הליגה הישראלית - הן במענקי השר והן בכמות הזרים בליגה.
הכותב הוא חבר בפודקאסט "צבע אדום", פודקאסט אוהדי הפועל ת"א