חצי גמר גביע המדינה הוא תמיד אירוע שיש בו פואנטה. המטרה ברורה, וגם מוקד הדרמה הוא בסופו של דבר הישגי - מי תתחרה על הגביע מול בית"ר ירושלים, ומי תחזור לסיום העונה בליגה שלה. אבל הערב (שלישי, 20:30, 5SPORT), באצטדיון טדי, יהיה גם סיפור נוסף - שנוגע לאיש אחד, בן 43. קוראים לו אליניב ברדה.
ברדה יעמוד הערב במבחן הגדול בקריירה שלו - ודווקא נגד הקבוצה שהיתה כל עולמו. הפועל באר שבע - הקבוצה שבה החל את הקריירה כשחקן, חזר אליה אחרי תום הפרק האירופי, זכה איתה בשלוש אליפויות כשחקן, ולאחר מכן שימש כמעט בכל עמדה מקצועית אחרי הפרישה: עוזר מאמן, מנהל מקצועי, וכזכור גם מאמן ראשי. עד הקיץ האחרון. הוא לא היה בהפועל באר שבע, שנים ארוכות הוא היה הפועל באר שבע.
כשברדה החל לשחק בבאר שבע, זה קרה ב-1998. הפועל באר שבע, רק עונה קודם, ירדה לליגה הארצית - והחלה שנות יובש ארוכות, עד החזרה בסוף עונת 2000/01. במשך ארבע שנים, ברדה הפך לבן האהוב של ב"ש - אבל המועדון דשדש, והכסף הגדול משך את ברדה הלאה; מבאר שבע הוא עבר למכבי חיפה, ומשם לקבוצה אחרת שתיקח חלק בהיסטוריה שלו - הפועל תל אביב. היכולת בשני המועדונים, הובילה אותו בקיץ 2007 לאירופה - וספציפית לבלגיה, שם כיכב במשך שש שנים במדי גנק, איתה לקח אליפות (2010/11) וגם שני גביעים. עד הקאמבק.
בסוף עונת 2012/13, הפועל באר שבע נשארה בליגה בקושי רב. רק הצגה של דובב גבאי במחזור האחרון נגד מכבי נתניה, אפשרה לה ולאלישע לוי לנשום לרווחה. ואז, בזעיר אנפין כמובן, קצת כמו לברון ג'יימס - הגיעה "ההחלטה". אליניב ברדה החליט לחזור לישראל אחרי הפרק האירופי, ולמרות הצעות ממועדונים גדולים - הוא חוזר דווקא להפועל באר שבע. לאט לאט, הוא הפך את הקבוצה מקבוצת תחתית למתמודדת על אליפות, וב-2016 סוף סוף נעשתה ההיסטוריה - אחרי ארבעים שנה, הפועל באר שבע וברדה שוב אלופים.
יחד עם ברק בכר, המשיכה השושלת לעוד שנתיים מוצלחות, כולל מסע שנגמר בליגה האירופית. בסוף עונת 2017/18, הוא פרש - אבל נשאר במערכת. ברדה הפך למנהל מקצועי, לאחראי על שיתוף הפעולה קצר הימים עם אתלטיקו מדריד, לעוזר המאמן של רוני לוי - ובמרץ 2022, הוא גם עלה לקדמת הבמה אחרי פיטוריו של לוי, והפך למאמן ראשי. בסוף אותה עונה, באר שבע סיימה במקום השני אחרי מכבי חיפה החזקה - וגם ניצחה את הירוקים בגמר וזכתה בגביע המדינה.
בן יקיר לה (אלן שיבר)
הרומן בין באר שבע לבן יקיר לה נראה כמו חתונה קתולית, עד הקיץ האחרון. אחרי ההפסד בגמר הגביע למכבי פתח תקווה, הבעלים אלונה ברקת החליטה לחתוך - ולהיפרד. היא הימרה על רן קוז'וך, שניצח את ב"ש בגמר עם המלאבסים, במקומו של ברדה - שעזב את המועדון אחרי 11 שנה בגלגול הנוכחי, ו-15 שנים בסך הכל. ברדה חיפש דרך חדשה.
ואז, הגיעה הדלת המסתובבת - כי הפועל תל אביב, גם היא, חיפשה דמות מעוררת השראה. בקיץ 2024, כשברדה פוטר מב"ש, הפועל ת"א גם היא חיפשה עתיד חדש - אחרי שירדה באופן כואב לליגה הלאומית. הרומן עם מסאי דגו לא עלה בהצלחה, והנהלת הפועל ת"א החדשה בראשות אדמונד ספרא החליטה ללכת על מאמן של ליגת על - ברדה, שהיה פנוי, איחד כוחות עם המנכ"ל שלו בבאר שבע, גיא פרימור, וחזר לקווים. משם, היתה הצלחה מסחררת.
כי ברדה והפועל ת"א רשמו רצף מדהים של לא פחות מ-20 משחקים ללא הפסד, רחוקים מרחק נגיעה מהבטחת העפלה לליגת העל - וגם הגיעו עד חצי גמר הגביע, לראשונה מזה שלוש שנים. הפועל תל אביב אומנם עוד לא הבטיחה רשמית עלייה, אך ברור לכולם שבקרוב זה יקרה, ולמרות התקציב הגבוה ביותר בלאומית, זה לא עניין של מה בכך לאור פתיחת העונה המקרטעת. גם ברדה עצמו הודה לאחרונה: ״אם היו אומרים לי כשמוניתי שאוכל להבטיח עליה במשחק השני של הפלייאוף, לא הייתי מאמין״.
אז מה סוד הקסם של המאמן? גם במועדון מתקשים לשים את האצבע באופן נחרץ, אבל כולם מציינים את האופי המיוחד שלו. ״הוא הביא אנרגיות טובות והצליח להרגיע ולהכניס שקט לשחקנים ולמועדון בכלל״ ציינו גורמים במועדון.
״אין מישהו שמועדון שלא אוהב או מעריך אותו. הוא נותן יחס חם לכולם ומדבר עם כולם בגובה עיניים, לא רק עם השחקנים, גם עם אנשי המשק״, הוסיפו.
גם בחדר ההלבשה נשמעים קולות דומים: ״הוא מצליח לגרום לכל אחד לתת את המקסימום, גם אם הוא לא בהרכב. כל אחד עולה מהספסל עם חיוך ואנרגיות ומשאיר את האגו בצד. בכלל, מרגיש שאין אגו בחדר הלבשה, חדר ההלבשה מאוד בריא, כולם מגוייסים למשימה והתחושה היא שהיא גדולה יותר מכל שחקן בודד וזה משהו שאליניב החדיר בנו״.
ברקת. השינוי הוכיח את עצמו (אלן שיבר)
החיבור עם ברדה קשור גם לחיבור עם פרימור. השניים שיתפו פעולה כידוע בבאר שבע, ואחרי עונות רצופות דרמות, משברים ורעש בלתי פוסק סביב המועדון, מאז הגעתם הפועל תל אביב הצליחה להשקיט את הרעש סביבה, ״סוף סוף יש לנו את התנאים להתעסק רק בכדורגל״, שיתפו במועדון.
ושוב, הדלת מסתובבת. הערב, באצטדיון טדי, ברדה יגיע עם הקבוצה החדשה - ועם הכיוון החדש בקריירה, כשבצד השני תחכה לו קבוצת נעוריו. הקבוצה שאליה הוא מחובר כיליד העיר, ודווקא אותה הוא יצטרך לנצח בדרך לפסגת הקריירה שלו. ברדה כבר הצהיר במסיבת העיתונאים שהלב שלו יהיה חצוי, אבל אולי בסתר ליבו יהיה גם הרצון להחזיר במשהו על ההחלטה להיפרד ממנו בקיץ שעבר. עכשיו, בקרב הכל-אדום הזה, ברדה ירצה לצאת כמנצח הגדול - גם אם זה יקרה מחוץ לבית, במקום אחר.
סיפור הקריירה של אליניב ברדה רצוף בנקודה הזאת - כשהוא מגיע למועדון שמחפש גאולה. ותמיד זה גם נגמר בהצלחה: כשחקן צעיר, הוא היה שותף לחזרה של באר שבע לליגת העל ב-2001; כשחזר להפועל ב"ש בקיץ 2013, תוך שלוש שנים הוא הפך אותה לאלופה אחרי 40 שנה; וגם בהפועל ת"א, הוא הגיע למועדון במצב קשה אחרי ירידה ודשדוש בלאומית - וצפוי להחזיר אותה תוך שנה לליגה הבכירה. אבל כמו בסרט "סקוט פילגרים", בתחנה האחרונה ברדה צריך לפגוש את עצמו - את הקבוצה שבה גדל ואותה עיצב, את הקהל שאהב ואוהב אותו כל כך.
האם הוא ינצח גם את זה? הפרק הבא בסיפור של ברדה מתחיל עוד מעט. בטדי.