9.63! אוסיין בולט שוב עצר את העולם מלכת. אוסיין בולט שוב עשה את הלא ייאמן. אוסיין בולט שוב קרא תיגר על חוקי הפיזיקה. הפנומן דהר לקו הסיום בגמר האולימפי ל-100 מטרים באולימפיאדת לונדון 2012, ריסק את השיא האולימפי, זכה במדליית הזהב עם תוצאה נפלאה - 9.63 שניות וריגש את כל העולם. תודה לך, בולט.
בזינוק אפשר היה לראות שאוסיין בולט עוד נושא עימו את הזיכרונות מהפסילה המפורסמת בגמר אליפות העולם בקיץ שעבר, אבל כבר אחרי 20 מטרים הן התפוגגו כלא היו. מטוס הסילון הג'מייקני הפעיל את המבערים, העביר הילוכים ופשוט שרף את המסלול המהיר באיצטדיון האולימפי בלונדון לעיני 60,000 צופים.
זמן התגובה של בולט היה 0.165, זהה בדיוק לזמן התגובה שלו בגמר האולימפי בקן הציפור בבייג'ין. למרות זאת אי אפשר שלא להתרשם מכך שהזינוק היה יחסית איטי, למרות זאת זה לא הפריע לו לתפוס את ההובלה לאחר 60 מטרים ופשוט להיעלם ליריבים בדרך ל-9.63 שניות. זו התוצאה השניה בטיבה בהיסטוריה, אחרי שיא העולם שלו (9.58) שנקבע באליפות העולם בברלין בקיץ 2009.
בדומה לאולימפיאדת בייג'ין, גם לונדון תיזכר בעיקר בזכות שני הפנומנים אוסיין בולט ומייקל פלפס. בעוד השחיין האמריקני הענק החליט לתלות את בגד הים, הסילון ימשיך לפחות עוד שנה לאליפות העולם במוסקבה. ומי יודע, אולי נראה אותו מלהטט על חופי הקופהקבאנה בריו דה ז'ניירו 2016. אמרו שהחיים מתחילים בגיל 30, לא?
אחרי שהרוויח מן ההפקר, מהפסילה של בולט בדאייגו, וזכה בתואר אלוף העולם, הגיע יוהאן בלייק ללונדון במטרה אחת ברורה. להוכיח שהוא הגדול מכולם. אבל ברגע שחצה את קו הסיום היה אפשר לראות ולהבין - הוא לא היורש של אוסיין בולט וספק אם יש אחד כזה. בלייק הישווה את השיא האישי שלו שקבע באליפות אשתקד, 9.75 שניות ולקח את מדליית הכסף המכובדת. לפחות את ההמנון הוא יזכה לשמוע על הפודיום.
לפני 6 שנים האלוף האולימפי מאתונה ואלוף העולם מהלסינקי ב-2005, ג'סטין גאטלין, נתפס על שימוש בחומרים אסורים. כל התוצאות שקבע באותה שנה נמחקו והוא הושעה לארבע שנים. במשך כל השנים האחרונות נאבק גאטלין על שמו ועל הזכות לחזור לבמה הגדולה ביותר בהיסטוריה. הערב זה סוף סוף קרה. גאטלין, שניצח את טייסון גיי במבחנים האמריקאיים עשה זאת גם הפעם וזה הספיק לו למקום השלישי. גאטלין שבר במאית אחת את שיאו האישי (קבע בעבר 9.77 תחת השפעת חומרים אסורים) ורשם 9.79 שניות.
רגע לפני שנמשיך ביתר הרצים שהגיעו לקו הסיום, אנחנו מוכרחים להתמקד באסאפה פאוול. פעם הוא היה האיש המהיר ביותר בעולם, אבל הוא יירשם בדפי ההיסטוריה כאיש שלא היה שם. כאיש שאיבד את התהילה פעם אחר פעם. בבייג'ין הוא נעלם לגמרי, בברלין הוא לקח רק את הארד ובשנה שעברה הוא נפצע זמן קצר לפני הסיום. ומה קרה לו בגמר הזה? הוא פתח חזק כהרגלו, אפילו הוביל לאחר שלושים מטרים, אבל אז פאוול מתח את שריר הירך ונעצר.
התנופה עוד גרמה לו לחצות את קו הסיום עם 11.99 שניות, אך את הפרצוף העצוב והעגום שלו בסיום אנחנו כבר מכירים היטב. אם הוא יהיה כשיר הוא יוכל לחגוג בסיום המשחקים האולימפיים יחד עם בולט ובלייק בגמר ה-100X4 מטרים (אלא אם מישהו שם יפיל את המקל...).
טייסון גיי עדיין חתום על תואר המפסיד המהיר בהיסטוריה, לאחר שהגיע שני עם 9.71 שניות באליפות העולם בשנת 2009 בברלין. הפעם הוא סתם הפסיד. גיי הגיע בכושר אופטימלי ללונדון מבחינתו, אבל זה לא הספיק. הוא חצה את קו הסיום עם 9.80 שניות (תוצאת השנה שלו), מאית השנייה בלבד אחרי גאטלין. מאית ששווה מדליה אולימפית. ראיין ביילי האמריקני הישווה את שיאו האישי, שקבע במוקדמות, 9.88 שניות.
אין ספק שמדובר בריצה המהירה ביותר בהיסטוריה, כאשר שבעה אצנים ירדו מתחת לרף 10 השניות ולולא הפציעה של פאוול הוא כנראה היה יורד מ-9.90 שניות. צ'ורנדי מרטינה סיים שישי עם 9.94 שניות וריצ'רד תומפסון נפרד מתואר סגן האלוף האולימפי בו זכה בבייג'ין וקבע 9.98 שניות, שהספיק לו למקום השביעי.
שלא תחשבו שהזכות הזו - לראות את אוסיין בולט רץ במשחקים האולימפיים - הסתיימה. כבר בשלישי הוא יזנק למוקדמות הריצה ל-200 מטרים, שם יתחדש הקרב בין בולט לבלייק. אסאפה פאוול, טייסון גיי וג'סטין גאטלין ימתינו לריצת השליחים בסוף האולימפיאדה.
חצי גמר ה-400 מטרים לגברים
בשני מצפה לנו קרב אמיתי בספרינט הארוך ביותר, לאחר שכל האצנים שהעפילו לגמר ירדו בחצי מגבול של 45 שניות. את התוצאה הטובה ביותר בחצי הגמר קבע לאלונדה ג'ייהו גורדון, שעצר את השעון על 44.58 שניות והקדים במאית אחת בלבד את דמטריוס פינדר מהבהאמאס. אלוף העולם מגרנאדה קיראני ג'יימס עלה גם הוא עם 44.59 שניות. התאומים הבלגים ג'ונתן וקווין בורלי קבעו 44.99 ו-44.84 שניות וייאבקו על מקום בגמר. אוסקר פיסטוריוס לא הצליח לשחזר את התוצאה שקבע במוקדמות וסיים אחרון בחצי הגמר עם 46.54 שניות. אבל אל תדאגו ההיסטוריה וההיסטריה סביב פיסטוריוס יימשכו גם בהמשך השבוע עם ריצות השליחים ל-400X4 מטרים.
גמר ה-400 מטרים לנשים
איזו ריצה איכותית קיבלנו כאן. סאניה ריצ'רדס השלימה סוף סוף את המטרה לשמה התאמנה בארבע השנים האחרונות. ריצ'רדס, אלופת העולם ב-2009, התאוששה מהטראומה מהשנה שעברה וניצחה עם 49.55 שניות. ריצ'רדס הפכה לאלופה האולימפית בזכות פיניש נהדר שהותיר את די די טרוטר ואמנטל מונשו מאחוריו. ההפתעה? כריסטין אוהורוגו הבריטית עקפה שלוש אצניות במטרים האחרונים וקטפה את מדליית הכסף (49.70 שניות). טרוטר השלימה דאבל אמריקני על הפודיום עם 49.72 שניות. מונשו נותרה מחוץ לפודיום עם 49.75 שניות. הרוסייה אנטונינה קריבושפקה פתחה בצורה מהירה מאוד, אפילו מהירה מדי. היא הוליכה לאחר 300 מטרים אבל פשוט קרסה במטרים האחרונים.
גמר הקפיצה המשולשת לנשים
בניסיון השלישי אולגה ריפאקובה ניתרה למרחק מצוין של 14.98 מטרים שהספיק לה כדי לזכות במדליית הזהב. בסיום הקזחית הייתה פשוט מאושרת. אחרי שסיימה במקום הרביעי בבייג'ין 2008 ובמקום השני באליפות העולם אשתקד בדאייגו, הפעם הגיעה תורה לעמוד בראש הפודיום. קת'רין איבגוואן מקולומביה זינקה בקפיצה האחרונה למרחק של 14.80 מטרים וזכתה בכסף לאחר שהקדימה בסנטימטר אחד את אולה סלאדוחה האוקראינית.
גמר ה-3,000 מטרים מכשולים
הרבה זמן לא ראינו שמחה שאחרי ניצחון כמו זו של אזיקיאל קמבוי אחרי שניצח בריצה ל-3,000 מטרים מכשולים. קמבוי, האלוף האולימפי מאתונה, רשם זכייה שניה שלו במדליית הזהב לאחר שחצה את קו הסיום ראשון עם 8:18.56 דקות. קמבוי הקדים את מאהידינה מקיסי הצרפתי (8:19.08 דקות), שלקח את הכסף. השניים התחבקו ממושכות לאחר הסיום. חיבוק של מדליסטים. אבל מוטאי הקנייתי עלה גם הוא על הפודיום עם 8:19.73 דקות.
גמר יידוי פטיש לגברים
באתונה 2004 קריסטיאן פארש היה חמישי, בבייג'ין 2008 הוא היה רביעי. באליפות העולם ב-2005 הוא היה שביעי, שנתיים לאחר מכן באוסקה הוא היה חמישי. באליפות בברלין הוא שוב סיים רביעי לפני שנה באליפות העולם בדאייגו פארש דורג שני. הפעם הוא סוף סוף זכה לעמוד בראש הפודיום. הפעם בלונדון 2012 הכל התחבר לו והלך לטובתו. פארש הדף בניסיון השלישי שלו את הפטיש למרחק של 80.59 מטרים וזה הספיק כדי לזכות במדליית הזהב לה חיכה כל חייו. פרימוז' קוז'מוש הביא מדליית כסף לסלובניה עם 79.36 מטרים וקוג'י מורפושי היפני זכה בארד עם 78.71 מטרים.
מוקדמות הקפיצה לגובה לגברים
שלושה קופצים מארצות הברית, אריק קיינארד, ג'סי וויליאמס (אלוף העולם) וג'יימי נייטו העפילו לגמר. איבן אוחוב ואנדריי סילנוב (האלוף האולימפי) לא התקשו במוקדמות ועלו גם הם. ההפתעה הגיעה מכיוונם של אלכסנדר שוסטוב הרוסי וירוסלב באבה הצ'כי שנשארו מחוץ לרשימת העולים לגמר. רובי גרברץ המקומי העפיל בקלות לאחר שעבר 2.29 מטרים. הגמר ייערך ביום שלישי בערב. דראגוטין טופיץ' הסרבי סיים קריירה ענפה בגיל 41 לאחר שכשל שלוש פעמים בגובה של 2.16 מטרים.