$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

משפחתו ברחה מהנאצים, ואנדרס קנטור ריגש את העולם

אנדרס קנטור, ששידר בדמעות את ארגנטינה זוכה במונדיאל, הוא סמל יהודי

אבישי סלע
אבישי סלע   17.04.23 - 19:21
Getting your Trinity Audio player ready...

18 בדצמבר, 2022 הוא תאריך שייחקק - לא רק בתולדותיה של ארגנטינה, אלא גם בתולדות העולם כולו. זה היה רגע שבו המעגל נסגר; אחרי 36 שנים, ארגנטינה היא שוב אלופת העולם. ולרגע הזה היו הרבה גיבורים על הדשא - מליונל מסי, כמובן, דרך השוער אמיליאנו מרטינס, גונסאלו מונטיאל ש"בעט אל הנצח" את הפנדל המכריע וכמובן המאמן ליונל סקאלוני - שסיים את המסע הגדול, שהחל ארבע שנים קודם, כשקיבל את התפקיד.

אבל היה עוד גיבור אחד - שהפך, ברבות הימים גם לכוכב רשת. וזה היה השדר של רשת "טלמונדו", ששידר את המשחק באמריקה הלטינית. קוראים לו אנדרס קנטור, והסצנה שבה הוא משדר את הפנדל המכריע של מונטיאל הפכה לוויראלית במיוחד. קנטור מבשר על השער ומיד לאחר מכן פורץ בבכי, דמעות שריגשו מדינה שלמה - ואולי גם עולם שלם.

אבל סיפור החיים של קנטור עד הרגע הזה - מעניין לא פחות. קנטור הוא יהודי, היום בן 60, וההיסטוריה של אילן היוחסין שלו מגיעה עד לזוועות שעברו על אירופה בשנות השלושים. משפחת אימו של קנטור, אליסיה, נמלטה מפולין בזמן הכיבוש הנאצי על המדינה, והגיעה לארגנטינה. מאוחר יותר, נוצר המפגש בין אליסיה לבין האב, דויד, שהיה מקומי, וקנטור נולד בבואנוס איירס.

דויד קנטור היה רופא, גסטרואנטולוג (רפואה שעוסקת אבחון מחלות במערכת העיכול), אליסיה אשתו גדלה להיות פסיכולוגית. קנטור רצה שהבן שלו ימשיך את דרכו בתחום הרפואה, אבל לאנדרס הצעיר היה חלום אחד ברור: כדורגל. "אליסיה אמרה לי: תן לילדים להיות מי שירצו", אמר דויד בראיון שהעניק מאוחר יותר.

אנדרס קנטור הפך מוכר במיוחד מסוף שנות השמונים, כאשר החל לשדר כדורגל - דווקא בארצות הברית. ב-1987 הוא החל לשדר בערוץ "יוניוויז'ן", והיה זה שהיה מזוהה עם קריאת ה"גווווווווווווול" הממושכת אחרי שערים. זה הפך אותו למפורסם בכל העולם - הוא שידר את המונדיאל לטלוויזיה האמריקאית, הופיע בתכנית הלילה של דייויד לטרמן - ואפילו הופיע בפרק של "משפחת סימפסון". אבל המעגל האמיתי של קנטור נסגר ב-2022, בדוחא.

כשנשאל בראיון ל"אתלטיק" על הרגע שבו שידר את הפנדל של מונטיאל, סיפר קנטור: "מה שיצא החוצה היו הרגשות האמיתיים שלי. אמרתי מאז 1990 שאני אהיה צבוע אם אגיד שלא רציתי שארגנטינה תזכה במונדיאל. אבל הייתי מקצועי ושקול כשצרפת השוותה בהארכה, ואחר כך כמעט זכתה. בפנדל", הוא אמר בחיוך, "הראיתי שאני בסך הכל בן אדם...".

"קיצרתי את קריאת ה'גווווול' שלי, כי מה שכל ארגנטינאי רצה לשמוע היה: ארגנטינה אלופה. חזרתי על זה וחזרתי", הוא סיפר נרגש, "זכרתי לא רק את מראדונה, אלא גם את אלופי העולם האחרים שנעלמו כמו חוסה לואיס צוצ'יפו, חוסה לואיס בראון, לאופולדה לוקה... זכרתי כל אחד שהיה חלק מההיסטוריה הארגנטינאית, ושעזר לילדים אלה להפוך לאלופי עולם".

ברבות השנים, קנטור הפך לא רק לגיבור כדורגל - אלא גם לגיבור עבור היהודים בארגנטינה. "הוא יהודי לטיני רגשן, קולני ומצליח", אמרה עליו ססיליה אדרברג, סטודנטית ארגנטינאית שחיה בארצות הברית. הרגע שבו הודיע על השער ונכנס ללב של עולם שלם, היה ניצחון לא קטן עבורו - ועבור הרבה אנשים שהרגישו שהוא צועק גם בשבילם.