מהפכה. ועדת התחרויות של אופ"א פרסמה היום (חמישי) הודעה רשמית בנוגע לביטול חוק שערי החוץ באירופה. הדבר שקרם עור וגידים לאחרונה היה תלוי עדיין באישור של הוועד הפועל של הארגון וכעת קיבל אור ירוק. השינוי נכנס לתוקף באופן מידי: כבר החל מהעונה הקרובה הכלל המיושן יוסר מספר החוקים וייכנס לתוקף. המשמעות היא שחוק שערי החוץ לא ייכלל בכל תחרויות אופ"א - גברים, נשים ונוער - כבר משלב המוקדמות וישפיע כמובן גם על הקבוצות הישראליות.
אופ"א הסבירה את ביטול החוק (לראשונה מאז 1965) בצמצום ההבדלים בין קבוצות ביתיות וקבוצות חוץ על סמך סטטיסטיקה מאמצע שנות ה-70 שמייתרת לטענתם את השימוש בחוק המפורסם. המשמעות: במקרה של שוויון בסיום שני מפגשים, המשחק ילך להארכה ואם צריך פנדלים. לכן, צפו ליותר משחקים שיגיעו ל-120 דקות.
נשיא אופ"א, אלכסנדר צ'פרין, הסביר: "חוק שערי החוץ היה חלק מהותי מטורנירי אופ"א מאז שהציגו את החוק הזה ב-1965. אולם, שאלת הביטול שלו עלתה הרבה מאוד פעמים בישיבות של אופ"א בשנים האחרונות. לא הייתה אחדות דעות בנושא הזה ולמאמנים ואוהדים רבים היו תהיות לגבי ההוגנות של החוק. כעת אנחנו רואים שהחוק מעכב קבוצות בית, במיוחד במשחק הראשון מבין השניים, מלתקוף את היריבה, מתוך החשש לספוג שער ולהעניק ליריבה יתרון משמעותי. זה כנראה סביר להגיד שיתרון הביתיות בימים אלה כבר לא כל כך משפיע כפי שהיה בעבר".
רונאלדו ויובה הודחו השנה לפורטו בגלל שערי חוץ (getty)
כאמור, החוק העניק יתרון לקבוצה שכובשת יותר שערים במשחקי החוץ וקיים כבר מאז 1965 בתחרויות השונות של אופ"א. אם זאת, הארגון עמל תקופה ארוכה על שינוי הסטטוס קוו והפעם, בלחץ המאמנים, הדבר השתנה.
באופ"א סבורים שהחוק היה מתאים למאה ה-20, בתקופה שאירופה הייתה תחת 'מסך הברזל' - אז רוב משחקי החוץ הוגדרו כקשים בתנאים ובאצטדיונים עיונים בניגוד לעידן המודרני, כאשר משחקים ללא קהל ובאצטדיונים ניטרליים בעידן הקורונה חידדו זאת יותר מכל.
מתנגדי ביטול החוק טוענים, ובמידה רבה של צדק, כי בהיעדר שערי החוץ, הרבה מאוד משחקים יוכרעו בפנדלים ומספר השערים יפחת באופן דרמטי. בעונה הזו באלופות, פ.ס.ז' גברה על באיירן מינכן (רבע גמר) ופורטו על יובנטוס (אחרי הארכה בשמינית גמר) בזכות שערי החוץ.