הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

זה עלה במשבר, אך קיליאן אמבפה הפך לפנים של ריאל מדריד

אחרי שהחמיץ שני פנדלים תוך שבוע היו שפקפקו בצירופו של הפנומן הצרפתי. הוא, מצידו, רק ראה בזה הזדמנות ומאז מנפק מספרים שיכולים להשאיר מאחור אפילו את עונת הבכורה של רונאלדו בבלאנקוס. נדב יעקבי על מי שנחשב לשחקן הטוב בעולם כיום

נדב יעקבי
נדב יעקבי   19.02.25 - 13:55
Getting your Trinity Audio player ready...
אקורד הפתיחה של קיליאן אמבפה בריאל מדריד היה מושלם. ב-14 באוגוסט הבלאנקוס שיחקו מול אטלאנטה בסופרקאפ האירופי והכוכב הצרפתי הבקיע את השער השני בניצחון 0:2. שער בכורה במשחק בכורה ותואר ראשון. מה יכול להיות יותר טוב מזה?

אבל ההמשך היה פחות מוצלח. לאמבפה לא היה פשוט להשתלב במערך ההתקפי של קרלו אנצ'לוטי. לא היה ברור מה העמדה הנכונה מבחינתו, כאשר לצידו משחק גם ויניסיוס.

זה היה מעט מוזר, שכן בעונה שעברה ריאל זכתה גם באליפות ספרד וגם בליגת האלופות, אף שחקן משמעותי לא עזב אותה והצטרף החלוץ שנחשב לטוב בעולם. על פניו המכונה הלבנה הייתה צריכה להיות אפילו יותר קטלנית.

אבל כדורגל זה לא מתמטיקה, ויש אלמנטים רבים שלא נכנסים לסטטיסטיקה, כמו רעיונות טקטיים, התאקלמות במקום חדש, וגם יחסי אנוש ואגו של כוכבים.

ב-15 המשחקים הבאים אחרי הניצחון בסופרקאפ, אמבפה נראה מעט אבוד. הוא הבקיע 6 שערים בלבד וכל משחק נוסף שעבר מבלי שהוא מבקיע בו, תסכל אותו יותר ויותר. מתוך אותם 15 משחקים, ב-9 הוא לא מצא את הרשת. תופעה שלא זכורה מאז שקיליאן בן ה-18 הפך לשחקן הרכב במונאקו בתחילת הקריירה.

כשריאל הביסה את דורטמונד 2:5 ב-22 אוקטובר, ויניסיוס כיכב עם שלושער, ואמבפה? הוא כלל לא היה אחד מהכובשים. בחמשת המשחקים הראשונים של ריאל בליגת האלופות הוא הבקיע רק מול שטוטגרט. בארבעה משחקים רצופים בצ'מפיונס, מול ליל, דורטמונד, מילאן וליברפול, הוא לא כבש.

וזה לא שהוא לא הגיע למצבים. ממש לא. הכדור פשוט לא נכנס, ממצבים שמהם בימיו בפ.ס.ז'. הוא היה כובש בעיניים עצומות. היה ברור שמדובר בעיקר בבעיה מנטאלית. שכן, גם כוכבי על שזכו כמעט בהכל הם בסופו של דבר בני אדם.

ארבעה ימים אחרי המשחק מול דורטמונד, הגיע השיא השלילי. ריאל הובסה בברנבאו 4:0 ע"י ברצלונה. אמבפה כבר חשב שהבקיע בתחילת המשחק, אבל השער נפסל בשל נבדל מינימלי.

במשחק ההוא קיליאן נתפס בנבדל לא פחות מ-8 פעמים, משהו שלא קרה לו מעולם בקריירה.

אלו היו הימים שבהם גם אוהדי ריאל המושבעים ביותר שאלו את עצמם, האם זו לא הייתה טעות לצרף את אמבפה לקבוצה שכל כך הצליחה בעונה שעברה? שאולי התוספת שלו רק גורעת מהיכולת הקבוצתית, ולא מוסיפה?
ההפסד 2:0 מול ליברפול באנפילד ב-27 בנובמבר היה משמעותי, שכן אמבפה החמיץ בו פנדל.

שבוע לאחר מכן יצאה ריאל למשחק חוץ מול בילבאו. ושוב אמבפה החמיץ מהנקודה הלבנה. אם היה כובש, ריאל הייתה משווה ל-1:1. אבל הוא החמיץ ובילבאו ניצחה לבסוף 1:2.

מסתבר שזה היה רגע המפנה, כפי שקיליאן בעצמו אמר לא מכבר: "בדיעבד, מה שקרה לי נגד בילבאו עשה לי רק טוב. כי זה היה הרגע שבו הגעתי לתחתית. ברגע ההוא הבנתי שאם אני רוצה להצליח בריאל מדריד, אני חייב להביא את האישיות שלי, לתת הכל עבור החולצה הזו. כי בתוך תוכי ידעתי שאני יכול לעשות הרבה יותר. יש לי הרבה יותר כדורגל ברגליים ממה שהראיתי עד אז".

המשחק מול בילבאו היה ב-4 בדצמבר. מאז עברו חודשיים וחצי בהם המספרים של אמבפה השתנו באופן דרמטי. הוא כבש 15 שערים ב-17 משחקים, כולל שלושער ראשון במדי ריאל מול ויאדוליד, ושערים חשובים בליגת האלופות מול אטלאנטה ומנצ'סטר סיטי.

עכשיו כבר אין אף אחד שמפקפק בחשיבותו עבור ריאל מדריד ועד כמה היה נכון מבחינת הנשיא פלורנטינו פרס להנחית אותו בברנבאו, אחרי הסאגה ארוכת השנים של החיזורים אחריו.

ריאל אומנם איבדה השבוע את המקום הראשון בטבלה לטובת ברצלונה, אבל נכון לרגע זה המספרים של הכוכב הצרפתי לא משקרים. אמבפה כבש 17 שערי ליגה, יותר מכפול ממה שכבש ויניסיוס (8). גם כשמסתכלים על השערים בכל המסגרות, היתרון של קיליאן ברור. הוא הבקיע 25 שערים, ויניסיוס 17 ורודריגו 13.

אפרופו ויניסיוס, התחושה היא שהברזילאי מרגיש שלאט לאט אמבפה לוקח לו את הבכורה בקבוצה. אם ויני היה ללא ספק הכוכב הכי גדול של ריאל בעונה שעברה, ומבחינתו גם הגיע לו לזכות בכדור הזהב, המצב כעת השתנה. אמבפה עקף אותו בהיררכיה הלא כתובה והוא בדרך להיות הפנים של ריאל בשנים הבאות.

אף אחד לא אומר זאת בפומבי, אבל יכול מאוד להיות שגם האלמנט הזה הוא חלק מהמניעים שאולי יביאו בסופו של דבר למעבר של ויניסיוס לכדורגל הסעודי.

יחד עם זאת חייבים להדגיש: על כר הדשא נראה שהשילוב בין אמבפה לויניסיוס עובד. הם לא "מחרימים" האחד את השני, לא מנסים לגנוב את ההצגה, וכן מפרגנים האחד לשני במסירות ובישולים הדדיים. כי בכל זאת מדובר במקצוענים שמבינים שטובת הקבוצה מעל הכל. השאלה האם השילוב הזה יחזיק מעמד לאורך זמן.

וכל זה כאשר ויניסיוס ממשיך לשחק בעמדה האהובה עליו משמאל, כאשר אמבפה "נאלץ" להתאים את עצמו ולשחק בעמדה מרכזית יותר, לעיתים גם כ-9 מדומה. 

וצריך לזכור גם את זה: אמבפה עבר לריאל מדריד בעיקר בכדי לזכות בשני תארים, שהיה לו קשה מאוד לזכות בהם בפריז סן ז'רמן - ליגת האלופות וכדור הזהב.

לדעת רבים אמבפה הוא כיום השחקן הטוב בעולם, ויש גם מספרים שמאוששים את הטענה הזו.

האתר "טרנספרמרקט" פירסם כי עד עתה קיליאן בן ה-26 רשם במהלך הקריירה 516 מעורבויות בשערים (שערים ובישולים). הוא השחקן הצעיר ביותר בהיסטוריה שמגיע ל-500 מעורבויות, כאשר לאו מסי וכריסטיאנו רונאלדו הגיעו לציון דרך הזה בגיל מבוגר יותר.

 

 

אגב, מסי בן ה-37 מוביל עם 1267 מעורבויות בשערים כשרונאלדו בן ה-40 מעט אחריו עם 1205. אבל הם כמובן מבוגרים בשנים רבות מקיליאן.

אפרופו כריסטיאנו רונאלדו, הפורטוגלי הבקיע 33 שערים בעונת הבכורה שלו בריאל מדריד, 2009-2010. אמבאפה, עם 25 שערים באמצע פברואר, צריך עוד 9 כיבושים עד סוף העונה כדי לרשום עונת בכורה טובה יותר מאשר הפורטוגלי. למישהו יש ספק שהוא יעמוד במשימה?