(צילום תמונה ראשית: עמית שיסל, באדיבות הוועד האולימפי בישראל)
הנה זה בא. אירוע הספורט הגדול של ענפי החורף בעולם כבר נפתח, עם המשחקים האולימפיים של בייג'ין 2022, וזה הזמן להסתכל קצת יותר לעומק על המשלחת שתייצג אותנו. אולימפיאדת החורף הנוכחית היא השמינית בהיסטוריה עם נציגים ישראלים, כאשר המשלחת הפעם מונה שישה נציגים - ארבעה גברים ושתי נשים. זו הכמות השנייה הכי גדולה אחרי עשרת הנציגים ששלחנו במשחקים הקודמים, בפיונגצ'אנג 2018.
שלושה מהנציגים הם ספורטאים שכבר לקחו חלק בשתי אולימפיאדות חורף, וזו תהיה הפעם השלישית שלהם. מדובר באלכסיי ביצ'נקו (החלקה אמנותית יחידים), יבגני קרסנופולסקי (החלקה אמנותית זוגות) ו-ולדיסלב ביקנוב (החלקה מהירה במסלול קצר), שייצגו אותנו גם בסוצ'י 2014 וגם בפיונגצ'אנג לפני 4 שנים. עבור שלושת האחרים - היילי קופס (החלקה אמנותית זוגות), נועה סולוש וברנבש סולוש (סקי אלפיני) - זו תהיה הופעה ראשונה במעמד זה.
אז נתחיל מהענף בו שלחנו הכי הרבה נציגים כחול-לבן עד כה, החלקה אמנותית. אחד הספורטאים הבכירים מישראל בענפי חורף באופן כללי הוא ללא ספק אלכסיי ביצ'נקו, יליד קייב שיחגוג במהלך המשחקים הקרובים יום הולדת 34. בתחילת דרכו הוא ייצג את מולדתו ואף זכה בשלוש מדליות (שתיים מכסף ואחת מארד) באליפויות אוקראינה לבוגרים. ב-2011 הוא עלה לישראל ומאז ההישגים שלו רק התרוממו יותר ויותר.
בסוצ'י הוא סיים במקום ה-21, ובמשחקים בדרום קוריאה, שם הוא גם נשא את הדגל הלאומי שלנו, הוא שיפר למקום ה-11. בין לבין, הוא זכה במדליית כסף מרשימה ביותר (והראשונה אי פעם לישראל בענף) באליפות אירופה 2016 שנערכה בסלובקיה. הוא השתתף לאורך השנים במספר אליפויות עולם שונות והמיקום הסופי שלו גם כן רק השתפר, עד להישג שיא של מקום רביעי ב-2018.
עוד בענף ההחלקה האמנותית ישתתפו גם יבגני קרסנופולסקי והיילי קופס בתחרות הזוגות. בדומה לביצ'נקו, גם קרסנופולסקי (בן 33) התחרה בשתי האולימפיאדות הקודמות וגם הוא יליד קייב. הוא עלה לארץ עם משפחתו בגיל 3 ובגיל מאוד צעיר התחבר לענף דרך מרכז קנדה במטולה. בסוצ'י הוא סיים במקום ה-15 עם אנדראה דוידוביץ', בעוד בפיונגצ'אנג הוא סיים במקום ה-19 עם פייג' קונורס. חוץ מזה הוא השתתף בארבע אליפויות עולם (הישג שיא מקום 17) וגם זכה ארבע פעמים באליפות ישראל, כל פעם עם בת זוג אחרת, כולל הנוכחית שלו.
בת הזוג של קרסנופולסקי למשחקים בבייג'ין תהיה היילי קופס, יהודיה-אמריקנית עם אזרחות ישראלית שנולדה בניו יורק ומתגוררת כיום בניו ג'רזי. היא רק בת 19, ומשתפת פעולה עם הנציג המנוסה כחצי שנה בלבד. שלושה חודשים אחרי שהם החלו לעבוד ביחד, הם זכו בקריטריון האולימפי. מי שמשמשת כמאמנת שלהם, וגם של ביצ'נקו ביחידים, היא גלית חייט, שייצגה את ישראל בשלוש אולימפיאדות חורף בעצמה (נאגנו 1998, סולט לייק סיטי 2002 וטורינו 2006) ואף רשמה את הישג השיא שלנו בכל משחקי החורף אי פעם - מקום שישי.
נעבור כעת להחלקה מהירה במסלול קצר, שם יש לנו נציג יחיד כמו בשתי האולימפיאדות הקודמות - ולדיסלב ביקנוב בן ה-32. גם הוא יליד אוקראינה, אך מהעיר לבוב, ובדומה לקרסנופולסקי, הוא עלה לישראל בגיל צעיר (5) ומתגורר בקריית שמונה. הרזומה של ביקנוב הרבה יותר עשיר, עם לא פחות משבע מדליות באליפויות אירופה שונות, כולל פעמיים אלוף אירופה ב-2015 בדודרכט ו-2018 בדרזדן.
ביקנוב, מגיע עם ניסיון (באדיבות הוועד האולימפי בישראל)
כאמור, גם הוא לקח חלק במשחקים ב-2014 ו-2018, ובאף אחד מהמקרים (בכל שלושת המרחקים בהם התחרה - 500, 1,000 ו-1,500 מטרים) הוא לא עבר את שלב המוקדמות. בפיונגצ'אנג הוא אף נפסל באחד המקצים שלו לאחר שצוות השיפוט קבע כי הוא דחף מתחרה אחר. בסוצ'י, אגב, הוא זכה להניף את דגל ישראל בטקס הפתיחה.
ולסיום, ענף הסקי האלפיני, שם יש לנו נציג ונציגה, אח ואחות - ברנבש סולוש ונועה סולוש. שניהם ילידי הונגריה שאביהם, פטר סולוש (יהודי-הונגרי), היה גולש אלפיני גם כן, וכך גם אחיהם הגדול בנימין בן ה-25 שלא יתחרה בבייג'ין. ברנבש (בן 23) ונועה (חגגה 19 אתמול) יציינו הופעת בכורה במשחקים האולימפיים, אך מי שדווקא מגיעה עם מעט יותר ניסיון היא דווקא האחות הצעירה, שהשתתפה באולימפיאדת הנוער של החורף בלוזאן 2020.
נועה סולוש היא למעשה גם הישראלית היחידה אי פעם שזכתה במדליות במשחקי החורף לנוער, אחרי שכבר נקטפו שמונה מדליות במשחקי הקיץ לנוער. היא גם השנייה אחרי יעקב טומרקין (סינגפור 2010) שזוכה בשתי מדליות במשחקי הנוער. הגולשת האלפינית השיגה מדליית כסף במקצוע משולב (AC), ומדליית ארד בסופר G. בסופו של דבר, כמו בכל אולימפיאדת חורף, אין הרבה ציפיות מהמשלחת הישראלית לחזור עם מדליה (משהו שמעולם לא קרה), אבל אם יש נציג/ה אחד/ת לבחור ששווה מעקב - זו נועה סולוש.
שימו עליה עין. נועה סולוש (עמית שיסל, באדיבות הוועד האולימפי בישראל)