$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

לצאת מהבתים: מאזן הישראליות במשחקי הכרעה

11 פעמים הגיעו הנציגות הישראליות למחזור אחרון בשלב בתים אירופי עם סיכוי להמשיך הלאה. הסיפורים, הכובשים והמאזן הכללי: ככה זה נגמר אז. לידיעת מכבי תל אביב ודוניס

אבישי סלע
אבישי סלע   10.12.20 - 15:30
Getting your Trinity Audio player ready...

בווידאו: ה-2:2 של הפועל ת"א מול ליון בשלב הבתים של ליגת האלופות

מכבי תל אביב תעלה הערב (22:00) לאצטדיון בלומפילד בידיעה שגורלה - בידיה: תיקו מול סיבאספור הטורקית, ישלח אותה לשלבי הנוק אאוט של הליגה האירופית. לכבוד המשחק החשוב והגורלי, הלכנו אחורה כדי לבדוק - כמה פעמים קבוצה ישראלית היתה בסרט הזה? כלומר, מגיעה למחזור האחרון כש"יש לה על מה לשחק", כשהיא עוד תחרותית ויכולה להיאבק על הישג כלשהו בתום שלב הבתים.

אז בדקנו: 21 פעמים קבוצה ישראלית הגיעה לשלב הבתים של מפעל אירופי (ליגת האלופות, גביע אופ"א או הליגה האירופית), לא כולל העונה. מתוכם, ב-10 מקרים היא הגיעה למחזור האחרון כשאין למשחקים שלה חשיבות מעשית, כלומר היא היתה במקום האחרון והמשחק היה "לפרוטוקול". 11 פעמים המשחק שלה היה חשוב, ואם להסתמך על הסטטיסטיקה - הרי שהיא לטובתם של דוניס ושחקניו: מתוך 11 הפעמים, ב-6 הקבוצה הישראלית יצאה עם רגלה על העליונה. למכבי ת"א, אגב, זה קרה רק פעם אחת. הנה הסיפור המלא:

מכבי חיפה, 2002/03, שלב הבתים של ליגת האלופות:
13 בנובמבר, 2002. חיפה יודעת שכל תוצאה מלבד הפסד אסטרונומי - תשלח אותה אל פרס הניחומים האולטימטיבי, ופעלה בהתאם: כבר בדקה ה-10 היא הובילה 0:2 משערים של וואליד באדיר ויעקובו. אלכסיס אלכסנדריס עוד צימק בדקה ה-37, אבל ארבע דקות אח"כ יניב קטן גלגל באלגנטיות את השלישי שלו במפעל, ואת השער שלמעשה סגר את הסיפור - גם ניצחון של אולימפיאקוס היה צריך להיות לפחות בהפרש של שלושה שערים (אחרי ה-3:0 שהיא חטפה במשחק הראשון). היוונים עוד עשו קולות של קאמבק במחצית השנייה, עם שער של אנדראס ניניאדיס (51) ואפילו שוויון דרמטי של פרסקבאס אנצאס 11 דקות לסיום, אבל הירוקים נאחזו בתיקו 3:3 וצנחו לגביע אופ"א. שם, אגב, היא פגשה קבוצה יוונית אחרת - אא"ק אתונה, הובסה מולה פעמיים, 4:1 ו-4:0, וסיימה את דרכה האירופית.

צפו בתקציר >>

מכבי ת"א, 2004/05, שלב הבתים של ליגת האלופות:
8 בדצמבר, 2004. אצטדיון רמת גן התקשט בפעם האחרונה לטובת המפגש עם יובנטוס, אז האלופה הנצחית של איטליה. מכבי זקוקה להישג טוב יותר מזה של אייאקס במשחק המקביל, על מנת לקבל את "מצנח הזהב" לגביע אופ"א. מנגד, יובה של פאביו קאפלו כבר העפילה מזמן, והגיעה לארץ בסגל יחסית חסר. בדקה ה-30 ברוך דגו המשיך את הקמפיין הנפלא, שם שער רביעי מפנדל, שהכניע את בופון וקבע 0:1 למכבי ת"א. אופטימיות? במחצית השנייה הצליח אלסנדרו דל פיירו לכבוש (71) ולהשוות. ביציעי ר"ג עוד היו קפיצות שמחה כשפרצה שמועה על שער של באיירן מול אייאקס - אבל השמועות האלה נכזבו. בסופו של דבר, אייאקס סיימה ב-2:2 עם באיירן, מכבי רק ב-1:1 עם יובה, ואייאקס צנחה לגביע אופ"א בגלל המאזן הפנימי העדיף ביניהן.

מכבי חיפה, 2006/07, שלב הבתים של גביע אופ"א:
29 בנובמבר, 2006. מכבי חיפה של רוני לוי, שעד אז לא הגיעה להישגים משמעותיים באירופה למרות שלוש אליפויות רצופות, מגיעה למשחק עונה יבשתי: היא יוצאת לליבורנו, מול קבוצת אמצע הטבלה האיטלקית, כשהיא זקוקה לתיקו על מנת להעפיל לשלב הבא באופ"א. היא נקלעה לפיגור מוקדם בדקה ה-19 משער של כריסטיאנו לוקארלי האיטלקי, אבל בתוספת הזמן הגיח רוברטו קולאוטי, השווה - והעניק למכבי חיפה את הנקודה השביעית שגרמה לה לסיים שנייה בבית של חמש קבוצות. וחיפה הגיעה יחסית רחוק בהמשך - בשלב הנוקאאוט הראשון היא הצליחה לעבור את צסק"א מוסקבה היוקרתית, עד שבשלב אחד אח"כ היא הודחה מול אספניול אחרי 4:0 בספרד.

הפועל ת"א, 2006/07, שלב הבתים של גביע אופ"א:
13 בדצמבר, 2006. הפועל של יצחק שום (אחד שכבר חווה שלב בתים מוצלח בחייו), אחרי קמפיין לא רע, כולל ניצחון גדול 2:4 בפארק דה פראנס על פ.ס.ז', מגיעה למחזור האחרון כשהיא זקוקה לנקודה בבית מול מלאדה בולסלאב הצ'כית כדי לעלות לשלב הבא. את השער הגורלי העניק לה אליניב ברדה, שעלה על לוח התוצאות בדקה ה-27. 12 דקות אחר כך הצליח יאן קישלה להשוות. הפועל נאחזה בתיקו 1:1 והעפילה לשלב הבא, שם פגשה את גלאזגו ריינג'רס - ניצחה 1:2 בבלומפילד, אבל הובסה 4:0 באייברוקס ונפרדה מאירופה.

הפועל ת"א, 2007/08, שלב הבתים של גביע אופ"א:
19 בדצמבר 2007. חוזרים שוב לשלב הבתים קצר הימים (והקצת מוזר) - שבו שלוש מתוך חמש עולות. למרות פתיחה יחסית חלשה, עם שני הפסדים לאנדרלכט וטוטנהאם, הגיעה הקבוצה של אלי גוטמן למחזור הסיום כשיש לה סיכוי להעפיל לשלב הבא - זה היה קורה בתרחיש שבו אנדרלכט מפסידה לחטאפה הספרדית, והפועל מנצחת בבית את אלבורג הדנית. וגם כאן, התוצאה החיצונית הסתדרה - הספרדים אכן ניצחו במדריד 1:2 את הבלגים; אלא שהאדומים נוצחו די בקלות ע"י הקבוצה הדנית (למרות שער של פאביו ג'וניור). זה נגמר 3:1, והפועל סיימה את שלב הבתים במקום האחרון.

צפו בתיקו של מכבי ת"א מול יובנטוס >>

הפועל ת"א, 2009/10, שלב הבתים של הליגה האירופית:
17 בדצמבר, 2009. שוב הפועל, שוב אופ"א - אבל איזה הבדל. ככל הנראה הקמפיין האיכותי ביותר של קבוצה ישראלית בליגה האירופית (ניצחון ביתי על סלטיק, 0:3 גדול בווינה על ראפיד, חמישייה ביתית מול האוסטרים בבלומפילד) הסתיים כשלאדומים יש מאבק על הדובדבן: האם תסיים ראשונה בבית? מולה עמדה המבורג הגרמנית, כשהקבוצה של אלי גוטמן היתה זקוקה לניצחון כדי להפוך לזוכת הבית. וזה בדיוק מה שהיא עשתה: למרות הגשם השוטף, היא ניצחה 0:1 את הגרמנים משער של סמואל יבואה בדקה ה-23, והפכה לקבוצה הראשונה אי פעם שמסיימת שלב בתים אירופי במקום הראשון. גם כאן, זה נגמר מהר מאוד: הפועל פגשה את רובין קאזאן הרוסית, הפסידה 3:0 במשחק הראשון, סיימה רק ב-0:0 את הגומלין והודחה.

הפועל ת"א, 2010/11, שלב הבתים של ליגת האלופות:
7 בדצמבר, 2010. שנה אחרי הקמפיין המוצלח בליגה האירופית, הפועל של גוטמן שוב עומדת בפני משחק הכרעה - הפעם, על הכרטיס לגביע אופ"א, מהמקום השלישי בבית. האדומים היו זקוקים לניצחון על ליון בסטאד דה ז'רלאנד - ובמקביל, להפסד של בנפיקה מול שאלקה. הקבוצה של גוטמן נקלעה לפיגור בדקה ה-62 משער של ליסנדרו לופס, אבל שער בזק של בן שהר (דקה לאחר מכן), ואותה מספרת בלתי נשכחת של ערן זהבי העניקו לה יתרון 1:2. התוצאה המקבילה הסתדרה היטב, כשבנפיקה נוצחה ע"י הגרמנים, אבל שער שוויון של אלכסנדר לקאזט (לימים ארסנל) הרס את הסיכויים של הפועל ושלח אותה הביתה כבר בסוף הסיבוב הראשון.

מכבי חיפה, 2011/12, שלב הבתים של הליגה האירופית:
14 בדצמבר, 2011. מכבי חיפה חוזרת למשחק הכרעה, הפעם עם אלישע לוי על הקווים (שנתיים אחרי שלקח אותה לליגת האלופות). אחרי קמפיין הפכפך, הירוקים לא היו תלויים בעצמם לגמרי: הם אירחו את שאלקה 04 החזקה בקרית אליעזר, והיו זקוקים לניצחון - ושסטיאווה בוקרשט לא תנצח בבית את אא"ק לרנקה, החלשה בבית. תרחיש קצת קשה להשגה, אבל קיים - עד שהתחיל המשחק. כבר בדקה השביעית יוריצה בוליאט כבש שער עצמי, ובהמשך הגיעו גם צ'יפריאן מאריצ'ה הרומני (84) ואנדראס וייגל (92) שסגרו עניין. סטיאווה ניצחה, והדרך של מכבי חיפה במפעל הסתיימה.

מכבי ת"א, 2013/14, שלב הבתים של הליגה האירופית:
12 בדצמבר, 2013. כאן, ה"תחרותיות" מוטלת בספק: מכבי של פאולו סוזה הגיעה אל מחזור הסיום כשהיא ביתרון של שלוש נקודות על פני אפואל ניקוסיה, ועם הפרש שערים טוב יותר, מה שאומר שהיא היתה כבר עם רגל וחצי בשלב הבא. אבל בכל זאת, היא לא השאירה מקום לניסים, ניצחה 0:1 את בורדו מפנדל של ערן זהבי בדקה ה-74 - ועברה לשלב הבא מהמקום השני. בסיבוב הבא היא תפגוש את פ.צ. באזל, סיימה ב-0:0 את המפגש הראשון בבלומפילד, אבל בגומלין הובסה 3:0 בסנט יאקובס ונפרדה מאירופה.

מכבי ת"א, 2016/17, שלב הבתים של הליגה האירופית:
8 בדצמבר, 2016. מכבי, שאותה אימן אז (עדיין) שוטה ארבלדזה, מגיעה למחזור הסיום כששוב - היא לא תלויה רק בעצמה: היא זקוקה לניצחון ביתי על דאנדוק האירית, אבל גם שאלקמאר תפסיד לזניט (החזקה בבית). הצהובים עמדו באתגר בסופו של דבר, וניצחו 1:2 את הקבוצה מאירלנד, אבל גם ההולנדים ניצחו במשחק המקביל. מכבי ת"א, מאז, לא תגיע לשלב בתים אירופי עד העונה, ואז - זה נגמר בצורה עצובה למדי.

הפועל ב"ש, 2016/17, שלב הבתים של הליגה האירופית:
8 בדצמבר, 2016 (אותו יום ממש). כאן, זה היה אופטימי לגמרי: באר שבע של ברק בכר סיימה קמפיין אירופי נהדר, כולל ניצחון כפול על אינטר (!). המשימה שלה באצטדיון סנט מאריז היתה פשוטה: להבקיע שער, ולא להפסיד. כל תוצאה שאינה הפסד מול סאות'המפטון, שולחת את באר שבע - לראשונה אי פעם - לנוק אאוט במפעל אירופי. בדקה ה-79 השער המיוחל הגיע: יובל שבתאי, ששיחק בבאר שבע מעט מאוד, נכנס כמחליף והבליח עם בישול - מאור בוזגלו שלח שמאלית אימתנית לרשת. 0:1 ב"ש. בתוספת הזמן עוד הצליח וירג'יל ואן דייק (כן, הוא היה שם) להשוות, אבל התיקו הזה הספיק לאלופה מבירת הנגב. באר שבע סיימה ב-1:1, וחגגה היסטוריה. בסיבוב הבא זה אמנם נגמר בשני הפסדים לבשיקטאש, אבל את הזכרונות מאותו ערב - לא שוכחים בטרנר עד היום.