כשטורונטו ראפטורס בחרה את פסקאל סיאקם במקום ה-27 בדראפט 2016 אף אחד לא האמין שהקמרוני הצעיר, שהעניין שלו בכדורסל היה שולי עד שמלאו לו 16, יצליח להפוך לכוכב בליגה הטובה מכולם. סיפורו של סיאקם, הידוע גם בכינויו 'ספייסי פי', הוא לא רק סיפור על עלייה מטאורית, אלא על חדות, ונחישות מהסוג שאיתה מטפסים על האוורסט. או במקרה של פסקאל, לפסגת הכדורסל העולמי. לפנות בוקר (03:00, בין ראשון לשני), כשהוא בעונתו הרביעית בלבד ב-NBA ועונד כבר טבעת אליפות, יעלה הקמרוני למשחק האולסטאר כשהוא שחקן חמישייה. חותמת סופית לכניסתו לשורה הראשונה של השחקנים בליגה הטובה בעולם.
סיאקם התחיל את דרכו כשחקן רוטציה והעמיד ממוצעים של 7.3 נקודות ו-4.5 ריבאונדים למשחק בעונתו השנייה עם הראפטורס. העונה השלישית כבר הייתה מיוחדת במינה, והסתיימה עם ממוצעים של 16.9 נקודות ו-6.9 ריבאונדים וחשוב מכל, היה לו תפקיד מפתח בקבוצה שהביאה לעיר טורונטו אליפות היסטורית. לאור ההתקדמות האדירה שלו, הפורוורד האתלטי זכה בתואר השחקן המשתפר של הליגה לעונת 18/19 ומשם הדרך לחוזה מקסימום לרוקי (129.9 מיליון דולר לארבע שנים) ולאולסטאר הייתה קצרה.
האמונה שהמיקום בדראפט זה רק מספר
סיאקם סירב להיכנע לאמונה הרווחת שנדירים המקרים בהם שחקנים שנבחרים בשיפולי הסיבוב הראשון בדראפט הופכים לכוכבי על. "תמיד חשבתי שזה אפשרי", אמר הפורוורד בן ה-25 על בחירתו למשחק היוקרתי שייערך בשיקגו, "אם אתה לא מנסה להיות הכי טוב שאתה יכול אז למה אתה פה בכלל? זה לא משנה באיזה מקום נבחרת בדראפט. תמיד האמנתי שאני יכול להיות יותר טוב ממה שהייתי וגם ידעתי שאני צריך לעבוד יותר קשה מכולם מכיוון שהתחלתי לשחק כדורסל בגיל מאוחר. תמיד חשבתי שאני לא נמצא איפה שאני צריך להיות. שאפשר להשיג יותר".
חברו לקבוצה קייל לאורי, שישחק לצידו בשיקאגו לא היה סקפטי לרגע אחד: "בשנת הרוקי שלו האמנתי. ראיתי כמה הוא רוצה את זה ועכשיו הוא משיג את הכל, צעד אחרי צעד". סיאקם הוא אחת הסיבות העיקריות שטורונטו של אחרי קוואי לאונרד, מדורגת שנייה במזרח והצליחה לייצר רצף שיא של 15 ניצחונות שנקטע רק ביום רביעי האחרון מול ברוקלין. טוב ככל שהיה בעונה שעברה, אף אחד לא ציפה מ'ספייסי פי' לקחת את המושכות ולהוביל את הקבוצה בנקודות, עם 23.7 כאלה בממוצע. הפריחה הגדולה נעוצה בדבר פשוט ומורכב בו זמנית והיא שמפרידה בין סיאקם לשאר שחקני הליגה. הכוונה היא למוסר העבודה של הקמרוני, מרכיב חיוני ששאב מהוריו עוד כילד ביבשת השחורה
בשם האב
פסקאל הוא הצעיר מבין שישה אחים לבית סיאקם, המורכב מארבעה בנים ושתי בנות. אביו של כוכב הראפטורס, צ'אמו, שהיה ראש עיריית מקנאנה, עיר קטנה בקמרון, דחף את כל בניו לשחק כדורסל. "אבא שלי היה אדם ששם את המטרות המשפחתיות לפני הכל", נזכר סיאקם בילדותו והוסיף, "הוא חלק ממי שאני היום. הוא אדם שעבד קשה מאוד כדי להגיע למטרות שלו וכדי שנהיה מאושרים". אימו של הקמרוני הענק עסקה בייבוא סחורות מארה"ב ומאירופה: "אמא שלי עבדה קשה מאוד כדי לפרנס אותנו. היו לי שני הורים מאוד חרוצים".
תאונת דרכים ב-2014 בה קיפח אביו של הכוכב מטורונטו את חייו היא הסיבה שסיאקם מתייחס לאביו בלשון עבר. סיאקם, שהיה אז בן רק בן 20, קיבל את הבשורה בזמן לימודי שנה שנייה באוניברסיטת ניו מקסיקו, רחוק מאוד מהעיר הקטנה בה נולד. "אחרי שאיבדתי את אבא, הרגשתי כאב אמיתי בפעם הראשונה בחיי", שיתף הפורוורד. התובנה שהגיעה מכל הכאב היא זאת שלטענתו שינתה את מסלול חייו: "כחלק מהתהליך שעברתי עם עצמי, הבנתי סוף סוף מה היה החלום הגדול שלו, ומה הוא רצה שאשיג. מאותו רגע זה הפסיק להיות קשור לניצחונות והפסדים עבורי, אלא רק לשמור על המורשת של אבא ולוודא שהוא גאה בי שם למעלה".
סיאקם, שהגיע לארה"ב ללא משפחתו ונשלח על ידי אביו לרכוש השכלה ולשחק כדורסל בקולג', לא הפך לאולסטאר בכוחות עצמו. הוא זכה לתמיכה גדולה ממשפחתו ומחבריו לקבוצה. הגדיל לעשות לאורי ולבש לפני משחקה של טורונטו מול הניקס חולצה עם הלוגו של סיאקם מספר שעות אחרי שנודע על בחירתו של הפורוורד בן ה-25 לחמישייה הראשונה במזרח. אחיו של פסקאל, כריסטיאן, אף עלה על מטוס לניו יורק כדי לחלוק את עם אחיו הקטן את הרגע המרגש. "הוא לא יכול לעבור את זה לבד", אמר כריסטיאן על הרגע בו נפגשו השניים ובחירתו של הפורוורד לאולסטאר נודעה.
לא עוד פורוורד מגושם
על המסע של סיאקם חתום גם מומחה התפתחות השחקנים, ריקו היינס, שהחליט להרים את הכפפה והקים עם הפורוורד את "מועדון ארוחת הבוקר". אלה אימונים שנערכו בשעה מוקדמת ולוו במשחקים בהשתתפות שחקנים בכירים מהליגה הטובה בעולם. באימוני הבוקר עבדו היינס והקמרוני על ליטוש הקליעה מחצי מרחק, הנעת הכדור ומסירות עד למצב בו הפורוורד היה נשכב על הרצפה כשהוא מותש לחלוטין. היינס, שמשמש גם כמאמן לפיתוח שחקנים בסקרמנטו קינגס, תמיד דחף את 'ספייסי פי' ליותר. אתגרים כמו לקלוע 25 שלשות ב-60 שניות או לזרוק כמה שיותר פעמים מחוץ לקשת בחמש דקות, העלו את הקמרוני לממוצע של 5.8 ניסיונות לשלוש נקודות בכל משחק, כשהוא צולף ב-36.7%, הנתון הטוב בקריירה שלו.
ביום ראשון הקרוב, יזכו אימו, שלושת אחיו ואחותו של מי שרק לפני שבעה חודשים זכה בתואר השחקן המשתפר של הליגה לחזות בבן המשפחה בשיקגו, כשהוא שחקן חמישייה בטים יאניס. אחרי כל מה שעבר כדי להגיע למעמד של אולסטאר, פסקאל, בן הזקונים, לא יכול היה שלא להיזכר באביו, "אני חושב עליו כל יום. כל פעם שאני משיג משהו גדול, זאת השאלה הראשונה שעולה לי לראש 'מה הוא היה אומר?'", שיתף השבוע בהקשר הקמרוני המוכשר וסיכם: "אני בטוח שהוא היה גאה בי. בעצם אני רק יכול להניח שהוא היה גאה בי... אני מקווה שהוא שמח ומלא באושר, אחרי הכל זה מה שהוא רצה".
סיאקם. "יכול להניח שאבי היה גאה בי" (Getty)