$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
יורוליג 2024/2025
קבוצה מש’ נצ’ הפסד הפרש
1 פנרבחצ`ה 11 9 2 44
2 אולימפיאקוס 11 8 3 74
3 באיירן מינכן 11 8 3 48
4 פאריס באסקט 11 8 3 46
5 פנאתינייקוס 11 7 4 49
6 מונאקו 11 7 4 44
7 ז`לגיריס קובנה 11 7 4 16
8 ברצלונה 11 7 4 11
9 אנדולו אפס 11 6 5 17
10 ריאל מדריד 11 5 6 18
11 הכוכב האדום בלגרד 11 5 6 14
12 ארמאני מילאנו 11 4 7 -12
13 באסקוניה 11 4 7 -41
14 פרטיזן בלגרד 11 3 8 -22
15 מכבי תל אביב 11 3 8 -53
16 וילרבאן 11 3 8 -61
17 וירטוס בולוניה 11 2 9 -55
18 אלבה ברלין 11 2 9 -137
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

סודות הבנייה של מכבי ת"א

הקו המנחה של יאניס בקיץ והמחשבה מאחורי הצירוף של דורסי. ראש מערך הסקאוטינג, אבי אבן, סיפק ל"ספיק נ' רול" הצצה למה שקורה בחדרי חדרים בצהוב. וגם: הפספוסים, הטעות הגדולה ביותר ושיחות השכנוע עם טאריק בלאק לתוך הלילה. הפודקאסט המלא

מערכת אתר ערוץ הספורט
מערכת אתר ערוץ הספורט   24.10.19 - 18:13
Getting your Trinity Audio player ready...

תפקיד הסקאוט הפך בשנים האחרונות לאחד החשובים ביותר בספורט המקצועני. לפעמים, ההבדל בין מחלקת סקאוטינג מקצועית וחכמה לבין כזו שלא מתפקדת הוא ההבדל בין מועדון בריא ומצליח למועדון עם כושל המצוי בבעיות כלכליות, קל וחומר עם מדובר בקצפת האירופית. לרוב מדובר באנשים שנמצאים מחוץ לאור הזרקורים, אבל מי שמחזיק בתפקיד הרגיש במכבי ת"א, אבי אבן, הסכים להעניק לפודקאסט ספיק נ' רול הצצה לסדר היום במועדון הענק. העבודה היומיומית, פיתוח הכישרונות ופספוסים הגדולים. כך זה נראה מבפנים.

האזינו לפודקאסט >>

"התפקיד שלי הוא ראש מחלקת סקאוטינג ופיתוח שחקנים. זו עבודה של 24/7, ואתה לא ישן בלילות, חושב כל הזמן", פותח אבן, "זה מתחלק לשניים. עובד איתי גם יאיר שבח, שהוא מאמן וסקאוט מדהים. אם הקבוצה בארץ, אנחנו מתחילים עם אימון בוקר ועובדים יחד על תכנית אימון לכל שחקן ושחקן. הכל תלוי בעייפות השחקנים. לאחר האימון עובדים על סקאוטינג, צופים ביריבות, בשחקנים. לא הרבה יודעים שהייתי מאמן קדטים ועתודה. בשלב מסוים החלטתי להיכנס למחלקת הסקאוטינג, שאתגרה אותי".

"לכל מאמן יש רגעים שהוא לא ישכח", המשיך אבן, "אני כעוזר הייתי ביורוליג כשלקחנו אליפות וכשהפסדנו גמרים ביורוליג. למרבה האירוניה, הרגעים הכי מרגשים שלי היו כשיחזקאל סקוורר שיחק את המשחק הראשון שלו בבוגרים מול מכבי. לראות את דני (אבדיה) ואת זוסמן. דיברנו עם ההנהלה והחלטנו לנסות לפתח את השחקנים שגדלים במועדון. ישבתי עם ההורים של זוסמן לקפה פעם אחר פעם כי האמנתי ברצון של המערכת לתת ליובל, והאמנתי ביכולת של יובל להצליח. אותו דבר לגבי זלמנסון ודני. לא תמיד כולם בסוף מגיעים לאותה רמה, אבל ההשקעה היתה".

אבל פיתוח שחקנים לא מספיק, כפי שציין אבן. צריך גם לדאוג שישתלבו במחלקה הבוגרת, וזה קשה פי כמה וכמה בקבוצה כמו מכבי ת"א: "כולם נורא רוצים שזוסמן ודני ושגב ישחקו, וזה נורא קשה. וזה כל היופי. אנחנו מצליחים להוביל את הסירה הזו, להשיג כמעט טופ 8 ולתת לחבר'ה האלו דקות משחק, הכי הרבה באירופה. בשנה שעברה זוסמן שיחק הכי הרבה באירופה, וגם השנה הם מקבלים דקות משחק לגיטימיות פלוס. זה כיף לראות ונכון, זה מאתגר. אנחנו לא רוצים להפסיד משחקים כדי לתת לזוסמן לשחק, אבל כן לדחוף את הצעירים ולאט לאט לייצב את עסק".

"לפעמים אנחנו אומרים לסוכן לחכות כדי לגייס כסף"
בתוך העבודה של סקאוטינג תמיד עולה השאלה של סדר העבודה. הרי יש את המאמן ואת המנהל המקצועי, שאחראים על כל הצד המקצועי ואת הבעלים וההנהלה, שאחראים גם על הצד הכלכלי. במכבי ת"א, לאור ריבוי חברי ההנהלה, השאלה רק מתחדדת. "הגענו לסינרגיה בין המערכות יחד עם יאניס (ספרופולוס) וניקולה (ווייצ'יץ')", מספר אבן, "כמובן שהבעלים בתוך העניין. צריך גם להבין שאנחנו מתחילים להיות דומים ל-NBA מבחינת עומס. אין זמן בין משחקים, ופה המשמעות הגדולה של הסקאוטינג, להכין את החומר למאמנים, ליאניס. ההחלטות לגבי השחקנים מגיעות תחילה מהסקאוטינג, ומשם עוברים הלאה עד להחלטה של המאמן".

"בחלק מהמקרים אני מנהל את המו"מ", מספר אבן, "העבודה מאוד מסונכרנת. לשמחתי, העבודה עם המאמנים מאוד נעימה ויש שיח בריא בין ניקולה, המאמן ואנחנו. כמובן שיש מקרים שאני מנהל את המו"מ, אבל הכל בסנכרון. כשניקולה או אני מדברים עם סוכן, אנחנו יודעים כמה כסף יש לנו. לפעמים אנחנו אומרים לסוכן לחכות כדי לגייס כסף ויש מקרים, וזה חלק מהביזנס, שדברים מתפספסים".

"אנחנו מנסים ללמוד כל יום כדי להיות טובים יותר. חלק מהטעויות שעשינו, באשמתי או שלא, הם שיעורים מדהימים, ואני חושב שהיום כל הסיפור של סקאוטינג היה חדש פה, וזה ישר מקום שאפשר לעשות שישו ושמחו. לשמחתי, לא התעסקתי בזה. יש דברים שאני יכול להשפיע עליהם ואני בוחר להתעסק בדברים הטובים וללמוד מטעויות. הרי דברים יוצאים מפרופורציות והחלטתי ללכת למקום יותר שפוי. הרגשתי את הביקורות. אני חושב, בלי קשר, שהשנתיים האחרונות מוצלחות יותר ולכן יש פחות האשמות".

אבן הרחיב ונתן דוגמאות לדרך בה הוא מתרשם משחקנים צעירים: "החבר'ה של מחלקת הנוער בדקו יחד איתנו את כל הצעירים ואמרנו "בואו נסתכל על זוסמן". ראינו מבנה גוף של בחור שהולך להיות גבוה, איי-קיו כדורסל, עבודה נכונה עם כדור, יכולת מוטורית נהדרת ובחור אינטליגנט. אלו מרכיבים שישר קנו אותי. להסתכל על יובל ועל הדרך המקצועית המדהימה שהוא עבר אצלנו זה אחד הדברים המדהימים בעיניי. הוא עוד לא הגיע לשיא. לומד תוך כדי תנועה. אותו דבר אבדיה. זכרתי אותו בתור ילד שמשחק במגרש כשזופר אבדיה (אביו) הגיע לאימון. המבנה גוף הולך להיות ארוך, רעב בעיניים, תשוקה, חוצפה שקיימת, גדל להורים ספורטאים. אתה קולט שיש פה יהלום ששווה ללטש אותו".

אבל עם כל הכבוד לצעירים, הכסף הגדול, לפחות מבחינת הוצאות, נמצא בשחקני הרכש. אבן: "יש כאלו שקונים אותך אחרי מבט, ומניסיון, גם אחרי המבט הזה שווה לנתח את זה יותר לעומק, וגם אם שחקן קנה אותך במבט ראשוני, צריך המון סבלנות, לתת לזה לשקוע ולנסות להבין אם יש דברים מעבר. אנחנו מנסים לרדת לרזולוציות הכי נמוכות שאפשר. לדבר עם מאמנים ושחקנים שהיו איתו. לדבר איתו אם מדובר בסוף עונה. מדברים גם עם אשתו".

"אולי היינו צריכים להשאיר את רייס"
ואי אפשר בלי הפיקנטריה. אבן מדבר בפתיחות נדירה על המחשבה של מכבי ת"א בעת בניית הקבוצה בקיץ האחרון: "דיברנו בקיץ על נושא הסייז, רצינו להיות גדולים יותר, פיזיים יותר. לספאחיה היה פחות אכפת מגודל. ראו לדוגמא את פייר ג'קסון. ליאינס יותר אכפת והוא אוהב שחקנים עם גודל. בנוסף, חיפשנו שתהיה קליעה שזה משהו שהיה פחות טוב שנה שעברה. קשה לבחון נכון להיום אם יש שיפור, אבל אני מאמין שהשתפרנו. בסוף תיגמר העונה ונהיה על 29% ותאשימו אותי (צוחק). זה פרמטר ששמנו עליו דגש לקראת העונה".

"גם סקוטי (ווילבקין) וגם נייט (וולטרס) הוכיחו את עצמם בכל מיני דרכים והמחשבה להוסיף לידם עוד אחד שיכול לייצר הביאה את טיילר דורסי, שיש לו כישרון התקפי גדול, אבל הוא צריך זמן. ההבדלים בין פה ל-NBA מאד גדולים והנחיתה לא תמיד חלק. השנה הצוות המסייע יותר מתאים לסקוטי. וזה יכול לעשות הבדל גדול השנה, גם ברמה המקצועית וגם ברמה האישיותית".

במהלך העבודה כסקאוט תמיד יש פספוסים. אלה שהיו סגורים וברגע האחרון זה נפל והפכו לכוכבים. לכל קבוצה יש כאלה וגם מכבי ת"א לא שונה. "לפני שנה הכל היה כמעט סגור עם ג'ורדן מיקי מריאל, אבל בשניה האחרונה הרימו לו את ההצעה מחימקי בסכום מטורף של עוד 700 אלף דולר, והוא לא הגיע. יש המון שמות כאלו. בסוף היום יש רצוי ויש מצוי. הבעלים מנסים ונותנים המון כדי שיהיה לנו את החופש להביא שחקנים טובים, אבל יש בעלים בעוד מקומות. בלי קשר, אין המון שחקנים טובים. המבחר הופך להיות מצומצם".

"אחד הפספוסים הוא ג'ייסי קארול של לפני המעבר לריאל", ממשיך אבן, "הייתה לו אופציה לשנה עד ה-20 ליולי וגראן קנאריה לא סגרה איתו. נפגשתי עם הסוכן בליגת קיץ באורלנדו והכל היה סגור. הסוכן התקשר אלי ב-23:00 בערך ואמר שקנאריה שילמה. אחרי זה הוא סיים חוזה ועבר לריאל, והערך שלו עלה פי כמה. קורי היגינס היה קרוב אלינו לפני צסק"א. נסעתי לפגוש אותו באיטליה וזה התפקשש בגלל כסף, כמו ברוב המקרים".

שחקן אחד שכבר היה במכבי ת"א, הוביל אותה לזכייה ביורוליג ועזב אחרי עונה אחת הוא טייריס רייס. אבן מודה כי ייתכן שמדובר בטעות הכי גדולה של המועדון: "אולי היינו צריכים להשאיר את טייריס רייס. הוא אחד האנשים הכי מדהימים שעבדתי איתו. טייריס עבד איתי המון. יום שישי אחרי המשחק הוא היה שולח הודעה ורוצה להתאמן. מבחינתי הוא דוגמה לבחור שמגיע לכאן, נכנס לקושי המטורף של להיכנס למערכת גדולה, מאמין בעצמו. עד היום לא פגשנו אף אחד במחלקה שעבד כמו טייריס. זה אולי לא נעים ברמת הדרישות של העבודה, אבל לראות את ההצלחה שלו בהמשך, החוזה שהוא קיבל אחרי זה בחימקי. גאווה גדולה, כיף גדול".

אבל לא היו רק פספוסים. אחת ההצלחות הגדולות של מכבי ת"א בשנים האחרונות היא צירופו וגם השארתו של טאריק בלאק. אבן מספר על העובדה הקשה שמאחורי הקלעים: "מ-2015 אנחנו מנסים לשכנע את בלאק לעזוב ולהגיע אלינו. אתה הולך לחופשה, אתה עם הילדים ואז בלילה מדבר עם טאריק ואשתו, מסביר להם על ארץ הקודש ועל החיים בתל אביב אלה שיחות שקורות בארבע בבוקר".