מכבי ת"א תפגוש הערב (שלישי, 21:15 ב-5SPORT) את אלבה ברלין, עם שחקניה הישראלים יובל זוסמן ותמיר בלאט, ותנסה להשיג ניצחון יורוליג שני ברציפות לראשונה מה-5 בנובמבר, אז ניצחה את בסקוניה בחוץ.
שחקניו של יאניס ספרופולוס הרשימו ביום חמישי האחרון, כשניצחו 69:84 את קבוצתו לשעבר של מאמנם, אולימפיאקוס, וקטעו את הרצף המאוד לא מחמיא - שמונה הפסדים ברציפות, השווה לשיא השלילי בתולדות המועדון המעוטר מתל אביב.
ווילבקין וחבריו, שהפסידו 91:86 לקבוצתם של זוסמן ובלאט לקבוצה לפני חודשיים בדיוק, ינסו לנצל את העייפות של הגרמנים, שנמצאים בעומס משחקים ולשפר את מאזנם ביורוליג, כשמטרה אחת לנגד עיניהם: להתברג בסיום העונה הסדירה, אי שם בחודש אפריל, בין 8 הראשונות ולהעפיל לפלייאוף. עם זאת, זאת הולכת להיות משימה קשה במיוחד עבורם. כמה קשה? ניתן למספרים להסביר במקומנו.
מכבי ת"א הנוכחית מחזיקה במאזן של 8 ניצחונות ו-11 הפסדים אחרי 19 משחקים – כשלוח המשחקים מראה עוד 15 משחקי יורוליג. כדי לשמור על סיכויי העפלה, לפחות על פי מקרי העבר, הצהובים צריכים לנצח משחקים והרבה כדי שהעונה הזו לא תצטרף לשלל עונות לא מוצלחות שהיו למועדון מאז המעבר לפורמט החדש של היורוליג ב-2016/17. כמה הרבה? בעונה שעברה, שמונה הקבוצות שהובילו את הטבלה היו במאזן חיובי לאחר 19 משחקים. יתרה מזאת, זניט הייתה זקוקה אשתקד ל-20 ניצחונות בסך הכל כדי להעפיל מהמקום השמיני.
אם נשים בצד את עונת 2019/20 שהופסקה באמצע בעקבות התפרצות נגיף הקורונה ובה הצהובים הבטיחו עלייה לשלב הפלייאוף (שלצער כל חובבי הענף לא שוחק), מכבי ת"א היא הקבוצה היחידה מבין ה-11 שמחזיקות ברישיון A של היורוליג שלא שיחקה אפילו משחק פלייאוף אחד ולא הצליחה להעפיל ל"טופ 8". נחזור על זה שוב: בשש העונות האחרונות, מכבי ת"א היא הקבוצה היחידה מבין בעלות הרישיון (המחזיקות במקום מובטח) שלא השתתפה בפלייאוף היורוליג.
ז'לגיריס ופנאתינייקוס, בעלות המאזן הכי גרוע בעונה הנוכחית, כבר העפילו פעם אחת בפורמט החדש. גם בסקוניה עשתה זאת. אריות המפעל - צסק"א מוסקבה, ריאל מדריד ופנרבחצ'ה - השתתפו בפלייאוף ארבע עונות ברציפות ואף הניפו את הגביע הנוצץ. ומכבי ת"א, כאמור, לא הגיעה למעמד.
למעשה, הצהובים, ששיחקו 171 משחקי עונה סדירה, הפסידו יותר מאשר ניצחו מאז נכנסה שיטת המשחקים החדשה של היורוליג. המאזן של מכבי ת"א מאז תחילת עונת 2016/17 במפעל שלילי וצפוי להישאר כזה גם בחודש אפריל בסיום העונה הסדירה של היורוליג. יתרה מזאת, ווילבקין וחבריו צריכים "נס עם הרבה סוכר", כפי שאמר אלי סהר בשנת 2004 לפני הסל של דריק שארפ, כדי לאזן ל-50% הצלחה את מאזנם - שעומד כעת על 82 ניצחונות לעומת 89 הפסדים, השוויים ל-47.9% הצלחה.
רק לז'לגיריס יש מאזן פחות טוב (91:79) מבין 11 הקבוצות הקבועות בליגה השנייה הטובה בעולם, זכר לפתיחת העונה הנוראית של הליטאים.
אז נכון, יש שיגידו שתקציבית מכבי ת"א כבר לא נמנית עם הגדולות של אירופה ועל כן אחוזי ההצלחה הלא מרשימים - אבל גם אותה ז'לגיריס, היחידה שנמצאת מתחתיה ברשימה וזו שמחזיקה בתקציב נמוך יותר, הגיעה פעמיים לטופ 8 ופעם אחת לפיינל פור. מילאנו העשירה, לעומת זאת, הגיעה פעם אחת לשמינייה.
יש לציין שספרופולוס, ווילבקין ושאר השחקנים הנוכחיים ממש לא האשמים הבלעדיים למאזן הלא מחמיא בלשון המעטה. המאמן מחזיק במאזן של 54 ניצחונות ו-50 השווים ל-51.9% הצלחה, והכוכב קלע 14.2 נקודות בממוצע ב-108 משחקים, אבל עם רשימה של 37 זרים ו-6 מאמנים אותם ההנהלה של המועדון החתימה מאז עונת 2016/17 - קשה מאוד להצליח.
מתקשה לשחזר את הימים היפים. מכבי ת"א (getty)