$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
יורוליג 2024/2025
קבוצה מש’ נצ’ הפסד הפרש
1 פנרבחצ`ה 11 9 2 44
2 אולימפיאקוס 11 8 3 74
3 פאריס באסקט 11 8 3 46
4 פנאתינייקוס 10 7 3 56
5 ברצלונה 10 7 3 33
6 באיירן מינכן 10 7 3 26
7 מונאקו 11 7 4 44
8 ז`לגיריס קובנה 10 6 4 9
9 אנדולו אפס 11 6 5 17
10 ריאל מדריד 11 5 6 18
11 הכוכב האדום בלגרד 11 5 6 14
12 ארמאני מילאנו 11 4 7 -12
13 באסקוניה 11 4 7 -41
14 פרטיזן בלגרד 11 3 8 -22
15 מכבי תל אביב 11 3 8 -53
16 וילרבאן 11 3 8 -61
17 וירטוס בולוניה 11 2 9 -55
18 אלבה ברלין 11 2 9 -139
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

מה עומד מאחורי כניסת דובאי ליורוליג?

השיח' שיזרים מאות מיליונים, עמדת מכבי תל אביב ומה הקשר לג'וקוביץ'? כל התשובות לגבי הכניסה של קבוצה מהמפרץ למפעל הבכיר של אירופה

דני דניאלי   04.12.23 - 16:36

תגיות: יורוליג

Getting your Trinity Audio player ready...
(יורוליג)
(יורוליג)

בימים בהם כל עולם הספורט לוטש עיניים לעבר הכסף הגדול במזרח התיכון, ליגת הכדורסל הטובה באירופה לא רוצה להישאר מאחור. כבר יותר משנה אנחנו שומעים על כניסה אפשרית של קבוצה מדובאי ליורוליג, מהלך שנראה תחילה כדמיוני. אלא שההפך הוא הנכון, וזה נראה קרוב מאי פעם. אז איך זה התחיל, מה התנאים להצטרפות, בכמה כסף מדובר ומה עמדת מכבי ת"א? כל הפרטים כאן.

איך זה התחיל?
בקיץ 2022, היורוליג עברה מהפך. ג'ורדי ברתומאו, שהיה מנכ"ל הליגה במשך 22 שנים, למעשה מאז הקמתה, פוטר מתפקידו אחרי שרוב בעלי המניות הצביעו נגדו. מרשל גליקמן, אדם חביב מארצות הברית של אמריקה, מונה במקומו במטרה להרחיב את היורוליג לאופקים חדשים.

גליקמן, שבימים אלה כבר לא בתפקיד, לצדו של דיאן בודירוגה, יושב ראש הליגה, התחילו לעבוד ולחשוב על דרכים להפוך את היורוליג לליגה פופולרית גם מחוץ לאירופה. כל עניין החזון הוא למעשה מה שגרם לפרידה מברתומאו, כלשדברי דני פדרמן, מבעלי מכבי ת"א: "עשה עבודה נהדרת, אך היורוליג צריך להתקדם והיינו צריכים לבצע שינוי".

בחודש אוקטובר 2022, התקבל הדיווח הראשוני מאתר "SDNA" על כך שבעלי המניות המריאו לאיחוד האמירויות ונפגשו עם שייח', עליו נרחיב בהמשך, כשהמטרה הסופית היא בחינת אפשרות לצירוף קבוצה בבעלותו לליגה השנייה בטיבה בעולם. זה לא התקבל בהסכמה רחבה בקרב אוהדי המפעל, בלשון המעטה, אך זו הייתה יריית הפתיחה. נמשיך?

עושים סדר: מי הם בעלי המניות ביורוליג?
כל מי שעוקב אחרי הליגה, שומע לא מעט על בעלי המניות, שהמריאו, שנפגשו, שהצביעו, אבל מי למעשה מחזיקים בזכויות להכריע על הליגה שכולנו אוהבים?

כידוע, ביורוליג יש 18 קבוצות. 12 מתוכן הן בעלות רשיון A, כלומר, קביעות תמידית במפעל ללא קשר להישגים. או במילים אחרות, שריון. מדובר במכבי ת"א, ריאל מדריד, ברצלונה, באסקוניה, אולימפיאקוס, פנאתינייקוס, ז'לגיריס קובנה, מילאנו, וילרבאן, פנרבחצ'ה, אנאדולו אפס ובאיירן מינכן. נוסיף לכך את צסק"א מוסקבה, שעדיין מחזיקה במניות, למרות שאינה משחקת במפעל.

על פיהן של הקבוצות הללו יישק דבר. כל החלטה, מהקטנה ביותר עד הקריטית והחשובה ביותר, מתקבלת דרך 12 נציגי אריות היבשת.

המגעים הראשוניים, הסכומים וההצעות האסטרונומיות
בפגישה הראשונה שצוינה לעיל, נפגשו כל בעלי הכוח עם השייח' עבדולה אל נאבודה, בעל הון מאיחוד האמירויות, שהביא לשולחן רעיון שהיה נשמע מעולם אחר: "אהלן וסהלן, אני רוצה קבוצה יורוליג מדובאי. בואו נעבוד על זה".

ההצעה שעליה דווח היא קבלת כרטיס חופשי לעונה הבאה או לזו שאחריה (2025/26), לתקופה של שש שנים. בשנה הראשונה, הפיינל פור יתקיים ב"קוקה קולה ארנה" בדובאי, אולם פנטסטי עם 17,000 מקומות, כשלמשך כל התקופה יוזרמו לא פחות מ-150 מיליון יורו היישר למפעל הבכיר ביבשת. בנוסף לכל אלה, חברתו של השייח' תהפוך לספונסר הרשמי של היורוליג.

יבוא אוהד הכדורסל האירופי וישאל, בצדק, איך זה ייתכן שקבוצה חדשה לגמרי, שאין ברזומה שלה משחק אחד, בכלל לא מאירופה, והיא למעשה עדיין לא קיימת, תיכנס מהדלת הראשית למפעל שהוא הפנים של היבשת?

הקריטריונים להצטרפות ליורוליג
בראיון לתכנית "מדברים עם שי האוזמן", שיתף דני פדרמן, מבעלי הצהובים ואחד שמבלה שעות רבות במשרדי היורוליג בברצלונה, על התנאים שיזכו קבוצה בכרטיס חופשי למפעל: "פרויקטים ארוכי טווח, הצלחה ספורטיבית, מתקנים ראויים ומקום גאוגרפי אטרקטיבי".

בהקשר לאותו נושא, נשאל פדרמן גם על אופציית הכרטיס החופשי להפועל ירושלים וענה: "זהו פרויקט בן שבועיים. קשה להגיד שיש להם עדיפות על קבוצה כמו פרטיזן בלגרד או ולנסיה".

נחזור לדובאי. פרויקט ארוך טווח – צ'ק. יישפך לא מעט כסף ויש חזון. הצלחה ספורטיבית – כמובן שאין. הקבוצה עדיין לא קיימת. מצד שני, היא גם לעולם לא הפסידה. מתקנים ראויים – צ'ק. נאמר זאת כך, דובאי יכולה לארח את כל הליגות באירופה יחד. מקום גאוגרפי אטרקטיבי – צ'ק. העיר מאיחוד האמירויות היא ללא ספק שוק שהיורוליג מכוון אליו, הוא פשוט לא באירופה.

איך מתגברים על החסרונות?
לגבי ההצלחה הספורטיבית, או לפחות השתתפות בליגה מסוימת, נמצא פתרון מעניין לטובת העניין - הכללת הקבוצה בליגה האדריאטית, שתקבל כסף בתמורה לכך. כך, הקבוצה תשחק בליגה אירופאית ותוכל לקבל הצדקה להיכנס למפעל האירופי היוקרתי. לא רק זה, גם צפויה להיפתח קבוצת נוער שתשחק גם היא בליגה האדריאטית מתחת לגיל 19.

בנוסף, בספרד חשפו שעושה רושם כי כבר נקבעה דמות המאמן של הקבוצה שתוקם, משרה שתאויש על ידי סבטיסלב פסיץ' הוותיק. הבאתו של פסיץ' קשורה לכך שאחד האנשים הבולטים בהקמת הקבוצה מדובאי הוא סרבי. למעשה, מדובר באחיו של נובאק ג'וקוביץ', ג'ורג'ה ג'וקוביץ', שעוזר לקשר בין המשקיעים מהמפרץ ליורוליג.

לגבי העובדה שדובאי לא עיר באירופה, אמר שחקן ברצלונה ניקולה קאליניץ' וכנראה שיקף את דעתם של בעלי המניות: "גם תל אביב היא לא עיר באירופה, זה לא מנע ממכבי לבנות אימפריה ולשחק שנים ביורוליג".

יש לציין את האתגר הלוגיסטי שממתין לאלו שכבר נמצאות במפעל, שיצטרכו לעלות על טיסה לדובאי שיכולה להימשך גם כשמונה שעות מחלקים מסוימים של אירופה. "הקמת הקבוצה תספק ליורוליג כספי מפתח", ניתחו באירופה, "בפועל, ההכנסה של הליגה צפויה להיות מוכפלת, מה שיעזור לקבוצות כולן להגדיל את ההכנסות שלהן".

מה אומרים אנשי מפתח בליגה?
את דעתם של דני פדרמן וניקולה קאליניץ' כבר קראתם. שימו לב מה אמר מנכ"ל היורוליג הנכנס, פאוליוס מוטיונאס, בקשר לנושא: "לגבי דובאי, אני מודה, יש שיחות ומשא ומתן. כל נציגי הקבוצות בעלות רשיון A טסו לדובאי להיפגש עם מר עבדולה, מי שנמצא בראש הפרויקט. יש להם אולם מדהים, מלונות מדהימים, עיר מדהימה. זה שוק שאנחנו מכוונים אליו ואנחנו נשמח להיכנס לשם. כל עולם הספורט לוטש עיניים למזרח התיכון, אז אין סיבה שאנחנו לא נהיה שם".

גם כוכב מילאנו, ניקולה מירוטיץ', נשאל וענה על הנושא: "אני מכיר את השמועות והדיווחים סביב האפשרות שתקום קבוצה בדובאי, לי זה נראה כמו רעיון נהדר. בכנות, למה לא לעשות את זה? בהתחשב במצב של הליגה והשינויים הדרושים, זה יכול להיות טוב מבחינת תקציבים ושיווק. בסופו של דבר קבוצות יסעו לדובאי רק פעם אחת, לא ארבע פעמים בעונה. כמות הכסף והדלתות שייפתחו הם חשובים, אני בעד זה".

סוכן העל מישקו רזנאטוביץ' נתן את השנקל שלו: "התקווה שלי הייתה שזה יקרה ב-2023, אבל זה לא יקרה, כי כמה אנשים באירופה לא מבינים כמה זה חשוב ומגנים על האינטרסים שלהם. להערכתי, 2024 זה עתיד לקרות. זה יוביל להתרחבות ויפתח את המזרח התיכון. זה יהיה טוב לכולם. אנחנו צריכים לשפר את כדורסל באירופה. זה לא רווחי, קבוצות בעיקר מפסידות כסף. אולי זו הזדמנות, אם הם יוצרים טוב במזרח התיכון, לשפר אותו".

היו לא מעט דיווחים על כך שניקולה וויצ'יץ', שעזב הקיץ את מכבי תל אביב, יהיה המנהל המקצועי של הפרויקט המסקרן. הוא התייחס לכך ואמר: "לא היה ולא נברא".

ההצבעה שהכריעה
לפני מספר ימים אחדים, בסוף חודש נובמבר 2023, התקיימה הצבעה במשרדי היורוליג בהשתתפות בעלי המניות על ההצטרפות של הפרויקט המסקרן לליגה. לפי סוטיריס וטאקיס, כתב SDNA: ״תחילה מצב ההצבעות היה 1:12, כשמכבי ת״א הייתה היחידה שהתנגדה. לבסוף היא התחרטה והצביעה גם היא בעד. ההחלטה התקבלה פה אחד״.

עם זאת, ההצטרפות לא תהיה בעונה הבאה, אך למועדון מאיחוד האמירויות יש עדיפות על פריז באסקט ולונדון ליונס - כשאחת מהן עשויה להצטרף לליגה גם כן. בשלב זה, עדיין ישנם מספר צעדים שהצדדים צריכים לעבור על מנת לאשר את העסקה. עם זאת, מבחינת היורוליג, דבר אחד בטוח - דובאי אינה יעד בלתי אפשרי לצירוף לליגה.

ניתן להבחין שיש תמימות דעים בקרב מקבלי ההחלטות ושהפור למעשה כבר נפל. אם לא יהיו שינויים או פיצוץ במשא ומתן, בעתיד הנראה לעין נוכל לצפות בקבוצת כוכבים מדובאי שמשחקת ביורוליג. השייח'ים מהאמירויות כבר הצהירו שברגע שהפרויקט ייצא לדרך הם יסתערו על שוק השחקנים וירצו להרכיב קבוצה עם 12 שחקני טופ יורוליג. האמירה הזו מזכירה לכם משהו?

אם נסכם, ליורוליג ולבעלי המניות יש אינטרס כלכלי ברור ומובהק בצירוף קבוצה מדובאי. הסיקור במזרח התיכון יעלה, עיניים מכל העולם יהיו נשואות לקבוצה, והדבר שכנראה הכי חשוב, הוא ערימות הכסף שהמפעל יקבל והשיפורים שיוכל לעשות בעזרתו.