אנחנו כבר רגע לפני חודש אפריל, וכל כך הרבה סימני שאלה בנוגע לגרסה הבאה של היורוליג בעונת 2025/2026 עוד נמצאים באוויר. מעבר לזהות הקבוצות המשתתפות, עדיין כלל לא ברור כמות הקבוצות שישחקו במפעל בעונה הבאה, כאשר יתכן אפילו שפורמט הליגה ישתנה. כשהשאלות הרבות גורמות לערפל סמיך בנוגע לעונה הבאה, יש גם לא מעט קבוצות שלוטשות עיניים בציפייה לתשובות - שתיים מהן, אלו הפועל תל אביב והפועל ירושלים.
מבחינת הראשונה יש עוד תאוריה מסוימת להשיג את הכרטיס בזכות זכייה ביורוקאפ - אבל מה קורה במקרה שלא? האם אחת הישראליות תוכל להצטרף למפעל הבכיר באירופה כבר בעונה הבאה? בשיחה עם ערוץ הספורט גורם ביורוליג ניסה להסביר את המצב בו נמצאת הליגה לקראת עונת המשחקים הבאה, את השיקולים והאפשרויות שעומדות בפני בעלות הליגה לקראת המשך הדרך.
לפני שנצלול לעומק ולתרחישים, נתחיל מהסבר בנוגע ל-18 קבוצות הנוכחיות שמשחקות במפעל. מי שבוודאות יקחו חלק גם בעונה הבאה הן כמובן בעלות הליגה שמחזיקות ברישיון A: מכבי ת"א, אנדולו אפס, באסקוניה, ברצלונה, פנרבחצ'ה, מילאנו, אולימפיאקוס, פנאתינייקוס, ריאל מדריד, וילרבאן, באיירן מינכן וז'לגיריס. בנוסף ל-12 האלה גם צסק"א מוסקבה מחזיקה ברישיון A אך המצב שלה מסובך בעקבות המלחמה ברוסיה - עוד נגיע לשם.
במקביל יש עוד ארבע קבוצות נוספות שמחזיקות בחוזה זמני שמחודש באופן שנתי: פרטיזן בלגרד, הכוכב האדום בלגרד, וירטוס בולוניה ואלבה ברלין. בנוגע אליהן, חשוב להדגיש שלא מדובר בחוזה למספר שנים כאשר תאורטית כל אחת מהן יכולה למצוא את עצמה מחוץ ליורוליג כבר בעונה הבאה (תרחיש שנראה מאוד לא סביר לפחות בנוגע לשתי הסרביות).
שתי הקבוצות הנוספות שטרם ציינו הן פריז ומונאקו - שנמצאות ביורוליג בזכות כרטיס יורוקאפ וזאת לאחר הזכיות שלהן ביורוקאפ כאשר מונאקו דאגה עד כה לשמור על אותו כרטיס בזכות הופעותיה בכל פלייאוף מאז שהצטרפה ליורוליג ב-21/22. בכל מקרה רק אחת מהן תוכל לחדש אוטומטית את הכרטיס שלה לקראת העונה הבאה כאשר על פי ההסבר של היורוליג תהיה זו הקבוצה שתגיע יותר רחוק - המשמעות היא שגם אם שתיהן יעשו פלייאוף ולצורך הדוגמה מונאקו (כרגע במאזן 12:20, במקום הרביעי) תסיים את העונה הסדירה במקום גבוה יותר מפריז (14:17, מקום עשירי), אם הקבוצה מעיר האורות תגיע לפיינל פור ומונאקו תודח - פריז היא זו שתקבל את הכרטיס. דרך אגב, תרחיש שלא נראה סביר כעת ובו שתיהן לא יעשו פלייאוף יוביל לכך ששתיהן יפספסו את ההזדמנות לחידוש האוטומטי של מקומן, מה שיגרום לכך שיוצעו שני כרטיסים לקבוצות יורוקאפ - גם לזוכה וגם לסגניתה.
ראש בראש על חידוש אוטומטי (GETTY)
בכל אופן בהנחה שאחת מפריז ומונאקו (או שתיהן) יגיעו לפלייאוף, הצרפתית שההישג שלה העונה יהיה פחות טוב ולא תקבל את חידוש הכרטיס האוטומטי תצטרף לארבע הקבוצות שמחזיקות בכרטיסים חופשיים ותתחרה מולן על הכרטיסים החופשיים על המשך הדרך ביורוליג גם בעונה הבאה. העניין הוא שיש לא מעט קבוצות שדופקות על הדלת במטרה לקבל כרטיס גם הן. "יש רשימה ארוכה של קבוצות שרוצות להתחרות ביורוליג", מספר גורם בליגה לערוץ הספורט, "ולנסיה מאוד מעוניינת ומשחקת טוב, גם הפרוייקטים של הפועל תל אביב והפועל ירושלים נחושים. אפשר גם לציין את הקבוצה מדובאי - יש לנו הרבה אפשרויות".
וכאן, בעקבות הרצון לאפשר לקבוצות נוספות להכנס, נבחנת האפשרות להגדיל את כמות הקבוצות בליגה מ-18 ל-20 כבר בעונה הבאה. הקושי המרכזי באפשרות הזו הוא לוח הזמנים, שצפוי להיות עמוס עוד יותר מהנוכחי כאשר יתווספו ללוח המשחקים עוד שבועות כפולים על מנת להשלים את 38 המחזורים - עניין שממש אין להקל בו ראש. ביורוליג בודקים האם אפשרי הדבר, ובמקרה שאין דרך להוציא זאת לפועל - נבחנת אפשרות נוספת לפיה היורוליג תחולק לשני מחוזות של 10 קבוצות כאשר במצב כזה כל קבוצה תשחק פעמיים מול כל אחת מתשע הקבוצות במחוז שלה - ותשחק פעם אחת מול כל אחת מהעשר במחוז השני מה שייצר עונה סדירה של 28 משחקים בלבד - עונה קצרה יותר מהעונה הנוכחית שעומדת על 34 מחזורים.
ביורוליג מזהים יתרונות באפשרות החלוקה למחוזות, שכן במקביל להגדלת הליגה הרצויה יוכלו לנצל את הזמן שנחסך בהשוואה לעונה הסדירה הנוכחית על מנת לאפשר הוצאה לפועל של מסגרת מקבילה. למעשה, במקרה בו יוחלט ללכת על שינוי הפורמט וחלוקת היורוליג למחוזות, ביורוליג יבחנו אפשרות מהפכנית במהלכה יתקיים גביע באמצע העונה מה שיוסיף עניין נוסף למפעל.
כשמדברים על אפשרות של הרחבת הליגה גם צריך לקחת בחשבון את מצבן של הקבוצות הרוסיות כשהמרכזיות הן כמובן צסק"א, זניט סנט פטרסבורג וקאזאן. לאחרונה נשמעו קולות שאולי רמזו על חזרה אפשרית כבר לקראת העונה הבאה, אבל בינתיים ביורוליג מודאגים מכך שטרם הגיעה פריצת הדרך במצב בין רוסיה לאוקראינה, ובלעדיה יהיה קשה מאוד לאפשר את חזרת הרוסיות לליגה. "כרגע אין לנו מושג מה יהיה איתן", אומרים ביורוליג, "המצב לא התפתח בדיוק כפי שרצינו. אנחנו נשמח שצסק"א והרוסיות יחזרו לשחק, אבל הכל תלוי במלחמה ובהגבלות שהיא יוצרת".
צסק“א. מתי היא תחזור? (GETTY)
בזמן שעופר ינאי ודימיטריס איטודיס סיפרו שהם עובדים על חוזה לשלוש שנים מול היורוליג, חשוב להזכיר - נכון להיום אף קבוצה לא מחזיקה בחוזה כזה כאשר אלו שמחזיקות בחוזים זמניים, מחזיקות בחוזים זמניים לשנה אחת שמחודשים בכל קיץ על ידי בעלות הליגה. ביורוליג טוענים שאינם מכירים אפשרות שכזו לקראת העונה הבאה, וזאת לאחר שהם גם שמעו את דבריו של נשיא פרטיזן בלגרד אוסטויה מיכאילוביץ' שהצהיר שהקבוצה "מרחק נגיעה מהשגת חוזה רב שנתי עם היורוליג". בנושא הזה, נצטרך להמתין ולראות איפה עומדת האמת.
ביורוליג גם השיבו לשאלת ערוץ הספורט בנוגע למצבה של באסקוניה, שאמנם מחזיקה ברישיון A ונמצאת כאחת מבעלות הליגה אך מדשדשת בליגה המקומית ונמצאת במקום התשיעי מתוך 18. על פי תקנות המפעל, קבוצה שמסיימת את העונה הסדירה בליגה המקומית בחצי התחתון של הטבלה עלולה לאבד את רישיונה. עם זאת, נראה שבמקרה של באסקוניה אירוע כזה לא יוכל לצאת לפועל כאשר הסעיף הזה הוא מעין תעודת ביטוח לבעלות היורוליג לדאוג שאף אחת מהן לא תנצל את המפעל הבכיר מבלי להיות תחרותית - אירוע רחוק מאוד מהאירוע של באסקוניה הנוכחית, על אף חולשתה העונה.
תרחיש נוסף נוגע למקרה בו אלופת היורוקאפ לא תרצה לנצל את הכרטיס האוטומטי שהיא מקבלת, ובמקרה כזה הכרטיס הזה לא ילך באופן ישיר לסגניתה אלא יתווסף ליתר הכרטיסים החופשיים שתחלק הליגה על פי החלטתה. מקרה שכזה קרה כבר בעונת 2022/2023 אז גראן קנריה אמנם זכתה ביורוקאפ אך בחרה לוותר על הזכות להצטרף ליורוליג.
הרבה נותר לקראת הכרעה ושעון החול אוזל - כל השאלות האלו יקבלו תשובה במהלך החצי השני של חודש יוני. בשבועות האלו יפגשו ראשי הקבוצות המחזיקות בליגה וידונו בנוגע לכל הנושאים האלה כאשר אז יחליטו באשר לכמות הקבוצות, זהות הקבוצות והאפשרות לשנות פורמט. עד אז, המפנטזות על כרטיס ינסו לשפר מעמדות במירוץ המטורף אחרי המקום הנכסף בבמה הנוצצת ביותר של הכדורסל האירופי.