בשנים האחרונות הנבחרות הצעירות של ישראל מוכיחות שצומח כאן דור מיוחד. הכישרונות שאמורים להוביל בעתיד את הכדורסל הישראלי כבר מוכרים לכל חובבי הענף בארץ, אבל יש שם אחד שמתפתח מעבר לים ברמה הכי גבוהה לגילו ועדיין עובר מתחת לרדאר במחוזותינו - ירין חסון.
חסון (18, פורוורד, 2.07 מ') גדל במחלקת הנוער של מכבי ראשון לציון והחל מהקיץ האחרון הוא חלק מהסגל של אוניברסיטת קונטיקט ("יוקון") היוקרתית, שם שיחקו בעבר דורון שפר, נדב הנפלד, אורי כהן מינץ וגלעד כץ. חסון תפס את עיני הסקאוטים כשקלע 33 נקודות מול קבוצת הנוער של מכבי תל אביב והעונה הוא לובש את המדים של ההאסקיז, אותם לבשו בין היתר ריי אלן, קמבה ווקר וריצ'רד "ריפ" המילטון.
חסון כמעט ולא שיחק העונה, אבל הוא בטוח שהשנה הזו בבית החרושת לשחקנים של קונטיקט תעזור לו בהמשך הדרך. בראיון ל"ערוץ הספורט", הוא סיפר על המסלול שבחר, הסיבה שיוקון החליטו להשקיע בו, ההשוואה לדני אבדיה והעתיד.
כשאתה שומע "ירין חסון, שחקנה של יוקון", מה עובר לך בראש?
"זה משהו מטורף, באמת. מהרגע שהבנתי שאני רוצה ללכת לקולג'ים - הקולג' היחיד שהכרתי היה יוקון, בגלל דורון שפר. האמת שלא האמנתי שאני יכול להאמין לרמה כזאת, אבל פתאום הגיעה מהם הצעה והם אמרו לי שהם מאוד מעוניינים ומאמינים בי ורוצים לקדם אותי. זאת הייתה הרגשה שלא הרגשתי מעולם".
קח אותנו כמה חודשים אחורה להחלטה שלך לעשות את המעבר לארה"ב
"קיבלתי את ההחלטה הזו באיזור אמצע השנה שעברה, סיימתי את עונת הנוער שלי והרגשתי שאני לא מוכן ובשל מספיק כדי לשחק בבוגרים ברמה שאני רוצה. הבנתי שאני צריך תקופת מעבר כמו בקולג'ים שאני מאוד מאמין בה, וניסיתי את מזלי. דיברתי עם הסוכן שלי יובל שחם ואמרתי לו בוא ננסה לבדוק מכללות. ההתעניינות הייתה מאוד גבוהה, קיבלתי הצעות מהמון קולג'ים גדולים, אחד מהם היה קונטיקט ואני מרגיש שזה היה הקולג' שהכי האמין בי".
אתה יודע לשים את האצבע על הדברים שיוקון ראו בך?
"הדבר המרכזי היה סגנון המשחק הוורסטילי. הם מאוד אהבו את העובדה שאני שחקן גובה (2.06-2.07 מ') שיכול לשחק כפורוורד, לכדרר, לקלוע וליצור מצבים לאחרים. אני מאוד אהבתי שהם גייסו אותי כדי לשפר אותי ולהשקיע בי, ולא כעוד שחקן על הדרך".
לא יכולת להתקדם בישראל?
כן יכולתי לעבור את התהליך הזה בישראל, אבל זה היה הרבה יותר קשה כי הייתי צריך לגייס יותר משאבים בעצמי. בין אם זה עוד כסף למאמן על אימונים אישיים או עוד דברים משל עצמי, ופה יש לי הכל במעטפת אחת ובאולם אחד. אתה יודע, ארה"ב".
עבור אלו שלא יודעים, מה ההבדלים המרכזיים בין המעטפת בישראל למעטפת שלך בקונטיקט?
"כמות הכסף שמושקעת בקולג'ים היא לא נורמלית, זה מאמץ שלא מהעולם הזה. זה משהו שאני לא ראיתי ואני חושב שאף אחד לא ראה בישראל או באירופה. עושים הכל כדי ששחקנים יקבלו את המיטב - מתקנים ברמת NBA, המאמנים הכי טובים, דואגים לשעות השינה שלך וזה פשוט משהו אחר לגמרי. הרצון שלהם לפתח את השחקנים שונה לגמרי מהארץ".
כשאתה הגעת בפעם הראשונה למתקנים של יוקון - מה הדבר שהכי תפס לך את העין?
"קודם כל איך שנכנסתי למתקנים מיד ראיתי ארבעה גביעי NCAA של יוקון, יכולתי רק לחלום על כך שאגיע לטופ של הטופ בארה"ב. אחר כך ראיתי את מתחם האימונים, יש שני מגרשים כדורסל רצופים עם ארבע מכונות קליעה, חדר כושר ענק, מטבח פרטי, מכון פיזיותרפיה, אמבטיית קרח וזה לא נגמר. אתה לא מאמין שזה הולך להיות הבית שלך לשנים הקרובות".
יצא לך לדבר עם דורון שפר או נדב הנפלד לפני המעבר?
"דיברתי עם שניהם האמת, במיוחד עם דורון. הוא מאוד תמך ושמח שאני מצטרף למשפחת ה'האסקיז'. גם נדב פרגן, שלחתי לו תמונות שלו מהיכל התהילה והוא לא האמין שהוא עדיין שם".
מתי הבנת שהקבוצה הזו היא לא עוד קבוצה ב-NCAA, אלא אחת ששואפת ויכולה לקחת אליפות?
"אנחנו לגמרי קבוצה השנה שרצה לאליפות. אני חושב שהחוזק של הקבוצה שלנו הוא בעיקר העומק, יש לנו 9-10 שחקנים שמשחקים ויכולים לתרום. להיות חלק מקבוצה כזו זה מטורף, אתה מרגיש את זה בכל רגע ורגע".
ראינו בקיץ האחרון את מכללת אובורן מגיעה לארץ ומשחקת נגד נבחרת ישראל (עם דני אבדיה וים מדר), שהייתה צריכה להזיע בדרך לניצחון. אתה מכיר את הרמה בקולג'ים ובארץ, איך היית משווה בין השניים?
"מבחינת האיכות, השחקנים ביוקון לא נופלים משחקני ליגת העל. ההבדל המשמעותי הוא ברמת הבגרות והניסיון, כי בכל זאת השחקנים שלנו לא שיחקו בבוגרים. העובדה שאובורן הקשתה על נבחרת ישראל רק מעידה על הרמה של הכדורסל פה".
חסון. שוחח עם שפר והנפלד לפני המעבר לקונטיקט (צילום: עמוד האינסטגרם של ירין חסון)
המטרות של קונטיקט ברורות, אבל כשאתה בחרת במכללה בסדר גודל הזה - עם אילו מטרות הגעת?
"להתקדם כשחקן וכבן אדם ולהתקדם במעמד שלי כאן בקבוצה לאורך השנים. הגעתי בגיל 17 וחצי כ'פרשמן' (שחקן עונה ראשונה) וההזדמנות שניתנה לי היא כזו של פעם בחיים. אני באמת עובד קשה ודוחף את עצמי למקסימום מדי יום כדי להשתפר".
כששוחחת עם המאמנים, ידעת על מיעוט הדקות?
"כשדיברתי איתם הם הסבירו לי שלכל שחקן שמגיע יש נישה. השחקנים שמגיעים ממכללות אחרות מיועדים לעזור לקבוצה לנצח ויש שחקנים כמוני, צעירים, שרואים בהם כשחקני פיתוח שרוצים לשפר אותו. ידעתי את זה, לא עברתי לכאן כדי לקבל דקות ביוקון, אלא לשפר את עצמי ולהרוויח את המעמד שלי בקבוצה וזה מה שקורה".
אומרים שכדי להשתפר אין תחליף לדקות פרקט ואתה יכולת לבחור במכללה שהיית משחק בה. מה גרם לך בעצם לוותר על הדקות וללכת למכללה כשחקן פיתוח?
"היו לי הצעות מקולג'ים פחות יוקרתיים בדיוויז'ן 1 והייתה לי אפשרות לבחור בהם ולקבל דקות, אבל אני חושב שבגיל 17 וחצי יכולתי להרשות לעצמי לקחת שנה אחת בה לא אשחק ואתמקד בפיתוח שלי. אין תחליף למה שאני מקבל פה, עיקר ההחלטה שלי הייתה שהמאמנים בקונטיקט ראו בי כפוטנציאל עתידי מאוד גדול שיכול לעזור למכללה בארבע השנים הבאות".
אז הם רואים אותך כאן לארבע שנים, גם אתה?
"אני עוד לא יודע מה יקרה בסוף השנה, שחקנים יכולים להגיע ולעזוב, כנ"ל לגבי המאמנים. נכון לעכשיו טוב לי פה".
אם זה תלוי בך, אתה נשאר ביוקון לארבע שנים?
"אם זה נשאר בי אשאר כאן כמה שאני יכול. יש עוד גורמים כמו צבא, משפחה, סוכן וכו'. האינטרס שלי הוא להישאר פה כמה שיותר".
"יוקון ראו בי שחקן פיתוח שהם רוצים לשפר" (צילום: עמוד האינסטגרם של ירין חסון)
בוא נדבר על ההתפתחות שלך כשחקן. אחד על אחד בין ירין של היום לירין שהגיע לקונטיקט לפני כמה חודשים - עד כמה זה לא כוחות?
"אלו שני שחקנים שונים לגמרי. כשעושים לנו את הבדיקות היומיות של משקל, ניתור ומהירות אני רואה באמת איך הגרף שלי תמיד בעלייה. עליתי ב-8 ק"ג מסת שריר, אני מהיר יותר וקופץ גבוה יותר. הכדרור והקליעה שלי השתפרו, אני מרגיש שהכל בעלייה, גם הפן המנטלי. לגור בארה"ב לבד לפני גיל 18 זה לא קל. אני חושב שבכל אלמנט השתפרתי והתקדמתי".
אתה ממליץ לעוד חבר'ה צעירים שמסיימים יב' לעשות את הצעד הנועז הזה ולעבור למכללות בארה"ב?
"כן. כל שחקן ישראלי או אירופאי יכול להיעזר בנגיעה של הכדורסל האמריקאי, זה כדורסל שונה. הכדורסל האמריקאי מתמקד יותר ביכולות אישיות ואני חושב ששחקנים אירופאים הרבה פעמים נופלים בזה. מעבר לכך שמדובר בחוויה מטורפת, זה באמת עוזר. אין שני למתקנים ולכסף פה".
יש לך הצעות בישראל או כאלה שאם יצוצו יגרמו לך לשקול לחזור?
"כן, המטרה שלי בסופו של דבר היא לשחק כדורסל מקצועני. נכון לעכשיו אני עדיין לא מרגיש מוכן להשפיע ברמת בוגרים, כך שאני לא מחפש את זה, אבל אי אפשר לדעת מה יהיה. אם תגיע איזושהי הצעה שאני אוהב ואני אתחבר למאמן - אני לא שולל שום דבר".
אתה בקשר עם האנשים באיגוד הכדורסל ובנבחרות ישראל?
"כן, יצא לי לדבר כמה פעמים עם פיני גרשון. עוד לא יצא לי לדבר עם מאמן העתודה אלעד חסין כי הוא רק מונה לאחרונה, אבל אני בקשר מאוד טוב איתו. הוא אימן אותי כל הקיץ והייתי חלק מהסגל המורחב של נבחרת הנוער".
בקיץ הקרוב אנחנו נראה אותך בנבחרות הצעירות של ישראל?
"אני מאוד רוצה ומצפה לקבל את הזימון לעתודה, מאמין שהוא יגיע. באופן חד משמעי אני חושב שאני שחקן מספיק טוב כדי להיות בסגל הסופי של נבחרת העתודה. מיהם החברים הקרובים שלי בגילאים האלו? נועם יעקב, ניב למפרט ויואב ברמן - אני מחכה לעבוד איתם בקיץ".
מה אתה מספר לאותם חברים על הכדורסל במכללות והתהליך שאתה עובר?
"יצא לי לדבר הרבה עם נועם (יעקב), הוא חבר טוב ואני מאוד שמח בשבילו שהוא חתם בהפועל ירושלים. כל אחד סיפר איך הולך לו, הוא עשה מסלול דומה לשלי בכך שהלך לאקדמיה באירופה. יש לנו מכנה משותף ואני מאוד אוהב אותו".
ראינו את נועם יעקב עוצר את כל הפרויקט שלו בצרפת ועובר בהשאלה להפועל י-ם עד סוף העונה. אם אתה מקבל הצעה דומה, מה אתה אומר?
"אין שני ללשחק כדורסל מקצועני, במיוחד בארץ כשאתה מקבל את כל האהבה מהקהל וקרוב לאנשים, אבל לא כל הצעה תגרום לי להחליף את המעמד שלי כשחקן ביוקון".
מצפה להיכנס לקצב עם חבריו בנבחרת העתודה (צילום: עמוד האינסטגרם של ירין חסון)
מה למדת הכי הרבה במהלך התקופה שלך בקולג'ים?
"למדתי הכי הרבה על עצמי. הבנתי שאין מי שידחוף אותך, רק אתה את עצמך, במיוחד כשאתה לבד לגמרי. למדתי הרגלי עבודה, פה אתה נראה עוף מוזר אם אתה לא מגיע ב-06:30 בבוקר לאולם ואחרון לעזוב. התרבות האמריקאית מחנכת אותך לעבוד קשה, יותר מאשר בישראל".
2.06-2.07 מ' שיכול להוריד כדור על הרצפה ולעשות קצת מהכל, מזכיר איזשהו שחקן ישראלי מוושינגטון
"האמת היא שעבדתי בקיץ האחרון עם פיטר פוסילרו, אחד המאמנים האישיים שעובד עכשיו עם וושינגטון, ויצא לי לדבר איתו טיפה, אבל לא דיברתי עם דני אבדיה. פיטר אמר לי שאני מאוד מזכיר לו את דני, זו השוואה מדהימה. דני הוא שחקן שאני מעריץ ומעריך, הוא בחירת לוטרי. אני מקווה גם להגיע לשם".
זאת המטרה? NBA?
"כן, לא משנה באיזו דרך. אני שואף הכי גבוה".
אנחנו רואים שהענף הולך לכיוון של שחקנים ורסטיליים עם הבסיס שלך. עד כמה אתה חושב שהכדורסל הישראלי צריך אותך?
"אני חושב שהכדורסל הישראלי מאוד צריך אותי. אני שחקן שיכול לתרום לכל קבוצה, בין אם זו קבוצת ליגת העל, יורוליג, NBA או נבחרת ישראל. אני אוהב את הכדורסל הישראלי, נהניתי להתאמן עם נבחרת הנוער בקיץ ואני אשמח להיות חלק מזה".
ירין חסון בעוד חמש שנים...
"שחקן יורוליג ומעלה, אם הכל יילך כמו שאני רוצה. אני חושב שאני עובד מספיק קשה ומקריב המון, אני מקווה ומאמין שזה יקרה".
דבר אחרון - מה הקהל הישראלי חייב לדעת עליך?
"שהכדורסל חשוב לי, הרבה אנשים לא יודעים עד כמה. לפעמים יש לי שפת גוף אדישה, הרבה אומרים שאני כמו דורון שפר - כישרון גדול עם שפת גוף אדישה. אז הנה, הגעתי ליוקון בגיל 17 לבד. זה עד כמה הכדורסל חשוב לי".
"הכדורסל הישראלי מאוד צריך אותי" (צילום: עמוד האינסטגרם של ירין חסון)