בעוד פחות משבוע יפתחו משחקי אירופה הראשונים בבאקו, בירת אזרבייג'ן, ויבשת שלמה תעקוב אחר כ-6,000 ספורטאים מ-50 מדינות שונות. בראש משלחת ישראל, שתכלול למעלה מ-140 ספורטאים, ותהווה את המשלחת הישראלית הגדולה ביותר שיצאה אי פעם לתחרות בינלאומית, עומד מנכ"ל הוועד האולימפי גילי לוסטיג, שיתפקד כראש המשלחת.
רגע לפי שלוסטיג המריא לבאקו תפסנו אותו לשיחה על ההכנות הקדחתניות, המטרות המקצועיות וכמובן על ההתרגשות שמלווה את הספורטאים וגם אותו לפני אחד מהאירועים הגדולים והנוצצים שיתרחשו הקיץ.
גילי ההכנות מאחוריכם, שתף אותנו קצת בהכנות של הוועד האולימפי מאחורי הקלעים לקראת היציאה של המשלחת הישראלית הגדולה ביותר שידעה המדינה
"זה היה אתגר לוגיסטי בלתי רגיל עם הרבה עשייה. בכנות, לא חשבנו שזה יהיה עד כדי כך מאתגר. זו משלחת שהיא פי 3.5 בגודלה ממשלחת אולימפית. המשימה הייתה לא פשוטה, המשלחת הזו הטרוגנית, יחד עם ספורטאים שמתכוננים לטופ, 12 ענפים הם חלק מהקריטריון לריו, יש לנו ענפים שהם אליפות לנוער - כל משחקי המים, יש את האתלטיקה שמדובר באליפות אירופה דרג ג', ויש גם ענפים לא אולימפיים, כך שזה בהחלט היה מיוחד".
היו שני גיבושונים למשלחת, מה הצלחת לקלוט מהספורטאים שלנו?
"התחושה היא שיש התרגשות רבה. ברגע שרואים עוצמה, שכולם בתלבושת אחידה עם גאוות יחידה. אולי אפגין קצת חוסר צניעות אבל אני חושב שהרעיון לחבר את בוגרי טהראן, הבוגרים של משחקי אסיה האחרונים שהשתתפנו בהם, עם החבר'ה שמתחילים את דרכם במשחקי אירופה הראשונים היה בזה הרבה סמליות וגם הרבה רגש, וזה נתן המון לשני הצדדים. יש משמעות לזה שזו משלחת גדולה ואני חושב שלכל ספורטאי שיהיה שם המשחקים האלה יהיו שלב חשוב בקריירה. גם אם זה כאלה שיהיו בריו ויתנסו באירוע רב ענפי שזה בי"ס הכי טוב שהיינו יכולים לבקש, גם אם מדובר בספורטאים הצעירים שלנו שהם בדרך לטוקיו אז זה ייתן להם רוח גבית וגם לספורטאים שלא יגיעו בסופו של דבר לא לטוקיו ולא לאולימפיאדה שלאחר מכן זה ייתן משהו מעבר ויחזק את הערכים האולימפיים. כולם חווים אירוע ראשוני, כל ספורטאי וכל מאמן רוצים לחוות משהו שיישאר בהיסטוריה, ואתה תמיד תישאר בהיסטוריה שהשתתפת במשחקים הראשונים, כך שלכולם תישאר חוויה לכל החיים".
-
ג'רבי. גם היא תהיה חלק מהמשלחת הענקית לבאקו (getty)
-
סנפורד. לאתלטים יש מטרה ברורה (getty)
גם עבורך מבחינה אישית יהיה מדובר בחוויה
"אין צל של ספק. גם הנושא האישי הוא אתגר ומשימה, בראש ובראשונה, כראש המשלחת, להחזיר את כולם בשלום. זה גאווה להיות ראש המשלחת שמוביל למשחקי אירופה הראשונים, לא אסתיר את זה".
היו גם לא מעט תדריכים ביטחוניים לקראת המשחקים, עד כמה יש חשש סביב העניין הזה?
"אנחנו נערכים לזה בצורה הטובה ביותר. הקשר שלנו עם גורמי הביטחון שמאבטחים אותנו הוא טוב, הם בהחלט מבינים שהתפקיד שלהם הוא לשמור עלינו אבל שלא נרגיש אותם. אנחנו רוצים שהספורטאים במשלחת ירגישו כמו בכל משלחת אחרת, כמה שפחות נתעסק בדברים שלא קשורים לספורט. זו המשימה של אלה שמאבטחים אותנו והיא משימה לא פשוטה".
מבחינת מטרות, היחידה לספורט הישגי הצהירה כי הן עומדות על 6 מדליות ו-15 גמרים. זה נשאר בעינו?
"כן, אני חושב ש-6 מדליות ובסיטואציות מסוימות אולי אפילו אחת או שתיים יותר ובין 12 ל-15 גמרים זו תהיה הופעה יפה מאוד של המשלחת, ודבר שאנחנו יכולים לעמוד בו. וכמובן שהאתלטיקה תעלה שלב, לדרג ב', זו המטרה הברורה של האתלטים שלנו".
פחות ממה שאמרת עכשיו ייחשב ככישלון או שבגלל שמדובר במשחקים האירופים הראשונים וכל החגיגיות שעוטפת את האירוע הזה לא נדבר במונחים כאלה בסיום?
"הגדרת את זה במדויק. במשחקים האלה הנושא המקצועי בחלק מהענפים הוא לא הדבר העיקרי. כמובן שכל ספורטאי שמגיע המטרה שלו היא שייתן את המיטב וזו גם הציפייה ממנו. בוא ניקח לדוגמה את בנות הכדור-מים, אנחנו יודעים מראש שנבחרת הנשים הולכות לגוב אריות אבל זו פעם ראשונה שנבחרת בכדור-מים, נשים או גברים, מאז ראשית הספורט ההישגי הצליחה להעפיל לגמר אליפות אירופה. נבחרת הנשים שלנו הצליחה להעפיל ל-12 הנבחרות הטובות ביותר, כך שאנחנו מודעים שהן עלולות להפסיד הפסדים בהפרשים גדולים ודו ספרתיים אבל אנחנו יודעים שכדי להתקדם צריך לעבור גם את המדרגה הזאת. אני בטוח שההשתתפות במשחקים תשדרג כל אחת ואחת מהבנות. לא נראה בזה כישלון, אבל אנחנו כגוף מקצועי חייבים לשים לעצמנו יעדים וכשאנחנו לא מגיעים אליהם אנחנו צריכים לבדוק למה".
לוסטיג עם דני אורן. "חווייה לכל החיים, עושים היסטוריה"