מאז הקיץ האחרון חובבי הספורט בעולם כולו חוו שובע מסוים, אחרי משחקים אולימפיים נהדרים בפריז 2024, וכמו תמיד, בחודשים הראשונים שאחרי המשחקים אף אחד לא חושב עדיין על היעד הבא ארבע שנים אחרי. אולם, עם השריפות המזעזעות שפוקדות את העיר לוס אנג'לס כבר שבוע ימים, כעת המשחקים בעיר המלאכים ב-2028 נכנסים לתודעה של כולם, בעיקר לאור העובדה שהעיר המארחת היא זו שחווה את האסון הכבד הזה.
אז נכון, אנחנו עדיין רחוקים שלוש וחצי שנים מהמשחקים עצמם, ועל פניו נדמה שגם אחרי קטסטרופה כזאת, קשה לדבר על השלכות כל כך קיצוניות כשיש המון זמן להתאושש. אולם, המציאות פעמים רבות יכולה ללמד אותנו אחרת, וצריך כמו תמיד לקחת כל מקרה לגופו, ובמקרה הזה - השריפות הללו, שכזכור עדיין נמשכות ולא מראות סימני הרגעה, עלולות להוביל לשינויים דרסטיים בתכניות. אז בואו נעשה סדר בבלאגן וננסה להבין מה קרה מאז פרוץ השריפות ומה עלול לקרות בהמשך.
ההשפעה של מיקום השריפות
ראשית, ננסה להבין עד כמה השריפות קרובות למתקנים שבהם מתוכננים משחקים של האולימפיאדה. ב-7 בינואר הכל התחיל במספר מוקדים שונים במטרופולין של לוס אנג'לס, אך ישנם שני מוקדים בולטים עם שטח אש הרבה יותר גדול משאר המוקדים הקטנים יותר. אחד נמצא במערב העיר, קרוב מאוד לבברלי הילס ולסנטה מוניקה ומכסה את שכונת פליסיידס, והשני בצפון המטרופולין, מעל פסדינה.
המוקד הצפוני אינו קרוב למתקנים, אם כי אין זה משנה יותר מדי כשבתי מגורים, אטרקציות ומרכזים מסחריים נשרפים ונהרסים לחלוטין, שכן גם עצם ההרס הכללי בעיר יכול להרתיע מאוד את המארגנים של המשחקים האולימפיים. אולם, אם נתמקד במקומות בהם המשחקים יתקיימו בפועל, אז צריך לשים עין על מוקד השריפה של הצד המערבי, שם יש לא מעט מתקנים שמיועדים לענפים מסוימים ב-2028.
המתחם העצום של האוניברסיטה של קליפורניה בלוס אנג'לס, או בשם המוכר UCLA, נמצא בין בברלי הילס לברנטווד, כאשר השריפות הגיעו כבר עד ברנטווד ומעמידים את כל האזור של האוניברסיטה גם כן בסכנה. המתחם הזה אמור יהיה לשמש את הכפר האולימפי בקיץ בעוד שלוש וחצי שנים. כמו כן, מתחמי הכדורעף וכן מסלול הגולף הענק שנמצא בשכונת הריביירה במערב כבר נפגעו מהשריפות, שגם מתקרבות לאחד הפארקים הגדולים באזור הצפון-מערבי שאמור לארח את ענפי הקשתות, הסקייטבורד ואופני ה-BMX. טרם נסגר סופית איפה ענף אופני ההרים יתקיים, אך אחת ההצעות היא אזור ההרים של סנטה מוניקה, ושם השריפה מתפשטת יותר ויותר.
בלי קשר למתקנים האולימפיים, השריפות השפיעו על ענפי ספורט מסוימים גם בהווה. משחקים של שתי קבוצות הכדורסל של LA, הלייקרס והקליפרס, נדחו בעקבות השריפות. אולם, אתמול נודע כי שתי הקבוצות יחזרו לשחק באולמות שלהן בימים הקרובים. כמו כן, שחיין העבר בן ה-50, גארי הול ג'וניור, פרסם כי הבית שלו נשרף ובתוכו גם 10 המדליות האולימפיות בהן הוא זכה (5 זהב, 3 כסף ו-2 ארד) מהמשחקים בהם לקח חלק באטלנטה 1996, סידני 2000 ואתונה 2004. נשיא הוועד האולימפי הבינ"ל תומאס באך כבר הבטיח לשחיין שהוא יקבל מדליות חדשות.
(GETTY)
הקולות בארה"ב ובוועד האולימפי הבינ"ל
נכון לכתיבת שורות אלו, אין שום הודעות רשמיות בנוגע לקיום המשחקים או שינויים בתכניות. בעמוד ה-X (טוויטר לשעבר) הרשמי של לוס אנג'לס 2028 יצאה לפני שלושה ימים הודעת תמיכה כללית ובה נכתב: "ללוס אנג'לס, העיר שלנו, הקהילה שלנו, הבית שלנו. אנחנו מודים לכבאים, לאנשי העזרה הראשונה ולכל המקומיים שעובדים מסביב לשעון כדי לשמור עלינו בריאים ומוגנים מהשריפות. הלבבות שלנו שבורים, אבל אנחנו עמידים וגאים מאוד להיות חלק מהקהילה המאוחדת הזאת".
אתמול (ראשון) בעמוד הרשמי של הוועד האולימפי יצאה לראשונה התייחסות בנושא, עם ההודעה הבאה שכללה ציטוט של תומאס באך: "אנחנו מביעים סולידריות מלאה עם תושבי לוס אנג'לס והערכה רבה לעבודה הבלתי פוסקת של הכבאים וכוחות הביטחון. כרגע הפוקוס צריך להיות אך ורק על המאבק בשריפות ועל ההגנה על התושבים והרכוש".
כמובן שמעבר להודעות רשמיות, יש הרבה מאוד רחש ברשתות החברתיות בנוגע למשחקים בעקבות האסון. אסכולה שלמה של מתנגדים לקיום המשחקים בעיר משתמשים כעת בשריפות כסיבה נוספת למה חייבים לבטל את הבחירה ב-LA כעיר מארחת, בעוד גולשים רבים אחרים שלא הייתה להם דעה לפני כן בעיקר מודאגים מהיכולת של העיר להתאושש מאירוע בסדר גודל כזה, ושעיקר הריכוז צריך להיות לכיוון אותה התאוששות מבלי להתעסק במשחקים כלל - כלומר לבטל אותם. אחת הסיסמאות שנוצרו בעקבות כך ומהדהדות יותר ויותר בימים האחרונים אומרת "אם אתה לא מסוגל למלא ברז כיבוי אש במספיק מים, אתה לא כשיר לארח משחקים אולימפיים".
וכמו שאנחנו רגילים לרשתות החברתיות בארה"ב, אז גם הפעם, איך לא, עלו לא מעט תיאוריות קונספירציה חסרות בסיס שהפכו לוויראליות. תיאוריה אחת פופולרית למדי טוענת שהשריפות הן למעשה מכוונות ופועלות לטובת המארגנים של המשחקים, שכן תקציב גדול ייכנס על מנת לעזור לעיר להתאושש, בעיקר כדי שהיא תצליח להשלים את ההכנות לאירוע הספורט הגדול בעוד שלוש וחצי שנים.
מנגד, בכלי התקשורת הגדולים בארה"ב מדווחים כי אין למארגנים כרגע שום כוונה לשנות תכניות, ושמושל קליפורניה אף הביע אופטימיות על כך שעיר המלאכים תצליח להתאושש ולהכין את עצמה בזמן למשחקים. לעומת זאת, בהרבה מאוד אתרים בולטים השתמשו בכותרת "המשחקים האולימפיים בסכנה", אך אין לדעת אם יש לכך ביסוס קונקרטי.
מה הלאה, והאם הזזת המשחקים זה באמת משהו ריאלי?
מכיוון שאנחנו בשלב די מוקדם ועדיין מאוד רחוקים מהמשחקים עצמם, לפחות כרגע אין לדעת אם תהיה כוונה להזיז את המשחקים. כל עוד השריפות עדיין נמשכות והנזק מתווסף יותר ויותר, אנחנו נישאר עם הרבה מאוד סימני שאלה. אבל יש עוד הרבה זוויות שאפשר לבחון, כמו למשל הזווית הכלכלית. בארה"ב מעריכים כי הנזק של השריפות שווה כרגע סביב ה-135 מיליארד דולרים, וכבר התקבל דיווח אחד על כך שהממשלה האמריקנית דחתה בימים האחרונים תקציב לוועדה המארגנת על מנת לפנות תקציב לטיפול בנזק של השריפות. בנוסף, כרגע עולים לא מעט קולות בנוגע ל"סיוט מבחינה ביטוחית", כאשר כעת לא יודעים כיצד ניתן יהיה לבטח אירוע ספורט כל כך גדול בעיר שחוותה שריפות ענק ממושכות.
ואם נשים בצד את העניין הכלכלי ונניח שהוא פתיר, יש כמובן גם את העניין התדמיתי והתיירותי, שכן לא פחות מ-200,000 איש פונו מבתיהם ומעל 12,000 מבנים נהרסו בשריפות, דבר שלא יישכח בקלות ויעשה עננה כבדה מעל המארגנים והמשחקים, לכשהם יתקיימו.
אגב, אם אכן תהיה החלטה לנסות להזיז את המשחקים, בין אם דחייה בתאריכים או במיקום חלופי, אז זה לא יהווה תקדים, שכן שני הדברים האלה כבר קרו בעבר. כולנו מן הסתם זוכרים את הדחייה של המשחקים בטוקיו 2020, שבסופו של דבר התקיימו בקיץ 2021, עם הדחייה בשנה בעקבות פרוץ נגיף הקורונה. כמו כן, היו מקרים של בחירת עיר מארחת, ומספר שנים לפני קיום המשחקים הם הועתקו לעיר אחרת, בין אם בגלל מלחמה (דוגמת המעבר בין טוקיו להלסינקי ב-1940, לפני הביטול של המשחקים לחלוטין) או מהחלטה של העיר עצמה לוותר על האירוח (דנבר ויתרה על משחקי החורף ב-1976 ארבע שנים לפני המשחקים, והם הועתקו לאינסברוק שבאוסטריה).
ישנם עיתונאים, פרשנים ומבקרי ממשל בארה"ב שמפצירים במארגנים להזיז את המשחקים לעיר אחרת במדינה, דוגמת דאלאס או מיאמי, העיקר שהעיר לוס אנג'לס תוכל להתאושש כמו שצריך ושהספורטאים יוכלו להתרכז בספורט בצורה ראויה ובעיר שתצליח להכיל את האירוע, עיר שלא חוותה אסון כבד שכזה. אולם, כאמור, אין עדיין שום כוונה כזאת, ואנחנו נצטרך להיות חכמים יותר כשכוחות הכבאות וההצלה ישתלטו אחת ולתמיד על האירוע.
תומאס באך, מה יעלה בגורל המשחקים בלוס אנג`לס? (GETTY)