$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

שער הניצחון: קבוצת המילארדרים החדשה בפריז

פריז FC נרכשה ע"י המשפחה העשירה בצרפת ונעזרת ביורגן קלופ ובתאגיד רד בול בדרך להפוך למעצמה באירופה ולאיים על העליונות של פ.ס.ז'. הסיפור המלא

דני פורת
דני פורת   30.11.24 - 11:33
Getting your Trinity Audio player ready...
ידוע לכל כי פריז היא הסמל התרבותי, הכלכלי וגם הספורטיבי של צרפת. למעלה מ-12 מיליון איש חיים במטרופולין האדיר שלה ועשרות מיליוני תיירים מגיעים לחוות את הקסם הגלום בה. מארחת המשחקים האולימפיים מתהדרת גם בקבוצת הכדורגל פ.ס.ז' הנחשבת לחזקה, העשירה והמצליחה ביותר במדינה. ותמיד נשאלה השאלה, איך זה שבעיר כל כך שופעת, נותר רק מקום אחד לקבוצה בליגה הראשונה בצרפת? לשאלה הזו יש כל מיני הסברים היסטוריים ותרבותיים, וייתכן שבקרוב היא סוף סוף תהיה פחות רלוונטית.

פריז FC, קבוצה צנועה מאורלי, הממוקמת בפרברי עיר האורות, עברה השבוע באופן רשמי לבעלות חדשה ונוצצת. משפחת ארנו, הנחשבת לעשירה ביותר בצרפת, רכשה 52 אחוז מהמניות של הקבוצה. לא פחות חשוב ומסקרן מכך, 11 אחוזים נוספים יוחזקו בידי תאגיד רד בול, המחזיק בקבוצות המצליחות של לייפציג בגרמניה וזלצבורג באוסטריה. על פי ההסכם, המשפחה תגדיל את השליטה ל-80 אחוז, כאשר האחזקות של רד בול יצמחו ל-15 אחוז ב-2027. המטרה היא להפוך את הקבוצה הקטנה, שכרגע מובילה את הטבלה בליגה השניה בצרפת, לכוח עולה בכדורגל המקומי והאירופי.

משפחת ארנו מחזיקה בתאגיד LVMH שבבעלותה לא פחות מ-60 חברות בתחום מוצרי יוקרה בתחומי אופנה, שעונים, מוצרי טיפוח ועוד: מלואי ויטון, דרך דיור, ספורה, הנסי ועד טאג הויר. הונו של אבי המשפחה, ברנאר ארנו, מוערך בלמעלה מ-150 מיליארד יורו לפי המגזין פורבס. לאחרונה נכנס התאגיד גם להסכמי חסות עם מרוצי הפורמולה 1 והמשחקים האולימפיים בפריז ועכשיו הוא עושה את דרכו לממלכת הכדורגל. מי שמוביל את הרכישה הוא אנטואן ארנו, בנו של ברנאר, שמעיד על עצמו שהוא חובב כדורגל מושבע מילדות והצליח יחד עם אחיו להשפיע על האבא שהוא מנכ"ל LVMH להכניס את הראש לתחום הכדורגל.
ברמה ההיסטורית פריז FC אפילו לא נחשבת לקבוצה השניה או השלישית בטיבה בבירת צרפת. הקבוצה הוקמה ב-1969, התאחדה עם פ.ס.ז' כעבור שנה והתפצלה שוב לקבוצה עצמאית ב-1972 אחרי שראש העיר סירב לממן קבוצה שמשחקת מחוץ לעיר. ב-1978 היא העפילה לראשונה לליגה הבכירה, אבל נשרה שוב בסיום אותה עונה. מאז היא נדדה בליגות הנמוכות ולא חזרה עוד לליג 1 והיתה בצל של פ.ס.ז' כמובן, ואפילו של קבוצות ותיקות ממנה בעיר כמו רסינג פריז ורד סטאר פריז. FC משחקת באצטדיון שארלי המכיל 19 אלף מקומות ישיבה, אך פחות מ-6,000 צופים מטריחים את עצמם להגיע למשחקי הקבוצה, למרות שהיא כאמור מובילה את הטבלה והכניסה למשחקים שלה הינה חופשית.

במסיבת העיתונאים שקיים ארנו בשבוע שעבר סירב הבעלים החדש לנקוב בסכום שבו ישקיעו בקבוצה. אך על פי הדיווחים בצרפת, תקציב הקבוצה יהיה הגבוה ביותר בליגה השניה ואחד הגבוהים בכדורגל הצרפתי כשיעמוד על 200 מיליון יורו בשלב הראשון. הכסף כמובן יושקע בשחקני רכש חדשים שינסו לחזק את הקבוצה כנראה כבר בינואר ולהחזיר אותה לליגה הראשונה בקיץ. חלק גדול מהסכום יעבור למחלקת הנוער, שיפור המתקנים וגם לקבוצת הנשים המצליחה של המועדון. 

השאלה המעניינת היא איזה באיזה מודל תלך הבעלות החדשה: האם תהיה העתק של הקטארים, שרכשו את פריז סן ז'רמן ב-2011 והסתערו על הליגה עם השקעה אדירה בכוכבי על, או שמא תפנה את המשאבים שלה ליצירת קבוצה שתהיה אבן שואבת לשחקנים צעירים דוגמת לייפציג הגרמנית? התשובה כך מסתמן היא האופציה השניה. "אנחנו רוצים לקחת את הפרויקט צעד אחר צעד", אמר ארנו, "אנחנו בעלי מיומנויות של ארגון וניהול, אבל אין לנו ניסיון בניהול קבוצת כדורגל. לכן רד בול תביא איתה למועדון את הידע בניהול הכדורגל".
אחת הסיבות שמשפחת ארנו רואה ברכישת קבוצה קטנה מפריז כפוטנציאל ענק ולא ממומש הוא בגלל הגודל: מחוז איל דה פראנס, שם שוכנת פריז, נחשב יחד עם סאו פאולו לאיזור שמוציא הכי הרבה שחקנים לליגות הגדולות באירופה. הרעיון במשיכת השחקנים הצעירים המקומיים המוכשרים ביותר לקבוצה החדשה מעיד על כך שארנו מגיע לטווח הארוך וכנראה שלא מדובר בעוד פרויקט גלאקטיקוס מגלומני. מי שיהיה לו חלק בייעוץ לקבוצה הצרפתית ואולי אף יותר מכך הוא לא אחר מאשר יורגן קלופ, שיכנס בינואר לעמוד בראש מטה הכדורגל העולמי של רד בול. "דיברתי עם קלופ מספר פעמים והוא מאוד נרגש לעבוד איתנו", סיפר ארנו בהתלהבות של ילד.

הרכישה של פריז FC מגיעה כבשורה מעודדת לכדורגל הצרפתי שנמצא בתקופה כלכלית לא פשוטה, בלשון המעטה. הכסף שיקבלו הקבוצות בליגה הראשונה ממכירת זכויות השידור ל-DAZN ו-BeIN Sports קוצץ ב-12 אחוזים ומצביעים על המשך המגמה של ירידת ההכנסות משידורי הטלוויזיה במדינה בשנים האחרונות. קבוצת פאר כמו ליון נמצאת בחובות עתק של 500 מיליון יורו והוטלו עליה סנקציות כלכליות ואיום בהורדה לליגה השניה בסיום העונה. בקיץ האחרון, בורדו, עוד קבוצה עם היסטוריה עשירה, פורקה וירדה לליגה הרביעית אחרי שפשטה רגל.

"אנחנו לא עושים את הדבר הזה בשביל כסף", מודה ארנו שמדבר בפתיחות ובהיגיון, "אנחנו רוצים לספק לקהל חוויה רגשית. החוויה האולימפית השפיעה עלינו רבות. אין לנו גם ניסיון בבזבוז של כספים וננסה ליצור קבוצה מאוזנת ברמה הפיננסית". בכל מקרה עם התמיכה הכלכלית הרחבה מאחת המשפחות העשירות בעולם והידע של קונצרן רד בול המצליח בפיתוח שחקנים צעירים, לא ירחק היום שבו נראה דרבי פריזאי בליגה הראשונה בצרפת (דבר שלא קרה מאז 1990) ואם נסתכל רחוק יותר, אולי גם בליגת האלופות.