בעוד קצת יותר משנה האירוע הכי גדול בכדורגל העולמי ייצא לדרך, מונדיאל 2022 בקטאר. הרבה ציוני דרך היסטוריים יירשמו עם פתיחת גביע העולם הזה - הוא יהיה הראשון אי פעם שייערך במדינת ערב, הראשון בהיסטוריה בחודשי החורף (כלומר באמצע העונה במרבית הליגות בעולם) והשני שתארח מדינה מאסיה אחרי 2002 (יפן ודרום קוריאה). אבל אחד הנתונים היותר קריטיים לזכור - זה צפוי להיות המונדיאל האחרון עם 32 נבחרות לפני השינוי ל-48 ב-2026.
כעת, כשאנחנו נמצאים על סף אחד מחלונות הנבחרות היותר גורליים, לפחות באירופה, הגיע הזמן לעשות קצת סדר ולראות את תמונת המצב מבחינת המעפילות למעמד הכי גדול שיש לענף להציע. במוקדמות ביבשות השונות - אירופה, אסיה, אפריקה, דרום אמריקה, צפון ומרכז אמריקה וכן אוקייניה - הקמפיין מתקרב לסיום ובקרוב נקבל את כל 32 המדינות שישתתפו, אבל עד שזה יקרה, ראוי לבחון בדיוק את הסיכויים ובמקביל גם להסביר את השיטה על פי כל התאחדות בנפרד.
נתחיל בלציין שבינתיים שלוש נבחרות בלבד הבטיחו את השתתפותן עד כה. מדובר כמובן במארחת קטאר, וכן בגרמניה ודנמרק שרשמו קמפיין מוקדמות מרשים ביותר. פרט לשתיהן, באירופה נותרו עוד 11 כרטיסים, שכן 13 נבחרות יכולות להעפיל מהמוקדמות של אופ"א, כולל דרך הפלייאוף. מאפריקה יכולות להעפיל 5 נבחרות, ומשאר ההתאחדויות החישוב עובד לפי אלה שעולות אוטומטית לעומת אלה שנאבקות על שני הכרטיסים האחרונים דרך הפלייאוף הבין יבשתי.
4 מעפילות אוטומטית מאסיה, 4 מדרום אמריקה, 3 מצפון ומרכז אמריקה ו-0 מאוקייניה. מכל אחת מההתאחדויות הללו תעפיל נבחרת אחת להגרלה הבין יבשתית. לפיכך, החישוב יוצא כלהלן: 13 + 5 + 4 + 4 + 3 + 2 = 31 נבחרות. עם המארחת זה יוצא 32. הפירוט המלא בהתאם לכל התאחדות בנפרד, כולל תמונת מצב, פה בהמשך >>>
גרמניה כבר חגגה העפלה (getty)
אירופה - UEFA
כאמור, גרמניה ודנמרק כבר הבטיחו את מקומן במונדיאל, והפכו לראשונות לעשות זאת שהן לא המארחת (גרמניה עשתה זאת יום אחד לפני דנמרק, בחלון הקודם של חודש אוקטובר). עוד 8 כרטיסים אוטומטיים נותרו, שכן בכל עשרת הבתים, הראשונה משיגה כרטיס ללא הצורך בפלייאוף. בשאר הבתים המצב עדיין יחסית צמוד, כאשר השתיים הנוספות שהכי קרובות להעפיל הן בלגיה וצרפת. בבתים של פורטוגל (עם סרביה), ספרד (עם שבדיה), איטליה (עם שווייץ), הולנד (עם נורבגיה) ואנגליה (עם פולין) הכל עדיין פתוח.
כידוע, 10 הסגניות ייאבקו בפלייאוף על הכרטיסים הנותרים, כשאליהן יצטרפו שתי נבחרות דרך ליגת האומות, הנבחרות עם הדירוג הטוב ביותר מהמפעל הזה שלא הגיעו לאחד משני המקומות הראשונים בבית שלהן במוקדמות הרגילות (שיהיו צ'כיה או וויילס ואוסטריה). 12 הנבחרות הללו יתחלקו לשלושה מסלולי פלייאוף של ארבע נבחרות בכל מסלול, עם חצי גמר וגמר, על שלושת הכרטיסים האחרונים מאירופה. לישראל, אגב, יש סיכויים כמעט אפסיים להגיע לפלייאוף.
אפריקה - CAF
המוקדמות ביבשת הזאת נמצאות בשלב השני, עם 40 נבחרות שחולקו לעשרה בתים של ארבע. הראשונה מכל בית תעלה לסיבוב השלישי והאחרון, כלומר עשר נבחרות שייאבקו על חמישה כרטיסים. השיטה שם תהיה שני משחקים, בית-חוץ, ובגומלין נדע בדיוק מי יהיו חמש הנציגות האפריקאיות. כרגע, אחרי ארבעה מחזורים בבתים, רק שתי נבחרות הבטיחו את מקומן בסיבוב השלישי, ואלו הן סנגל ומרוקו.
בחלון הקרוב נדע את זהות האחרות, כשהמועמדות הבולטות האחרות לפי המצב הנוכחי הן טוניסיה ומצרים. מצפים לנו בשבוע הקרוב מאבקים מרתקים בין אלג'יריה לבורקינה פאסו, בין ניגריה לקייפ ורדה, בין חוף השנהב לקמרון ובין דרום אפריקה לגאנה, מאבקים שעלולים להוביל להדחת חלק מהנציגות הבכירות ביבשת.
אסיה - AFC
כאן המוקדמות נמצאות כבר בשלב השלישי, כאשר בשלב השני חולקו 40 נבחרות לשמונה בתים של חמש, כולל קטאר המארחת, והראשונה מכל בית וארבע הסגניות הכי טובות היו אמורות לעלות שלב. קטאר סיימה ראשונה בבית שלה, ולכן גם הסגנית החמישית הכי טובה התקדמה.
כעת יש 12 נבחרות בשני בתים של שש, ושתי הראשונות מכל בית תעפילנה לגביע העולם אוטומטית. שתי הנבחרות מהמקום השלישי תיאבקנה אחת נגד השנייה (משחק יחיד) על המקום בפלייאוף הבין יבשתי. כרגע עברו רק ארבעה מחזורים מתוך עשרה, והמובילות הן איראן ודרום קוריאה מבית 1 וערב הסעודית ואוסטרליה מבית 2. יפן, גם בבית 2, במקום הרביעי בינתיים.
סלאח וחבריו ממצרים, עוד שלב אחד בדרך למונדיאל (getty)
מינאמינו, יפן בצרות במוקדמות של אסיה (getty)
דרום אמריקה - CONMEBOL
השיטה כאן היא הכי פחות מסובכת שכן יש הכי מעט נבחרות שיכולות להתחרות מהיבשת הלטינית ביחס לשאר ההתאחדויות. כמו בששת הטורנירים הקודמים, גם הפעם יש לדרום אמריקניות בית אחד של עשר נבחרות בשיטת ליגה עם משחק בית ומשחק חוץ מול כל יריבה. בסך הכל 18 מחזורים, וכרגע עברו 12 (פרט למשחק שלא הושלם בין ברזיל לארגנטינה).
ארבע הראשונות משיגות כרטיס אוטומטי למעמד הגדול בעוד שנה, והחמישית תגיע לפלייאוף הבין יבשתי. כרגע המוליכה היא ברזיל, שיכולה כבר במשחק הקרוב נגד קולומביה להצטרף לגרמניה ודנמרק ולחגוג העפלה. ארגנטינה גם לא רחוקה מכך, ופרט לשתיהן, המאבק על שאר הכרטיסים עוד פתוח בין אקוודור, קולובמיה, אורוגוואי, צ'ילה וכן חלק מהנבחרות שמתחת אליהן בהפרש נקודות קטן.
צפון ומרכז אמריקה - CONCACAF
בדומה לאסיה, גם כאן המוקדמות כבר בשלב השלישי, אך אין טעם להרחיב על השלבים שלפני כן. ובדומה לדרום אמריקה, הנבחרות שנותרו פה מתחרות בבית אחד בשיטת ליגה עם משחקי בית וחוץ. ישנן כעת שמונה מתמודדות על שלושה כרטיסים אוטומטיים ועוד כרטיס אחד (המקום הרביעי) על הפלייאוף הבין יבשתי. עברו שישה מחזורים מתוך 14, ובינתיים המובילות הן מקסיקו, ארה"ב, קנדה ופנמה. קוסטה ריקה חמישית וזקוקה לשיפור עמדות.
אוקייניה - OFC
ההתאחדות הזאת היא היחידה ממנה אין מעפילה אוטומטית למונדיאל, אלא רק נבחרת אחת לפלייאוף הבין יבשתי. המוקדמות של אוקייניה טרם התרחשו, שכן מגפת הקורונה לא אפשרה לכך, וההצעה שעלתה (ולאחרונה גם התקבלה על ידי פיפ"א) היא שהמוקדמות ייערכו בקטאר בחודש מארס 2022. יש 11 נבחרות תחת ההתאחדות הזאת, והשיטה בדרך כלל אמורה להיות חלוקה לשני בתים (חמש ושש) עם סיבוב משחקים אחד בלבד, ושתי הראשונות מכל בית עולות לחצי הגמר. המנצחת מקבלת את הכרטיס להגרלה הבין יבשתית.
אולם, בעקבות ההודעה על העברת המוקדמות למדינה המארחת של גביע העולם, טרם ידוע מה תהיה השיטה, שכן לא ברור אם כל הנבחרות אכן יגיעו להתחרות. בכל מקרה, ניו זילנד היא המדורגת הכי בכירה מבין כל ה-11 (111 על פי דירוג פיפ"א), וכל השאר הרחק מאחור, כלומר גם אם אחת מהן איכשהו תגבור על ניו זילנד, כנראה שלא יהיה לה סיכוי להגיע דרך הפלייאוף למונדיאל. אגב, המשחקים הבין יבשתיים על שני הכרטיסים האחרונים יתקיימו ביוני 2022.
ברזיל, הבאה בתור להבטיח כרטיס? (getty)