$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

לא דופקות לכם חשבון: מי גובה מחיר זול, ואיפה המחיר מופקע?

הפיקוח לא קיים, הכיס לא עומד בעומס וליגת העל בדרך למציאות שבה הכדורגל משוחק מול יציעים שוממים. תחקיר מקיף בקופה של 14 הקבוצות בדק: היכן הכרטיס שווה לכל נפש ולאן רק העשירים יגיעו. ומה הכדורסל עשה אחרת?

כתבי אתר ערוץ הספורט   09.09.14 - 13:19
Getting your Trinity Audio player ready...

נראה שהפעם זה אמיתי. מחאת הכרטיסים של אוהדי הכדורגל הולכת וצוברת תאוצה. זה החל בדרבי של פתח תקווה לפני שבועיים, כשאוהדי הפועל סרבו לשלם 90 שקלים למשחק גביע הטוטו ונותרו בחוץ. מספר ימים לאחר מכן אוהדי מכבי חיפה החליטו להחרים את המשחק במחזור השני בטדי מול בית"ר ירושלים לאחר שמחירי הכרטיסים המריאו ל-115 שקל עם העמלה. וב-48 האחרונות גם אוהדי מכבי ת"א הצטרפו למחאה מאחר שמחיר כרטיס למשחק במושבה במחזור הראשון מול מכבי פ"ת עולה 104 שקלים.

הוקם דף פייסבוק למחאה שכבר זכה למעל 10,000 לייקים ב-24 שעות ונראה שגם היריבות בין האוהדים הונחה בצד לטובת שיתוף פעולה חוצה קבוצות. מי שמחירי הכרטיסים פוגעים בהם יותר מכל הם אוהדי הקבוצות הגדולות שלכל מגרש בו הם מגיעים במאסות גדולות רואים בהנהלות הזדמנות לעשות קופה על חשבונם.

האם באמת עלתה התודעה הצרכנית של אלו שלא מוכנים להיות יותר פראיירים, או שזו אופנה חולפת שתסתיים עוד שניים-שלושה משחקים ומחירי הכרטיסים יישארו כמו שהם? ומה תעשה מנהלת הליגה, האם יש ביכולה לשנות משהו? להשפיע במבחן הראשון הרציני שלה או שהיא תגרור רגליים?

אתר ערוץ הספורט ערך בדיקה מקיפה של מחירי הכרטיסים של כל קבוצות ליגת העל ותתפלאו לדעת שיש כמה קבוצות שיצאו לחלוטין צדיקות בשפיות המחירים שהן מציגות. בנוסף הלכנו גם לליגת העל בכדורסל וערכנו השוואת מחירים.

חשוב לציין שהמחירים המוצגים כאן הם ללא עמלות חוץ ממכבי ת"א ואשדוד. רוב קוני הכרטיסים משלמים עמלות של בין 10 ל-15 אחוז. רוב הקבוצות מעודדות קניה מוקדמת שדוחפת את האוהדים לעמלה הלא זולה שהיא לכל כרטיס ולא לכל קניה.

נצא לדרך דווקא עם מכבי נתניה, שמציגה את המחיר השפוי ביותר לכרטיסים בליגת העל: בין אם אתה אוהד של נתניה או מגיע כאוהד הקבוצה האורחת, בעיר היהלומים תשלמו מחיר אחיד של 50 שקל.

מה עם מכבי ת"א שהאוהדים שלה מתכוונים להחרים את המשחק במושבה? מאחר והצהובים מכרו 11,000 מנויים, נוצר מצב שלכל משחק בית יימכרו מספר מועט של כרטיסים. בעיקרון, היריבות יקבלו את שערים 4-5, ואם יקחו רק חלק מהכרטיסים, המלאי הנותר יימכר לאוהדי מכבי. המחיר הוא 100 ש"ח למבוגר ו-50 ש"ח לילד כולל עמלה ואין הבדל בין מכירה מוקדמת ומכירה ביום המשחק, אך קיימת עמלת מכירה באינטרנט של חמישה שקלים שלא נכנסת לכיסה של מכבי.
 
מכבי חיפה נכנסת לבית החדש בסמי עופר עם 15,000 מנויים שרובם שילמו מחיר נוח במיוחד של 660 ש"ח למנוי. בקטגוריית הכרטיסים המצב שונה מעט. הירוקים ייגבו על משחקי צמרת 90 ש"ח כולל לקבוצה האורחת (ללא עמלה), בעוד שבמשחקים מול קבוצות פחות מושכות קהל יילקח מחיר של 60 ש"ח ומול הקבוצות הכי פחות אטרקטיביות חיפה תגבה 40 ש"ח לכרטיס לכלל המקומות הפנויים בסמי עופר.

הקבוצה השניה בסמי עופר, הפועל חיפה, תיקח מחיר של 80 ש"ח למבוגר ו-40 ש"ח לנוער. אבל, וכאן יש אבל גדול, במקרים מיוחדים יישקל לקבוע מחיר פר משחק. כלומר לאוהדי מכבי חיפה, מכבי ת"א, בית"ר ועוד קבוצות שמושכות קהל רב, רק שתדעו: יואב כץ זומם על מחיר אחר, שקרוב לוודאי יהיה גבוה מ-80 ש"ח.

גם באצטדיון דוחא של בני סכנין אין מחיר אחיד. לפעמים זה יעלה 50 שקלים ולפעמים 80. לנוער המחיר יהיה תמיד זהה ויעמוד על 40 שקלים.

אצל קרית שמונה מחירי המנויים שמוכרים בקבוצה של איזי שרצקי הם מהנמוכים שיש, אבל אם אתה אוהד אחת מהגדולות  תשלם 80 שקלים ללא עמלה ו-40 שקלים לנוער. בהפועל עכו המחיר אחיד לכל משחק מול קבוצות צמרת ומול קבוצות ללא קהל כמעט. מבוגר ישלם 80 שקלים ונוער ו- 40 לנוער.

מכבי פתח תקווה עומדת במרכז המחאה. אוהדי הפועל פ"ת החרימו אותה לפני שבועיים ואוהדי מכבי ת"א מתכוונים לעשות זאת בראשון: הלוזונים לוקחים 90 שקלים ללא עמלה, מחיר אחיד לכל משחק ובכל מסגרת, ו-45 לנוער, ילדים ונשים. אבא ובן שרוצים ללכת למשחק במושבה ביום ראשון הקרוב ישלמו 150 שקלים. 

הפועל פתח תקווה היתה בצד שהחרים, אבל כמה לוקחת הנהלת הקבוצה מקהל אורח? המחיר הוא אחיד לכל העונה ולא כזה זול: 80 שקלים לכרטיס מבוגר, ו-40 שקלים לנוער/חייל/נשים, אך יתכנו שינויים קלים בהתאם ללוח המשחקים (כלומר מול מכבי ת"א וחיפה, המחיר עלול להאמיר).

ומה בנוגע להפועל באר שבע, סגנית האלופה? כמו בעונה שעברה, במבנה חסר כל שירות בסיסי (ולא באשמת הקבוצה) לוקחים 80 שקלים למבוגר ו-40 לנוער/חייל/נשים.

במ.ס. אשדוד אין כרגע מדיניות לגבי העונה כולה, אך בינתיים כרטיסים נמכרים במחיר אחיד לכולם של 50 שקלים (צריך לציין שבשנה שעברה נמכרו גם כרטיסי נוער וחייל ב-40 ש"ח, מה שלא קורה העונה). אין הבדל בין מכירה מוקדמת ומכירה ביום המשחק, אין עמלות אינטרנט מאחר והכרטיסים נמכרים רק בקופות. דרך אגב, במשחק הקרוב בשבת מול קרית שמונה תהיה הכניסה למגרש באשדוד חינם.

מה קורה בהפועל ת"א, שאלתם? מכירת המנויים היא איטית לעומת השנים האחרונות והקבוצה הלא אטרקטיבית מציבה בעיה לא קלה בפני ראשי הקבוצה. גם סביב האדומים הייתה סערה לגבי מחיר הכרטיסים הגבוה אותו רצו לגבות למחזור הראשון מול מכבי נתניה, אלא שהעניין חמק מתחת לראדאר היות ובזמנו המחזור נדחה בעקבות המצב הביטחוני. ערב המועד המקורי לפתיחת הליגה האדומים הצהירו כי כרטיס למשחק יעלה 100 ש"ח למבוגר (50 לנער/חייל/ אישה) ואוהדי נתניה כבר אירגנו מחאה וקראו להחרים את המשחק. מאז וגם בין היתר בעקבות פנייה של עמותת "האדומים" הפועל הורידה את מחיר הכרטיס והוא יעמוד על 80 ש"ח למבוגר, 40 לנער/חייל/אישה (למעט כרטיסים לשערים 2,13 שמחירם לא שונה).

לגבי המשך העונה האדומים לא קבעו מחירים ספציפיים מראש, אלא המדיניות שלהם היא שכל משחק לגופו. כל משחק ייבחן בנפרד ובהתאם יוחלט על מחיר לכרטיס. יהיו משחקים שמחיר כרטיס יעמוד על 50 ש"ח, כאלה על 80 ש"ח וסביר שכרטיס לאוהדי מכבי לדרבי או כרטיס למשחק מול חיפה ובית"ר בבלומפילד לא יהיה במחיר נורמלי, ועם עמלות יכול לטפס למעל 100 שקלים. 

נעבור להפועל רעננה. גם הקבוצה של אשר אלון היתה במוקד, כאשר תכננה לגבות 90 ש"ח לכרטיס במחזור הפתיחה מול הפועל פ"ת, אבל עמדה בפני מחאה מוצדקת והורידה את המחיר. בהנהלת המועדון החליטו על מחירים קבועים כשלהם שתי אופציות. 50 ש"ח מחיר אחיד או 40/80 ש"ח - תלוי במשחק ובדרישות של האבטחה והשיטור.

השיעור מהפרקט והכדור הכתום: הגבלות מעוגנות בתקנון

ואיך זה בכדורסל? שם הכל שפוי יותר, והמנהלת היא מעורבת ואקטיבית בכל מה שקשור למחירי הכרטיסים. אבא שייקח את הילד או הילדה למשחק לא ייצא מרושש לאחריו. לא בכל הקבוצות יש כבר פירוט של מחירי הכרטיסים, בין היתר בגלל שהעונה מתחילה רק בעוד כחודש, וזה אמור להתעדכן בקרוב. תקנון מנהלת הליגה מתייחס לנושא מחירי הכרטיסים של אוהדי הקבוצות היריבות המגיעות להתארח במגרשים השונים. על פי התקנון, כרטיס למבוגר לא יעלה על 70 שקלים, וכרטיסים לבני נוער לא יעלה על 40 שקלים. בנוסף, כרטיס של אוהד אורח לא יעלה על מחירו של כרטיס של אוהד מקומי במיקום זהה באולם.

נתחיל כמובן עם מכבי ת"א האלופה. הצהובים לא מוציאים כרטיסים למכירה לאוהדים שלה במשחקי הליגה כי היכל נוקיה הוא סולד אאוט למנויים. לאוהדים היריבים מדובר במחירים הקבועים בתקנון: 40 ו-70 ומדובר בדרך כלל ביציע העליון בנוקיה. סביר לחלוטין.

הפועל ת"א מכרה את כל המקומות כמנויים לעונה הקרובה. המקומות שיוקצו לאוהדי הקבוצות היריבות, בדרך כלל ביציע הסמוך לספסל היריבה, יהיו על פי התקנון: 70 ש"ח למבוגר ו-40 לילד. יש לציין שבדר"כ, הקבוצות היריבות קונות את ההקצאה מהקבוצה המארחת ומפיצות בעצמן את הכרטיסים לאוהדיהן וכך אין עמלה שמייקרת מאוד את המחיר. גם האדומים במחירים מאוד סבירים.
 
הפועל ירושלים שנכנסת השנה לארנה החדשה, מוכרת כרגע כרטיסים ליציעים התחתונים בלבד, ובשלב ראשון לא פותחת את היציעים העליונים בגלל שעדיין לא הגיעו לרמת ביקוש מספקת. כידוע, הארנה מכילה 11,600 מקומות ישיבה.

אורחים ואוהדים מקומיים באלכסונים (מה שנקרא אזור C) משלמים 70 ש"ח למבוגר ו-40 לבני נוער. באזור A, אזור מרכז תחתון, בשורות 1-9 הקרובות לפרקט המחיר הוא 150 שקלים לכסא, ובאזור B, שזה מרכז עליון (שורות 10-22) המחיר הוא 100 שקלים. גם אזור E שהוא מאחורי הסלים יאוכלס בבני נוער במחיר של 40 שקלים לכרטיס.

מחירי הכרטיסים של הפועל אילת באולם בגין שמכיל 1,200 מקומות: 65 למבוגר, ו-40 לבני נוער, מחיר אחיד למקומיים ולאורחים. אין הבדלים במחירים לא משנה מי היריבה. אצל מכבי ראשל"צ המחירים נעים בין 40 ל-70 שקלים בכל האולם בבית מכבי, כאשר מקום טוב, במרכז וסמוך לפרקט עולה 70 שקלים. מאחורי הסלים עולה 40 שקלים, והמחירים אחידים בכל משחקי הליגה, ללא קשר לזהות היריבה.

בדומה לראשל"צ, הפועל חולון ממשיכה בתמחור הקבוע בתקנון, בין 40 ל-70 בכל האולם לאוהדים שלה ולאוהדי היריבה. נבדקת האפשרות להוזיל עוד יותר את מחירי הכרטיסים לבני הנוער, כמובן שגם במקרה זה אין הבדלים בתמחור בנוגע לזהות היריבה.

מחירי הכרטיסים למשחקי הכדורסל הם מה שבמנהלת וקבוצות ליגת העל בכדורגל צריכים לשאוף להגיע אליו. המוצר של הכדורגל הישראלי לא בשיאו, אם נהיה עדינים, ובמקום לקרב את הקהל חזרה למגרשים קבוצות ליגת העל בכדורגל עושות בדיוק את ההיפך. ציון אפס בשיווק ומיתוג. ואפילו הקהל השרוף שרעב מאוד לראות כדורגל ישראלי הבין טוב את המשפט "ושלא יעבדו עליכם", ומיישם אותו.

(בהכנת הכתבה השתתפו תומר לוי, רועי זריהן, מוטי פשכצקי, שירי אלג'ם, שירלי בר דיין ורועי גלדסטון)