הוועדה לבחינת הסיווג וחבויות המס של קבוצות הכדורגל בליגת העל ברשות המסים הגישה היום (רביעי) את מסקנותיה הסופיות, הכוללות, בין השאר, המלצה לאפשר לקבוצות כדורגל בליגת העל להירשם כ"עוסק מורשה". המלצות הוועדה הוגשו בעקבות עבודת מטה של אנשי מקצוע ברשות ולאחר היוועצות עם שלל גורמים מובילים בכדורגל הישראלי, לרבות ההתאחדות לכדורגל.
הרשות פרסמה הוראת פרשנות בנושא לפיה קבוצות הכדורגל בכל הליגות יסווגו, בכל מערכי המס כמלכ"ר (=מוסד ללא כוונת רווח) על פי חוק מע"מ, וסיווג זה יחול גם לעניין פקודת מס הכנסה. מכאן, שיחולו עליהן כלל ההטבות והחובות החלים על כל מלכ"ר, כגון חובת תשלום מס שכר מלא לצד זכאות לבקשת אישור זיכוי ממס עבור תורמים לקבוצה (סעיף 46 לפקודת מס הכנסה).
יחד עם זאת, הוועדה המליצה כי נוכח השינויים שחלו בענף בשנים האחרונות, יהיה ניתן לסווג חלק מקבוצות הכדורגל בליגת העל כ"עוסק מורשה", דבר שיאפשר להן לנכות מס תשומות על הוצאות, אבל אך ורק על פי תנאים מסויימים.
מזרחי ופדרמן. מכבי ת"א בכדורסל כבר "עוסק מורשה" (אלן שיבר)
למשל, כיום רק קבוצת הכדורסל של מכבי ת"א רשומה כ"עוסק". ההבדל בין עוסק למלכ"ר הוא שכל מלכ"ר צריך לשלם 7.5 אחוזי מס על כל הוצאותיו, מה שעוסק לא משלם. מדובר בהחלטה משמעותית, שכן רשות המיסים תכיר בחלק מהקבוצות ככאלו שמעוניינות להכניס כסף ולא פועלות כתרומה.
סיווגה של קבוצה כ"עוסק" יעמוד בתוקפו לתקופה של ארבע שנים לכל הפחות, אלא אם כן חל שינוי מהותי בפעילותה של הקבוצה המצדיק שינוי הסיווג קודם לכן. עם פרסומה של הוראת הפרשנות, יכולות קבוצות בליגת העל לפנות למחלקה המקצועית - מע"מ ברשות המסים בבקשה לבחון את סיווגן.
לצורך בחינת סיווג כ"עוסק מורשה", בנוסף לקריטריונים המנחים לעניין הסיווג שנקבעו בפסיקה, יובאו בחשבון, בין היתר, היבטים נוספים כגון קיומה של תכנית עסקית המיועדת להפקת רווחים, מידת ההשקעה הכספית בקבוצה, מקור הכנסות הקבוצה אינו מגופים ציבוריים ועוד. רק הקבוצות שיעמדו בקריטריונים יקבלו את ההכרה כ"עוסק מורשה".