למכבי חיפה אין ניסיון טוב עם הולנדים בשנים האחרונות. למרות זאת, היא בחרה להמר על הקשר ההתקפי יאניק ווילדסחוט, שככל הנראה נבחר כתחליף לכרים פריי שכבר לא יחזור לישראל.
ווילדסחוט בן ה-27 עבר בתחילת דרכו במספר מחלקות נוער קטנות עד שהגיע לאקדמיה של אייאקס הגדולה, אבל כשסיים את גיל הנוער המועדון החליט שהוא לא מספיק טוב ולכן שוחרר ללא תמורה. זוולה הקטנה ניצלה את ההזדמנות, ווילדסחוט חתם על החוזה המקצועני הראשון שלו והחל את הקריירה הבוגרת בעונת 2010/11 (שיתף שם פעולה עם אטיין ריינן), אבל למרות חמישה שערים ושלושה בישולים בעונה הראשונה הוא עבר לוונלו.
התקופה בוונלו הייתה יותר מוצלחת עבור הקשר, שמחזיק גם ב-10 הופעות במדי נבחרת האורנג' הצעירה. הוא כבש שמונה שערים בשנתיים והתקדם להירנביין, ששילמה עליו 700 אלף יורו, אבל דווקא אז נעצר ותפוקה של שלושה שערים ובישול אחד בלבד הובילו אותו להשאלה בדן האח (שם שיתף פעולה עם אקס ירוק נוסף, מיכיל קראמר). ווילדסחוט החליט אז לנסות את מזלו מעבר לים ואחרי שהפעיל את הסוכן שלו מצא את עצמו במידלסברו מליגת המשנה באנגליה ששילמה עליו כמעט שני מיליון פאונד והחתימה אותו לשנתיים עם אופציה לעונה נוספת.
ווילדסחוט בנבחרת הצעירה. אייאקס ויתרה עליו בגיל נוער (getty)
לא הצליח בהירנביין (getty)
"אוהדי וויגאן כעסו עליי וקראו לי נחש"
הציפיות מההולנדי במידלסברו היו גבוהות, אבל הוא לא עמד בהן בסופו של דבר (שני שערים ב-12 הופעות) ואחרי שנה שוב הושאל, הפעם לוויגאן. "היו לו הברקות, אבל הוא לא הראה את מה שחשבו שהוא מסוגל לו", אמר המאמן אז אייטור קראנקה הספרדי. כשדיבר על הברקות, קראנקה התכוון בעיקר לניצחון 0:3 על רות'רהאם שהוגדר בתקשורת כ"משחק הכי טוב של ווילדסחוט באנגליה". הקשר הבקיע את השער השני, אבל הרשים בעיקר עם יכולת טכנית נפלאה. "הכדור דבוק לו לרגל והוא פשוט מכונת מהירות", פירגנו לו אז. "שחקני הגנה מתקשים להתמודד מולו. הוא שחקן שיודע להכריע משחקים".
בוויגאן החליטו לשים את הז'יטונים שלהם על ווילדסחוט ואחרי תקופת ההשאלה הם השלימו את רכישתו ממידלסברו בכמיליון פאונד. ההולנדי השתלב בצורה מעולה, כבש 10 שערים ובישל 14 נוספים בכל המסגרות ויחד איתו וויגאן עלתה מהליגה השלישית חזרה לצ'מפיונשיפ.
באמצע העונה הבאה, דווקא אחרי שהפך לבורג חשוב וממש רגע לפני סגירת חלון ההעברות של ינואר, נוריץ' (גם היא מליגת המשנה) עשתה מהלך של הרגע האחרון ורכשה אותו בסכום שנע בין 4 ל-7 מיליון פאונד (אחרי בונוסים ותוספות).
העזיבה שלו את וויגאן לוותה בטונים צורמים והזעם הרב מצד האוהדים הוביל אותו לפרסם מכתב פתוח בו הסביר את הסיבות לפרידה: "ההחלטה לעזוב הייתה גדולה עבורי. המועדון עשה הכל כדי שאשאר, אבל לא יכולתי לוותר על ההזדמנות שניצבה בפניי מתוך חשש שהיא לא תחזור. בעבר שיחקתי ממש טוב בהולנד והרבה קבוצות רצו אותי, אבל לא עשיתי את ההתקדמות. אחר כך סבלתי מעונה רעה ופתאום ההצעות נעלמו, לכן הפעם הייתי חייב ללכת על זה לפני שזה יילך לאיבוד שוב".
"הבעלים שוחחו איתי מספר פעמים והבהירו שהם לא רוצים למכור אותי, אבל התעקשתי", הוא הסביר אז. "אני יודע שהרבה אוהדים של וויגאן כועסים עליי ואנשים ברחוב אפילו קראו לי נחש. חלק מבינים מדוע העדפתי לעבור לנוריץ' ואחרים לא וזה גם בסדר. אני מקווה שהמועדון ינצל את הכסף שהרוויח עליי ויתחזק בזכות כך".
בוויגאן קראו לו נחש כי עבר לנוריץ' (getty)
כונה "חסר תועלת" ו"חמור" והושווה לקומיקאי
כבר כשחתם בנוריץ', ווילדסחוט עורר סערה. ההולנדי התראיין לאתר הרשמי של הקנריות וסיפר ש"לא נהנה לשחק בוויגאן מול איצטדיונים ריקים". לשמחתם של אוהדי וויגאן, ווילדסחוט, שחתם בנוריץ' לשנתיים וחצי, התרסק והתברר כפלופ עם שלושה שערים ב-24 הופעות. האוהדים כינו אותו "חסר תועלת" ואחרי עונה אחת רעה, הוא בילה בתקופות השאלה בקארדיף (10 הופעות, 0 שערים) ובבולטון (11 הופעות, 2 שערים). אחרי שגם שם לא הצליח להוכיח את עצמו, שוחרר והגיע למכבי חיפה בחינם.
"אנחנו אוהבים לראות איך ווילדסחוט הצליח לאחד בין אוהדי בולטון ונוריץ' שמחזיקים באותה דעה לגביו - שהוא חמור", דף האוהדים של הוונדררס בטוויטר עקץ את הקשר. גם עיתון מקומי בבולטון חתך אותו: "הוא מהיר במיוחד וגם חזק מבחינה פיזית, אבל רגל שמאל שלו חלשה מאוד וגם כשעבר לשחק באגף ימין הוא לא הצליח לבלוט. אין לו כדורי רוחב מדויקים והוא לא בולט במיוחד בבעיטות. בהתחלה הוא מצית את הדמיון ונראה שיש לו הרבה יכולות, אבל אז הוא עולה לשחק ונראה כמו הארפו מארקס (קומיקאי אמריקאי, אחד מהאחים מארקס)".
למרות הביקורות הלא מרחמות שספג, ווילדסחוט נהנה מהשנים שלו באנגליה וסיכם את התקופה כשנפרד מנוריץ': "הצ'מפיונשיפ זו הליגה הכי קשה ששיחקתי בה. היא כל כך פיזית ואהבתי את האתגר הזה. כשחקן, אני אוהב לעבור יריבים באחד על אחד וחושב שאני טוב בזה". באנגליה, אגב, בדקו מספרית ומצאו שווילדסחוט הוא השחקן השני שעשה הכי הרבה דריבלים בצ'מפיונשיפ מאז עונת 2013/14 עם 5.1 דריבלים בממוצע למשחק בעונת 2016/17 - שני רק לאדאמה טראורה שרשם ממוצע של 9.7 דריבלים במשחק בעונת 2017/18 במידלסברו.
ווילדסחוט מול פירמינו. דריבליסט מוביל באנגליה (getty)
המחליף של פריי, אבל דומה הרבה יותר לרוקאביצה
מבחינה מקצועית, ווילדסחוט הוא קשר שמשחק עם רגל ימין באגף שמאל. כל אנשי המקצוע שעבדו עימו סיפרו שמדובר בשחקן טכני, אבל כזה שמצליח לבלוט בעיקר כשיש לו שטחים ולכן לא ברור כיצד ישתלב במכבי חיפה, שאמורה לשלוט בכדור ברוב המשחקים שלה בליגת העל ותצטרך לפצח הגנות צפופות שיקשו עליה את החיים.
הוא אמנם מגיע על המשבצת של פריי, אבל נראה שווילדסחוט דומה הרבה יותר לניקיטה רוקאביצה. הוא אפקטיבי בקבוצות שמתבססות על משחק מעבר ומתפרצות והיתרון הכי גדול שלו הוא השילוב בין מהירות לכוח פיזי (הרבה יותר חזק מרוקאביצה ובטח מפריי). מספרית, כפי שכבר הצגנו את הנתונים, לווילדסחוט היו שתי עונות מוצלחות באמת (8 שערים בוונלו ו-10 שערים בוויגאן) ובסך הכל עד כה בקריירה יש לו 38 שערים ו-37 בישולים.
מצד שני, מכבי חיפה צריכה לחשוש מהביקורות שהופנו כלפיו באנגליה, מהמספרים הדלים ברוב השנים ומכך שלא שיחק מאז חודש דצמבר האחרון (!), אבל בעיקר מהתכונות שלו שעלולות שלא להתאים לסגנון המשחק של הירוקים בישראל.
חוץ מזה, כששיחק בבולטון ההולנדי נותח בקרסול אחרי שעבר פציעה לא פשוטה שגרמה לו להיעדר במשך שלושה חודשים. מבחינת האישיות, ההולנדי נחשב לשחקן יחסית שקט שלא נוהג להסתכסך או להסתבך. ובכל זאת, באוקטובר האחרון הוא נתפס באנגליה נוהג במהירות מופרזת במרדצס שלו ונקנס בלמעלה מ-400 פאונד.
אומרים שהדרך הכי טובה לשכוח מהאקסית שלך היא לצאת עם בת זוג חדשה. ווילדסחוט ינסה לגרום לאוהדי מכבי חיפה לשכוח מכרים פריי, אבל יש גם מספיק סיבות למה זה לא יצליח. הוא בחר במכבי חיפה אחרי שהתייעץ עם אטיין ריינן ומתוך שאיפה שהיא תשיב אותו בחזרה למסלול הנכון. הירוקים, מצידם, יקוו שהוא יקשיב לטיפים של הבלם ולא לאלו של קראמר הסורר.
המחליף של פריי, אבל דומה יותר לרוקאביצה (getty)