$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

משחק באש: האם יש מקום לפירוטכניקה במגרש?

מפקד היחידה למניעת אלימות בספורט, ארם: פגעו באמון שלנו

סהר דיין   14.12.19 - 10:01
Getting your Trinity Audio player ready...

בלומפילד געש. הדרבי האחרון של העשור בין הפועל למכבי חזר לאצטדיון המיתולוגי אחרי ארבע שנים. האבוקות, רימוני העשן והשירה האדירה נתנו תחושה של אירוע גדול. חתונה של שתי יריבות. אך עוד לפני שהרב בירך, האולם עלה באש. שרפות שהשתוללו בשערים 5 ו-11 לאחר שימוש בפירוטכניקה הביאו לתוצאה מרה: ארבעה אנשים פונו לבית החולים בגלל שאיפת עשן ופגיעה פיזית. המוצרים בהם השתמשו האוהדים אמנם חוקיים במגרשי הכדורגל של לא מעט מדינות בעולם, אבל לא בישראל.

"זו פשוט צביעות", טוען חבר לשעבר בארגון האוהדים 'מכבי פנאטיקס', "כשיש מופע פירוטכניקה של לגיה ורשה מפולין הוא מופץ בכל הרשתות החברתיות על ידי תקשורת הספורט ומוצג בגאווה. זה מאושר בדרום אמריקה ובחלק לא מבוטל במדינות באירופה. מה אנחנו שונים? ברגע שזה יהיה חוקי דברים יראו אחרת".

בעקבות אירועי הדרבי, המשטרה אסרה הכנסה של ציוד עידוד מכל סוג שהוא לבלומפילד עד להודעה חדשה. "הצעד הזה הוא ניסיון לפגוע בקהל", המשיך האוהד, "תוף הוא חפץ חלול ואי אפשר להחביא בו שום דבר. לגבי הדגלים, כלבי הגישוש יכולים להריח אותם ולדעת אם יש בפנים חומר שריפה או אמצעי פירוטכניקה כזה או אחר. אין הצדקה להחלטה הזו". אותו אוהד תהה: "בשביל מה משלמים להם? הלכו על ענישה קולקטיבית לאוהדים שלנו וזה לא בסדר, אבל מה אוהדי קבוצות החוץ אשמים? המשטרה אמורה להתמקצע בביטחון ולא להרוס את החוויה של האוהד. קל לזרוק עלינו אחריות כשבפועל מדובר ברשלנות שלהם".

כך זה נראה בפולין:

במשטרת ישראל דוחים את הטענות. "ארגוני האוהדים של מכבי והפועל פגעו באמון שלנו. זה מכעיס ומעליב", אמר מפקד היחידה למניעת אלימות בספורט, סנ"צ ירון ארם, "קיים שיח תמידי מולם, אבל ברגע שיש סיכון לחיי אדם, אני לא מוכן לוותר. המשטרה לא תאשר הכנסה של אביזרי עידוד לבלומפילד במשחקים של מכבי והפועל עד שנסיים את החקירה ונבין כיצד הוכנסו כל מוצרי הפירוטכניקה למגרש".

מתי יתקבלו תוצאות החקירה? "זה עניין מורכב", השיב ארם, "אנחנו יודעים שחלק מהאביזרים הוכנסו ע"י קטינים, שקיבלו איומים מאנשים שונים בארגונים. האוהדים משתמשים בדגלים כדי להסתתר ממצלמות האבטחה בעת ההפעלה וכך חומקים מעונש. מדובר בניצול מסוכן של האמצעים שאישרנו. במזל האירוע הסתיים בנזק כספי בלבד. אנחנו עושים הכל כדי להגיע אישית לאותם אנשים ורוצים להימנע מענישה קולקטיבית".

העניין הוא שגם הענישה האישית לפעמים מגוחכת. נוצר מצב בו אנשים מורחקים מהמגרשים בתקופה של פגרה. "קטונתי מלהעביר ביקורת על החלטות בית המשפט", המשיך סנ"צ ארם, "עם זאת, לדעתי צריך להכשיר שופטים בתחום הספורט כדי שהענישה תהיה יותר אפקטיבית".

ארם חושב גם על פתרונות. בתחילת העונה שעברה, היחידה למניעת אלימות בספורט החליטה לצאת בפיילוט שיאשר את השימוש באבוקות ומוצרים שונים בפיקוח המשטרה. לפי המתווה, המפעיל של אותם מוצרים יהיה מוסמך כחוק, בדומה ליום העצמאות. "המשטרה בעד כל מה שקשור בתרבות ספורט", הוא הבהיר, "אני מעודד שימוש בדגלים, תופים ואמצעים פירוטכניים, כל עוד הם יאושרו מבחינה בריאותית ובטיחותית".

אז למה זה לא יצא לפועל? "אנחנו עושים הכל כדי להעביר את הפיילוט במהירות. המשטרה היא רק היד המבצעת. ההחלטה תלויה גם במשרד העבודה והרווחה (אחראי לביטחון) וכיבוי האש (אחראי לאמצעים עצמם). דברים כאלה לוקחים זמן וצריך להבין שבהחלטה הזו יש רמת סיכון מסוימת. מפקדי המשטרה בשטח גם צריכים לאשר את זה. אני מקווה שנקבל תוך כמה שבועות את המשובים ונתחיל לעבוד".

ענו בסקר: