התפרצות COVID-19 בסין הוכרה על ידי האו"ם כמגפה עולמית. ככל שהנגיף ממשיך ומתפשט, תהיה לכך השפעה מרחיקת לכת על הכלכלה העולמית בכלל ועל הספורט העולמי בפרט. קבוצות כדורגל וכדורסל בארץ ובעולם צריכות להיות מוכנות לשינוי דרסטי במצב הכלכלי שלהם, במיוחד במישור החוזי, שלו השפעת שרשרת על קבוצות, שחקנים, ספונסרים, ספקים ואפילו אוהדים.
- 23:40, כל לילה ב-5SPORT: "עוברים את זה ביחד"
נותני החסות יכולים לטעון נגד הקבוצות או השחקנים שהם לא עומדים בהתחייבויותיהם על פי ההסכם. אוהד שרכש כרטיסים או מנוי והגיע ממרחקים, ולפעמים בטיסה מיוחדת עבור משחק ספציפי, יכול לדרוש פיצוי. הקבוצות, מצידן, לא ירצו לשלם שכר כי השחקן לא הופיע למשחק, אך הן יהיו חשופות לתביעות מצד השחקנים עצמם.
בדין הישראלי קיים סעיף "סיכול"- סעיף 18 לחוק החוזים (תרופות, התשל"א-1970) המבטל במקרים מסוימים את ההפרה חוזית. הסעיף מנוסח בצורה כללית למקריים שלא ניתן לצפות אותם מראש, לדוגמא נגיף הקורונה. בחוק האנגלי למשל ישנו סעיף כוח עליון- "force majeure" וגם הוא כללי למדי.
בתקנון ליגת האלופות 2019/2020 קיים סעיף 83, המפרש מהו אירוע שנכנס למצב של "כוח עליון". מצוין בו כי במקרה ולא קיימת התייחסות למקרים ספציפיים בתקנון, הסוגיה תוכרע ע"י פאנל החירום של אופ"א או נשיא אופ"א.
אני צופה מכה כלכלית אנושה לקבוצות ולדו"חות הכספיים שלהן, דבר העלול לגרום לאי עמידה בדרישות פייר פליי הכלכלי- UEFA Financial Fair Play Regulations. עקב מגפת הקורונה יהיו הרבה סכסוכים וכנראה גם תביעות עתידיות בענף הספורט העולמי בכלל ובישראל בפרט.
סוגיה נוספת היא לגבי שחקנים שנותרו ללא קבוצה ממועד העברות של ינואר. ישנם שחקנים שהחוזה שלהם יסתיים ביוני (סיום הליגה) ואם המשבר יימשך הקבוצות לא יחדשו את החוזים על מנת להימנע מהתחייבויות נוספות ואז שחקנים אלו יהיו מובטלים. השחקנים הישראלים יהיו זכאים לדמי אבטלה ואילו השחקנים הזרים יתבעו את הקבוצות הישראליות ויעזבו את הארץ.
עו"ד קולצ'ינסקי. חוזה שחורות (יקיר ברבי)
לפני פתיחת כל עונה, כל קבוצה מחויבת, בהתאם לחוזים שחתמה, להפקיד בבקרה התקציבית ערבויות מתאימות המיועדת להבטחת התחייבויות הקבוצה מול שחקנים וגופים שונים. השחקנים וחלק מהספקים יוכלו לבקש לפרוע את הבטוחות מהבקרה התקציבית או לתבוע הקבוצה. לכן, לאור המצב המתפתח, לא תהיה ברירה לחלק מהקבוצות מלהגיש בקשה לפירוק הקבוצה, צעד אשר יסב נזק רב לכל הצדדים ולספורט הישראלי בפרט. קבוצות שלא יקבלו מלוא הכספים מהספונסרים ויאבדו הכנסות ממכירת כרטיסים, עשויות להגיע אף למצב של פירוק.
אף אחד לא ממש יודע מה יקרה במישור המשפטי ולהערכתי מערכת המשפט בארץ תיישר קו עם החלטות שיתקבלו ב-UEFA.