משה חגג הרעיד היום (חמישי), את הכדורגל הישראלי, כשהודיע שהוא עוזב את בית"ר ירושלים ומפקיד את ניהול המועדון בידי הנאמן, עורך הדין יצחק יונגר. חוגג הוא כמובן לא הבעלים הראשונים שעוזב מועדון בישראל, כאשר כמעט כל מועדון בארץ סבל בשלב כזה או אחר מניהול לא יציב, שבמקרים מסוימים כמעט והוביל להתרסקותו. חזרנו לדוגמאות הבולטות.
הפועל תל אביב - במשך השנים סבל אחד המועדונים הגדולים ביותר בכדורגל שלנו מכשלים ניהוליים רבים ומעולם לא מצא באמת בעלים שהעניק לו יציבות רבת שנים. הפועל, שהייתה שייכת במשך כ-50 שנה להסתדרות, הופרטה ב-1997 ועברה לשליטה של "קבוצת תאומים", שכללה את אנשי העסקים משה תאומים, מוטי אורנשטיין, סמי סגול ורפי עגיב.
ב-2005 חלו שינויים בבעלות על הקבוצה. זכויות הניהול הועברו לקבוצת אנשי עסקים בראשות מוני הראל, שמעון ציטרון ושחר בן-עמי, בעוד סמי סגול נותר הבעלים המחזיק ב-80% ממניות הקבוצה. ב-2008 הודיעו תאומים וסגול על העברת הבעלות על הקבוצה למוני הראל, ללא תמורה. בהמשך השנה, רכש אלי טביב 50% מהבעלות על הקבוצה. ביולי 2011 פסק בית המשפט המחוזי, כי אלי טביב זכה בבעלות הבלעדית על הפועל תל אביב. על טביב נמתחה ביקורת רבה בתקשורת על התנהלותו, ובמקביל ארגנו אוהדי הפועל תל אביב מחאה חריפה וממושכת כנגד הבעלים, בדרישה שימכור את הקבוצה.
ב-21 באפריל 2012 הכריז טביב כי הוא מעמיד את הקבוצה למכירה. ב-4 ביולי 2012 הכריז חיים רמון במסיבת עיתונאים כי קיבל מטביב ייפוי כוח בלתי חוזר למכירת המועדון, כך שהפך באופן בלתי פורמלי לבעלים של המועדון. ב-17 ביולי 2012 הושקה עמותת האוהדים של הפועל תל אביב, שהצהירה כי תפעל בשיתוף פעולה מלא עם חיים רמון במטרה לרכוש עד כ-50% מהמועדון שיעברו לשליטת האוהדים. ב-19 ביולי 2012 אישר בית הדין העליון של ההתאחדות לכדורגל את העברת זכויות הניהול בהפועל תל אביב לידי חיים רמון.
לקראת עונת 2015/2016 רכש אמיר כבירי 30% ממניות הקבוצה, וב-1 ביולי 2015 אישרה ההתאחדות לכדורגל את העברת זכויות הניהול של המועדון מחיים רמון לכבירי. ב-6 בדצמבר 2016 הגישה הקבוצה בקשה להקפאת הליכים, בה נטען כי היא חייבת לנושים כ-100 מיליוני שקלים. ב-4 בינואר 2017 אישר בית המשפט את פירוק החברה שהחזיקה בקבוצה, לה הופחתו תשע נקודות ממאזנה בטבלת ליגת העל. לאחר פירוק הקבוצה היא נמכרה לקבוצת רכישה שהורכבה מהאחים איציק ושרון ניסנוב, זאב גרינברג, מאיר תושב ואחיינו בועז תושב, שמחזיקים במועדון עד היום, ומצליחים לשמור אותו בליגת העל למרות ביקורות קשות שספגו במהלך השנים מהקהל, בין היתר על מיעוט בשחקני רכש ובניית סגלים בתקציבים קטנים.
איציק ניסנוב. מהבעלים הנוכחיים במועדון (דני מרון)
חיים רמון (אלן שיבר)
טביב. תקופה סוערת (אלן שיבר)
הפועל ירושלים: בתחילת ה-90 נרכשה הקבוצה על ידי הקבלן יוסי סאסי, שמינה את עמיתו, ויקטור יונה, ליו"ר. בשנים המאוחרות לשיתוף הפעולה החל סכסוך כספי בין השניים לפגוע בקבוצה מקצועית. מסוף שנות ה-90 ועד שנת 2008 התנהל סכסוך קשה בדבר הבעלות על הקבוצה בין הבעלים יוסי סאסי והיו"ר ויקטור יונה. החיכוך, שבשלב מסוים עבר לקווים משפטיים גרר את הידרדרותה הניהולית והמקצועית של הקבוצה.
בעונת 1999/2000 ירדה הקבוצה מליגת העל לליגה הלאומית, ולאחר שנה אף התדרדרה לליגה הארצית (הליגה השלישית). החל מעונה זו, המשיכה הקבוצה לדשדש בין הליגה השנייה והשלישית. ב-11 בדצמבר 2006, פסק השופט בדימוס ורדי זיילר כי על הצדדים לחלק את הבעלות על הקבוצה באופן שווה, כאשר נשיא הקבוצה יהיה יוסי סאסי ושם הקבוצה יחזור להיות "הפועל סא.ד.ר. ירושלים" (על שם חברת הבניה של סאסי).
בשנת 2007, לאחר מספר שנים בהן ניסו אוהדי הפועל ירושלים ללא הצלחה, למצוא משקיע חדש שירכוש את הקבוצה מידי יונה וסאסי, החליטו חלק מהאוהדים בראשות העיתונאי אורי שרצקי לקנות חלק מהבעלות על הקבוצה, זאת באמצעות חברה בע"מ שהוקמה לשם כך. לאחר שזו לא הצליחה להגיע להסכם עם יוסי סאסי, הוחלט על הקמת קבוצה חדשה אלטרנטיבית. האוהדים פנו להנהלת הפועל מבשרת ציון/אבו גוש מליגה א', שעמדה על סף פירוק, ולאחר קבלת הסכמתה, מיזגו אותה עם החברה שהקימו ושינו את שם הקבוצה ל"הפועל קטמון".
לקראת עונת 2020/2021 בלאומית הודיעה ההתאחדות לכדורגל, בהתאם להחלטת בית המשפט המחוזי בירושלים, כי עמותת "קטמון מועדון אוהדים" אשר החזיקה בבעלותה את מועדון הכדורגל "הפועל קטמון ירושלים" תקבל את מלוא הזכויות על השם והמוניטין של "הפועל ירושלים". בהתאם לכך הודיעה ההתאחדות לכדורגל כי היא מאשרת את שינוי שמה של "הפועל קטמון ירושלים" ל"הפועל ירושלים" לקראת פתיחת העונה ובכך, החל מעונת 2020/2021, נקראת הקבוצה "הפועל ירושלים". בסוף העונה, חזרה הקבוצה לליגת העל לראשונה מזה 21 שנה.
מישל דיין (צילום מסך)
יוסי סאסי (צילום מסך)
סוף סוף חזרו לליגת העל (ברני ארדוב)
הפועל פתח תקווה: אולי הדוגמא המדאיגה והבולטת ביותר של מועדון גדול בכדורגל הישראלי שהתרסק בעקבות ניהול גרוע. איש העסקים מאיר שמיר רכש את הפועל פתח תקווה ב-1996, אך לאחר התחלה מבטיחה, הפכו המלאבסים לקבוצת תחתית בשנות ה-2000 המוקדמות.
ב־2002 שמיר עזב את הפועל פתח תקווה, אבל נשאר הבעלים על הנייר. הקבוצה המשיכה לדשדש עד שירדה בעונת 2006־2007 לראשונה מזה 23 שנה לליגה השניה. כעבור שנה בלבד היא עלתה בחזרה לליגת העל, אבל ב־2011 הגישה לבית המשפט בקשה לפירוק/חדלות פירעון. את העונה הזאת היא כבר פתחה במינוס תשע נקודות, ירדה ללאומית, עלתה שוב, ירדה בחזרה ומאז לא שבה לליגת העל. בעונה שעברה הגיע מועדון הפאר לשפל חדש עם ירידה לליגה א', אך שב ללאומית בעקבות כל שהעולה, הפועל איכסל, לא הצליחה להעמיד תקציב.
כיום, המועדון מנוהל ובבעלות עמותת האוהדים "הכחולה", בראש העמותה עומד הוועד המנהל המורכב משבעה חברים ומוועדת ביקורת המורכבת מארבעה חברים, כאשר אחד מחברי הוועד משמש כיושב ראש הקבוצה, הוועד וועדת הביקורת נבחרים אחת לשנה בישיבת העמותה.
מאיר שמיר. סימן השאלה עדיין מרחף
רונן אלעד. שימש כבעלים ארבע שנים
בסופו של דבר שרדה בלאומית (נמרוד גליקמן)
הפועל באר שבע: הקבוצה עם קווי הדמיון הגדולים ביותר כנראה לבית"ר ירושלים הנוכחית, אך עם הבדל אחד משמעותי. הקבוצה מבירת הנגב עברה טלטלות רבות במהלך השנים בכל הנוגע לבעלים, אך האחרונה והזכורה במיוחד התרחשה באפריל 2013, אז לאחר 13 שנה כבעלים של המועדון, במהלכן הובילה את הקבוצה לזכייה בשלוש אליפויות רצופות, הודיעה ברקת על עזיבה.
הרקע, לפחות על פי מה שסופר, היה משבר הקורונה שפגע בצורה קשה בכדורגל הישראלי, וסירובם של שחקני הקבוצה לחתום בתחילה על ההסכם שהוצע להם על ידי הבעלים ברקת שדרשה קיצוץ בשכר בנוסף לעונה הנוכחית גם לעונה לאחר מכן. בתגובה לסירוב השחקנים למתווה שהציעה, הודיעה אלונה ברקת על עזיבת הקבוצה לאלתר והעברת הטיפול בה לידי נאמן עד למכירת המועדון בגלל חוסר אמון של השחקנים בה לטענתה.
מי שמונה לנאמן של המועדון היה עורך הדין יצחק יונגר, לאחר משא ומתן עיקש, הצליח יונגר להגיע לפשרה מול כמעט כל שחקני באר שבע, וגם לעמוד במטרות התקציב שהוגדר לו במועדון. בחודש ינואר 2021, הודיעה ברקת כי היא חוזרת לנהל את המועדון ומתכוונת להוביל אותו להצלחות נוספות. בקיץ האחרון הייתה ב"ש אחת הקבוצות הפעילות ביותר בשוק ההעברות, והיא מחזיקה כיום באחד הסגלים הרחבים והחזקים בליגה.
אלונה ברקת. העזיבה שלה החזיקה פחות משנה
יצחק יונגר. ניסיון רב בתפקיד הנאמן
מכבי נתניה: מועדון שחזר לעצמו בשנים האחרונות אחרי שהתרסק כמעט לחלוטין באמצע העשור האחרון. אנחנו נתחיל בנקודת השבר, שהתרחשה ב-2010. אז, הבעלים דניאל יאמר, שסגר חמש שנים בקבוצה במהלכן אף מינה למאמן את לותר מתיאוס, ללא ספק השם הגדול ביותר שאי פעם נחת בכדורגל הישראלי, הודיע כי הוא לא ימשיך להעביר כספים לקבוצה, והעביר את סמכויות הניהול לקובי בלדב, אשר מונה ליו"ר.
עד 2013, התנהלה הקבוצה למעשה ללא בעלים שמזרים כסף, ובסיום עונת 2012/13 ירדה לליגה הלאומית. לקראת עונת 2013/2014 נרכשה הקבוצה על ידי שתי קבוצות משקיעים בראשות יוסי מאור ואלי שגב. העסקה בוצעה על ידי עורך הדין רועי דניאל שהחל לשמש כמנכ״ל המועדון ונציג הבעלים.
בקיץ 2016 נכנסה הקבוצה להקפאת הליכים בעקבות חובות כבדים שצברה, עקב כך החלה הקבוצה את עונת 2016/2017 עם מינוס 9 נקודות בליגה הלאומית. לאחר מכרז לרכישת הקבוצה נקבע כי איש העסקים אייל סגל, אוהד הקבוצה, ישמש כבעלים תמורת מיליון שקלים וחצי.
סלובודאן דראפיץ' מונה למאמן הקבוצה יחד עם עוזרו שי ברדה, והקבוצה הצליחה לסגור את פער 9 הנקודות שהורדו לה ולסיים את העונה במקום הראשון בטבלה. ב-28 באפריל 2017 הבטיחה הקבוצה את העלייה בחזרה לליגת העל לאחר עונה אחת בלאומית ומאז היא מצליחה לשמור על יציבות בליגה הבכירה.
דניאל יאמר. עזב ללא תמורה
אייל סגל. הציל את המועדון (ברני ארדוב)