$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

בתחום שיפוטו: כך גיורא ענבר יעשה סדר באיגוד

גיורא ענבר נכנס לאיגוד השופטים בשיאה של הסערה הכי גדולה שידע מזה זמן רב. רגע לפני הפלייאוף שעלול להגדיר את הקדנציה שלו, הבעיות הכי דחופות על שולחנו של היו"ר החדש. לטיפולך

מוטי פשכצקי
מוטי פשכצקי   22.03.22 - 13:08
Getting your Trinity Audio player ready...

החל מהחודש הבא, גיורא ענבר יחל בעבודתו כיו"ר איגוד השופטים במקומה של רונית תירוש. הרזומה של ענבר במערכת הבטחון מרשים. את שירותו הצבאי הוא סיים כתת אלוף, ובין היתר שימש כמפקד גולני, מפקד יחידת שלדג, מפקד חטיבת גבעתי ומפקד יחידת הקישור ללבנון. אחרי שהשתחרר מצה"ל ב-1999, פנה ענבר למגזר העסקי. אביו, בני ענבר, היה גם הוא תת אלוף בעל עיטור העוז וכיהן, בין היתר, כקצין המשטרה הצבאית.

כיום, בין השאר, הוא מעביר הרצאות על מנהיגות ותורם לקבוצות ספורט שעוסקות בדו קיום ותרם להפועל בית שאן ולהפועל חיפה. לאיגוד השופטים הוא לא הגיע במקרה. בתו, נועם ענבר, שפטה במשך שלוש שנים עד שהגיעה העת לעלות על מדים. האבא רצה שתמשיך לשפוט, היא רצתה ונבחרה להיות מד"סית ביחידה קרבית.

ענבר נכנס למקום לא פשוט, עם הרבה בעיות, בתוך הבית ומסביב. ערוץ הספורט מונה את חמשת הדברים הראשונים שענבר יהיה חייב לתקן כדי לשפר את איגוד השופטים.

1. גיוס שופטים
מדי שנה הולכות ופוחתות הפניות של צעירים לשיפוט והמחסור רק גדל. מדי שבת נאלצים שופטים לנהל שלושה וארבעה משחקים בליגות הנוער והילדים כי אין את מי לשלוח. חלק גדול ממשחקי ליגה ג', נערים וילדים, ולעיתים גם נוער מחוזי, מתקיימים ללא קוונים בכלל. הסכומים מגוחכים: 109 שקלים למשחק ברוטו, ואם פעם היו מוניות למשחקים עבור אותם שופטים, בשנים האחרונות הוחלט על ביטולן. בשבת אין תחבורה ציבורית ושופט צעיר שצריך לצאת לנהל משחקים רחוק מהבית צריך לקוות שההורים שלו לא ייצאו לטייל כדי להגיע למגרש.

גם הבונוס שמקנה כרטיסים זוגיים למשחקים מרכזיים בליגה הבכירה לכל שופט בעל תפקיד באיגוד, נעלם כלא היה. היום, הקבוצות מקצות זוג כרטיסים לצוות השיפוט שמנהל את המשחק ועוד מספר קטן של כרטיסים לאיגוד השופטים. בדרבי תל אביבי, לדוגמא, 20 כרטיסים הגיעו לאיגוד עבור מאות שופטים, שחיכו לראות אם שמם יצוץ בהגרלה. ואם כל זה לא מספיק, האלימות הגואה בליגות הנמוכות מפחידה נערים מלהצטרף לארגון שלא תמיד מצליח להגן עליהם.

2. הדרכת השופטים
המדריך הארצי של איגוד השופטים, חיים יעקב, נמצא בתפקיד כבר תשע שנים. הוא ממעט לדבר עם התקשורת וחלק מהגורמים באיגוד מרגישים שהוא בורח מאחריות. הגבלת הכהונה של האיש שאחראי מקצועית על השופטים תובא להחלטתו של ענבר, שכמובן לא יוכל להעביר שינויים ללא תמיכה של חברי הנהלת איגוד השופטים.

אם בעבר יו דאלאס, אחד מהשופטים הבכירים אי פעם, היה מגיע לארץ כמה פעמים בשנה ועובד עם השופטים, מרצה בכנסים, נמצא בקשר שוטף עם השופטים הבינלאומיים, היום, אחרי שהועברה ביקורת על שכרו, נשאר האיגוד רק עם החבר'ה המקומיים. ביוון, לדוגמא, מינו את השופט האנגלי הבכיר לשעבר, מארק קלטנברג – פיגורה שעובדת עם השופטים היוונים ובונה דור עתיד. תקציב האיגוד בישראל לא מאפשר כרגע להביא בכיר מחו"ל שיסייע.

3. שיפור תנאי ה-VAR
בניגוד לאירופה, לא מעט מהמשחקים בישראל מצולמים במספר מועט של מצלמות ואין מרכז VAR. חלק משופטי ה-VAR נמצאים בהרצליה, חלק אחר בחדרים מאולתרים בנווה אילן. רמת המפעילים החיצוניים שיושבים בסמוך לשופט הווידאו הראשי ועוזרו לא מספיק מקצוענית ואין מי שמנהל את הפרויקט. הדרכת שופטי הווידאו בעייתית שכן כל הצוות שמנהל את איגוד השופטים לא ביקר בניידות וידאו במדינות אחרות.

מעבר לכך, לא משתלם להיות שופט וידאו. הביקורת קשה, המשכורת כעבודה שנייה נמוכה (שופט וידאו ראשי מקבל 1500 ש"ח, עוזרו 750) ובניגוד לשופטים על הדשא, אין שכר בסיס. כל שופט וידאו צריך להשתתף בכל הכנסים. לא סתם אחד השופטים הבכירים שפרש, אלון יפת, העדיף שלא להישאר כשופט וידאו למרות שעבר הכשרה. דניאל בר נתן ולירן ליאני, שיפרשו בסוף העונה, עוד לא החליטו אם להמשיך.

4. הפיכת השופטים למקצוענים
להוציא את רועי ריינשרייבר ואוראל גרינפלד, יתר השופטים לא עובדים רק באיגוד השופטים. מבחינתם, מדובר בעבודה שנייה וכפועל יוצא מזה כמות הזמן שהם יכולים להשקיע בשיפוט פחתה. באירופה שכר הבסיס גבוה, גם התשלום פר משחק. כלומר, בישראל דורשים מקצוענות, אבל בפועל ההתנהלות מול השופטים היא חצי מקצוענית. אין ספק ששכר גבוה יותר לשופטים, תוספת של אימונים והכשרות יעלה את רמת השיפוט.

והנה המספרים: שופט בסגל הבכיר מקבל 3,000 ש"ח למשחק, שופט רביעי 1,000 ש"ח, קוונים 1,500 ש"ח. על פניו, מספרים לא רעים, אבל צריך לקחת בחשבון ששופט מקבל שני משחקים בחודש כשופט ראשי ועוד שניים שופט רביעי, וזה אם הוא לא טועה. בסך הכל הוא יכול להשתכר כ-10 אלף ש"ח ברוטו לעבודה שנייה. מתוך זה חצי יורד במשכורת ואותו שופט נדרש להגיע לכנס ואימון מרוכז פעם בשבוע, לקיים עוד שלושה אימונים בשבוע בזמנו, להיות נוכח בכנסי חורף וקיץ ולעבור חמישה מבחני כושר.

5. תדמית השופטים
לאיגוד השופטים אין דובר משלו. מערכת ההסברה של ההתאחדות לכדורגל עמוסה ובפועל אין מי שדואג להגן על השופטים אחרי שכמעט כל שבוע בעלי תפקידים או שחקנים מתלוננים. רק השנה הוגשו תביעות דיבה מצד שופטים כנגד בעלי תפקידים וקהל שאיים ברשתות החברתיות על חייהם של שניים מהסגל הבכיר.

זיו אריה אמר על דניאל בר נתן לפני מספר שבועות "חדל אישים" ובראיון אחרי המשחק קבע שהשופטים "ליצנים" ובית הדין החליט על עונש קל של 3 משחקי הרחקה על תנאי. יו"ר איגוד השופטים לא צריך להבין בכדורגל, אבל חייב לשמור על מעמד העובדים שלו ולהילחם עבורם.