שניהם, פחות או יותר, בני אותו דור. אחד בן 42, השני בן 45. שניהם שחקנים לשעבר, שהג'וב הראשון שלהם כמאמנים החל בקבוצה שבה פרשו - להבדיל, כמובן, בין סלוניקי לקריית שמונה. שניהם הגיעו להצלחה מטאורית תוך זמן קצר, ובעונה הבאה - שניהם מוצאים את עצמם ראש בראש, בעימות שצפוי להסעיר את הכדורגל הישראלי. ברק בכר בפינה הימנית, ולדימיר איביץ' בפינה השמאלית. אם כל הקרבות.
בשבע השנים האחרונות, האליפויות התחלקו בין שניהם - בכר זכה בחמש (שלוש בהפועל באר שבע ושתיים במכבי חיפה), איביץ' לקח שתיים דורסניות במיוחד עם מכבי ת"א.
זהו, ללא ספק, העשור שלהם - שני המאמנים החזקים והמוערכים ביותר, שמוצאים את עצמם בשני המועדונים הגדולים ביותר של הכדורגל הישראלי. בכר הגיע למכבי חיפה והביא לה שתי אליפויות גדולות, איביץ' חוזר למכבי תל אביב העונה - במטרה שלהם להחזיר עטרה ליושנה, אחרי שנתיים שבהם ראה את הגב של הירוקים.
זה יהיה, ללא ספק, המאץ' אפ החזק ביותר של העונה הבאה. הקרב בין המאמנים. ולרגל המפגש ניסינו לייצר את ההשוואה - מי חזק יותר? הממצאים, כמו תמיד, מעניינים.
לפני המשחקים, היתה אידיליה. בכר ואיביץ' (צילום: אלן שיבר)
ראש בראש
איביץ' אימן את מכבי תל אביב במשך שנתיים בלבד, בין 2018 ל-2020 - והמאזן הישיר ביניהם עומד על נוק אאוט מוחלט. חמישה משחקים היו בין מכבי תל אביב של איביץ' להפועל באר שבע של בכר - והישראלי לא ניצח פעם אחת את הסרבי.
למעשה, איביץ' הוא המאמן שמולו לבכר יש את המאזן הכי פחות טוב, מבין כל המאמנים שאותם פגש לפחות חמש פעמים: שלושה הפסדים ושתי תוצאות תיקו. מאזן השערים? 10:1. רק ג'ון אוגו, במפגש הראשון אי שם בספטמבר 2018, הצליח להכניע את הצהובים.
השיא היה, כמובן, במחזור הסיום של עונת 2018/19 - אז מכבי חגגה עם 0:4 גדול בטרנר, שהיה אקורד סופי מוצלח לאליפות דורסנית במיוחד. בכל הקשור לפעמים בהם נפגשו, היתרון של הסרבי מובהק.
החישוב הכללי
איביץ' מבוגר מבכר בשלוש שנים, מה שאומר שלפחות לכאורה יש לו סוג של "הד סטארט" מבחינת כמות המשחקים כמאמן הראשי. בנוסף, חשוב לזכור שאיביץ' לא אימן בשנה וחצי האחרונות - מאז פוטר מווטפורד; אבל זה יכול להתקזז עם חצי שנה בה בכר לא עבד, בין סיום דרכו בהפועל באר שבע (ינואר 2020) ועד מינויו למכבי חיפה (8 ביולי, באותה שנה).
ובכל זאת, להלן הנתונים היבשים: בכר אימן 360 משחקי כדורגל על פני עשר שנים - ניצח ב-211, 79 הסתיימו בתיקו ועוד 70 הפסיד. איביץ' אימן 183 משחקים על פני שש שנים - ניצח 112, 41 הסתיימו בתיקו ו-30 בלבד נגמרו בהפסד. גם ברמת אחוזי ההצלחה, איביץ' מחזיק ביתרון - 61% לסרבי, רק 58% לישראלי.
אם אנחנו בוחרים להישאר רק בזירה הישראלית - הפער ביניהם רק גדל. בכר אימן רק בישראל שלוש קבוצות (עירוני ק"ש, הפועל ב"ש ומכבי חיפה) - ושם, כאמור, הוא עם 58% הצלחה. אם מבודדים את השנתיים של איביץ' ממכבי ת"א מיתר השנים, הקדנציה המוצלחת יחסית בפאוק והממש לא מוצלחת בווטפורד, נשארים עם 91 משחקים שניהל הסרבי בישראל. 61 ניצחונות, 22 תוצאות תיקו, 8 הפסדים בלבד - מאזן של 67% הצלחה.
בנתונים, יש יתרון לאיביץ' (צילום: אלן שיבר)
קרב האליפויות
ועוד מדד אחד הוספנו להשוואה בין השניים. בארבע השנים האחרונות, החלוקה ביניהם שווה - איביץ' זכה בשתי אליפויות, וגם בכר זכה בשתיים. זו, אולי, ההשוואה ההוגנת ביותר -מה קרה כאשר איביץ' ובכר קיבלו לידיהם את התנאים הטובים ביותר, בשני המועדונים החזקים ביותר כלכלית. איביץ' במכבי תל אביב של גולדהאר, בכר במכבי חיפה של שחר. אבל מהן האליפויות המרשימות יותר?
לשם כך, נוריד את המפעלים האחרים - ונחשב מה הקבוצות של השניים עשו רק במסגרת 72 המשחקים שלהן (36 משחקים כל עונה, במשך שתי עונות) במסגרת ליגת העל.
מכבי ת"א של איביץ' ניצחה בפרק הזמן 53 משחקים מתוך 72. עוד 17 הסתיימו בתיקו, ורק שניים (בכל השנתיים!) הסתיימו בהפסד. מבחינת הפרשי השערים - 140 שערי זכות ורק 27 שערי חובה (+113) הצהובים פירקו את הליגה ללא עוררין. 81.4% הצלחה.
מכבי חיפה של בכר ניצחה 48 משחקים, סיימה 13 בתוצאות תיקו, והפסידה 11 פעמים. הפרש השערים עומד על 151 שערי זכות (יותר מחיפה של איביץ'), אבל גם 56 שערי חובה (+95). אחוזי ההצלחה - 72.6% הצלחה.
מה הם עשו באירופה?
עם זאת, יש מאזן אחד שבו לבכר יש דווקא יתרון - התחרויות האירופיות השונות. ברמת כמות המשחקים, בכר ניהל לא פחות מ-60 משחקים במסגרות הללו, והופיע ארבע פעמים בשלב הבתים - פעם אחת בליגה האירופית עם עירוני קרית שמונה (לאחר שהחליף את גילי לנדאו), פעמיים בליגה האירופית עם הפועל ב"ש ופעם אחת בקונפרנס ליג עם מכבי חיפה. בסך הכל המאזן - 19 ניצחונות, 15 תוצאות תיקו ו-26 הפסדים. 45% הצלחה.
ולדימיר איביץ', לעומתו, רשם רק 22 משחקים - ורשם הופעה אחת בלבד בשלב הבתים, עם פאוק סלוניקי בעונת 2016/17. עם מכבי ת"א הוא פספס את הליגה האירופית ב-18/19, ובעונת 19/20 הוא הודח מאירופה אחרי ארבעה משחקים בלבד. בסך הכל הוא השיג 9 ניצחונות, 6 תוצאות תיקו ו-7 הפסדים - אחוזי ההצלחה מעט טובים יותר, ועומדים על 50%.