קבוצת כדורגל, ברמה מסוימת, היא גוף אורגני. 11 חלקים במערכת אחת, מהסוג שחובבי הקלישאות אוהבים להקביל לגוף אנושי או למכונית. עבדוליי סק, הרכש המסתמן של מכבי חיפה, יכול להבין את המטאפורה הזאת יותר טוב מכל אחד אחר.
הבלם הסנגלי בן ה-30 (1.92 מ') לא סומן מגיל צעיר או גדל באקדמיה צרפתית או אחרת. בחלק משמעותי משנות ה-20 לחייו הוא היה בכלל מוסכניק במשך שנים בסנגל ובנורבגיה, בה שיחק בליגה השנייה ובתחתית הליגה הראשונה.
קשה להגיע מירכתי הכדורגל הנורבגי לליגת האלופות, בדומה למעבר של סק למכבי חיפה. בטח כשלא היו לו יסודות משמעותיים לאורך הקריירה, אבל המאפיינים הפיזיים בסופו של דבר עשו את שלהם.
קשה לפספס את סק. בגובה 1.92 מ' ובמשקל 90 ק"ג הוא נחשב לאחד השחקנים הפיזיים ביותר בליגות בהן שיחק, נורבגיה ובלגיה, ולכזה שעשה חיים קשים לחלוצים מוצלחים בליגות האלה. "הוא חיה, הוא גדול ממני פי 3", אמר עליו נואה לאנג. "הוא מהיר וחזק בשביל להגיע לכל כדור, יש סיבה שאנחנו קוראים לו קינג קונג", אמרו בבלגיה.
טנק. סק (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
זה אולי המאפיין המרכזי ביותר של סק. הוא מחזיק ביתרון פיזי על כל חלוץ בליגת העל, אולי מלבד חברו המסתמן לקבוצה פרנטזדי פיירו, ונחשב לכוח. הבלגים השוו אותו לסרחיו ראמוס ופפה, שני הבלמים הפיזיים של ריאל מדריד. סגנון המשחק, אגב, לא בהכרח קשור לאישיות: הוא נחשב לאחת הדמויות החיוביות והמרכזיות בחדר ההלבשה באנטוורפן, בניגוד לפיזיות והאגרסיביות שמאפיינות אותו על המגרש.
"לא רצינו להחתים אותו בכלל", אמרו באנטרוופן. "עקבנו אחרי שחקן אחר במשחק שהוא עלה בו, וראינו שהוא לא שחקן רגיל למרות שחסרים לו יסודות בסיסיים. לקח לו זמן להתרגל, אבל הוא עשה התקדמות אדירה".
בהתאם, המעמד שלו עלה משנה לשנה באנטוורפן. בעונה הראשונה בה הגיע לקבוצה לא שיחק כלל, ובהמשך רשם 13 הופעות ב-2019/20, 31 הופעות ב-2020/21 ו-19 הופעות ב-2021/22 בה התמודד עם פציעה בשריר.
לקראת סיום העונה הוא איבד את מקומו בהרכב של מארק ואן בומל, אגדת העבר ומאמן הקבוצה, לטובת טובי אלדרווילד שהגיע לבלגיה. בבלגיה ציינו את יכולתו של סק לשחק במערך של שלושה בלמים, בשונה מהמערך בו מאמין ואן בומל.
לא יציב (VIRGINIE LEFOUR/BELGA MAG/AFP via Getty Images)
סגנון המשחק: פיזי, אך פזיז
הפער בין המימדים הפיזיים של סק ליכולות שלוקות בחסר הופך אותו לשחקן מעניין במיוחד, בפרט בשילוב אצל ברק בכר. בצד החיובי, הוא בלם טוב.
סק ניצח ב-69% מהמאבקים על הכדור בשנה שעברה (11 במשחק) ו-67% מהמאבקים האוויריים בליגה הבלגית. קשה מאוד לעקוף אותו וסביר שהוא יהיה התשובה הפיזית של חיפה לשחקנים כמו קיליאן אמבפה או דושאן ולאחוביץ' בליגת האלופות.
סק יכול לתרום גם בהנעת הכדור. הוא השלים 84% ממסירותיו בשנה שעברה, נחשב לבלם שמרבה למסור קדימה וממעט בכדורים ארוכים. הוא הבקיע 6 שערים בשנתיים האחרונות, 3 מתוכם בנגיחה. השילוב שלו (1.92 מ') ושל פיירו (1.94 מ') עם מאמן מצבים נייחים כמו גיא וייזינגר מבטיח מאוד.
בצד השלילי, הוא מרבה לעשות טעויות. הוא היה מעורב ב-13 טעויות שהובילו לגול ב-2021/22, נוטה לקבל כרטיסים ולתקל בצורה קצת אגרסיבית. הוא עלול למצוא את עצמו מחוץ לעמדה הנכונה או כמי שמייצר פרצות בהגנה, מה שיכול להוביל לכאבי ראש רבים עבור בכר והאוהדים בסמי עופר.
לכן פתרון אפשרי יכול להיות שילובו כחלק מקו הגנה של 3 שחקנים, בין אם לצד שון גולדברג ובלם נוסף או כשדניאל סנודגרן משמש כבלם בפועל בדומה למשחקים נגד הכוכב האדום בלגרד. לכן, אגב, ייתכן שמכבי חיפה רוצה להביא לצידו את דילן בטובניסיקה ששיחק לצידו באנטוורפן. יש לשניים 2,700 דקות משותפות על הדשא, מה שעשוי להקל על חיבורם לקבוצה.
חוסר המשמעת של סק הוביל למצבים בהם המאמנים העדיפו להשאירו על הספסל, בדומה למארק ואן בומל או לנבחרת סנגל. סק היה חלק מהנבחרת שזכתה באליפות אפריקה האחרונה, אך לא קיבל דקה אחת.
אז מה סק מביא למכבי חיפה בעצם? לא ברור. מצד אחד מדובר בבלם חזק ומהיר שמנצח בחלק גדול מהמאבקים על הכדור ונחשב לכוח פיזי משמעותי בליגה איכותית, אבל מצד שני חוסר המשמעת הטקטי יכול להקשות על בכר. קשה להגיד שהוא המחליף של בוגדאן פלאניץ', שהיה קר רוח ושימש כמנהיג הטקטי של רביעיית ההגנה, אבל כאחד משני בלמים שיגיעו לכרמל הוא יכול להיות חיזוק משמעותי. מה שבטוח, לא יהיה משעמם לאוהדים. בין אם לטובה או לרעה.
פיירו. שחקן חזק נוסף בדרך לכרמל (אלן שיבר)