חמישה מחזורים של ליגת העל מאחורינו וכבר אפשר לסמן כמה החלטות משמעותיות שהתקבלו בסיוע של מערכת ה-VAR. עם היציאה לפגרת הנבחרות, אספנו כמה נתונים מעניינים אודות החלטות השיפוט השונות ששונו, או לא שונו, במהלך עונת 2022/23 עד כה. המספרים המרכזיים, טבלת "הנהנות" ו-"המאוכזבות" והמשחקים שבהם המצב יכול היה להיראות אחרת בלי המסך.
- עד כה נרשמו כ-20 מקרים בהם הייתה התערבות אקטיבית של שופטי המסך (כלומר, שערים שנפסלו ונבדקו, כרטיסים אדומים שנבדקו
- מתוך 20 המקרים, ב-11 מקרים ההחלטה ללכת ל-VAR הביאה לשינוי בהחלטה המקורית של השופט
- 8 שופטים שונים החליטו לשנות את הפסיקה הראשונית שלהם אחרי בדיקת VAR. שניר לוי היה רשום על 3 החלטות כאלה, אוראל גרינפלד על שתי החלטות. אוהד אסולין, יגאל פריד, נאאל עודה, שלום בן אברהם, יואב מזרחי ואביעד שילוח עם החלטה אחת ששונתה.
11 החלטות שונו אחרי VAR (אלן שיבר)
טבלת "הנהנות"
להלן הקבוצות שנהנו מהחלטה ששונתה לטובתן במהלך המחזורים הראשונים
אשדוד 3 (שער שנפסל לנס ציונה, שער שנפסל למכבי ת"א ופנדל שנפסק לטובתה)
נס ציונה 2 (הפנדל שבוטל להפועל ת"א, השער שאושר מול הפועל ת"א)
ק"ש 1 (האדום ליובאנוביץ' ממכבי ת"א)
ב"ש 1 (הפנדל מול בית"ר)
מכבי חיפה 1 (האדום לספורי מהפועל ב"ש)
הפועל חיפה 1 (האדום שבוטל לאנדריי מירון מול חדרה)
נתניה 1 (השער של קרדוסו מסכנין שנפסל)
הפועל ירושלים 1 (השער של דין דוד ממכבי חיפה שנפסל)
ה-VAR סייע מאוד לאשדוד (אלן שיבר)
טבלת "המאוכזבות"
להלן הקבוצות שהחלטה לטובתן שונתה אחרי בדיקה ב-VAR
מכבי ת"א 2 (האדום ליובאנוביץ' מול ק"ש, השער שנפסל מול אשדוד)
הפועל ת"א 2 (הפנדל שבוטל מול נס ציונה, השער של אלמוג בוזגלו מנס ציונה שאושר)
נס ציונה 1 (השער שנפסל מול אשדוד)
בית"ר ירושלים 1 (הפנדל שאושר להפועל ב"ש)
הפועל ב"ש 1 (האדום לספורי מול מכבי חיפה)
הפועל חדרה 1 (האדום שבוטל למירון מהפועל חיפה)
בני סכנין 1 (השער שבוטל מול נתניה)
בני ריינה 1 (הפנדל לאשדוד)
מכבי חיפה 1 (שער שנפסל מול הפועל ירושלים)
ה-VAR פסל לו שער מצמק. דוד (ברני ארדוב)
מה היה קורה בלי VAR?
כמובן ששער כזה או אחר היה משנה את מהלך המשחק, ופנדל הוא לא משהו שבוודאות יהיה שווה לשער, אבל עבור הבדיקה הבאה נצא מנקודת הנחה ששער שהיה מאושר או פנדל שהיה ניתן היה משפיע עם שער לקבוצה "המאוכזבת"
במחזור השני של העונה, מ.ס אשדוד אירחה את סקציה נס ציונה. כאמור, השער של לבאן קוטאליה נפסל בגלל נבדל במצב של 0:0 בדקה ה-38. ננאד סבטקוביץ' כבש את שער הניצחון אך אי-פסילה של השער הראשון בהחלט הייתה יכולה להשפיע על תוצאת המשחק שהסתיים ב-0:1 לאשדוד.
במחזור השלישי, הפועל באר שבע אירחה את מכבי חיפה במשחק חם מאוד שנוהל על ידי השופט יגאל פריד. באותו משחק רמזי ספורי ספג כרטיס אדום במצב של 1:1 במשחק שבו בסופו של דבר הירוקים ניצחו 1:2 באיצטדיון טרנר.
במחזור הרביעי, מכבי תל אביב יצאה למשחק חוץ מול מ.ס אשדוד וכבר חגגה שער ניצחון של דריק לוקאסן בדקה ה-89 בבכורה שלו, אבל השער נפסל בצדק. ללא VAR, ההחלטה הזאת ככל הנראה הייתה משפיעה על תוצאת המשחק ועל זהות המנצחת בו. כלומר: ככל הנראה מכבי ת"א הייתה צוברת עוד 2 נקודות וכעת עם מאזן מושלם.
במחזור החמישי במשחק הסוער שבו נס ציונה השיגה 3:4 על הפועל תל אביב שונו שתי החלטות VAR שמנעו מהקבוצה של ניר ברקוביץ' להיות מקופחת. עם שער שנפסל ולאחר מכן אושר ועם פנדל שנשרק להפועל תל אביב ובוטל, התוצאה במשחק הזה הייתה יכול להיות הפוכה.
במחזור החמישי, ה-1:1 בין אשדוד לבני ריינה התחיל עם שער יתרון לאשדוד מפנדל שתחילה לא נשרק. יואב מזרחי שלף צהוב לקופרמן על התחזות אבל ביטל אותו כאשר ראה במסך שאכן היה פנדל, וגם שלף צהוב לשלאעטה מבני ריינה.
שתי החלטות ששונו. שניר לוי בנס ציונה - הפועל ת"א (אודי ציטיאט)
יש לציין שבמשחק בין מכבי ת"א לאשדוד נשרק פנדל לטובת הצהובים, אותו ערן זהבי החמיץ. ביום שלאחר מכן איגוד השופטים הוציא הודעה רשמית בה הודה שלא היה כדור עונשין וההחלטה הייתה שגויה.