$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

חלוקת כח: מי תגיע עייפה יותר למשחק העונה בסמי עופר?

מכבי ת"א רעננה ועם רוטציה רחבה, אך גם מבוגרת ממכבי חיפה. הירוקים בשלב הבתים של האלופות, אך גם ללא נציגים בצעירה ועם לו"ז קל יותר. על הנתון שיכול להכריע את האליפות

רועי ויינברג
רועי ויינברג   01.10.22 - 12:00
Getting your Trinity Audio player ready...

עומס הוא אולי הרוצח השקט. גם אם אתם אוהבים לעשות משהו, יותר מדי ממנו יכול להוביל לביצועים פחות טובים. להרגשה של עייפות חומר, נפילה מהרגליים ויותר טעויות. בכל תחום, וגם במשחקי כדורגל. לכן אחד הנושאים החשובים ביותר בעונת 2022/23, העונה שפוצלה ל-2 בעקבות המונדיאל, הוא עומס המשחקים. הנושא הזה עשוי להיות משמעותי יותר כשנתקרב לסיום העונה, אך יכול להשפיע גם על משחק העונה הערב (שבת, 20:30) בין מכבי תל אביב ומכבי חיפה.

המספרים: מכבי ת"א רעננה יותר
לפני הצלילה המעמיקה לנתונים, נתחיל מהמסקנה הראשונה, וזאת שכנראה ידעתם כבר לפני שהתחלתם לקרוא את הכתבה הזאת – מכבי חיפה עמוסה יותר. הירוקים מהכרמל שיחקו 240 דקות יותר ממכבי תל אביב העונה, ונשארו להם 4 משחקים אותם הצהובים לא ישחקו בהתחשב בכך שחיפה נמצאת בשלב בתים אירופי.

למרות זאת, ובניגוד למה שאפשר היה לצפות, הרוטציה של מכבי חיפה מצומצמת יותר באופן משמעותי. לא פחות מ-10 שחקני שדה של הירוקים שיחקו ביותר מ-50% מהדקות, בעוד במקרה של מכבי ת"א מדובר ב-8 שחקנים בלבד.

כשמסתכלים על 50% מהדקות כמדד מספרי, 630, אז יש שישה צהובים בלבד שהגיעו למספר הזה: אנריק סאבוריט, שרן ייני, ג'ורג'ה יובאנוביץ', אנדרה ג'ראלדש ואופיר דודזאדה. עשרת המובילים של מכבי חיפה שיחקו מעל 744 דקות כל אחד, בעוד במכבי תל אביב הגיעו לשם שלושה שחקנים בלבד: ג'ורג'ה יובאנוביץ', ייני וסבוריט.

יש למכבי חיפה רק שחקן אחד ששיחק כמות דקות שניתן להגדיר כ"רוטציה", בין 30 ל-50% מהזמן (דילן בטוביניסקה), בעוד במכבי תל אביב יש לא פחות מ-5 כאלה שעדיין בקבוצה: ניר ביטון, יוריס ואן אובריים, אוסקר גלוך, אייל גולסה ומתן חוזז.

6 המובילים של מכבי חיפה (שון גולדברג, נטע לביא, דניאל סונדגרן, דולב חזיזה, צ'ארון שרי ופרנטזדי פיירו) עברו את רף 900 הדקות, בעוד היחיד שעשה זאת במכבי תל אביב הוא אנריק סבוריט. שרן ייני קרוב לשם עם 897. המדידה, חשוב להדגיש, כוללת שחקני שדה בלבד ולא מתייחסת לדניאל פרץ וג'וש כהן השוערים.

יש אמת מאחורי הטענה שה-11 של מכבי חיפה קבועים, פחות או יותר, בעוד מכבי תל אביב גמישה יותר ויכולה לגוון, גם בזכות חוזק היריבות עד עכשיו והעדר שני המפעלים. המספרים היבשים, לכל הפחות, מוכיחים את זה.

הגיל והעומס הטרי: יתרון קל למכבי חיפה
אבל התמונה, כמו תמיד, מורכבת יותר. לשתי הקבוצות יש שחקנים שקיבלו מעט דקות ויהפכו למרכזיים בהמשך העונה (דילן בטוביניסיקה ועבדוליי סק במכבי חיפה, יונתן כהן, דריק לוקאסן ודור פרץ במכבי תל אביב), והעצימות בדקות על המגרש מושפעת כמובן מהתוצאה. מכבי תל אביב הצליחה להגיע למצבים של 0:4 בדקה ה-25 (מול חדרה) או 0:3 בדקה ה-37 (מול ריינה) ולהוריד הילוך.

מכבי חיפה לא הגיעה למצב הזה עד כה העונה. גם בניצחון הליגה הגדול ביותר שלה, 1:4 על נתניה, הקבוצות היו בשוויון עד הדקה ה-78, וגם בליגת האלופות שני המשחקים של הקבוצה היו צמודים במשך דקות ארוכות. זה מושפע מחוזק היריבות, אליו נתייחס בהרחבה בהמשך, אבל חיפה לא הייתה יכולה להוריד רגל מהגז.

היתרון הגדול של מכבי חיפה, בכל הקשור לעומס, מתחבר לגיל השחקנים על המגרש. מבין השחקנים המשמעותיים של מכבי חיפה יש שחקן מבוגר אחד (צ'ארון שרי בן ה-34) ועוד שחקן אחד שעבר את גיל 30, דניאל סונדגרן. עבדוליי סק גם כן בן 30 אך משמש עד כה כבלם שלישי אחרי שון גולדברג ודילן בטוביניסקה.

במכבי תל אביב, רוב השחקנים המשמעותיים מבוגרים יותר. שרן ייני בן ה-35 שיחק 897 דקות העונה, ערן זהבי (גם כן 35) שיחק 527 דקות, בעוד סבוריט, אנדרה ג'ראלדש, אופיר דודזאדה וניר ביטון עברו את גיל 30 ומשחקים דקות משמעותיות.

לפי "Transfermarkt", שחקנים בני 30+ שיחקו 4,809 דקות משותפות במדי מכבי תל אביב העונה. במכבי חיפה מדובר ב-2,179, לא כולל בוגדן פלאניץ' שכבר לא חלק מהקבוצה. השחקנים השונים של שתי הקבוצות בכושר טוב, אבל הגיל משמעותי בכל הקשור בעומס. זה מהווה יתרון למכבי חיפה.

מבחינת המשחק עצמו, יש יתרון נוסף לחיפה בכל הקשור לפגרת הנבחרות. שחקני שתי הקבוצות לא שיחקו עם נבחרת ישראל הבוגרת במלטה ומגיעים אחרי שבוע בו לא רשמו משחק רשמי, מה שאי אפשר להגיד על שחקני הצעירה.

דניאל פרץ רשם 210 דקות בשבוע האחרון, כולל דו-קרב פנדלים הירואי, בעוד אוסקר גלוך שיחק 187 דקות בשבוע האחרון, כולל 97 במשחק בו הוחלף מול אירלנד. במשחק של ישראל הבוגרת מול אלבניה ראינו 3 שחקנים של מכבי חיפה פותחים ומשלימים משחק מלא (דולב חזיזה, שון גולדברג ונטע לביא), בעוד עומר אצילי עלה מהספסל. במקרה של מכבי תל אביב היה שחקן אחד שפתח והשלים 90 דקות, גבי קניקובסקי, בעוד דן גלזר עלה מהספסל.

בגזרת הזרים, דניאל סונדגרן שיחק 90 דקות עם שבדיה בתבוסה 4:1 לסרביה ולא שותף באמצע השבוע. המנוחה לה הוא והישראלים מהבוגרת זכו בשבוע שעבר מאותם משחקים משמעותית, אך גם 187 הדקות של גלוך. עומס שעלול להוביל לכך שהוא יפתח על הספסל לפני שיצטרך להתמודד עם הפיזיות של מוחמד אבו פאני ועלי מוחמד, שלא שיחקו בפגרה, בקישור.

העתיד
מבחינת ההמשך, חיפה תשחק עוד 4 משחקים בליגת האלופות, בעוד מכבי תל אביב לא משחקת בשלב בתים אירופי. יש לזה השפעה מכרעת, בטח בעונה כזאת עמוסה, אך ייתכן שקצרת טווח. שלב הבתים של האלופות נגמר בשני בנובמבר, לפני המונדיאל, וחיפה ככל הנראה לא תסיים את הבית במקום השלישי שמוביל לשלב נוקאאוט בליגה האירופית. מעולם לא ראינו קבוצה שמשתתפת בליגת האלופות וזוכה באליפות באותה עונה, אך מעולם לא הייתה לנו פגרה של חודש.

כמעט כל השחקנים של שתי הקבוצות ינוחו. סיכוי קטן שנראה את ג'ורג'ה יובאנוביץ' (סרביה), עבדוליי סק (סנגל) או ג'וש כהן (ארצות הברית) במונדיאל לאחר שלא זומנו לפגרת הנבחרות האחרונה, אך זה מעניק להם יתרון גדול וכך גם למכבי חיפה.

עד סוף הסיבוב הראשון ופגרת המונדיאל לוח המשחקים של מכבי תל אביב בליגה קשה יותר. לקבוצה של איביץ' נשארו משחקים מול בני סכנין, מכבי נתניה, הפועל באר שבע והפועל ירושלים, כולן קבוצות טובות שמכבי חיפה כבר פגשה. לחיפה, מנגד, נשארו משחקים באלופות מול יובנטוס (פעמיים), פ.ס.ז' ובנפיקה, אך משחקי ליגה שנחשבים קלים יותר על הנייר. זה יכול להיות משמעותי לקראת ההמשך. לפני כך, עם זאת, יש קודם כל את המשחק הערב.