הכדורגל הישראלי הוכתם לא פעם ולא פעמיים עם פרשיות הימורים כאלה ואחרות. הערב (רביעי), "זמן אמת" ניסו לרדת לעובי הקורה ולבדוק האם טענות אלה רלוונטיות גם לשנת 2023 - והממצאים, ובכן, לא מבשרים טובות.
בתחקיר, ששודר ב"כאן 11" ונעשה על ידי רוני זינגר ואיתי עמיקם, דובר על מקרים רבים של הטיית משחקים בכדורגל הישראלי - החל מהליגות החובבניות ועד לליגת העל - תוך מתן עדויות של שחקני עבר שרובם בחרו לשמור על אנונימיות. "הגשנו בשנה האחרונה עשרה תיקים עם ראיות למשטרה, אבל אף אחד אפילו לא נחקר", הסביר אשר וייצמן מחברת החקירות "וייצמן יער".
בתחקיר, אמנם, לא דובר על משחק ספציפי בליגת העל בו היה חשד להימורים - אך כן סופקו עדויות של שחקנים ואנשי עסקים. "באחד המשחקים, הקבוצה השנייה שהייתה מולנו הייתה חייבת את הניצחון", העיד שחקן ששיחק בליגת העל. "יום אחד, באחד האימונים, נכנס חבר הנהלה מהקבוצה השנייה ופשוט אמר לנו שיש סוף שבוע בצפון, אבל כשאנחנו חוזרים צריך לדאוג שהקבוצה השנייה תנצח".
"הוא נתן לנו חופשה, כסף לבזבוזים, היו עוד אנשים שנהנו מזה", המשיך אותו שחקן. "הפסדנו את המשחק, אבל זה משחק שאם היינו משחקים אותו עוד 10 פעמים, הם לא היו יכולים לתת גול. אף אחד לא ידע שמכרתי, למי אני צריך להסביר? ברגע שאתה בתוך זה ואתה צריך כסף - אתה לא מסביר, אתה פשוט עושה מה שאומרים לך. עשיתי קופה ששחקן עושה בשנתיים והמשכתי הלאה. אפשר להתנהל כמקצוען, אבל אז אתה מגלה שאתה יכול להוציא כדור החוצה, לקבל 100 אלף שקל והכל טוב. אף אחד לא יידע. היו עוד איזה פעם או פעמיים שעשיתי את זה".
אילוסטרציה (אלן שיבר)
פ', שחקן נוסף ששיחק בליגת העל, העיד על מקרה שקרה בקבוצתו: פ, ליגת העל: "זה משהו שאני חוויתי על בשרי בליגת העל, שחקן ומאמן מכרו את המשחק. היה שחקן שלא היה בהרכב בדרך כלל, אבל המאמן הכניס אותו, קיבלנו שני גולים הזויים בגללו והוא יצא. המשחק הזה היה מכור. גם אלי פנו, היו כל מיני רמיזות כאלה של בוא קח 100 אלף שקל, זה לא כזה הרבה במכירת משחקים".
א', גורם עסקי במקורב לקבוצות בליגת העל, הוסיף וסיפר: "פנה אלי שחקן בליגת העל שהסתבך בהימורים. הציעו לי הצעות פנטסטיות כדי לצאת מהמצוקה. פתאום הוא הכניס מרפק למישהו שלא התגרה בו, בלי קשר לכלום. זה כסף, עשרות אלפים על אקטים זניחים. זה הפך אותו ללחיץ ולכתובת לפניות בלתי פוסקות של איומים. הוא עדיין משחק כדורגל היום".
גורם עסקי נוסף התייחס למעורבות של בעלי הקבוצות: "פנה אלי בעלים של קבוצה בליגת העל וביקש ממני לשים כסף אישי על שחקן, כסף מזומן. הכסף לא דווח, מן הסתם. אני מבין שזה לא חוקי, אבל אני משחק את המשחק. הרומנטיקה של הספורט לא קיימת, אף אחד לא רוצה לחשוף את מה שיש פה כי יסגרו את הכדורגל". י, שחקן ליגת העל בעבר, הוסיף: "אני הייתי עד לחוזה כפול, אי אפשר להוכיח דבר כזה אז מדפדפים את זה".
אילוסטרציה (Getty Images)
בניגוד לליגת העל, בתחקיר פורסם מידע קונקרטי על משחק ליגה לאומית שחשוד בהטיה. מדובר על המשחק בין עכו לרמה"ש, שהתקיים לפני כשנה. על פניו לא היו מהלכים שעוררו חשד, אך על פי מכתב שהתקבל מאופ"א, בין הדקה ה-6 לדקה ה-21 קרה משהו מוזר באתרי ההימורים. "משטרת ישראל סגרה את התיקים בלי לחקור", תקף אשר וייצמן. סמנכ"ל ההתאחדות, אמיר נבון, הסביר: "המרחק אפור, לא קל להוכיח את זה. השאלה אם זה תפקידנו להוכיח? אני לא חושב, זו עבירה פלילית, זה תפקיד המשטרה".
"זה לא ממש מפתיע", הוסיף נבון. "אנחנו מודעים לזה, זה חלק מהעבודה הכמעט יום-יומית שלנו. שחקן בקבוצה חובבנית, שכרו פחות גבוה והוא ירצה להשלים את זה. קרן או טעות של שוער אלה עבירות שקשה להוכיח. אי אפשר למנוע את התופעה לגמרי, אבל אנחנו עושים הכל כדי לחנך ילדים צעירים ליום שיציעו להם את הדבר הכי קטן. אם הם יאמרו כן, הם בפנים והם לא יכולים לצאת - זה פור לייף. למיטב ידיעתי זה לא קורה בליגת העל בשנים האחרונות. יש מידע? הוא חייב להיבדק".
מהפועל עכו נמסר בתגובה: "אין למועדון כל ידיעה או פנייה למשטרת ישראל. הטלת דופי, ולא במשתמע, במועדון או במי מאנשיו בהקשר כה חמור הוא מקומם, חסר כל בסיס וראוי לכל גינוי".
מהפועל רמה"ש נמסר: "המועדון מגנה בתוקף כל ניסיון להכפיש את שמו. למען הסר ספק, המקרה הנדון אינו ידוע למועדון ומעולם לא נעשתה בנושא זה כל פניה מאופ"א, ההתאחדות לכדורגל או גוף רשמי אחר. מכאן, שרבוב שם המועדון לפרשיה חמורה מהווה לשון הרע. ככל ותעשה פנייה מגוף רשמי, המועדון ישמח לשתף פעולה".
ממשטרת ישראל נמסר: "ככלל, כל תלונה המתקבלת במשטרה ומעלה חשד לביצוע עבירה פלילית, נחקרת ומטופלת בהתאם לתשתית הראייתית במטרה להגיע לחקר האמת. התיקים לגביהם נעשתה הפנייה נבחנו על ידי הגורמים הרלוונטיים ובהתאם לתשתית הראייתית הוחלט על גניזתם. התיק שעניינו משחק הכדורגל בין הפועל מגדל העמק לבני ערערה נמצא בחקירה".