משחקי ידידות בין נבחרות נוער, בכנות, לא כל כך מעניינים אותנו בזמן אמת. ברוב המקרים הם מסתיימים בלי התייחסות או בכתבה שהרוב המוחלט של הגולשים לא נכנס אליה. משחק הנוער בין איטליה לקרואטיה באוגוסט 2017 היה אמור להיות כזה. רוב השחקנים שעלו בו לכר הדשא לא מוכרים במיוחד לקורא הישראלי, אולי מעבר לג'אנלוקה סקמאקה (ווסטהאם) ואלסנדרו באסטוני (אינטר) אצל האזורי. בצד השני עלה הרבויה איליץ', שקפץ עכשיו מהליגה השנייה בקרואטיה להפועל תל אביב.
יכול להיות שביקום מקביל איליץ', "פירלו הקרואטי" כפי שכונה במולדתו, היה עכשיו בווסטהאם או באינטר או אפילו בנבחרת קרואטיה, שסיימה במקום השלישי במונדיאל האחרון. למרות זאת, הוא הגיע מהליגה השנייה במולדתו לקרבות תחתית בליגת העל הישראלית בכדורגל. מה, בעצם, השתבש?
לפני שננסה לענות על השאלה הזאת, בואו ננסה להבין כמה טוב או מבטיח איליץ' היה בזמן אמת. הוא גדל במחלקת הנוער של דינמו זאגרב ורשם עונות לא רעות וסומן מגיל צעיר. ב-2013, כשעוד היה בן 14, ראש מערך הסקאוטינג של אינטר אמר ש"החתמנו את מתאו קובאצ'יץ' והבא בתור הוא הרבויה איליץ'". הוא משך עניין גם מסקאוטים של ברצלונה ושל רד בול זלצבורג לפי התקשורת המקומית.
קובאצ'יץ'. השווה לאיליץ' מגיל צעיר (Darren Walsh/Chelsea FC via Getty Images)
בסופו של דבר הוא עזב את דינמו קצת לפני גיל 18 לטובת קבוצת הנוער של פסקרה, אז בסרייה A, למרות דיווחים על עניין ברומא, באיירן וליברפול. בתקשורת הקרואטית התייחסו לכך כמעבר ענק: "כישרון ענק ברח מדינמו זאגרב, פירלו הקרואטי הלך לסרייה A", נכתב עליו ב-"vecernji" המקומי.
לפי התקשורת הקרואטית, איליץ' עצמו ומשפחתו העדיפו שהוא יגיע לקבוצה קטנה יותר ולא ילך לאיבוד במועדון גדול, בהשפעת אביו (דראזן איליץ') ששיחק 4 שנים בנוער של דינמו זאגרב. האמונה היתה שישתלב בקבוצה הבוגרת, כחלק מניסיון של הקבוצה לפתח מחלקת נוער. חודשים ספורים לאחר מכן, הוא שב על עקבותיו.
איליץ' שיחק 5 משחקים בלבד בקבוצת הנוער של פסקרה, ואחרי כחצי שנה חזר לקבוצת ילדותו. לא דינמו זאגרב, אליה הגיע בגיל 14, אלא אוסייק בה נמצאת משפחתו. יכול להיות שהמרחק מהבית, מחסום השפה או המעבר החד לאיטליה עשו את שלהם, ומי שסומן כקשר מבטיח בגילאים צעירים מאוד מצא את עצמו בליגה הקרואטית השנייה. איליץ' התחיל לעבור בין קבוצות, הראה ניצוצות, אבל לא משהו עקבי או משהו שגרם למועדון מהליגה הראשונה בקרואטיה להמר עליו.
לכן, השאלה המעניינת היא - מה איליץ' במצבו הנוכחי מביא להפועל ת"א? והתשובה המרכזית היא פליימייקינג. הוא בישל 5 שערים (מתוך 19 של קבוצתו) בליגה הקרואטית השנייה. על הנייר הוא יכול לשחק במספר עמדות בקישור ולשמש גם כמספר 10 "קלאסי" ב-4:2:3:1 וגם כקשר הקדמי ב-4:3:3.
סילבס. צריך תרומה כאן ועכשיו (אלן שיבר)
הוא השלים לא פחות מ-84% מהדריבלים אותם ניסה העונה, והשילוב בין יכולת המסירה לכדרור יכול להיות משמעותי בקרבות בליגת העל. על הנייר, הוא שחקן טכני וקבוצתי שיעניק עוד מימד של יצירתיות לצד הישאם לאיוס (הפצוע) ואלן אוז'בולט.
אבל המצב של הפועל תל אביב שונה. הקבוצה חטפה שישייה מהפועל באר שבע, ראתה את המאמן והמנהל המקצועי שלה מתפטרים ואת שחקן הרכש המרכזי שלה בחלון נכשל בבדיקות רפואיות, וכל זה בשבוע האחרון. האדומים ניצחו במשחק ליגה אחד מאז תחילת נובמבר ובמרחק נקודה אחת מהמקום האחרון. הם צריכים שחקנים שיהיו מספיק טובים כאן ועכשיו, ולא רק כאלה שסומנו לפני עשור והראו ניצוצות בליגה הקרואטית השנייה.
האם הרבויה איליץ' כזה? חיים סילבס מקווה שכן. בכנות, אי אפשר לדעת וקשה להיות אופטימיים בהתחשב בקבלות (או בהעדרן). "פירלו הקרואטי", כפי שקראו לו בגיל 17, כנראה כבר לא יהפוך לאחד. יש לו את הפוטנציאל להיות שחקן הרכב משמעותי בליגת העל, אבל הקבוצה שלו פשוט לא יכולה להרשות לעצמה לחכות.