בתחילת השבוע, אוסקר גלוך פגש את מכבי חיפה בפעם הרביעית בקריירה הקצרה שלו וכנראה שזו גם הייתה הפעם האחרונה. הקשר הצעיר עשה סוף כל סוף את קפיצת המדרגה המתבקשת והפך לשחקן רד בול זלצבורג, אולי, בדרך, לטופ העולמי.
הזמן שלו לפרוח. רשמי: אוסקר גלוך חתם בזלצבורג
בלי מכירה עתידית למכבי: החוזה של גלוך נחשף
גלוך במקום ה-2: היקרים ביותר מליגת העל
המנהל המקצועי של זלצבורג: "שמחים שגלוך בחר בנו, למרות שהיו הצעות"
ברק יצחקי: "גלוך קיבל את כל הכלים להצליח במכבי ת"א"
בספרד מאוכזבים: "הנהלת בארסה אישרה, אך מעבר גלוך התמוסס"
אוהדי זלצבורג נרגשים: "ילד הפלא יהפוך לישראלי הגדול אי פעם"
הפעם הראשונה הייתה הופעת הבכורה של גלוך בבוגרים, בה הוא הפך מסימן שאלה לסימן קריאה. אוסקר רשם הופעת בכורה בבוגרים והעלה את הצהובים ליתרון עד לשער של צ'ארון שרי ב-1:1 דרמטי, בעוד בשני המשחקים האחרים הוא עלה מהספסל. באחד כבש (ה-1:3 בשנה שעברה) ובשני שיחק שבע דקות בלבד, הפסד 2:0 בעידן ולדימיר איביץ'. למשחק הזה, בשונה מהקודמים, הוא מגיע כשחקן משמעותי ומוכח במכבי ת"א. גם אחד שצפוי לפתוח בהרכב של אייטור קראנקה, ולא שחקן שעובר בין ה-11 לספסל כמו אצל קודמו בתפקיד.
בחצי העונה שעברנו עד עכשיו, אוסקר בן ה-18 נראה כאילו הוא גדול על הליגה הזאת. למרות חסרונותיו הפיזיים (1.70 מ') וגילו, הוא עם 4 שערים ו-7 בישולים ב-16 משחקים (13 בהרכב). הוא מעורב בשער כל 93 דקות בליגת בוגרים.
אבל המספרים, המרשימים שלעצמם, הם חלק קטן מהסיפור. גלוך מקפיץ אותנו מהמושב או מהכורסא בכל פעם שבה אנחנו רואים אותו משחק. דריבל מושלם פה, מגע אלוהי שם, חלוץ שנשאר באחד על אחד מול שוער או מול הרשת ואלפים שנשארים עם פה פעור. הוא עשה את זה כמעט בכל משחק – ומחר (שני) ייבחן מול קבוצה ששיחקה בליגת האלופות העונה – ולאחר מכן הוא יעבור לאירופה. בשאיפה, המער יהיה לאחת החממות המוצלחות של הכדורגל העולמי.
יוסי בניון, בעידן אחר, יצא מישראל לאירופה בגיל 22. אייל ברקוביץ', עוד לפני יוסי, עשה את המעבר בגיל 24. הכדורגל התפתח מאוד מאז, וגלוך עשוי לעבור כבר השבוע. קשה לדמיין אותו משחק שוב מול הירוקים, ולכן בואו ננסה לענות על אחת השאלות הגדולות: איך ילך לו באירופה?
התחיל עם שער בבלומפילד מול חיפה, איך זה ייגמר? גלוך (אלן שיבר)
האופי: עומד בלחצים
גלוך שיחק כבר תחת ארבעה מאמנים במכבי ת"א. הוא עלה לבוגרים תודות למלאדן קרסטאיץ', הודרך ע"י ולדימיר איביץ' ואייטור קראנקה וגם קיבל מעט דקות בגביע הטוטו מפטריק ואן לוון, כך שלמעשה הוא הספיק לשחק אצל מאמנים שונים מאוד זה מזה – תרבותית וטקטית כאחד – בגיל מאוד צעיר. זה לא מובן מאליו, ובטח לא בקבוצה כמו מכבי ת"א.
גלוך ערך את הבכורה שלו מול 25,132 אלף איש בבלומפילד ומול היריבה הגדולה ביותר שלו בשנים האחרונות. הוא שיחק נגד עלי מוחמד ומוחמד אבו פאני והבקיע כבר בדקה ה-28. ביורו הנוער, שלא משקף בצורה מלאה את ההצלחה אצל הבוגרים, הוא הצליח לשמור על יתרון מול צרפת איכותית ונראה טוב מאוד גם בגמר מול אנגליה גם בצל הלחץ מהבית. קרני צ'וקמווקה, שהבקיע עבור שלושת האריות באותו הגמר, שותף העונה בשבעה משחקי פרמייר ליג לאחר שנרכש בידי צ'לסי בהשפעת אותו טורניר, בו גלוך אולי היה השחקן הטוב ביותר.
יכול להיות שאוסקר ברמות האלה כבר עכשיו. הוא משחק באחד המועדונים הלחוצים והגדולים בישראל ובתקופה לא מזהירה שלה, בהתחשב בקשיים השונים בשנים האחרונות (עזיבתו של איביץ', חוסר ההצלחה השנה באירופה ועוד). בתוך זה, הוא היה אולי השחקן המשפיע ביותר של מכבי ת"א העונה.
גלוך כדורגלן ישראלי שגדל בתוך הכדורגל הישראלי, אבל אומן בידי שני מאמנים סרבים ומאמן ספרדי. זאת הכנה נהדרת למעברו לאירופה, בשונה משחקנים אחרים שגדלו בתוך תרבות כדורגל מקומית והתמודדו לראשונה עם אימון אחר בסיטואציה לא מוכרת. גלוך הוקף השנה בשחקנים שעשו את המעבר בהצלחה (ניר ביטון, ערן זהבי) וכאלה שלא הרשימו בקבוצות אחרות, ובמקביל ראה מאמנים שונים.
למרות זאת, אירופה היא סיפור אחר לגמרי. באודינזה שהוזכרה למשל כמועמדת יש קהל אנטישמי, ומעברו של רוני רוזנטל לקבוצה סוכל בצל כתובות גרפיטי נגד החתמתו של שחקן יהודי, וגם המעבר לצרפת או למדינה אחרת יכול לפגוע בו. הוא כבר התמודד עם ספסול מצד מאמן זר שלא העריך את יכולותיו ההגנתיות בדמות איביץ', ונראה נהדר כששיחק. הסרבי עצמו החמיא לגישה של גלוך, ויכול להיות שהוא מוכן מנטלית להיות כדורגלן אירופי כבר עכשיו. כרגע הוא צפוי לעבור לאחת החממות הטובות באירופה, והחוזק המנטלי הוא הדבר השני בחשיבותו גם שם. הראשון הוא הכדורגל.
גלוך התמודד בצורה טובה עם ספסול מצידו. איביץ' (מאור אלקסלסי)
הכדורגל: תפור על זלצבורג
הראשון, כמובן, זה שהוא ממש ממש טוב בכדורגל. המספרים היבשים מדברים בעד עצמם, וגם המספרים הקצת יותר מתקדמים מעידים לטובתו של גלוך: הוא מכדרר מצוין (5.2 כדרורים מוצלחים ב-60% העונה), מוסר קצת יותר ממסירת מפתח אחת למשחק ובמקביל בעל יכולת בעיטה טובה מאוד. הוא אחד הקשרים הקדמיים הטובים בעולם לגילו ומראה הרבה מאוד ניצוצות, בעיקר בתפקידים שמצליחים לתת לו חופש יחסי. כשמכבי ת"א (והיריבות) נתנו לגלוך לרוץ, זה נגמר בצמד ובישול מול חדרה או שער ובישול מול בית"ר ירושלים.
מנגד, חשוב לדבר על מי שהוא לא פגש. מול מכבי חיפה היו לו 7 דקות בלבד, בעוד מול הפועל ב"ש הייתה לו מחצית מזעזעת יחד עם החולשה של שאר הקבוצה. אלו שתי הקבוצות הטובות בארץ, ועדיין לא קיבלנו משחק בו גלוך היה השחקן הטוב ביותר בפער גדול מול יריבה משמעותית. זה קרה, לא מעט, כי גלוך היה צריך לשחק בתפקיד קצת יותר הגנתי אצל ולדימיר איביץ'.
התחנה הראשונה אליה שחקן עובר, בטח בגיל 18, יכולה להיות משמעותית. השילוב בין ההצלחה של הקבוצה כפס ייצור של שחקנים משמעותיים, התפקיד על המגרש וההצלחה של שחקנים מרקע דומה יכולה להיות קריטית, וראינו מקרים של כשרונות ישראלים שעושים צעדים לא נכונים (כמו גיא אסולין, שעבר מהאקדמיה של ברצלונה לזאת של מנצ'סטר סיטי), במהלכים שאולי עלו להם בקריירה.
מהבחינה הזאת זלצבורג מושלמת לגלוך. הרבה כדורגלנים ישראלים הצליחו בליגה האוסטרית – שון וייסמן עבר ממנה לספרד, מונאס דאבור נמכר ממנה ב-16 מיליון יורו, וגם עומר דמארי ותאי בריבו רשמו קדנציות מרשימות במיוחד. גלוך עשוי להיות טוב מהם, וההוכחה ששחקנים עשו את המעבר הזה בצורה חלקה אחרי שגדלו בכדורגל הישראלי היא סימן מעולה.
במקביל, זלצבורג היא אקדמיה של כוכבי כדורגל. סאדיו מאנה וארלינג הולאנד הם כמובן השמות הבולטים, אבל גם שחקנים בעמדה של גלוך שודרגו לאחר שעברו ממנה. נאבי קייטה מצא את עצמו בליברפול, ברנדן ארונסון עבר הקיץ ב-32.84 מיליון יורו לפרמייר ליג, ורבים (כמו דומיניק סובוסולאי, קונרד ליימר וקייטה עצמו) עשו את המעבר החלק ללייפציג, קבוצה שמשחקת בליגת האלופות. זלצבורג, חד משמעית, יכולה להוציא שחקנים לקבוצות גדולות באירופה. בכך היא יותר מוכחת מקבוצות אחרות אליהן קושר בעבר כמו אודינזה או בשיקטאש.
גם הוא עבר שם. הולאנד במדי זלצבורג (GETTY)
והדבר החשוב מכך הוא הטקטיקה עצמה. בסוף המטרה של שחקן, כל שחקן, היא להצליח. מתיאס יאסל, מאמן זלצבורג בן ה-33, משחק לרוב ב-4:4:2 יהלום או ב-4:3:1:2, כשיש קשר אחד מתחת לחלוץ. ברוב המשחקים זהו לוקה סושיץ' שעשוי לעבור בינואר או בקיץ, ובעתיד זה ככל הנראה יהיה גלוך. הוא הראה את היכולת לשחק גם בשלישיית קישור, אך התפקיד של מספר 10 יכול להיות מושלם עבורו, בטח במשתתפת קבועה בליגת האלופות שהוציאה השנה נקודות ממילאן וצ'לסי ודוגלת בכדורגל התקפי, גם במחיר של שביעייה מבאיירן מינכן (2021/22).
אחד הדברים שהופכים את זלצבורג לקבוצה מצליחה, מעבר ליתרון הכלכלי העצום על שאר הליגה האוסטרית, הוא היכולת לזהות שחקנים מבטיחים מצד אחד וכאלה שמושלמים לשיטה שלה מהצד השני. גלוך אולי מנהל המשחק הטוב בישראל ובאוסטריה יוכל לפתוח בהרכב לצד נואה אוקפור (חלוץ נבחרת שווייץ) והעונה גם לצידו של בנג'מין ססקו (שכבר נרכש בידי לייפציג). השיטה של יאסיל מקדשת הנעת כדור ותנועה לשטחים מתים, אחת המומחיות הגדולות ביותר של גלוך. לעתים זלצבורג משחקת עם שני קשרים התקפיים כשאחד אחורי יותר ב-4:3:1:2, לעתים הקשר הקדמי משמש כמעין תשע מזויף. שני תפקידים אותם גלוך יכול למלא על הנייר בהצלחה מסחררת. גם אם הוא יהפוך לשחקן משמעותי רק ב-2023/24, בגיל 19, זאת אולי הקבוצה הכי טובה שהוא יכול לעבור אליה.
גם העונה הוא שיחק לצד שני חלוצים דומיננטיים, ערן זהבי וג'ורג'ה יובאנוביץ', בהצלחה. בשיטה הנוכחית אפשר להיות אופטימיים במיוחד, ובאופן כללי אפשר להאמין בגדול בגלוך. ההוכחות שראינו לאופיו עד עכשיו, החממה של זלצבורג (סיטואציה שעשויה להיות אף קלה יותר ממכבי ת"א), ההצלחה של ישראלים באוסטריה והטקטיקה הופכות אותנו לאופטימיים במיוחד. גם אם בסופו של דבר יעבור לקבוצה אחרת, הדגשים האלה בבחירת הקבוצה הם צעד מצוין לקראת ההמשך.
יש הרבה סיבות לאופטימיות. גלוך (אלן שיבר)