כסף מניע את העולם. זה נכון גם בכדורגל. לא מקרי ששלושת הראשונות בליגת העל בכדורגל – מכבי חיפה, הפועל באר שבע ומכבי תל אביב – הן הקבוצות עם הסגלים היקרים ביותר.
נכון לאוגוסט האחרון, התקציב של מכבי ת"א עמד על 110 מיליון ש"ח. התקציב של מכבי חיפה על 105 מיליון ש"ח ושל הפועל באר שבע על 65 מיליון ש"ח. במקום הרביעי, הרחק מאחור, נמצאת בית"ר ירושלים עם תקציב של 37 מיליון ש"ח וחובות. הסגל של חיפה שוה 25.25 מיליון יורו, של מכבי ת"א 24.60 מיליון, של ב"ש 19.3 מיליון. במקום הרביעי נתניה עם 9.53 לפי Transfermarkt.
לכן הקבוצה הכי עשירה, בהרבה מקרים, מנצחת. דיברנו בהרחבה כאן באתר על ההשפעה הכלכלית שיש לליגת האלופות על מכבי חיפה. הירוקים הבטיחו כ-80 מיליון ש"ח, 21 מיליון יורו. המון כסף. יכול להיות שנראה בעוד כמה שנים את מכבי תל אביב בליגת האלופות, אם הקבוצה תזכה באליפות ישראל ותרשים במוקדמות כל הדרך לצ'מפיונס (שמתרחב ל-36 קבוצות ב-2024/25). שתי הקבוצות משחקות באצטדיונים גדולים שיכולים, על הנייר, להיות מלאים או קרוב לכך בכל משחק.
אבל יש תחום אחד בו מכבי ת"א, כקבוצה, מכניסה הרבה יותר ממכבי חיפה – מכירות שחקנים ובטווח הארוך, זה אולי שווה אפילו יותר מקמפיין אירופי מוצלח.
גלוך. הייצוא העיקרי (האתר הרשמי של רד בול זלצבורג)
ייצוא, ייצוא, ייצוא
חלון ההעברות של החורף האחרון כלל לא מעט עסקאות מעניינות, ובמקרה שלנו שתיים מתוכן רלוונטיות במיוחד. הראשונה היא, כמובן, מעברו של אוסקר גלוך ממכבי ת"א לזלצבורג תמורת 7 מיליון יורו, בעסקה בה אין לצהובים רווח עתידי ממכירתו של השחקן. גלוך הוא כישרון של פעם בדור, ועשוי להתברר ככישרון של פעם בדור גם בקנה מידה בינלאומי, והמכירה שלו, ברמה מסוימת, הציבה את מכבי ת"א על המפה באירופה.
המכירה של גלוך תמורת 7 מיליון יורו היא המכירה השנייה הכי גדולה שראינו מליגת העל אי פעם, אחרי מעברו של ערן זהבי לסין תמורת 7.23 מיליון יורו. המכירה הגבוהה ביותר של חיפה ב-15 השנה האחרונות, לשם ההשוואה, הייתה ליאור רפאלוב ב-2.5 מיליון יורו. גלוך שחקן חריג, אבל הוא לא היחיד.
לפי Transfermarkt, ג'ורג'ה יובאנוביץ' בן ה-23 שווה 3 מיליון יורו. דניאל פרץ בן ה-22 שווה 2.5 מיליון יורו ופארפה גויאגון בן ה-21 שווה כרגע 1.2 מיליון יורו. אם שלושתם יימכרו בעתיד הם יימכרו בסכומים גבוהים יותר, ויכול להיות שהעולם יסתכל עכשיו על מחלקת הנוער של מכבי תל אביב בציפייה ל"גלוך הבא".
ברגע ששחקן מצליח, כולם מסתכלים על הסביבה שהוא גדל בה. גם אם אין אחוזים ממכירתו של גלוך בעצמה, יכול להיות שיותר אנשים יעקבו אחרי פרץ, יובאנוביץ' וגויאגון אחרי שהמועדון הישראלי יעלה על הרדאר. וולפסבורג כבר פנתה למכבי ת"א בכל הקשור לדניאל פרץ באוקטובר, בעוד יובאנוביץ' וגויאגון אינם ישראלים ויכולים להיות שווים כסף רב למועדון בעתיד.
פרץ. בשחקנים כמוהו טמון ההבדל בין מכבי חיפה למכבי ת"א? (אלן שיבר)
ראינו כבר עכשיו את ההשפעה של גלוך, כשניס הסכימה להשאיל למכבי ת"א את רארש אילייה בן ה-19. אם מכבי תוכיח שהיא מועדון שיכול לפתח שחקנים צעירים, מעבר לרווח במכירתם הפוטנציאלית, היא תוכל להשאיל אליה שחקנים איכותיים יותר. היום זאת ניס, לכו תדעו אם מחר זאת לא תהיה קבוצה מהפרמייר ליג.
זה לא אומר שמכבי ת"א תהפוך למועדון שמתעסק כולו בייצוא והשבחת שחקנים. ממש לא. מכבי ת"א היא אחד המועדונים הגדולים בישראל וכזה שיתחרה כל שנה על אליפות, אבל כזה שיוכל לעשות זאת עם תקציבים שוטפים שעשויים להיות גבוהים יותר מאלו של מכבי חיפה או הפועל באר שבע לאורך שנים. אם מכבי ת"א תכניס 10 מיליון יורו ממכירת שחקנים, בעוד מכבי חיפה תכניס 3 מיליון יורו, אז זה עשוי לפנות כסף למכבי ת"א בשביל להחתים זרים טובים יותר, עד שבשלב מסויים הכסף עשוי לעבוד בשבילה.
מתנות מהעבר
העסקה המעניינת השנייה של החורף הייתה מעברו של אנסו פרננדס מבנפיקה ליסבון לצ'לסי תמורת 120 מיליון יורו. אחת המרוויחות הגדולות שלה הייתה קבוצתו הקודמת, ריבר פלייט, שהרוויחה 35 מיליון יורו עליו פחות משנה לאחר שמכרה אותו ב-18 מיליון יורו. 53 מיליון יורו זה סכום משנה מציאות גם בליגה הארגנטינאית.
כנראה לא יצא ממכבי ת"א שחקן שיימכר ב-120 מיליון יורו (וגם אם גלוך יגיע לשם בעתיד, אז מכבי לא תקבל אחוזים עליו). ובכל זאת, האחוזים העתידיים יכולים להניב רווח נאה למועדון. אוהדי בית"ר ירושלים מפנטזים כבר תקופה על הרווח ממכירתו של ליוואי גרסיה שמרשים בא.א.ק אתונה ומעורר עניין בליגות הגדולות ביבשת.
פרננדס. עסקת העברתו לצ'לסי היתה שווה כסף רב לריבר פלייט (Getty)
אם פרץ, יובאנוביץ' וגויאגון יימכרו בעתיד, מכבי ת"א תוכל להרוויח מכך. היא יכולה לצפות לזה גם במקרה של שחקנים אחרים, כמו נובאטוס מירושי בן ה-20, שמשחק היום בזולטה וארחם. שוויו של מירושי הספיק לעלות מ-150 אלף יורו ל-550 לפני המונדיאל והיד עוד נטויה. למכבי יש 15% ממכירה עתידית עליו, ואם הוא ימכר במיליון יורו, אז הם ירוויחו 150 אלף בנוסף לסכום בו הוא נמכר במקור (חצי מיליון יורו). בין לבין, הקבוצה הספיקה להרוויח 345 אלף יורו ממכירתו של עדן קארצב ממכבי נתניה לאיסטנבול באשקשהיר. הכנסה פאסיבית, גרסת הכדורגל.
האקזיט הבא של הצהובים, כך נראה, הוא שאלה של זמן. זה יכול לאפשר להם להביא שחקנים טובים יותר לעמדות שונות כדי שיתרמו כאן ועכשיו ולמשוך עוד מועדונים שירצו להשאיל להם שחקנים מבטיחים. בכך למעשה מכבי ת"א פותחת עוד אפיק הכנסה מבטיח במיוחד, ואולי אחד שיבטיח לה הכנסה עתידית שתשאיר לה יתרון על פני מכבי חיפה מעבר להכנסות מהמפעלים השונים ומהכדורגל עצמו.