התקציר באדיבות ספורט1
כסף מגלגל את העולם. קשה להתווכח עם המשפט הזה, בלי קשר לגישה הכלכלית שלכם או למה שאתם עושים בחיים. בסוף חלק מרכזי מהדרך שבה אנחנו מעריכים את עצמנו והדרך שבה הסביבה מעריכה אותנו קשור לכמות הכסף שנכנסת לחשבון הבנק שלנו בעשירי לחודש. זאת אולי אמת קצת כואבת ואולי גישה ישירה מדי, אבל קשה מאוד להתווכח עם זה.
זה נכון בשני המקרים. גם בגישה של האדם כלפי עצמו (כחלק מרכזי, אבל לא היחיד), וגם בגישה של מקום העבודה כלפי אותו אדם. כשמכבי חיפה הצליחה להחתים את דיא סבע על הארכת חוזה, הכסף היה מרכיב מרכזי. סבע יקבל 600 אלף יורו בעונה, 100 אלף יותר מצ'ארון שרי במקום השני.
בהתאם לתג המחיר הגבוה, סביר שנראה את מכבי חיפה הופכת לקבוצה של דיא סבע. הוא הצליח להשתלב בצורה נהדרת אצל ברק בכר מאז שהגיע בינואר עם 6 שערים ו-3 בישולים בפלייאוף העליון, ואולי בלעדיו לא היינו רואים את הירוקים מהכרמל ממשיכים לאליפות שלישית ברציפות. סבע היה מעורב בשער כל 84 דקות וכנראה היה האדם הרביעי הכי חשוב בכרמל בחודשים האחרונים של העונה לצד ברק בכר, מוחמד אבו פאני ועומר אצילי.
במרכז העניינים
שלושתם עזבו והוא נשאר עם שדרוג משמעותי בשכרו. לא יהיה מופרך להגיד שדיא סבע נמצא בדיון על השחקן הטוב בליגת העל ואולי אחד משני הראשונים יחד עם ערן זהבי. סבע, מלך השערים של הפלייאוף העליון, מבשל טוב לא פחות והספיק לבשל שער אחד במשחק הראשון של מסאי דגו מול המרון ספרטנס. האתגר הגדול של דגו בחלק ההתקפי יהיה, כנראה, היכולת לנצל את סבע בצורה האופטימלית.
ברק בכר עשה את זה בצורה טובה מאוד. סבע יכול לעבור בין כמה עמדות ושיחק לרוב כקשר קדמי במערך ההתקפי מאוד של הירוקים, כשלצידו צ'ארון שרי, דולב חזיזה, עומר אצילי, פרנטזדי פיירו ומוחמד אבו פאני. היכולת הזאת לשחק עם 5 שחקני התקפה וקשר אחורי נהדר אחד שמחזיק את ההגנה שחררה את הפקק ההתקפי ואת סבע, שהבקיע 5 שערים ובישל שלושה בשלושת המשחקים האחרונים של העונה.
השער הנוסף שלו בפלייאוף העליון הגיע במערך דומה, כשבמשחקים בהם פתח באגף (בזמן שאצילי באגף השני) הוא לא הצליח לתרום מספרית ובחלק גדול מהמקרים הוחלף. הוא נראה טוב יותר כשחקן שמקבל את החופש היחסי בהתקפה, אבל כל זה נכון לעונה שעברה. מכבי חיפה של 2023/24 היא קבוצת כדורגל אחרת, ולא רק בגלל שיש מאמן אחר על הקווים.
השחקן הכי טוב של חיפה בפלייאוף העליון היה אצילי, שעזב לאל-עין. נגענו מקודם ביכולת של פאני מאחורה, וההגנות יתמקדו קודם כל בסבע. גם אם יהיו לידו יוצרים כמו צ'ארון שרי בן ה-35 וליאור רפאלוב בן ה-37, שני שחקנים מוכשרים מאוד אבל כנראה לא כאלה שיכולים להשלים 90 דקות אינטנסיביות. לא אופתע אם נראה אחד מהם משמש כחילוף ראשון שנועד לפתוח הגנות.
שרי. שובר שוויון, אבל בן 35 (אלן שיבר)
גמישות, גמישות, גמישות
במשחק הראשון מול ספרטנס ראינו את רפאלוב עולה בדקה ה-54 בעוד שרי וסבע פתחו זה לצד זה. פתח בכנף בזמן שדין דוד ופרנטזדי פיירו שיחקו כשני חלוצים. מפת החום שלו מעידה על כך שרוב המשחק הוא שיחק בתפקיד חופשי ונע בין האגף למרכז המגרש, ואחת השאלות המעניינות היא אם נראה משהו דומה לאותו 3:4:1:2 מול יריבות טובות יותר מספרטנס.
חיפה לא באמת הייתה צריכה לשחק כדורגל יוצא דופן מול אלופת מלטה, אבל ההרכב שלה העניק חיפוי הגנתי לסבע כשדגו פתח עם דניאל סונדגרן, עבדולאי סק, שון גולדברג, פייר קורנו ועלי מוחמד. לכן יכול להיות שנראה הרכב דומה, אולי עם קשר זר שיגיע ויפתח במקום גוני נאור בחלק מהמשחקים בליגה ובאירופה. צ'ארון שרי, דיא סבע ודין דוד יכולים לנוע בקלות לאורך המגרש ולהחליף מקומות ביניהם אם יהיה צורך בכך.
אתם רוצים 4:3:3 כשסבע ודוד בכנפיים ופיירו במרכז? אפשרי לגמרי. 3:5:2 קלאסי יותר שסבע יכול לשמש אפילו כחלוץ שני בזמן ששרי משחק כקשר קדמי וסבע בכנף? קיבלתם. לא חסרות גם אפשרויות נוספות, וזה מזכיר ברמה מסוימת את הקבוצה מהפלייאוף העליון. כזאת עם שחקנים חכמים שיכולים להחליף אחד את השני וכשיש גם כאלה בספסל, כשאריק שוראנוב יכול לעלות במקום פיירו או דוד ורפאלוב יכול להכנס במקום שרי או סבע.
יהיו קבוצות שידרשו יותר משמעת הגנתית וחיפה גם תצפה שסבע יכבוש או יבשל במשחק הפתוח (אחרי שבישל מקרן מול ספרטנס), אבל זאת גישה חיובית סך הכל. ניסיון להניע כדור ולתת לשחקנים מוכשרים לעשות מה שהם עושים טוב, וזה מתחיל מסבע. לנסות להציב אותו באגף ולהפוך אותו למה שהוא לא פשוט יוציא ממנו פחות, ולכן יוציא ממכבי חיפה פחות.
דין דוד נע בין ההרכב לספסל רוב השנה שעברה. כבר ראינו כמה פרנטזדי פיירו תורם מחוץ למוקדמות ליגת האלופות, דולב חזיזה לא נתן מספרים יוצאי דופן ושרי כבר בן 35. הכל יתחיל מסבע, וברמה מסוימת הוא צריך להיות השם הראשון בהרכב של דגו. מול יריבות פחות טובות – כמו, כנראה, 11 מ-13 היריבות של מכבי חיפה בליגת העל השנה – הם יכולים להרשות לעצמם לעלות בגישה חופשית יותר ויכולים להוציא נקודות, גם אם זה לא בכדורגל גדול.
תנו להם לרוץ (אלן שיבר)
פתרון לגדולות: חלוץ שני
ז'אן ז'אק רוסו אמר פעם ש"האדם נולד חופשי ובכל מקום נתון הוא בכבלים". הגישה הזאת ברמה מסוימת נכונה גם לכדורגלנים. אוהדי חיפה ודיא סבע היו רוצים שהוא יוכל ללכת על המגרש בין עיגול האמצע לרחבת ה-16 ולעשות מה שהוא רוצה, אבל יש גם 11 שחקנים לקבוצה השנייה. יש מחויבויות הגנתיות ויכול להיות שדגו יצטרך שחקנים עם אוריינטציה הגנתית יותר, למשל במצב בו עלי מוחמד, קשר זר, שרי, דולב חזיזה ושחקן כנף נוסף יצטרכו לסייע בהגנה במשך דקות ארוכות.
כאן נכנס ה-3:5:2 או ה-4:4:2. כשסבע רק הגיע לכרמל התייחסתי לכך כאחת האפשרויות של בכר, וכעת היא אפילו רלוונטית יותר בהתחשב בעזיבתו של אצילי ובסימני השאלה סביב 6 זר, אם יגיע אחד, ויכולתו להחזיק את מרכז השדה כמו אבו פאני. סבע היה חלוץ שני טוב בעבר ויכול להיות מושלם בתפקיד הזה ליד פיירו או שוראנוב. הפיזיות שלהם תעסיק את שחקני ההגנה ברמה מסוימת ויכולה לאפשר לסבע יותר שטח מצד אחד ויותר חופש מהצד השני.
לא ראינו את זה יותר מדי בשנה שעברה בכרמל, בה כאמור סבע שיחק בעיקר כשחקן כנף או כקשר קדמי. הפעם זה ניסיון שיכול לעבוד בצורה לא רעה למסאי דגו ואולי שווה הזדמנות כבר במשחקים בתחילת העונה, כנשק שיכול לשנות משחקים מול יריבות שמצליחות להסתגר ולמנוע מחיפה להגיע לשליש האחרון של המגרש.
בכל אופן, עם משכורת של 600 אלף יורו, השאלה במכבי חיפה התהפכה ברמה מסוימת והפכה ל"איך נצליח לתת לדיא סבע להיות הגרסה הכי טובה של דיא סבע". ברגע שמכבי חיפה משלמת כל כך הרבה במונחים ישראליים לשחקן, זה הדבר שממנו מתחילה הקבוצה. בהתחשב במה שראינו ממנו בפלייאוף העליון הקודם, ובעצם בכל תחנה בקריירה, זה הימור טוב מאוד.