$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

"הייתי צריך לפסול את השער של מכבי ת"א נגד בית"ר ירושלים"

לכבוד יום הולדתו ה-90, שופט העבר אברהם קליין בראיון נרחב: על החוויות מהמונדיאלים, על העצב הגדול ממצבה של הנבחרת, על השופטים שהעריך בעבר ובהווה - וגם חזרה לטעות אחת גורלית, לפני יותר מארבעים שנה. ראיון מיוחד עם גדול שופטי ישראל

חיים זלקאי
חיים זלקאי   29.03.24 - 07:30

תגיות: אברהם קליין

Getting your Trinity Audio player ready...
(Photo by Mirrorpix via Getty Images)
(Photo by Mirrorpix via Getty Images)

באיחור קל, אברהם קליין מושיט עלה של זית לאוהדי בית"ר ירושלים. באופן נדיר, ולרגל יום הולדתו ה-90, מודה השופט הכי גדול ששרק כאן באחת הטעויות הבודדות שלו לאורך הקריירה. "הייתי צריך לפסול את השער שמכבי כבשה נגד בית"ר ב-12 בספטמבר 1981. הוא לא היה חוקי", פוסק קליין.

זקני ימק"א יספרו לכם איך ירון אדיב סובב כדור לחיבורים, ובעוד חבריו חונקים אותו מאהבה, הקוון הניף דגל לנבדל. קליין הורה להמשיך ומכבי חידשה את המשחק. מוטי איווניר קיבל מסירה מבני טבק, ניער שחקן ספסל בית"רי שפרץ למגרש בניסיון לבלום אותו, ובלי שום ייסורי מצפון הכניע את יוסי מזרחי שיצא לקראתו, זרועותיו פרושות לצדדים.

בית"ר נשדדה לאור יום, והיום הגיעה ההתנצלות. "כולם עושים שגיאות, וגם אני טעיתי במקרה הזה", מתוודה השופט המיתולוגי. "החוכמה היא ללמוד מטעויות. אילו היה VAR באותו משחק, ברור שהייתי משנה את ההחלטה באותו רגע", הוא מוסיף בנימה מבודחת.

פעם שופט ראשי וצמד קוונים חתכו עניינים, בלי טובות משופט רביעי ושלישיית שופטי מסך. כניסת הטכנולוגיה לרחבת העונשין פסחה עליו ועל בני דורו. בתקופתו שופטים נאלצו להיות קרובים לאירועים, והמשרוקית עבדה שעות נוספות. את עין הנץ ראו בגן הזואולוגי.

בימים אלה הוא מתאושש מניתוח להחלפת מפרק הברך ועובר מריצה קלה להליכה מהירה. סדר יומו היה ונשאר ספרטני. שעות רבות הוא מקדיש לפעילות גופנית. הולך לישון בשעה מוקדמת, צורך מזון בריא ("תה צמחים, פרוסת לחם מרוחה בדבש לארוחת בוקר; ירקות מאודים, חזה עוף בצהריים; יוגורט ופירות לארוחת ערב; בשעה 18:30 נסגרת אצלי הבאסטה") קליין מקפיד על סייסטה, ושומר על המשקל ("אני שוקל 64 קילוגרם, כמו באנגליה-ברזיל במכסיקו 70'").

מהמשרוקית קשה לו להיפרד, והיא קורצת לו מהשידה בחדר השינה הצמודה למיטתו. רק במקרים בודדים, שנתו נודדת. בלילה שבו איסלנד הביסה את ישראל (1:4), קליין בקושי עצם עין. המראות הקשים מהפדיחה לא מרפים ממנו: "אני לא מומחה גדול לכדורגל, אולי קצת בשיפוט, ובכל זאת קשה לי להשתחרר מהרושם שהנבחרת לא הגיעה מוכנה להתמודדות. בתור אוהד של הנבחרת נגרמה לי עוגמת נפש גדולה מאותו משחק".

"54 שנים הנבחרת לא הגיעה לשומקום, ואני רק יכול לאחל לדורות הבאים שיקום פה מאמן בשיעור קומתו של עמנואל ('מונדק') שפר. במאמן מקצוען כמוהו טרם נתקלתי בארץ. איתו עשינו דברים גדולים, כמו אולימפיאדה ומונדיאל. רק מאמן הכושר עמוס בר חמא עבד לצידו. היום לכל מאמן יש 10 עוזרים, פיזיולוג, מנטליסט, פסיכולוג, ואנחנו עדיין תקועים במקום".

הוא השופט הישראלי היחיד שניהל משחקים בשתי אולימפיאדות ובשלוש אליפויות עולם, התחכך בפלה, הריח את הזיעה של גורדון בנקס והסתכל לפאולו רוסי בלבן של העיניים בעת ששבר את לבו של העולם ב-2-3 המונומנטלי של איטליה נגד ברזיל במונדיאל 82'.

ממרומי דירתו על הכרמל נשקף מפרץ חיפה, והגלים מעוררים בו געגועים לימים רחוקים וקסומים. מאז שתלה את המשרוקית. זיכרונות העבר בעיקר מלטפים אותו. הנה הוא עולה בחשאי על טיסה לרומא, רק כדי לחוש את האווירה באולימפיקו לקראת משחק שינהל בין איטליה לפולין במסגרת מוקדמות מונדיאל 1966.
 
"הרגשתי צורך להכיר את האצטדיון מקרוב, טסתי לפנות בוקר וחזרתי באותו יום. כעבור חודש התרחש הדבר האמיתי, ורק כאשר עלינו לכר הדשא דרך מנהרת השחקנים סיפרתי לצמד הקוונים, אוטו פריד וראובן פריזנר, שכבר הייתי שם ועשיתי שיעורי בית, ושאין להם מה לדאוג. הייתה לנו שפה משותפת - שלושתנו דיברנו הונגרית. מחוץ למנהרה חיכו לנו 80 אלף צופים, זיקוקי די נור ופירוטכניקה שלא מהעולם הזה".

טבילת האש הבינלאומית של קליין עברה בהצלחה, ובשלושים וחמש השנים הבאות תיסלל דרכו לפסגת עולם השיפוט. במסגרת הכנותיו לטורנירים חשובים נהג להקיף את התבור ולחרוך את המסלול מחיפה לעתלית. בימי חג ומועד דפק ספרינטים לבית אורן. כדי להיות צמוד לכדור שיפר את הזינוק מהמקום ועבד על סיבולת לב-ריאה.

"הכרחתי את עצמי להיות קרוב לאירועים, ולכן היה ברור לי שהכדור שננגח מראשו של אוסקר הברזילאי בדקה ה-90 לעבר השער האיטלקי לא עבר את הקו במלוא היקפו",  אומר קליין ונושם שוב לרווחה, יחד עם עוד עשרות מיליוני איטלקים. "השוער דינו זוף עצר את הכדור ממש על הקו".

רבע גמר המונדיאל בין איטליה לברזיל מצטרף לשורה ארוכה של משחקים שנצרבו בתודעה כאלמותיים. במכסיקו 70' הוביל המורה לחינוך גופני מחיפה את שחקני אנגליה וברזיל למגרש בגוודלחרה. אלופת העולם המכהנת התמודדה מול זו שתנשל אותה מכתרה. פלה, טוסטאו וקרלוס אלברטו, כמו גם בובי צ'רלטון, בובי מור וג'ף הרסט התנועעו לצלילי משרוקיתו של שופט שבעיני רבים היה אנונימי יותר מעלה ביער שרווד בנוטינגהאם.

ראשי פיפ"א סימנו את קליין בפנקס וכעבור שמונה שנים השליכו אותו לגוב האריות. ארגנטינה אירחה את המונדיאל ב-1978 ונפגשה בבית המוקדם עם איטליה. אתם כבר יודעים מי היה השופט.  במחצית הראשונה ארגנטינה דרשה, ולא קיבלה, פנדל ובירידה להפסקה הופנו לעבר האיש עם התלבושת השחורה שריקות בוז שהורידו לו כמה דציבלים בשמיעה. מחשש להתחרשות עיכב קליין את עלייתו לכר הדשא במחצית השנייה כי ידע מה מחכה לו מהקהל.

במהלך שלא היה מבייש את הזוכים ב"פקין אקספרס", הוא נטמע בדבוקה הארגנטינאית, מוסתר על-ידי מריו קמפס שהיה גבוה ממנו בהרבה. בסוף איטליה הנחילה לארגנטינה את הפסדה היחיד ואולי השפיעה בעקיפין על זהותו של השופט שיקבל את הכרטיס למונומנטל בבואנוס איירס. קליין חיכה ארבע שנים. לגמר המונדיאל של 82' כבר שיבצו אותו בתור קוון.

תשכחו מזה שיפלוט מילה רעה על קולגה מהעבר הרחוק או ידבר סרה על שופטים כושלים בהווה. לחילופין, ישמח לשנן באוזני מפעילי משרוקיות פעילים כמה מכללי הברזל שהנחו אותו לפני שתלה את המשרוקית. ספר שופטים, פרק חובה: "תשמרו על בריאותם של השחקנים. תעשו רספקט לכל מי שנמצא סביבכם על המגרש – שחקנים, מאמנים, רופאים ואפסנאים. תשדרו סמכותיות".

מי השופט הכי טוב בעולם?
"השופט האנגלי מייקל אוליבר עונה על כל הקריטריונים האלה. שופט סמכותי ובעל אוטוריטה. בעיניי הוא אחד השופטים הטובים בעולם, אם לא הטוב שבהם".

ומה דעתך על מיודענו אנתוני טיילור? החלטתו להרחיק את רוי רביבו בתבוסה לאיסלנד הייתה מוצדקת?
"הוא בצמרת השיפוט העולמית. רוב ההחלטות שלו במקרים הגבוליים נכונות, אבל נגדנו הוא קיבל החלטה שנויה במחלוקת. ההרחקה של רביבו הייתה פיפטי-פיפטי, לא כל שופט היה שולף אדום על עבירה כזאת".

תוכל לציין עוד שופט ישראלי שהגיע רחוק?
"מנחם אשכנזי. באולימפיאדת טוקיו 1964 בחרו בו לשפוט את משחק הגמר, ובמונדיאל של 1966 נתנו לו שני משחקים, כולל רבע הגמר. הוא היה שופט ענק".

ומי מבין השופטים הישראלים הפעילים כיום ראוי לציון מיוחד?
"אני מעדיף לא לדבר. נסתפק במה שאמרתי על מנחם אשכנזי".

קליין מציץ בשעונו. נכנסים לתוספת זמן. גדול שופטי הכדורגל בישראל בכל הזמנים מחליף קידומת. הברכות זורמות, אפילו ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן, שלח איגרת ברכה. יש עוד על מה לשחק.