בתחילת הקיץ מצאתי את עצמי בוויכוח טוויטר. אני טענתי שיש לקחת בחשבון את העלות הכוללת של שחקן כדורסל ישראלי כמו לדוגמא רומן סורקין ואחרים טענו שמספיק להתייחס לסכום הנטו. 'איך אתם מתייחסים רק לנטו?', באתי בטענות כאשר הברוטו של סורקין גבוה בהרבה מהברוטו של שחקן זר. הרי חייבים להבין את המשמעות של ההוצאה הכוללת על תקציב של מועדון ומה היא כוללת.
המשמעות של החתמת שחקן לתקופה ארוכה כוללת מספר פרמטרים קריטיים:
1. שכר הנטו של השחקן מגלם את המשמעות של מעמד השחקן בשוק - החתמה יקרה בנטו מצביעה על איכות בקורלציה שכבר הוכחה כלא מדויקת אבל כזו שנותנת קריאת כיוון.
2. שכר הברוטו מגלם את כמה יכביד השחקן על התקציב בשנה הקרובה.
3. שכר הברוטו כפול כמה שנים קיבל השחקן יגלם את עומק ההתחייבות המלא.
4. דמי העברה הם חלק משמעותי בחישוב.
...
כלומר רומן סורקין הוא עסקה של חמש שנים כפול שכר הברוטו שהוא מקבל - עסקה שלפי מה שפורסם יכולה לעבור את ה-30 מליון שקל הוצאות במהלך כל החוזה, וזה לא מעט.
כך למשל, איתן אזולאי לא מקבל כמיליון שקל שכר, איתן אזולאי הוא עסקה שתעלה למכבי חיפה כ-15 מליון שקל במהלך כל החוזה שלו, דמי העברה של מליון וחצי יורו, שכר ברוטו כפול כמה שנים וכיוצ״ב.
בכלל מכבי חיפה ביצעה שורה של עסקאות מטורפות: סגל עצום של שחקנים שכל אחד מהם מגלם עלויות עצומות. אם מסתכלים באמת על החוזה שלו, אריק שוראנוב לדוגמא, ששמו מוזכר כמועמד להיות חלק מעסקת מכירה עתידית הוא עסקה יקרה של כ-15 שנה. מכבי חיפה כבר שילמה לו שנה וחצי שכר (ברוטו) ודמי העברה. בגדול, שוראנוב כבר עלה למכבי חיפה כ-8 מליון שקלים ואמור לעלות לה עוד 7-8 מליון שקלים, אם היא לא תמצא מישהו שייקח ממנה את החוזה הזה, אבל תיכף נחזור לזה.
קראתי שמכבי חיפה רוצה את סתיו טוריאל מהפועל ת״א. סתיו טוריאל הוא שחקן נהדר והעלות שלו בוודאי תהיה גבוהה. הוא אמור לקבל חוזה של כמה שנים (בברוטו) ועוד דמי העברה. כמו שראינו להביא את סתיו טוריאל לא אמור להיות שונה מהעלויות של איתן אזולאי או שוראנוב, שהם עסקאות של כ-15 מליון שקל.
מי יושב במכבי חיפה ושואל את עצמו האם המועדון רוצה להיכנס לעוד כמה עסקאות כאלה והרי למכבי חיפה יש התחייבויות בסכומי עתק. רק הקיץ האחרון העמיס עליה התחייבויות עצומות. בשיחה ביני לבין עצמי הערכתי שיש למכבי חיפה כ-12-14 חוזים שכובלים אותה לשנים רבות קדימה בסכומים, שיהיה לה כמעט בלתי אפשרי להשתחרר מהם.
אבל מה אומרת מכבי חיפה בעצם הצעה של עסקאות טריידים כאלה אחרות? למשל, שהיא יכולה להוריד מעצמה את ההתחייבות העצומה שיש לה על שוראנוב ולקבל התחייבות טובה יותר בגזרת סתיו טוריאל.
למעשה מכבי חיפה חושבת לסחור בחובות. יש לה עלות עתידית עצומה על שחקן א' והיא רוצה שמישהו ייקח את העלות הזו ממנה ובתמורה היא תייצר לעצמה חוב הרבה יותר נוח.
עסקאות לשנים קדימה. אלברמן (אלן שיבר)
...
מועדונים בישראל ממהרים לחתום עסקאות ארוכות שנים בסכומים עצומים - מכבי חיפה היא רק דוגמא (בולטת) אבל גם להפועל באר שבע יש ״בעיה״ דומה עם הרבה מאוד חוזים כבדים לשנים קדימה, מכבי ת״א כדורסל הקיץ בענף, שידוע בחשיבה קצרת מועד, העמיסה על עצמה כמה חוזים מאוד יקרים לשנים הבאות - קטש, סורקין ובלאט הם דוגמא טובה למהלכים שיהיו חלק משמעותי בניהול התקציבים במכבי בשנים הבאות. לא בטוח שלהשתחרר מהחוזים האלה יהיה לה קל כמו להעביר שחקנים זרים בעסקאות ביי אאוט מהירות.
אבל אסיים בגיא מלמד. גיא מלמד בן 32, הוא בשיאו והוא רוצה חוזה לשנתיים בלבד (אולי עם אופציה לשנה שלישית) - גיא מלמד מגיע ״בחינם״ בקיץ הבא וכל זה מביא את גיא מלמד לבקש שכר גבוה במונחי שכר נטו. שוב, תקשורת הספורט רצה להתעסק בשכר הנטו ומתעלמת מהעובדה שגיא מלמד הוא עסקה הרבה יותר משתלמת מחוזים ארוכי טווח, שכוללים סכומי העברה עצומים.
אם היינו מתנהלים נכון יותר תקשורתית בהבנת השוק היינו מסתכלים על שני פרמטרים מרכזיים:
- פרמטר מרכזי אחד הוא מה שווי השחקנים (במונחי דמי העברה) של כל מועדון - דומה שמכבי ת״א כדורגל תהיה פה במקום הראשון בפער עצום - היא מחזיקה בנכסים ששווים עשרות מליוני יורו והם יבטיחו את עתידה לשנים הקרובות. גם בית״ר ירושלים והפועל באר שבע בנו לעצמם פוזיציה טובה מאוד של הכנסות לשנים הקרובות.
- הפרמטר השני הוא מה שווי ההתחייבויות של החוזים (במלואם) לשנים הקרובות ופה מכבי חיפה (וגם מכבי ת"א והפועל ת"א כדורסל) יככבו שכן השווי הזה עצום - בטח אם לוקחים את השווי הזה ומשווים אותו להכנסות.
אז לסיכום - שוק העברות מורכב מאוד שכן עסקה היא דבר מורכב ואני מניח שעוד נשמע הרבה מאוד ספינים בחודש הקרוב שבו מועדונים ינסו לשווק היפטרות מחוב גבוה כעסקת ״טרייד״ משתלמת.
הכותב הוא חבר בפודקאסט "צבע אדום", פודקאסט אוהדי הפועל ת"א