$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

שיחק לצד דיאש ורוביניו: הכירו את פונק

בלמה החדש של הפועל באר שבע, הקייפ ורדאי הראשון בליגת העל, הגיע מסביבת חיים קשה למשחק עם הכוכבים הגדולים בעולם. מקבוצת המילואים בבנפיקה, דרך סוללת הכוכבים המקורבת לארדואן ועד הפיזיות וההתאמה למוליכה. פרופיל

רועי ויינברג
רועי ויינברג   20.01.25 - 13:52
Getting your Trinity Audio player ready...

כ-600 אלף איש בלבד מתגוררים בקייפ ורדה. בודדים מהם, אם בכלל, יכולים להתחרות ברזומה של קרלוס פונק. הבלם החדש של הפועל באר שבע, שעל מועמדותו פרסם לראשונה תומר לוי באתר ערוץ הספורט, הגיע בגיל צעיר לבנפיקה ליסבון, עבר דרך איסטנבול באחשצ'היר ושיחק בקבוצות בליגה הטורקית הראשונה. השמות האלה פחות מעניינים מהשמות איתם הוא שיחק.

קרלוס פונק שיחק לצד רובן דיאש בקבוצת המילואים של בנפיקה ליסבון. הוא פתח לצד אקס ליברפול מרטין שקרטל ואקס מנצ'סטר יונייטד רפאל בליגת האלופות. קודם לכן הוא שיחק לצד רוביניו, ואפילו דמבה בה בא לאותה הקבוצה. פונק בן ה-30 זכה להערכה בכל אחד מהמקומות האלה ואפילו שימש כקפטן לתקופה קצרה במוריננסה. למרות זאת, הסיפור של פונק עדיין רחוק מלהסתיים. הקייפ ורדאי הראשון בתולדות ליגת העל מגיע כשחקן מוכן, שינסה לסיייע למוליכת הטבלה הפועל באר שבע לשמור על מקומה בפסגה.

הסיפור שלו לא מובן מאליו. פונק גדל בטצ'ניה, אחת השכונות הקשות ביותר בכל קייפ ורדה, נשר מהלימודים בתיכון וגדל בשכונות באי הקטן. אחרי שעבר בין כמה קבוצות והוביל את מיינדלסה לאליפות מקומית שם, הוא שיחק באליפות אפריקה, רק בגיל 18,

קרלוס פונק הרשים בקייפ ורדה ובגיל 18 עשה את המעבר הטבעי לפורטוגל, שבעבר שלטה במדינה, והצליח לטפס בהדרגה.

הפריצה הגדולה שלו הייתה בפרנסה מהליגה הפורטוגלית השנייה, בה הוא שיחק בעיקר כקשר, ואז בנפיקה ליסבון החליטה לצרפו לקבוצת המילואים. "הוא ימלא את הוואקום של רנאטו סאנצ'ס", נכתב בהודעת המועדון הרשמית. בדומה ללא מעט יהלומים צעירים שמצטרפים לקבוצות פאר, פונק לא שיחק פעם אחת בקבוצה הבוגרת של בנפיקה.

הוא שיחק בעיקר בקבוצת המילואים, לצד שמות כמו ז'ואאו קרבאליו, זה גומש ורובן דיאש, אף נשאר בעיקר על הספסל וקיבל דקות מועטות כקשר אחורי. בסופו של דבר הוא הושאל למספר קבוצות מהליגה הפורטוגלית הראשונה, כמו צ'אבס ודפורטיבו אבה, ובהן עשה את ההסבה לבלם.

העונה הראשונה שלו בדפורטיבו אבה, 2017/18, הייתה אחת העונות הטובות ביותר של הבלם הצעיר בקריירה. "הרגשתי בבית והייתי מאושר", אמר, והיה חלק ממסע קסם מפתיע במיוחד. דפורטיבו אבה גברה על ריו אבה ברבע הגמר, אז על קלדאס בחצי ובגמר חיכתה לה היריבה המושבעת של בנפיקה, ספורטינג ליסבון.

באס דוסט פתח בחוד של ז'ורז' ז'סוס, ברונו פרננדש, גלסון מרטינס ומרקוס אקוניה מאחוריו. זה הסתיים ב-1:2 סנסציוני וגביע לדפורטיבו. פונק נחשב לאחד משחקני המפתח בדרך לזכייה, בזמן שפרננדש לא היה מעורב בשער.

לאחר מכן, המעבר הקבוע הרגיש טבעי. בנפיקה ליסבון ורובן דיאש, צעיר מפונק בשנתיים, היו עמוסים בחלק האחורי ולא היו יכולים לתת לקייפ ורדאי, אז בן 24, הזדמנות. הוא עבר לאבה, שיחק שם שנה אחת בלבד ואז קיבל טלפון מפרויקט כוכבים אחר, איסטנבול באשחצ'היר.

זה מרגיש כמו היסטוריה רחוקה, אך קצת לפני הקורונה באחשצ'היר המקורבת לרה"מ טורקיה רג'יפ ארדואן איימה לטרוף את הכדורגל הטורקי והאירופי. תוך קיץ אחד חתמו שם 14 שחקנים, כולל מרטין שקרטל אקס ליברפול שהגיע מאטאלנטה, וקרליטוס פונק.

הוא הפך לשחקן הרכב במהרה, זכה באליפות ובעונה העוקבת פתח גם בליגת האלופות, כשהוא שותף בניצחון על מנצ'סטר יונייטד ופתח בהרכב בתבוסות 4:3 ללייפציג ו-5:1 לפריז סן ז'רמן. הקבוצה סיימה במקום ה-12 בלבד בליגה. לפני 2021/22 הוא הבטיח לאוהדים ש"נזכה באליפות", נוסה במשך מספר משחקים כמגן ימני, אך בסופו של דבר עבר מהספסל ליציע והושאל לריזספור, אחרי ששיחק באליפות אפריקה ולא הצליח לתפוס מקום של קבע אצל המאמן החדש אמרה בלוזגלו.

פונק ניסה להציל את ריזספור שירדה ליגה בסוף אותה עונה וחיפש, שוב, התחלה חדשה. הוא עזב את בשיקטאש לקדנציה שנייה בצ'אבס, אליה הושאל מבנפיקה ליסבון שש שנים קודם לכן, וחזר לליגה הפורטוגלית. הוא תפס את המקום בהרכב לקראת החצי השני של העונה, והגיע להישג מרשים בדמות 0:1 על בנפיקה ליסבון.

"הוא עזר לקבוצה לבנות סלע בחלק האחורי", נכתב ב-Portugoal. אחרי עונה לא רעה, העולה החדשה לליגה הפורטוגלית מוריננסה הציעה תמורתו 500 אלף יורו. המעבר הושלם בסופו של דבר, כשהקבוצה צירפה אותו כדי להרוויח מ"שחקן מוכח בליגה הפורטוגלית".

פונק, כבר בן 28, הגיע בדיוק כדי לתרום את אותו הניסיון. גם כאן אחרי תקופה קצרה בהרכב הוא חזר לספסל, אך באזור אפריל שב להרכב וקיבל את סרט הקפטן. הוא המשיך איתו במשך חלקים גדולים מהעונה, אך נפצע באפו ארבעה מחזורים לקראת סיומה. למרות זאת, השילוב שלו בקבוצה נחשב לטוב והוא נתפס גם כשחקן אהוב בקהילה, כשחילק תעודות בגרות לשחקנים צעירים ממוריננסה - סגירת מעגל, בהתחשב בכך שהוא עצמו נשר מהתיכון.

את העונה הנוכחית הוא פתח על הספסל וקפץ מהמחזור השמיני להרכב, אך חוסר יציבות הוביל לכך שהוא איבד את המקום ב-11 אחרי ארבעה משחקים בלבד. בעקבות זאת הוא משך עניין מפולין וגם ממוליכת הטבלה שלנו, שכעת הודיעה על צירופו הרשמי. השחקן שהרשים בבאשחצ'שהיר ושיחק בנוער של בנפיקה מגיע לקבוצה של רן קוז'וך, וזה השלב שבו אנחנו עוברים לדבר תכל'ס - מה קרלוס פונק יודע לעשות?

הצד המקצועי
הדיון המקצועי על קרלוס פונק צריך להתחיל משני היבטים מרכזיים. הראשון והחשוב שבהם הוא היבט ההסתגלות. בקבוצותיו האחרונות פונק פתח על הספסל ושולב בהמשך בהרכב, כשהוא אמנם נראה טוב וזכה למחמאות אך זה לקח זמן. לכן יכול להיות שנצטרך לא מעט סבלנות, בדומה לבלמים פיזיים אחרים שהגיעו לישראל (כשהשם הראשון שקופץ לראש הוא עבדולאי סק הסנגלי).

הדבר השני הוא הפיזיות. פונק בגובה 1.85 מ' ושוקל 84 ק"ג, אבל הוא שחקן אגרסיבי וחזק. הסקאוטים של פוטבול מנג'ר העניקו למדד החוזק שלו ציון 80 מתוך 100, ציון גבוה באופן יחסי לשחקנים שמגיעים לליגת העל שלנו, והעונה הוא ניצח 54% ממאבקיו בליגת העל הפורטוגלית, כולל 65% ב-1.4 מאבקי קרקע למשחק.

הוא הראה גם דומיננטיות באוויר, כפי שהתבטא ב-2.2 מאבקים באחוז הצלחה גבוה של 70% בעונה הקודמת, וכל זה בליגה טובה וחזקה יותר מהישראלית. הוא היה אחד הבלמים הטובים ביותר באוויר בליגה הפורטוגלית, מה שעשוי להיות יתרון גם במצבים נייחים, מנקודות החוזק של ב"ש במשך שנים ומה שמוסיף מימד נוסף להתקפה.

פונק יכול לתפקד גם בצד ימין וגם בצד שמאל של ההגנה, והקליטה שלו עשויה להיות חלקה יותר לצד מיגל ויטור והלדר לופס דוברי הפורטוגלית. ויטור הוא המנהיג של ההגנה בפועל, כשפונק לידו עשוי להיות בתפקיד הבלם הפיזי יותר, זה שאמור להוציא מהמשחק את הכוכב של היריבה.

בשנה שעברה הוא פתח ב-11 משחקים והיו לו שתי שגיאות בלבד שהובילו לספיגת שער, אך חמישה שערים נקיים בלבד. הוא יכול להשתפר בכל מה שקשור לריכוז במהלך משחק וייתכן שנראה טעויות בהמשך הדרך, בטח כשהוא עובר מקבוצות קטנות לקבוצה שבמקום השני בליגת העל בשיעור ההחזקה בכדור עם 61.45%.

פונק שיחק כקשר בתחילת הקריירה, מה שעשוי להיות שימושי בכל הקשור לתרומתו להנעת הכדור. ראינו מעט מאוד כדורים ארוכים שלו ורוב מסירותיו, כמו כל בלם, נמצאות בחצי המגרש שלו, אך אשתקד הוא היה עם 90% ו-45 מסירות במשחק, נתונים טובים. יחד עם האיום האפשרי והתוספת למשחק הנייחים זה מה שהפועל באר שבע צריכה בהתקפה, בטח כשיש לה את הקישור הטוב בארץ.

פונק כבר בן 30, גיל יחסית גבוה לזר שמגיע לליגת העל בשנים האחרונות, אבל בלם מנוסה ועם עליונות פיזית על רוב שחקני ההגנה בליגת העל. העליונות הפיזית הזאת, בטח כשהיא מגיעה לקבוצה שכבר עכשיו רצה היטב ויודעת לחפות על טעויות, עשויה להיות החתיכה החסרה של ב"ש במרוץ לאליפות. מוליכת הטבלה פגעה בזרים במחזור האחרון, ולא מן הנמנע שפונק יהיה השם הבא. למרות זאת, ובהתבסס על מה שראינו עד עכשיו, יכול להיות שיקח לו זמן.