צילום: אסותא ב"ש.
ניצול הזדמנויות הוא אחד הדברים החשובים ביותר בכדורגל. הפועל באר שבע עומדת להחתים את יורי מדיירוש, שחקן כנף בן 30, שעשוי להתמודד על תואר "השחקן הטוב בליגת העל". כך לפחות חושבים בטרנספרמרקט, שהעניק לו שווי של 3.5 מיליון יורו. השווי הזה מציב אותו בשוויון עם דור תורג'מן במקום הראשון בליגה, כשאף שחקן אחר לא שווה יותר מ-2.5 מיליון.
מצד שני, הוא מגיע לקבוצה אחרי חצי שנה בלי כדורגל. מדיירוש שחקן חופשי מאז אוקטובר, ללא שער מאז ה-2 באפריל ולא שיחק מאז תחילת יוני, כאשר גם אז זה היה בליגה האמירתית, במדי אל-נאסר. הוא שחקן ששיחק וכבש בסרייה A, עבר בלגיה ורשה, רשם כמה שנים טובות במדי בראגה ואף נרכש ב-3 מיליון יורו. מצד שני, קשה להגיד שהוא הצליח מחוץ לפורטוגל. מה בעצם באר שבע מקבלת?
מדיירוש סומן ככישרון בשלב מוקדם מאוד וכבר בגיל 11 הצטרף למחלקות הנוער של ספורטינג ליסבון. בגיל 22 הוא ערך בכורה בקבוצת המילואים שלהם, וכמו שחקנים צעירים רבים אחרים הפך למושאל סדרתי, כשהוא מושאל חמש פעמים מספורטינג. בתווך, אגב, הוא ערך לא מעט הופעות בנבחרות הצעירות של פורטוגל ואף בישל מול הנבחרת שלנו, כשהוא פתח לצד ברונו פרננדש, ז'ואאו קנסלו ודיוגו ז'וטה. דין דוד, דור פרץ ואיאד אבו עביד היו ב-11 של אריק בנאדו מנגד.
אחרי עונות יפות בארוקה (3 שערים ו-5 בישולים ב-17 משחקים), במוריננסה (שמונה שערים ו-12 בישולים ב-20 משחקים) ובבואבישטה (שבעה שערים ותשעה בישולים ב-27 משחקים), ספורטינג החליטה לקדם אותו, רק בן 24, לקבוצה הבוגרת. הוא נראה כמו שחקן ליגה טוב, אבל במועדון התקשו להתרשם.
"ז'ורז' ז'סוס לא מאמין בו", נכתב בזמנו ב-Ojogo הפורטוגלי. "הוא נראה כמו שחקן שמתקשה להשפיע כגיבוי מכנף ימין, ולכן מחפשים לו תחנה חדשה. הוא לא מספיק יציב בשביל להיות בסגל של המועדון". אחרי חצי שנה בה קיבל פחות מ-400 דקות אצל הקבוצה הבוגרת, הוא עבר בהשאלה לגנואה. האיטלקים שאלו אותו מראש לשנתיים, עם אופציית רכישה בגובה 10 מיליון יורו.
עבר לא מעט (Getty)
גנואה הציבה את מדיירוש, שחקן כנף ימין עם רגל שמאל דומיננטית, בעיקר כחלוץ שני. הוא הפך לשחקן הרכב לקראת סוף העונה, אך בשנה העוקבת היה בעיקר על הספסל ושותף פעמיים, שוב רחוק מעמדתו הטבעית. הוא רצה לעבור, ומצא קבלת פנים מפתיעה דווקא בפולין.
מאמן לגיה ורשה סה פינטו אימן את מדיירוש בקבוצת הנוער של ספורטינג ליסבון ב-2012, ורצה לצרף את הווינגר למושבה הפורטוגלית שכללה את קאפו, אנדרה מרטינש, לואיס רוצ'ה וסלבדור אגרה. בסופו של דבר הוא הושאל לחצי שנה, קיבל הזדמנות בעמדה הטבעית שלו, אבל התקשה לספק מספרים. גם ההשאלה הזאת הסתיימה.
מדיירוש, עכשיו כבר בן 25, הגיע אחרי שנתיים שכללו החלפת קבוצות, ערים ומדינות ומעט מאוד כדורגל. הוא רצה למצוא את עצמו מחדש והחליט לעזוב את ספורטינג, כשב-2019 הוא נרכש בידי נירנברג ב-2 מיליון יורו, סכום לא רע, ועבר לליגה השנייה בגרמניה.
נראה שמדובר בהתחלה חדשה, אך כאן פגש את מדיירוש חוסר מזל נוסף בדמות סדרת פציעות. הוא לא הצליח לחבר יותר משלושה משחקים רצופים בהרכב, נפצע במיניסקוס ובגיד נוסף, ולא היה מספיק עקבי או בעל מספיק ביטחון למרות שחתם על חוזה לארבע שנים. בקיץ, למזלו, בראגה הגישה הצעה להשאלה עם סעיף רכישה, הפעם בגובה 1.5 מיליון יורו, 15% מהסכום שהיה בהשאלה לגנואה שנים ספורות קודם לכן.
לקח לו זמן להתאקלם מחדש בפורטוגל, אך לקראת סיום החצי הראשון של העונה הוא נראה מצוין עם ארבעה שערים וארבעה בישולים בחודשיים. גם כאן הוא סבל מחוסר מזל, עם פציעת ברך שהשביתה אותו לשער 2020/21. בראגה המשיכה וזכתה בגביע הפורטוגלי, והמועדון החליט, למרות הפציעה, לרכוש אותו ולהחתימו על חוזה לחמש שנים. הוא חתם בסופו של דבר תמורת 800 אלף יורו, עם סעיף שחרור של 30 מיליון יורו. פי 20 מהקודם, לכל מי שעוקב.
סעיף שחרור גבוה מאוד (Getty)
שחקנים מסוימים עלולים לקרוס תחת סעיפי שחרור או לחץ גבוה, אבל מדיירוש ראה בכך הבעת אמון. הוא חזר למספרים משנות ההשאלה כשסיים את 2021/22 עם עשרה שערים ו-13 בישולים בכל המסגרות, כולל שני בישולים בשני משחקים ברבע גמר הליגה האירופית מול ריינג'רס.
"קיבלנו חצי שחקן כשהוא הגיע", הודה מאמנו קרלוס קרבלאל. "עכשיו הוא שלם. הוא שחקן מצוין שלוקח על עצמו הרבה בהתקפה ובהגנה, הוא מתאמץ. יש לו כישרון טכני, אבל זה לא מספיק בשביל לשחק בבראגה. הגישה שלו מצוינת".
סיום העונה של מדיירוש לווה בטעם מר, כאשר הוא עשה עבירה על לאון באלוגן מריינג'רס, רב עם השופט פרנסואה לקסטייה והורחק. קרבלאל החליט להשאיר אותו מחוץ לסגל למשחק הליגה הבא, כדי ש"יחשוב על מה שהוא עשה. הוא טעה והוא צריך ללמוד מזה". זמן קצר לאחר מכן הוא נפצע בקרסול באימון, ולמעשה אותו משחק מול ריינג'רס היה האחרון שלו ב-2021/22.
השילוב בין הפציעות וסדרת החינוך הפומבית היה עלול לשבור שחקנים, אבל לא את מדיירוש. בראגה פתחה את 2022/23 עם מאמן אחר, שהמשיך להציבו באגף הימני, והפעם ראינו את מדיירוש בתפקיד התקפי יותר כשהוא היה עם עשרה שערים ושישה בישולים, כולל בישול מול בנפיקה.
הוא היה שחקן משמעותי בבראגה ואף חתם על חוזה חדש עד 2026, אך קיבל הצעת ענק מאל-נאסר האמירתית (שחולקת שם, ותו לא, עם הקבוצה הסעודית של כריסטיאנו רונאלדו). הם הציעו לו שכר גבוה כמעט פי ארבע, של 3 מיליון יורו לעונה, ו-3 מיליון יורו לבראגה. מיידרוש לקח את ההזדמנות הכלכלית ונפרד מבראגה, אחרי שהוא כתב לאוהדים כי "עשינו היסטוריה ביחד".
הוא עבר בין ההרכב לספסל ובין מספר עמדות בליגה האמירתית, אך התקשה להשפיע באופן ממשי גם בהשוואה לשמות אחרים שעברו אליה באותה השנה כמו עומר אצילי. בהתחשב בעלות השכר הגבוהה ומעמדו בקבוצה הוא שוחרר ממנה, אך זה קרה באופן סופי רק באוקטובר, לאחר שחלון ההעברות נסגר. עכשיו, אחרי חצי שנה בלי כדורגל, הוא מגיע למוליכת הטבלה על חשבונו של אנטוניו ספר שיעבור בהשאלה ללובלין הפולנית.
הצד המקצועי
מדיירוש, כאמור, שחקן כנף ימין עם רגל שמאל דומיננטית, ולא מן הנמנע שנראה אותו בתפקיד דומה בבאר שבע. הוא במיטבו כשחקן יוצר מהאגף, כשבעונתו האחרונה בפורטוגל היו לו שתי מסירות מפתח למשחק. הוא הראה גיוון מרשים כמוסר עם 2.5 כדורים ארוכים בערב, 2.0 צ'יפים והרמה אחת למשחק, מה שמעיד על כך שהוא מוצא לא מעט דרכים לשער. בהתחשב בזה שבאר שבע משחקת עם מספר גבוה של שחקנים שיכולים להבקיע או לבשל, מקינגס קנגווה ואליאל פרץ ועד פול ארנולד גריטה ודן ביטון, הוא יכול להיות חלק משמעותי מחוליית ההתקפה.
ייתכן שבהתחלה, בשל זמן המשחק המצומצם והיכולת הנפלאה של ב"ש שלא הפסידה מאז אמצע ספטמבר, אנחנו נראה אותו בתפקיד דומה יותר לזה שהיה לאנטוניו ספר בתור מי שעולה מהספסל ומשנה משחקים. יורי אמנם מעדיף למסור על לכדרר, אך 1.3 כדרורים למשחק ב-57% הצלחה בפורטוגל מעידים שהוא יוכל לתרום כך גם בישראל אם יהיה צורך. יותר סביר שנראה אותו בתפקיד מרכזי כשחקן שמניע כדור ומנהל קצב משחק, ולא מי שמנסה לדחוף אותו קדימה במעבר.
דבר בולט נוסף אצל מדיירוש הוא הבעיטה מרחוק, ובטח עוצמת הבעיטה. הוא יודע להפתיע שוערים ולא מהסס, כאשר גם בבראגה וגם באל-נאסר כמחצית מבעיטותיו היו מחוץ לרחבה, כולל בעיטות חופשיות. הוא אוהב לנוע מהאגף למרכז המגרש, ולא מהסס לבעוט גם מטווח ארוך בניסיון להפתיע את ההגנה. הוא שחקן טכני מאוד שיכול לשחק בכמה עמדות ולאפשר לרן קוז'וך להחליף מערכים תוך כדי משחק.
"הוא אחד השחקנים המוכשרים ביותר שהיו בליגה הפורטוגלית בשנים האחרונות", נכתב עליו באתר Portugoal. "אבל השאלות ופציעות פגעו לו בקריירה. יותר מדי דברים לא הסתדרו, אך בבראגה זה עבד. הניצוץ חזר אליו". מדיירוש, אכן, עשוי להיות אחד השחקנים המוכשרים בליגת העל. הוא יודע להניע כדור בצורה טובה, יצירתי מספיק כדי לפרוץ בונקרים ומצטרף למושבה הפורטוגזית של מיגל ויטור, הלדר לופס, קרלוס פונק ולוקאס ונטורה הברזילאי, ששיחק במדינה וכמובן דובר את השפה.
עם זאת, העובדה שלא שיחק חצי שנה והראה סימנים של קשיי הסתגלות בתחנות אחרות עלולה להדאיג. ב"ש מספיק טובה כדי להרשות לעצמה "ליפול" עם מדיירוש, והפרס האפשרי עצום. הוא עשוי להיות מהגדולים שינחתו פה. מבחינת כישרון, יש כאן שחקן שעשוי להיות מהטובים בליגת העל בהתבסס על מה שראינו בפורטוגל. מאידך, זה בדיוק מה שחשבנו על קיקו בונדוסו.