אם נשים רגע בצד את סאנגיונג רקסטון, קיה סורנטו הוא ה-SUV היחיד מקוריאה שייסד בעוונותיו פורום מעריצים אדוק. הנאמנות אליו נבעה מהכשרתו כרכב 4X4 כהלכתו, יתרון שקנה לו שם בקרב חובבי נהיגת השטח, אלו ש"מבינים עניין". למרבה הצער, החלק שהוקדש לעכברי הטרשים גסס עם השנים אחרי שהסורנטו הצטרף לגל הקרוסאוברים המודרניים שאילצו אותו להתיישב על שלדה אחודה. כמו גדולים ומנוסים ממנה קיה נכנעה למגמות בענף ולכן המירה אותו לרכב ידידותי, בטיחותי יותר ופחות זללן.
עשרים שנה אחרי הדור הראשון ההוא, קיה סורנטו 2022 התעצב למוביל נוסעים לשבעה, חתיכי, מפואר ויקר, ויש לו גם מנוע פלאג-אין הייבריד והייבריד טורבו. הדור הנוכחי הוא הרביעי במספר והוא חולק את הרצפה שלו עם יונדאי סונטה, סנטה פה ועוד כמה דודים ודודות בחברת קיה. שתי האחרונות מכוונות לשוק האמריקני ונולדו לשרת אותו ואת צרכיו ואולי שם קבור ההסבר לגדילה בפרופורציות, השינוי העיצובי (רבוע במקום קווים רכים) העמקת נפח האבזור ורמת ההשקעה המוגדלת בממד האנושי.
כל זה עומד ברקע ומשדרג את מעמדו בקרב רכבי ה-7 מושבים מול תחרות קשוחה ומעניינת. אבל איפה בדיוק מתברג מנוע בנזין אטמוספרי במשפחת הסורנטו עם כל כך הרבה אפשרויות מסביב?
התרשמות ומחיר
אנשי טלקאר מבינים מול איזו תופעה הם ניצבים בכלל ואיזו קטגוריה צומחת בפרט; את הכבישים בישראל מציפים עשרות אלפי מכוניות היברידיות ולמעלה מ-11 אלף מכוניות חשמליות שהצטרפו במהלך 2021, כולל רכבי SUV היברידיים מסגמנט D. התוצאה הישירה היא שינוי חד באסטרטגיה שהייתה נהוגה בישראל: אם בשנים עברו מנוע הבנזין היה מוקד העליה לרגל, היום הוא האחרון שמקבל התייחסות ופשוט נדחק לשוליים.
מנקודת המוצא הזו, הסורנטו בנזין מקבל את תג המחיר הזול ביותר בארסנל: 235 אלף שקלים לחבילת 'אורבן' הבסיסית ו-242 אלף שקלים לדגם ה-EX (שנבחן פה). מעליו מנוע ה-2.2 ל' טורבו דיזל ב-250 אלף שקלים ובצמרת שני הדגמים הכי חשובים: ה-1.6 ל' טורבו הייבריד ודגם הפלאג-אין הייבריד ב-265 ו-305 אלף שקלים בהתאמה.
מבחינת עיצוב וחזון, לא נרחיב הרבה מעבר למה שנכתב במבחן לדגם ההיברידי עליו סיפרנו בהרחבה לפני כמה שבועות. רק נוסיף בסוגריים שבגוון כחול הוא נראה הרבה יותר אלגנטי ומקבל עומק אסתטי, פחות "ליסינגי" בהופעתו וכל הקימורים שלו מובלטים החוצה בצורה נאה (גם האדום של קיה מאוד יפה). כל הדגמים מצוידים בחישוקי 18 אינץ' על צמיגי 235/60 ובצד התוספות בגרסה זו תמצאו גג-פנורמי ע-נ-ק.
המושבים בשורה שתיים מרווחים ונוחים מאוד. ניתן להקטין או להגדיל את מרחב השורה השלישית על ידי הזזתם על מסילה
נוסעים
מנוע 2.4 או 2.5 ל' תמיד היה נוכח במחזורי הסורנטו, אבל לאט ובבטחה הוא זכה למקצה שיפורים והיום בטכנולוגיית GDI עם הזרקת דלק ישירה הוא צולח בקלות את מבחן "נראה איך הוא סוחב". החשש העיקרי בברית נישואים בין רכבי SUV גדולים (במקרה שלו מדובר במשקל של 1.8 טון) למנועים נטולי טורבו או דלי צילינדרים, הוא שכמעט בכל זמן נתון הוא מפעיל הרבה לחץ על 4-הבוכנות כדי להזיז את עצמו מהמקום בנחישות. אלא שהתאוריה הזו איננה חד משמעית במקרה הנדון, בין אם בצריכת הדלק או ברמת הביצוע.
למנוע 180 כ"ס ב-6,000 סל"ד ו-23 קג"מ המושגים ב-4000 סל"ד. היינו, התחומים היעילים ביותר שלו נמצאים גבוה ברצועת הכוח ואליו מוצמדת תיבת הילוכים אוטומטית 6-מהירויות (8-מהירויות ב-טורבו-דיזל), על בסיס הנעה קדמית. בפועל, ולמרות שבתחילת הנסיעה הוא מרגיש טיפה עצל, אולי מנומנם ואפילו צרוד, הוא מנצל את כל מה שיש ב-180 הסוסים ברגע שמעפילים לאזור ה-3,500 סל"ד ומסיים את המיאוץ ל-100 קמ"ש בסביבות 10.5 שניות (מבחן).
מנקודה זו ועד קרוב למנתק באזור ה-6,100 סל"ד יש בהחלט "עם מה לעבוד". זמינות הכוח שלו בקומה העליונה מודגשת, יש לו מספיק בקנה לצאת לעקיפות בטוחות, הורדת "חירום" של הילוך שניים נעשית ללא שיהוי ובשיוט רגיל של 100-110 קמ"ש תיבת ההילוכים מספיק אינטיליגנטית לשרוץ במקום הנכון ולא לשחק עם ההילוכים בצורה ספורדית. המשמעות? הרגלי השתייה שלו מווסתים היטב על ידי המנוע והגיר, כאשר אנחנו סיימנו את המבחן עם ממוצע של 11 ק"מ לליטר בתנאים משתנים.
נוחות ומה שביניהן
הסורנטו לא רק נראה גדול, גם חווית הנהיגה בו והשהות בפנים מעבירה תחושה של רכב עם נוכחות. הוא גבוה (1.70 מ'), רחב 1.9 מ' ובסיס הגלגלים הוא 2.81 מ' (בערך כ-10 ס"מ יותר מכל משפחתית נפוצה) עם שדה ראיה מעולה ומראות צד גדולות. בעמדת הנהג העניינים די קלים לתפעול; בכל הגרסאות מסך ראשי 10 אינץ' גדול ואינפורמטיבי במיקום מצוין, נקודת אינטרנט אלחוטי, ממשקי אפל ואנדרויד, שקעי USB, הרבה חללי אחסון ופתרונות לסלולרי וחפצים. לוח המחוונים דיגיטלי למחצה וברור אך סטנדרטי בחזותו. מערכת השמע הייתה מאכזבת.
בדגם EX מושבי עור משובחים, אך הם משוללי כל חימום או מיזוג, ולא פחות מקומם הוא העדר כיוון חשמלי עבורם וחבל; לא פשוט היה למצוא זווית נוחה למשענת הגב בשימוש הידיות וממילא המושבים מעט נוקשים והתמיכה איננה מספקת בדופן. מאחור המצב הפוך; המושבים בשורה שתיים-שלוש נוחים, כורסתיים ועושה רושם שבקיה הקריבו את המרחב בשורה הראשונה לרווחת הנוסעים בשתי השורות מאחור ותא המטען. אלה גם נהנים מהתקרה הפנורמית (הנהג מעט מקופח) פתחי מיזוג ומחזיקי כוסות בדלתות עם לכסנית נעילה.
נהיגה ואיכות
לסורנטו מספר מצבי נהיגה ממוחשבים עם השפעה קהה על ביצועיו, אך מאחר והמנוע "עומד למשפט" בחרנו במצב Sport כדי לקבל תמונה מייצגת לגבולות שלו. הפנינו את ההגה לכמה קטעי כביש טכניים באזור מטה יהודה וכפי שהרשים אותנו בנהיגה מנהלתית, כך גם זכה לציון גבוה בנהיגה תחת עומסים ופיתולים; התיבה ערנית לעליות וירידות, הכוח זורם בצורה לינארית וחלקה, היציבות הכיוונית שלו בסדר גמור ואפילו ההיגוי לא כזה מלאכותי ומשקלו משתפר במהירות גבוהה. המנוע אף מייצר פסקול ספורטיבי בקצה העליון.
הסורנטו זקוק לרצועת אספלט מרובדת היטב כדי להיות חרישי, אך בידוד הרעשים שלו, רמת הגימורים והחיפויים נותנים לו את השקט שאנשים מחפשים בקבוצה הזו, וככל שהמהירות עולה כך הוא מגיב עם גיהוץ אפקטיבי יותר של הבורות והשברים. הוא מצטיין בשיוט נינוח למרחקים ארוכים, מטפל כהלכה בחריצים קשים והמנוע שקט כשרק הגלגלים מנסים להגביר דציבלים ולקלקל את השלווה. בכבישים עירוניים הבולמים מצליחים לנטרל את רוב הצלקות והשיבושים ללא הפרעה אקוטית לנוסעים אך הוא מכויל לצד הקשיח יותר (לא "אמריקני" באופי).
השורה התחתונה
את ממצאי המבחן נחלק לשניים. בחלק המעשי, שמחנו לגלות, למרות תחושה מעורבת מנוע בנזין אטמוספרי שלא "מזייף" באף אספקט מהותי; יש לו ביצועים סולידיים, תיבת ההילוכים שמוצמדת אליו פעלה בצייתנות ותאוותו לאוקטן 95 מרוסנת בהתחשב בקילוגרמים שהוא נושא. מה עוד? הסורנטו שימושי כמוביל משפחה נוח ונעים, מרווח, ואיכותי ועם הרבה סייעני בטיחות ושמרטפים אלקטרונים שפוקחים עין ומפצים על חוסר ריכוז או סכנות.
החלק השני נוגע לתחזיות: שנת 2022 אמנם תפתח עם ביטול הטבת המס לכלי רכב היברידיים ורכבי פלאג-אין/מחושמלים עם עליית מחירים בשיעור של כמה אחוזים, מהלך שעשוי להחזיר לקוחות אחורה לרכבי בנזין ודיזל מסורתיים. אך בטווחי המחירים של הסורנטו, בעומקי הרבע מיליון שקל סביר שהגזרות הכלכליות לא תהיינה בעלות השפעה דרמטית על נפח המכירות של הדגמים הירוקים - ואלה ימשיכו להיות בחזית.
אז מה שיש לנו כאן, בסופו של דבר זה כרטיס כניסה לעולמות של הסורנטו החדש במחיר הנמוך ביותר שיש בפער של 11-12 אלף שקלים מדגל הדיזל המוערך ובהפרש של 20 אלף שקל פלוס מדגם ההיבריד החסכוני. לטעמנו, ועל אף שנדמה שפג תוקפם של מנועי הבנזין לאור הדהירה הכאוטית לרכבי חשמל, מומלץ לשקול את גרסת ה-2.5 החדשה לפני שקופצים לרף המחירים הבא. בהחלט ייתכן, שלא תזדקקו להרבה יותר מכך.
קיה סורנטו 2022 מפרט מלא