זה יכול לקרות גם לכם: מצלמת מהירות צילמה אתכם נוסעים במהירות מופרזת ורישיונכם נשלל, אך הרכב ממשיך לשמש את בת הזוג. בוקר בהיר, שעה שזו מקפיצה אתכם למקום עבודתכם, פקח תנועה מבחין ברכב מבצע עבירת תנועה לכאורה, רושם את פרטיו ומעביר את התלונה למשטרה. כעבור מספר ימים, נקלט בביתכם זימון לחקירה במסגרתה הכחשתם בכל תוקף כי נהגתם, ומבקשים בכל לשון של בקשה לזמן את האישה שתעיד כי היא זו שנהגה. אולם היא לא מזומנת לחקירה ובמקומה, אתם מקבלים זימון לבית המשפט, ובסופו של הליך לא תקין מורשעים ונשלחים לכלא. נשמע לכם הזוי? גם לנו. אבל הנה.
לבית משפט לתעבורה בפתח תקווה הוגש כתב אישום כנגד הנהג לאחר שנתפס על ידי פקח מבצע עבירת תנועה ברכב הרשום על שמו, ולפי הרישומים גם עשה זאת ללא רישיון נהיגה תקף וללא ביטוח למרות שפועל, כך נטען על ידו בבית המשפט לא הוא (הנאשם) ישב מאחורי גלגל ההגה אלא חברו - שלא נחקר בכלל על ידי המשטרה, ומכאן כאמור תחילתו של המחדל שבגינו מצא את עצמו הנהג מאחורי סורג ובריח. גזר הדין שניתן בתיקו כלל לפיכך ענישה מחמירה: סה"כ ישב במעצר ובבית הכלא 254 ימים, במהלכם, הוא כמובן איבד את מקור פרנסתו ומשפחתו נקלעה למשבר כלכלי חמור.
למן הרגע הראשון ציין הנהג כי לא הוא זה שנהג, אלא חברו, אולם המשטרה לא ביקשה השלמת חקירה - אף לאחר שזה טען על כך במפורש בעדותו בבית המשפט. הנהג לא אמר נואש והגיש ערעור לבית המשפט המחוזי, בו נעשה צדק והוא זוכה. השופט לא חסך את ביקורתו על ההתנהלות השערורייתית של המשטרה: "אין מחלוקת שהמשטרה בחקירתה התרשלה ולא חקרה... והתביעה התרשלה בכך שלא ביקשה השלמת החקירה או למצער, לא ביקשה לשחרר את המערער מן המעצר כאשר התברר במהלך הדיון בבית משפט קמא כי אכן אותו מחדל חקירה אירע". לאור כך, הוא שוחרר ממאסרו עוד באותו היום.
אובדן הכנסות
ואולם בכך לא תמה השתלשלות הפרשה. הנהג הגיש בקשה לפסיקת פיצויים על הנזקים שנגרמו לו בגלל ההליך המשפטי הקלוקל, אולם זו נדחתה והוא נאלץ שוב להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי. במסגרת פסק הדין, כתב השופט כי מעבר לכל ההשלכות הקשות של מאסרו, הנהג גם נאלץ לנהל משפט הוכחות ארוך עד תומו. כמו כן זה כתב כי "שיקולי בית המשפט לעניין זה הם רחבים ומגוונים וניתן למצוא ביניהם שיקולים של מדיניות משפטית וציבורית, אשר חורגים משיקוליו של המקרה הנדון, שיקולים תקציביים ומוסדיים, וביניהם השיקול שלא לרפות את ידי התביעה מלעסוק במלאכת האכיפה וההעמדה לדין, ואף שיקולים חוקתיים".
לשם חישוב גובה הפיצוי שיקבל המערער הוא הכין תחשיב, שעל מספריו לא התעוררה מחלוקת – בית המשפט קיבל אותו במלואו ופסק כי הוא יפוצה בסכום של 127,653 שקלים.
אין ספק כי מדובר במקרה קפקאי שממחיש באופן ברור את אוזלת היד של האזרח הקטן מול מערכת אכיפת החוק ואת חוסר המקצועיות בגינה נאשם מורשע על סמך עדות ראיה ללא שהמשטרה מבצעת את המוטל עליה – חקירה שתכליתה לרדת לחקר האמת.
עו"ד אסף ורשה, מומחה לדיני ביטוח ונזיקין: "בתי המשפט קבעו כללים שמבהירים מתי תחויב המדינה בתשלום פיצויים. העילה הראשונה היא כאשר לא היה יסוד לאשמה וכי חומר הראיות שנאסף לא יכול ליצור את הציפייה הסבירה אצל התובע הסביר כי הנאשם יורשע. בסיפור האמור, קבע השופט כי עילה זו אינה מתקיימת היות ותובע סביר יכול היה לחשוב שמחדל החקירה לא יוביל בהכרח לזיכוי. יחד עם זאת קיימת בחוק עילת זכאות נוספת על פיה, ניתנת לבית המשפט סמכות רחבה יותר, והיא זו שסללה את הדרך לפסיקת הפיצויים במקרה הזה. בשורה התחתונה – בית המשפט קובע כי להתרשלות גורמי החקירה אשר לא בודקים טענות שונות שיש בהן כדי להביא לזיכויו של הנאשם או אף להביא לכך כי לא יועמד כלל לדין – יש מחיר".
עו"ד אסף ורשה (צילום: רגב כלף)
איך עוקבים אחרינו:
פייסבוק: https://www.facebook.com/carworld5/
טלגרם https://t.me/carsworldisrael
עמוד רשמי http://cars.sport5.co.il/
אינסטגרם https://www.instagram.com/sport5_car/
טוויטר https://twitter.com/car_world5
חדש: מעכשיו "עולם הרכב" גם בוואטספ - https://www.sport5.co.il/articles.aspx?FolderID=7266&docID=299634