$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

נשוי? אתה חייב לממן לאשתך את הרכב

לפי הכלל ההלכתי בישראל רמת החיים של האישה יכולה רק לעלות ולא לרדת. אם הבעל לא ממלא אחר תפקידו,לא מכלכל את אשתו ודואג לה בין השאר לתחבורה נאותה, מדובר על עילת גירושין

  26.12.18 - 11:16
Getting your Trinity Audio player ready...
(צילום: Getty)
(צילום: Getty)

עו"ד רפי שדמי;

על פי הדין המחייב בישראל (דין תורה) לגבר יש מספר חובות כלפי אשתו כאשר אחת מהעיקריות שבהן היא לשאת במזונותיה ובמדורה (קורת הגג שלה). כלומר מחובתו של בעל לפרנס את אשתו. למעט במקרים חריגים (כמו: מורדת, עזיבה לא מוצדקת של הבית או בגידה) ובכלל זה, גם לדאוג לפתרונות תחבורה עבורה. כן - הדין בישראל קובע חובה כי על הבעל לשמר את רמת החיים אליה הורגלה האישה במשק הבית המשותף של בני הזוג או לשמר את רמת החיים אליה הורגלה בבית הוריה.העוגן לחובה זו הוא הכלל ההלכתי המנחה - "עולה עימו ואינה יורדת עמו". רמת החיים של האישה יכולה רק לעלות ולא לרדת. לפיכך, אם הבעל לא ממלא אחר תפקידו,לא מכלכל את אשתו ודואג לה בין השאר לתחבורה נאותה, מדובר על עילת גירושין שמחייבת גם בתשלום כתובה ומזונות אישה. על מנת להבין את האופן בו בתי הדין בישראל מתייחסים לחובות בן הזוג, להלן שורה של שאלות שכיחות ותשובות בנושא:

פוטנציאל ההשתכרות של אשתי גבוה מאוד היות ויש לה ניסיון רב בתחום עיסוקה, אך היא החליטה להפסיק לעבוד ולהתבסס אך ורק על משכורתי. איני יכול עוד לממן את הוצאות אחזקת הרכב שלה. מה הדין במקרה הזה?

החובה לפרנס את התא המשפחתי – מוטלת במלואה על הגבר, ובכלל זה גם לשאת במימון הוצאות הרכב. גם כיום, כאשר יותר ויותר נשים מרוויחות שכר שגבוה באופן משמעותי מהשכר הממוצע במשק, עדיין הדין העברי לא השתנה והן פטורות מחובת פרנסת הבית. שונה הדבר אם מדובר על אישה שמלכתחילה היא זו שהייתה המפרנסת העיקרית והבעל הסתמך עליה מבחינה כלכלית.

טוב, לפחות אם חלילה אפשוט את הרגל, לא אדרש להמשיך לממן את אחזקת רכבה.

טעות, אף אם הגבר ירד מנכסיו, הוא עדיין נדרש לשמור על רמת חיי האישה בהתאם לרמת החיים אליה הורגלה ולכל הפחות לרמת החיים שבה חיה טרם נישואיה. גם כשמדובר על איש מכירות שלדוגמא מתמודד עם ירידה חדה בהכנסותיו בשל כניסת מתחרה לשוק, עדיין, בראיית הדין העברי, עליו למשל לקחת עבודה נוספת ובלבד כי יוכל להמשיך לממן את הוצאות רכבה ולמעשה לפרנס את אשתו כפי שהורגלה.

ואם נקלעתי לדכאון קליני ואיני יכול לעבוד? האם גם אז אדרש להמשיך לממן את הוצאות אחזקת הרכב?

הכלל המנחה הוא כי אין הוא יכול לבצע שינויים באופן חד צדדי, ועליו להמשיך ולספק לה את כל צרכיה, מן הקטן ועד הגדול, ובכלל זה כאמור, גם את הוצאות אחזקת הרכב.  לפיכך, אם לא חל שינוי מוצדק בכושר השתכרותו שנובע ממצב בריאותי, שמונע ממנו לצאת לעבוד -  אסור לו להביא לירידה ברמת החיים שלה. חוסר מוטיבציה, "עייפות החומר" או דיכאון זמני כמו גם הרצון להאט את קצב העבודה, אינם מהווים עילות שמקובלות בדין העברי לשינוי בתזרים המזומנים של התא המשפחתי ועל בן הזוג להמשיך ולכלכל את האישה כפי שהורגלה. כל עוד רופא תעסוקתי לא קבע כי הוא אינו יכול לצאת לעבוד – עליו לעשות זאת.

יצאנו במשך חצי שנה ובמהלך הזמן בן הזוג התנהג בלארג'יות אולם מייד לאחר הנישואים, הוא התחיל לנהוג כלפי בקמצנות ואפילו לדרוש להשתתף בהוצאות אחזקת הרכב מה הן זכויותיי?

ההלכה היהודית בוחנת את רמת החיים לה התרגלה האישה, מיום נישואיה. משמעות הדבר היא כי לא יתאפשר לה לטעון שהיא חוותה ירידה ברמה בהשוואה לתקופה בה יצאו. מבחינת בית הדין, אורח החיים אותו חיו לאחר הנישואים – הוא אורח החיים המחייב.

במשך שנים הרווחתי שכר גבוה כמהנדס אולם לאחרונה פוטרתי ומצאתי עבודה חדשה בתחום שונה ובשכר נמוך יותר. לאור השינוי בתזרים המזומנים הסברתי לאשתי כי איננו יכולים עוד להחזיק BMW  ועלינו לקנות במקום רכב עממי.

 

פיטורים מהעבודה מהווים נסיבות מוצדקות לשינוי באורח החיים אולם כאמור, בית הדין בוחן את פוטנציאל ההשתכרות ולא השכר שמשולם לבן הזוג בפועל. אם האישה תצליח להוכיח כי בן הזוג יכול היה למצוא מעסיק שישלם לו שכר גבוה יותר, גם אם הדבר מצריך ממנו לעבוד שעות רבות נוספות, אך הוא לא עשה כן, יתכן בהחלט כי יקבע שמדובר על ירידה ברמת החיים ללא כל סיבה מוצדקת, שמהווה עילה לגירושים.

עו"ד רפי שדמי, עוסק בדיני משפחה.

 

 


 

איך עוקבים אחרינו:

פייסבוק: https://www.facebook.com/carworld5/

טלגרם   https://t.me/carsworldisrael

עמוד רשמי http://cars.sport5.co.il/

אינסטגרם  https://www.instagram.com/sport5_car/

טוויטר https://twitter.com/car_world5