האם כשאדם נכנס לרצות מאסר בכלא עליו לנעול את מפתחות רכבו בכספת ולדווא שאף אחד לא ייגע בהם? שאלת גבול האחריות של אדם על רכבו נבחנה בפסק דין שניתן לאחרונה במסגרת תביעה לפיצויים. בדרך כלל, בעבירות תעבורה, חלה אחריות מוחלטת על בעל הרכב בגין כל תאונה שבה מעורב רכבו, למעט חריגים, ובאם יצליח להוכיח כי רכבו נלקח ממנו ללא הסכמתו או לחלופין יצביע מי נהג ברכב.
בתביעה שהגיש עו"ד שחף היימן לביהמ"ש השלום ברחובות נבחן גבול האחריות של אדם לנזקים שגרם רכבו, בזמן שחירותו נשללה ממנו.
רכבו של הנתבע, במקרה זה אסיר בדואי שריצה מאסר, היה מעורב בתאונה שגרמה לנזקים לשני רכבים, ביניהם רכבה של התובעת שיוצגה ע"י עו"ד היימן, שותף במשרד עוה"ד של אסף ורשה. הנתבע נתבקש לשלם את מלוא הפיצוי בגין הנזקים שנגרמו ונטען כי עצם העובדה ששהה במאסר לא מהווה חריג לאחריותו המוחלטת. מי שבפועל נהג ברכב בזמן התאונה ברח מהמקום ולא אותר, ובעל הרכב טען מצידו כי הוא השאיר את המפתחות אצל משפחתו, וככל הנראה רכבו נגנב ונלקח ללא ידיעתו והסכמתו ובשל כך הוא פטור מלשלם בגין התאונה.
במהלך המשפט העיד בעל הרכב על נסיבות המקרה וסיפר שנכנס לכלא למשך שנה והפקיד את המפתחות אצל משפחתו. "יש לי 6 אחים... הם הסגירו אותי למשטרה... אין לי קשר איתם והאוטו היה אצלם..אני לא יודע איפה היו המפתחות של הרכב...", אמר בעדותו. עוד הוסיף ואמר שבדק לגבי רכבו כשהשתחרר מהמאסר ונאמר לו שרכבו נגרס: "הייתי מסוכסך עם המשפחה. יכול להיות שהם לקחו את הרכב . מבחינתי שמי שנהג ברכב ישב בכלא. איך גורסים דבר של בן אדם...". עוד טען כי מאז יצא מהכלא מצבו הכלכלי ממשיך להיות רע וכי אין הוא אחראי על הרכב. עורך דינו של הנתבע ציין כי מדובר במקרה חריג וביקש להתחשב במצבו של הנתבע.
עו"ד שחף היימן טען כי בעל הרכב אינו יכול לברוח מאחריות וכי לפי החוק האחריות לביצוע התאונה מוטלת עליו, גם אם הוא לא נהג ברכב בזמן התאונה. לטענתו, בעל הרכב לא הצביע על זהות האדם שנהג ברכב ולא הגיש תלונה על גניבה במשטרה. לפיכך, הנתבע לא הצליח להוכיח כי הרכב נגנב ממנו ונלקח ממנו ללא ידיעתו והסכמתו. עוד ציין עו"ד היימן, כי למרות שידוע שהנתבע לא היה ברכב בעת התאונה וכי חירותו נשללה ממנו, היה עליו להשאיר את מפתחות הרכב כך שתהיה לו שליטה מי נוהג בו בכל רגע נתון. במקרה זה, ציין, הנתבע הפקיר את המפתחות ולא עשה דבר לוודא כי אף אחד לא נוהג ברכב שלו.
בית המשפט פסק כי על בעל הרכב לפצות את כל הנפגעים בתאונה ודחה את טענתו לפיה יש לקבל את החריג בעניינו. צוין כי לא נמצא בחוק שום חריג המתייחס למישהו שנמצא מאחורי סורג ובריח וכי אין לפתור את הנתבע מאחריות. נפסק, כי גם במקרה זה האחריות מוטלת על בעל הרכב שלא הוכיח מי נהג ברכב ולא הגיש תלונה למשטרה. גובה הפיצוי שנקבע הוא כ-60 אלף שקל.
עו"ד שחף היימן (צילום: יחצ)
איך עוקבים אחרינו:
פייסבוק: https://www.facebook.com/carworld5/
טלגרם https://t.me/carsworldisrael
עמוד רשמי http://cars.sport5.co.il/
אינסטגרם https://www.instagram.com/sport5_car/
טוויטר https://twitter.com/car_world5