אם לא רכשתי ביטוח חובה, מדוע שחברת הביטוח תשלם לי פיצוי?
היה ויתברר כי התאונה נגרמה כתוצאה מרשלנות של נהג אחר – עומדת בפני הנפגע האפשרות להגיש תביעה נזיקית כנגד מבטחת הרכב הפוגע. וכך למשל, במקרה בו רכב אחר חצה את הצומת באור אדום וגרם לתאונה או במקרה של אי מתן זכות קדימה וכו'. השלב הראשון הוא לבסס את עילת התביעה כי הנזק מקורו בהתרשלות של נהג צד ג'. במקרה בו מדובר על תאונה עצמית ללא מעורבים נוספים – אין כלל אפשרות להגיש תביעה בהיעדר פוליסת חובה בתוקף. ולדוגמא – רוכב אופנוע שהחליק כתוצאה נהיגה במהירות מופרזת או נהג רכב שגרם לתאונה ברשלנותו.
אז אם כך, ניתן לוותר כלל על רכישת פוליסת חובה?
שלילי. ראשית כל, מדובר על עבירה. החוק מחייב קיומה של פוליסת חובה בתוקף והנהג עלול למצוא את עצמו מתמודד עם ענישה מחמירה. לצד זאת, כאמור, בכל מקרה בו התאונה נגרמה כתוצאה מרשלנותו של הנהג שלא בוטח או במקרה בו זה פגע בהולך רגל – הנהג יאלץ להתמודד בכוחות עצמו ובמשאביו הוא עם השלכות התאונה. הסכום המצרפי של תביעה לנזקי גוף יכולה להגיע למאות אלפי שקלים ואף למיליונים – אותם הוא יאלץ לשלם מכיסו.
כיצד קובעים מי אשם בתאונה?
בבסיס כל תאונה עומדת הפרה של החוק שנגרמה ע"י מי מהמעורבים. עורך דינו של התובע שלא בוטח יידרש להוכיח כי היא נגרמה בשל הפרת החוק על ידי הנהג השני. זו המהמורה הראשונה שיש לעבור על מנת כלל שניתן יהיה לדון בסוגיית גובה הפיצוי. בסופו של יום, מי שקובע את חלוקת האחריות בין הצדדים זה בית המשפט.
עו"ד אסף ורשה (צילום: רגב כלף)
בהנחה שהשופט קבע כי התאונה נגרמה באחריות נהג אחר, האם הוא מחויב לפסוק פיצויים לטובת הנהג שנפצע ולא בוטח?
אין חוק שמאלץ את השופט לפסוק פיצויים בנסיבות כאלו והדבר נתון לשיקול דעתו. במהלך השנים האחרונות שולמו מיליונים רבים של שקלים לנפגעים שלא בוטחו כנדרש. מנגד, היו גם מקרים לא מעטים בהם בית המשפט דחה את התביעה. הסיכוי תלוי בין היתר ביכולת של העו"ד להצביע באופן מובהק על כך שהתאונה נגרמה ברשלנות הצד השני.
מה גובה הפיצוי שאוכל לקבל?
התביעה מוגשת מכוח פקודת הנזיקין, שאינה נוקבת בסכום מירבי לפיצוי. גובה ההמחאה שתכתב לפקודת המבוטח תלויה בשורה של פרמטרים. המשתנה הראשון הוא הפגיעה בכושר ההשתכרות של התובע. לתוך משוואת הפיצוי מכניסים בין היתר, את פרק הזמן בו המבוטח היה באי כושר בעקבות ההתמודדות עם הפציעה, כמו גם את שיעור הנכות שנקבעה לו, הן הזמנית והן הצמיתה. בנוסף, "ראש נזק" אחר שמכוחו זכאי התובע לקבל פיצוי הוא עוגמת הנפש שנגרמה לו בשל התאונה, מהלך ההחלמה וכו'. החישוב לעניין זה נעשה על בסיס נוסחה, בה מכניסים בין היתר את גילו של התובע, שיעור הנכות ומשך הימים בהם שהה באשפוז.
בנוסף, זכאי הנפגע לקבל החזר בגין ההוצאות להן נדרש בשל הפציעה. בתוך מסגרת זו, ניתן לכלול : תרופות, שירותי ניידות, עזרים ואביזרים תומכים, טיפולים פרטיים להם נזקק וכו'. חשוב לדעת כי הפיצוי מחושב הן על בסיס ההוצאות שכבר הוצאו בעבר והן בהתייחס לאלו בהן ישא בעתיד. מעבר לכל האמור, במקרים רבים מצבו הרפואי מאלץ אותו להסתייע באחרים לטובת תפעול משק הבית. במצב כזה, ניתן לכלול במסגרת הסכום המבוקש גם את העזרה שנתנה לו, באמצעות בן משפחה וע"י אחרים. כמו כן, היה ובשל אופיה של הפציעה נדרש לבצע התאמה של המבנה בו הוא מתגורר למציאות חייו ומגבלותיו – ניתן יהיה לדרוש פיצוי גם עבור כך.
לסיכום, הדרך לקבלת פיצוי בנסיבות כאלו בהחלטה קיימת ובמקרים רבים, ניתן לקבל סכומי כסף גבוהים, אולם הדבר תלוי בחסדי בית המשפט ומוטב כלל לא להידרש לקבלם. אין באמור משום לעודד נסיעה ללא ביטוח חובה שכן מעבר להכל - מדובר בביצוע עבירה חמורה.
הכותב הוא מומחה לדיני נזיקין וביטוח
איך עוקבים אחרינו:
https://www.facebook.com/carworld5/
פייסבוק
https://www.instagram.com/sport5_car/
אינסטגרם
https://twitter.com/car_world5
טוויטר
https://www.sport5.co.il/articles.aspx?FolderID=7266&docID=299634
חדש: "עולם הרכב" מעכשיו גם בוואטספ שלכם!