הרכב שלך עבר תאונה, וכחלק מן הטיפול בתיקון אתה נדרש להזמין שמאי אשר יבדוק את הרכב ויקבע מה הנזק שנגרם לו: האם צריך להשבית את הרכב ואם לא אילו חלקים יש להחליף ואילו ניתן לתקן. באופן מפתיע, כל מי שאתה פונה אליו מתנדב לסייע לך ולהקל עליך את הטרחה שכרוכה ביצירת קשר עם השמאי והזמנתו לבדוק את הרכב. המוסך מציע לך לא לדאוג, הוא כבר ידאג להזמין שמאי שהוא "אח". סוכן הביטוח מציע לך מיד שם של שמאי "רשימה" שמקובל על חברת הביטוח ועובד איתו באופן קבוע. כאן עליך לזכור - כאשר אתה לא נדרש לשלם על מוצר ככל הנראה אתה המוצר.
האם כאב הראש שנגרם לך כתוצאה מן התאונה ישבש את שיקול הדעת? הרי, ביומיום אתה מחשיב את עצמך צרכן נבון. אתה מלא חשדות כלפי האינטרסים של חברת הביטוח וגם את הצעות המחיר של המוסך אתה נוהג לבדוק בשבע עיניים. מה קרה לפתע עכשיו שכולם כל כך דואגים לך ורוצים לחסוך לך את עריכת שיחת הטלפון לשמאי הרכב? מדוע טורחת חברת הביטוח להמליץ רק על שמאים מסויימים הכלולים באותה "רשימה" ואינה מציעה לך לבחור באופן עצמאי את השמאי מתוך כלל השמאים הפועלים בישראל?
ובכן, התשובה לכך ברורה; לכל אחד מן ה"שחקנים" הנוגעים בתיקון הרכב אינטרס כלכלי ברור. המבטחת מעוניינת להפחית את עלויות התיקון למינימום האפשרי גם אם הדבר בא על חשבון איכות התיקון של הרכב אותו קנית במיטב כספך. גם המוסך אינו חף מאינטרסים, שהרי מלוא עלות התיקון נכנסת לכיסו והוא מעוניין כמובן להגדיל את הרווח מן התיקון. למעשה הגורם האובייקטיבי היחיד שוק, זה שאין לו כל אינטרס כלכלי בתוכנה של חוות הדעת או בדרך בו יתוקן הרכב הוא שמאי הרכב. זו גם ההצדקה היחידה להזמנתו לעריכת הבדיקה. כל תפקידו של השמאי הוא קביעה אובייקטיבית של עלות התיקון הדרוש לרכב ולשם כך אף הקים לאחרונה משרד התחבורה בית דין משמעתי לשמאים אשר בא לפקח על אמינותם ורמתם המקצועית.
למרבה הצער, בעלי האינטרסים השונים מאויימים מאובייקטיביות השמאי ולשם כך בדיוק הוקמו רשימות השמאים של חברת הביטוח. מטבע הדברים, השמאים הנכללים ברשימה זו מועדפים על חברות הביטוח (לא צריך להיות גאון כדי לנחש מדוע נבחרו דווקא הם להיכלל ברשימה) ואילו שמאים פחות "ממושמעים" אשר שומרים על האינטרסים של בעל הרכב, מוצאים עצמם בדרך פלא מחוץ לאותה רשימה.
האם אנו קרובים לביטול רשימות השמאים? ומה לעשות עד שזה יקרה
ועדת הכלכלה של הכנסת כבר קבעה בשנת 2016 כי יש לבטל את רשימות השמאים לאלתר ומשרד התחבורה מנסה לפעול לשם כך, אולם התנגדותן של חברות הביטוח לאפשר למבוטחים בחירה עצמאית של השמאי אשר יבדוק את רכבם הביאה את רשות שוק ההון ביטוח וחסכון לפעול לעצירת הרפורמה. וכך ממשיך גם כיום המצב בו רבים מן המבוטחים אשר פונים לסוכן הביטוח או למוסך ההסדר מתפתים להזמין לבדיקת הרכב את "שמאי הרשימה" וזאת מבלי שהם בכלל מודעים לעובדה כי יש להם זכות לפנות לשמאי פרטי אשר ישמור על זכויותיהם ולא יהיה תחת מכבש הלחצים אותו מנסה להפעיל עליו המבטחת. אל תהיו פראיירים, גם כך פערי הכוח ביניכם לבין חברת הביטוח אדירים. עשו כל שביכולתכם לשמור על האינטרסים שלכם באמצעות שמאי פרטי אובייקטיבי שאינו מושפע מלחצים כלכליים מצד חברת הביטוח.
עו"ד שלמה תוסייה-כהן
אם לקחתם שמאי פרטי, מי משלם עליו?
חשוב לזכור כי גם אם בחרתם לשכור את שירותיו של שמאי פרטי, חברת הביטוח מחויבת לכסות שכר סביר של השמאי. לעניין זה אין הבדל אם מדובר בשמאי ששייך לרשימות חברת הביטוח או אם מדובר בשמאי פרטי שאיננו קשור לחברה ושנבחר על ידכם. כל עוד לא הסכמתם לשלם לשמאי שכר מופרז, על המבטחת יהיה להחזיר לכם את השכר ששולם כחלק מן הפיצוי בגין הנזק. כפי שלא הייתם רוצים כי חברת הביטוח תבחר את השופט שיקבע את היקף הפיצוי שהיא חייבת לשלם לכם, אתם לא רוצים שהיא תקבע את זהות השמאי שיכריע במחלוקת שבינה לבינכם.
איך בוחרים?
רבים נרתעים מבחירת השמאי באופן עצמאי מאחר והם מרגישים כי אינם מבינים דבר בתחום הרכב. אבל בדיוק כפי שאתם בוחרים ברופא השיניים מבלי לדעת דבר ברפואה, כך מומלץ לא להשאיר את זהות השמאי המטפל ברכבכם ליד הגורל אלא לבחור אותו על פי המלצות ששמעתם מחברים, שכנים ובני משפחה.
את שמות השמאים, תחומי ההתמחות שלהם ומקום משרדם ניתן למצוא גם באתר האינטרנט של איגוד השמאים בישראל. השמאים החברים באיגוד עוברים השתלמויות מקצועיות וכפופים לשורה ארוכה של כללי אתיקה נוספים החלים על חברי האיגוד בלבד. ואם בכל זאת אינכם יודעים במי לבחור והחלטתם לפנות לשמאי רשימה או לסמוך על עצתו של סוכן או מוסכניק שימו לב לשני דברים: הראשון – וודאו כי המוסך, הסוכן או כל בעל אינטרס אחר לא יפנה אתכם לשמאי ספציפי ויתעקש כי תבחרו דווקא אותו. אם תחליטו כי ברצונכם לבחור שמאי מתוך רשימת השמאים של המבטחת, בדקו באתר חברת הביטוח אילו שמאים נמצאים ברשימה. זכותכם לבחור כל אחד מהם. אם המבטח, הסוכן, מוסך ההסדר או כל אדם אחר מפנה אתכם לשמאי ספציפי ואף מתעקש על כך, הדבר חשוד.
דבר שני, גם לאחר שקיבלתם את חוות הדעת של שמאי הרשימה אין המדובר בסוף פסוק. מנגנון "שמאי מכריע" הינו מנגנון המופעל במקרה של מחלוקת בין המבוטח לבין השמאי שנבחר מתוך רשימת שמאי חוץ של חברת הביטוח. כאשר מתעוררת מחלוקת בניהם על גובה השומה רשאי המבוטח לפנות לשמאי מכריע. מנגנון זה נקבע על ידי המפקח על הביטוח בשנת 2007, אך חברת הביטוח לא תטרח לידע אותך על קיומו.
לכן, בכל מקרה, חשוב שתדע על האפשרות שמציב בפניך אותו מנגנון ואל תוותר על זכותך במקרה שאינך מרוצה מהשומה שפסק עבורך השמאי, ברר אצל הסוכן שלך או פנה למזכירות איגוד השמאים ושם ידעו להפנות אותך להוראות החוק בעניין זה.